Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe Vespro Monteverdiego

aleksandraU

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa jestem, czego się teraz po Christinie Pluhar spodziewać (biorąc pod uwagę np. Teatro d'Amore). W każdym razie w lutym ma się ukazać

nowe wykonanie Vespro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

https://www.audiostereo.pl/topic/77154-nowe-vespro-monteverdiego/

No to mamy wydarzenie

Mam już kilka wersji Vespro, więc w ciemno na pewno nie kupię. Zawsze podobało mi się w L'arpeggiata lekkość i swobodne podejście do tematu. Czy tutaj też tak będzie? Jeśli tak to kupię, w każdym razie czekam niecierpliwie na pierwsze recenzje.

Właśnie ciekawe, czy to będzie powrót, czy podąży dotychczasowym nurtem? Poczekam na opinie forumowiczów.

No właśnie. To chyba kluczowa kwestia. Jakoś nie wyobrażam sobie jazzujących wstawek w Vespro

czy zbyt wielu uwspółcześnionych elementów ;-) A tak serio, to jeśli pryśnie gdzieś tak ważny nastrój skupienia czy ta specyficzna żarliwość

i sugestywność Monteverdiego w tym wykonaniu Vespro, to będzie wielka szkoda. Oby ewentualne eksperymenty Pluhar poszły w dobrą stronę.

Pozdrawiam,

Ola

Mam już kilka wersji Vespro, więc w ciemno na pewno nie kupię. Zawsze podobało mi się w L'arpeggiata lekkość i swobodne podejście do tematu. Czy tutaj też tak będzie? Jeśli tak to kupię, w każdym razie czekam niecierpliwie na pierwsze recenzje.

A które z dotychczasowych wykonań najbardziej lubisz (-cie)?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

A które z dotychczasowych wykonań najbardziej lubisz (-cie)?

Ja poznałam może trzy wersje i zdecydowanie największe wrażenie zrobił

na mnie Alessandrini

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Ja poznałam może trzy wersje i zdecydowanie największe wrażenie zrobił

na mnie Alessandrini

A na mnie największe wrażenie zrobił Savall. Ciekawy jestem porównania z Christiną

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy kto zna takie wykonanie?

Ukryta Zawartość

A tu inne z próbkami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy kto zna takie wykonanie?

Ukryta Zawartość

A tu inne z próbkami

Ukryta Zawartość

Witam Was.

Nie wiedziałem, że jest tylu zainteresowanych nowym nagraniem Vespro z Pluhar. Ja to już mam w pełnej wersji prasowej. Ale nie wiem kiedy premiera. Teoretycznie płyta miała sie ukazać 31 stycznia we Francji i w połowie lutego u na. Ale do dziś na stronie Fnaca (www.frac.fr), zawsze będącego na bieżąco, nie ma tego w zapowiedziach (choć są tam płyty lutowe). Powiem tak: nic wstrząsającego! Spływa jak po kaczce. Wolałbym nawet, aby było tam trochę ekstrawagancji, niż zwykła poprawność. Nie chce mi się dalej pisać, ale gdy chcecie - to poczytacie sobie więcej technicznych detali na moim blogu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jest pare niespodzianek w tym nagraniu, ale raczej niemiłych....

Przepraszam, że się zareklamowałem. Ten, kto zajrzy na blog będzie jednak bogatszy o pare informacji.

Ja nie mam jakiegoś referencyjnego nagrania, ale lubię bardzo kameralną propozycje Kuijkena...

0608917231120.jpg

Z Savallem z 1989 i z Garrido (ciut póżniejszym).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Was.

Nie wiedziałem, że jest tylu zainteresowanych nowym nagraniem Vespro z Pluhar. Ja to już mam w pełnej wersji prasowej. Ale nie wiem kiedy premiera. Teoretycznie płyta miała sie ukazać 31 stycznia we Francji i w połowie lutego u nas.

Ja już dopytywałam o tę płytę w swoim ulubionym sklepie. Przesunęli polską premierę na początek marca. Trzeba więc będzie poczekać

Nie chce mi się dalej pisać, ale gdy chcecie - to poczytacie sobie więcej technicznych detali na moim blogu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jest pare niespodzianek w tym nagraniu, ale raczej niemiłych....Przepraszam, że się zareklamowałem. Ten, kto zajrzy na blog będzie jednak bogatszy o pare informacji.

Aaa to o to chodziło z tym blogiem na privie. Przepraszam, ale dopiero teraz zerknęłam na ten wątek :-) Blog ciekawy i sądzę że warto takie miejsca

reklamować. Gdzie jak nie tutaj.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

• 2 tygodnie później...

Premiera Vespro z Pluhar we Francji 7 marca. Czyli płyta będzie w Polsce dzieki operatywności EMI Poland pewnie w kwietniu (oj, bo nie będziemy płakać!), a i tak radzę ją zamawiać z wyprzedzeniem bo dystrybutor zamawia raz i potem ma w nosie prośby i błagania.

Jasiek[0-9] -- nie przesadzajmy, jesteśmy wolni. Zawsze można zamówić spoza Polski. I często taniej wychodzi. Nie chce dystrybutor zarobić, jego sprawa.

Przepraszam, nick powinien być co najmniej:

Jasiek[0-9]+

:-)

po ile kilo wespro i 'za czym' ta kolejka?

a to vespro znacie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po ile kilo wespro i 'za czym' ta kolejka?

a to vespro znacie?

Ukryta Zawartość

O nieee, tylko nie oni!! :)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Piątek, audycja Dawno, niedawno (pr. II) w opracowaniu Jacka Hawryluka i...

11.10 – 11.45 – Claudio Monteverdi Vespro della Beata Vergine (frag.), wyk: L’Arpeggiata, dyr. Christina Pluhar

Ł.A. Woman

Piątek, audycja Dawno, niedawno (pr. II) w opracowaniu Jacka Hawryluka i...

11.10 – 11.45 – Claudio Monteverdi Vespro della Beata Vergine (frag.), wyk: L’Arpeggiata, dyr. Christina Pluhar

No to sobie posłuchacie... Dla mnie to jest nie do przyjęcia: wycięto chorał, wycięto fragmenty instrumentalne, wycięto antyfony. Wiem, że samo dzieło ma otwarty charakter, ale te ingerencje niczemu nie służą. Całość trwa 75 minut zamiast 90 i jest co najwyżej poprawna interpretacyjnie. Zresztą bardzo kompetentna Pani Ewa Obniska pewnie nie zostawi suchej nitki na tym przecietnym nagraniu. Kiedyś mnie prześladowano za stwierdzenie, że Pasję Janową można wykonać nawet na grzebieniu, byleby to miało jakiś sens i wyraz. Nagranie Pluhar jest bez sensu. Prócz tego jest takie szkolne, odwalone lewą nogą... Artyści o takiej renomie nie powinni wypuszczać takich płyt.

czemu jasiek tysiąc-pięćset-sto-dziewięćset czemu? fajnego masz bloga, czytuję!

wespro, wespro gorące! piwo jasne, piwo jasne, piwo jasne....wespro, wespro gorące!

Naprawdę czytasz mój blog? Bardzo dziękuję. Zajrzyj tam: są nowe wpisy, a dalsze są w wypieku:)

Jasiek ja też czytam twój blog i bardzo mi się podoba. Dzięki Tobie słucham teraz z wielką przyjemnością Maxa Cencica, chociaż żarówka świeci u mnie bardzo jasno. A co do tego Vespro pełna zgoda, są lepsze wykonania i z tym można dać sobie spokój.

Pozdrawiam

. Nagranie Pluhar jest bez sensu. Prócz tego jest takie szkolne, odwalone lewą nogą... Artyści o takiej renomie nie powinni wypuszczać takich płyt.

Od kilku lat renoma Pluhar opiera się na graniu rzeczy ocierających muzykę dawną, folklor i współczesne gatunki muzyki rozrywkowej. Nie spodziewałem się po Niej nic odkrywczego w repertuarze mocno osadzonym w epoce....

Od kilku lat renoma Pluhar opiera się na graniu rzeczy ocierających muzykę dawną, folklor i współczesne gatunki muzyki rozrywkowej. Nie spodziewałem się po Niej nic odkrywczego w repertuarze mocno osadzonym w epoce....

No to niechby te Nieszpory były dżezowe! Albo techno-trance... Ale to nuda: nuda i przeciętność.

No to niechby te Nieszpory były dżezowe! Albo techno-trance... Ale to nuda: nuda i przeciętność.

Nie mogły być bo by ją zaszczuli dziennikarze...

Płyta po prostu była błędnym posunięciem. Kto mieczem wojuje....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.