Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór karty dźwiękowej do Sennheiserów 515 lub 555

djgromo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się właśnie do kupna nowych słuchawek Sennheiser 515 lub 555. Słuchawki będą mi służyły głównie do gier multiplayer i słuchania muzyki na komputerze. Zdaje sobie sprawę, że takie słuchawki potrzebują dobrego źródła dźwięku, ale o ile orientuję się w sprzęcie komputerowym to w kwestii kart muzycznych jestem kompletnie zielony. Obecnie mam płytę główną (Gigabyte 770T-USB3) ze zintegrowaną dźwiękówką Realteka. I teraz kilka pytań:

1. Czy w moim wypadku kupno karty będzie niezbędne żeby odczuć różnicę pomiędzy moimi obecnymi słuchawkami (Creative Fatal1ty)?

2. Ile trzeba przeznaczyć na kartę dźwiękową, która dobrze by współpracowała z moimi nowymi słuchawkami?

3. W sumie najważniejsze: jakie modele kart są warte polecenia? Tutaj chciałbym coś możliwie nie bardzo drogiego, ale żeby zakup miał sens. Wolę dołożyć do słuchawek niż pakować się w drogą dźwiękówkę. Nie jestem audiofilem więc nie mam jakichś ogromnych wymagań, ale potrafię rozróżnić dobrą jakość dźwięku.

4. Słuchawki będą mieć dużego jacka i przejściówkę na małego, czy powinienem dołączyć jeszcze jakiś mały przedłużaczyk do małego jacka żeby cała przejściówka nie wisiała w powietrzu i nie wywierała nacisku na wyjście słuchawkowe?

Za 200 zł z eBay można kupić Prodigy HD2 i to chyba najsensowniejsza propozycja.

A co do słuchawek, to zobacz sobie jeszcze ATH-AD700 polecane do gier ze względu na dobrą przestrzeń i swietne pozycjonowanie dźwięku w grach. Tylko one mają znacznie mniej basu od HD555.

Za słuchawki dam max 300 zł, dzisiaj widziałem HD555 właśnie za 300zł w Euro RTV AGD. Co do karty chciałbym coś co można kupić w Polsce, ze sklepu internetowego lub allegro.

myśle ze taka oferta była by godna polecenia, lub bynajmniej sprawdzenia Asus Xonar D2 , myśle ze pod Sennheisery 555 powinna być dobra, sam posiadam Sennheiser hd 595 i model wyższą karte z Asusa czyli model Xonar ST i musze przyznać ze karta sobie z nimi radzi, aczkolwiek trudno się doszukac Hi endu który rzekomo oferują Sennheisery, wiadomo , im lepsze źródło tym dzięk bedzie możliwie lepszy w słuchawkach, a pod HD 555 to , to źródło napewno będzie im odpowiadać:)

ASUS_Xonar_D2.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do HD555 trzymał bym się Xonara DX lub HD2 (ze sklepu internetowego ebay :P za 200zł + 50zł cła). Sam mam (w sumie to prawie miałem) HD555 z HD2 i radzą sobie super :)

• 2 tygodnie później...

Podepnę się pod temat.

Mianowicie mam taki dylemat.

Zakupiłem niedawno słuchawki HD555. Muzyki słucham przeważnie z komputera, w jakości 320k/bps , Flac. Muzyka zróżnicowana gatunkowo. Karta dzwiękowa Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC.

Pytanie:

Zmienić kartę na np. Audiotrak HD2 lub EMU 0202, czy dokupić do PCM2706 wzmacniacz słuchawkowy np. MxM, Holdegron H1, Moonlight ??

Z góry dziękuję za odp

Jeśli masz na myśli NOS DAC'a MS Falcona to PCM-ka robi tam tylko za odbiornik USB, kość DAC-a to TDA1543. Jak podłączyłeś do niego słuchawki? Przecież standardowo to konstrukcja w wyjściem liniowym na wzmak.

Mam hd555 "zmodyfikowane" na hd595 które podłączone były pod kartę zintegrowaną a teraz grają z prodigy 7.1e x-fi nrg która ma wzmacniacz słuchawkowy i różnica jest KOLOSALNA.Po prostu ożyły.Do karty podłączony jest też Rotel 930ax i B&W 602 jako zestaw komputerowy i po testowaniu dźwięku z realteka słyszalna jest duża różnica.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.