Skocz do zawartości
IGNORED

Stan Getz - co polecicie?

Gość glubisz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Dryfuje miedzy jazzem avangardowym a bardziej maistreamowym... co byście polecili tego niezwykle lirycznego saxofonisty? Słucham i się zachwycam But Beautiful z Billem Evansem. Szukam czegoś bez wokalu.

W ciemno mogę polecić:

My Old Flame - Concord Jazz CCD2-4955-2

Blue Skies - Concord Jazz CCD-4676

oraz Getaz Meets Mulligan in Hi-Fi - Verwe Records MG V-8249 remaster japoński. Coś wspaniałego.

Stan Getz - Sweet Rain (1967)

Bez wokalu, ale za to z niezłym składzie :-)

Saxophone [Tenor] - Stan Getz

Bass - Ron Carter

Piano - Chick Corea

Drums - Grady Tate

Realizował tę sesję Rudy Van Gelder.

Spokojnie, bez pośpiechu i we właściwym kierunku podąża ten pociąg.

PS. Tego winylka mam :-)

JFN77536.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stan Getz ( 1927-1991) to wiele oblicz.

By zmienić jego wszechobecny wizerunek wystarczy posłuchać "Focus" i "Mickey One".

Fajny, acz calkiem inny jest w "Cool Sounds", czy "Getz/Gillespie" itd. To muzyk o wielu wcieleniach. Ważne, by wysłuchać, że to nie tylko facet znany z albumu "Getz/Gilberto".

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Gość papageno

(Konto usunięte)

Polonicum:

"W 1960 roku saksofonista Stan Getz wyruszył w europejską trasę koncertową. Do Polski przyjechał, niestety, sam, bez słynnego kwartetu. Niestety, a może na szczęście, bo dzięki temu gwiazdę amerykańskiego jazzu zasilił zespół naszego pianisty i kompozytora Andrzeja Trzaskowskiego (Roman Dyląg - kontrabas, Andrzej Dąbrowski - perkusja). Album "In Poland 1960" to rejestracja ich występu podczas festiwalu Jazz Jamboree odbywającego się wtedy w Filharmonii Narodowej. Zespołowi Getza stworzono tam studyjne warunki, a saksofonista nie krył wielkiego wrażenia ze współpracy z polskimi muzykami. Efekty słychać zresztą na historycznym nagraniu. Kwartet brzmi jak grający ze sobą od lat zespół świetnie rozumiejących się przyjaciół. Z występu na Jazz Jamboree zarejestrowano tu tylko pięć utworów. Pozostałe pochodzą z innych sesji kwartetu i kwintetu Stana Getza, m.in. z Garym Burtonem i Steve'em Swallowem. Kolejne ważne i piękne nagranie z kolekcji Gambitu".

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Getz Gilberto oczywiście znasz?;)

oj bez wokalu przecież ma być!

Słuchałem:) I nie podoba mi się że z wokalem ale brzmienie saksofonu piękne.

Co do innych propozycji to postaram sie nabyć, dziekuje.

Gość glubisz

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 19 Stycznia 2011 - usunięty na prośbę autora
Ukryte przez Fr@ntz, 19 Stycznia 2011 - usunięty na prośbę autora

Stan Getz ( 1927-1991) to wiele oblicz.

By zmienić jego wszechobecny wizerunek wystarczy posłuchać "Focus" i "Mickey One".

Fajny, acz calkiem inny jest w "Cool Sounds", czy "Getz/Gillespie" itd. To muzyk o wielu wcieleniach. Ważne, by wysłuchać, że to nie tylko facet znany z albumu "Getz/Gilberto".

Bede szukał tych albumów. Jeszcze gdybyście mogli podpowiedzieć na której gra tak lekko i lirycznie jak na przywołanej przezemnie w pierwszym poście But Beautiful (z Billem Evansem Trio).

Oj, warto zagłębić się w twórczość Stana i mnie do tego przekonywac nie musisz, jako że długo słchałem współczesnego jazzu teraz naszła mnie ochota na takie starsze rzeczy.

Warto poszukac koncertu z 74 /seria Jazz Jamboree/.

Fantastyczne wykonania !!

A McCoy Tyner Quintet - Walk Spirit, Talk Spirit

B1 Stan Getz Quintet - La fiesta

B2 Stan Getz Quintet - Desafinado

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.