Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 9.2

Polakito

Rekomendowane odpowiedzi

Piszesz o "SHAKERACH" wspomagających wibracją niskie częstotliwości i montowanego w siedzisku. D-box to

rozwinięcie tej idei, ale już na poważnie - tutaj masz dedykowany fotel z siłownikami i różnej maści

wibratorami - wszystko to jest sterowane sygnałem czytelnym dla dekodera D-box i zakodowanego w strumieniu.

Podczas pościgów samochodowych, lotów samolotem, doświadczasz przechyłów i przeciążeń jak bohater w filmie.

W połączeniu z 3D można chyba nieźle odjechać ! :)

Proart to faktycznie stare dzieje - za dużo kombinowali w tych prekursorskich czasach, fakt.

Czy to nie czasami sprawa Jamo One + 919 + wzmak do subów ? Masz kogoś ze znajomych związanego zawodowo z meteorologią i wejście do dawnego Konsbudu ? Hmmm ... coś tak kojarzę. :)

Zgadza się dobrze kojarzysz :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Ten D-Box to fajna sprawa aczkowlwiek siedzenie takie typowo multikinowe, myślałem o czymś bardziej wygodnym np fotel z wyciaganym podnóżkiem lekko rozkładanym skorzanym :). A te fotele od D-boxa takie troche niewygodne sie wydaja chociaz efekt super. Gdy mozna bylo ten efekt w dowolne fotele umiesciec byloby super. Szczrze mysalem o jakims systemie ale takiem zwyklejszym np butt kicker. Wiem ze kanaly 8 i 9 sa symulowane, ale jestem ciekawy jak to brzmi na roznych procesorach. Moj obecny system kupiony jeszcze na studiach to sony str-de598 wiem ze slaby ale na taki bylo mnie stac a teraz nie warto juz zmieniac na cos posredniego, tak czy inaczej jest to system 6.1 ale powiem szczrze ze przy ogoladaniu filmow 5.1 musialem odlaczyc 6 kanal bo wprowadzal nienaturalne dzwieki moze przy lepszych procesorach jest to inaczej rozwiazane. Co do subow jeszcze te ktore mi polecacie wydaja sie niesamowite ale 15tys za jeden to strasznie duzo w tej chwili kozystam ze zbudowanego przez siebie suba caly z debu (stolarz w rodzinie) wylozony gabka akustyczna wewnatrz, wzmacniacz odzielny glosnik 300W nie brzmi to najgorzej. Chcialbym odsluchac te profesjonalen suby zeby zobaczyc czy roznica jest naprawde tak duza

@ BoDeX

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Kilka również nie. Zgódźmy się, że ilość tytułów w 7.1 dostępnych w Polsce jest absolutnie śladowa, pomijalnie mała. Pozatym: czy są to BD dostępne w popularnych sieciah sprzedaży (Media Markt, empik, Traffic Club itp), czy z prywatnego importu?

Startu rakiety albo innych ekstremów nie zasymuluje - pisałem o namiastce zwrotów, hamowania i innych bujanek symulacyjnych, to chyba oczywiste, swojej oczywistej wiedzy fizycznej nie musiałeś uruchamiać ! :)

@THX Ultra 2 - masz priva.

@Bobcat - napisałeś, że nie ma ich absolutnie, ja zaś podałem Ci przykłady

( a łącznie jest ich 14 albo 16 - zgaduję, że nie masz na półce więcej zwykłych BD )

i są to tytuły z polskiej dystrybucji, co świadczy, że absolutnie nie ugryzłeś tematu, a głosisz WIERUTNE BZDURY ! :) Popraw się i upewnij zanim napiszesz podobne "PEWNIAKI" :)

@ BoDeX

Tak jest Panie Psorze (błąd w pisowni intencjonalny) :-) Reprymendę przyjmuję z pokorą. Może zrobiłem zbyt dużą zbitkę myślową. Zresztą zaraz po tym jak napisałem że "tylko w USA" napisałem, że w Europie i Japonii "niemal wszystko jest w 5.1". Nie powiedziałem "absolutnie wszystko". 16 tytułów... No proszę Cię. To jest liczący się udział w całości oferty? Jeszcze dodam 17-ty: Dumbo.

Powiadasz, że przestrzeń dźwiękowa 7.1 jest bardziej spójna, nawet jeśli sztucznie kreowana z materiału 5.1. Moim zdaniem teza mocno dyskusyjna. Jak pisałem - mam za sobą przygodę z 7.1 i świadomie (przy okazji zmiany głośników) przeszedłem na 5.1. Na podstawie własnych obserwacji raczej zaryzykowałbym tezę inną, mianowicie że przyrost efektu przestrzennego i spójności przy 7.1 jest w porównaniu z 5.1 praktycznie żaden. Dotyczy to zarówno 7.1 tworzonego z 5.1, ale również sytuacji gdy materiał że ścieżką 7.1 słuchamy przez dobrze rozstawioną konfigurację głośników 5.1.

To są oczywiście wyłącznie moje spostrzeżenia i odnoszą się tylko do warunków domowych i dźwięku filmowego. W muzyce (kreowane zawsze sztucznie) kanały 6. i 7. psują efekt i przeszkadzają.

@ BoDeX

To się diametralnie różnimy w opinii. Bowiem wg mnie 7.1 nie daje nic ponad to, co można osiągnąć na dobrze skonfigurowanym 5.1. Idąc Twoim tokiem rozumowania należałoby konsekwentnie stwierdzić, że 9.2 głośników jest jeszcze lepsze niż 7.1. A najlepsze jest 22.5 pokazane na CES w Las Vegas (o ile się nie mylę w 2009).

• 1 miesiąc później...

Czesc wszystkim,

Lektura tego watku sklonila mnie do przejrzenia mojego zestawu kina.

Efekty sa nastepujace:

a/ wymiana projektora z Optomy 800x na Sony HW 20( brane pod uwage byly : Optoma HD 87, Epson EH-R2000 , Epson TW5500 oraz JVC X-3)

b/ wymiana Pioneera BDP LX 71 na Oppo BDP 93 eu

Jesli kogos interesuja powody, zalaczam linki ( niestety po francusku) , ale i tak w podsumowaniu widac przewage Sonego, ktory w 2D jest teraz na rynku francuskim referecyjny .Jesli idzie o Oppo, to warto zobaczyc w jego tescie dzialanie ukladu poprawy obrazu - polecam.

Sony:http://www.audiovideohd.fr/tests/266-Sony-VPL-HW20-6.htm

Oppo:http://www.audiovideohd.fr/tests/268-Oppo-BDP-93EU-3.html

Gdyby ktos chcial tanio kupic Sonego we Francji( wazna gwarancja europejska) , zapraszam na priv.

pzdr

marslo

Jeszcze tylko dodam, ,ze aby zobaczyc jak dziala procesor obrazu w Opoo nalezy kursorem myszy najechac na zalaczone w tescie zdjecia .Efekt naprawde spektakularny.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Tak - przestrzeń dźwiękowa 7.1 jest bardziej spójna :)

Cztery punkty z tyłu są lepsze niż dwa !

Zgadzam się z Tobą Bogdan w 100%.Na dobrym sprzęcie efekt jest namacalny. Ja ostatnio eksperymentowałem jeszcze dodatkowo z kanałami górnymi wysokościowymi na Pionku SC-LX83.

Zabrzmiało to bardzo ciekawie, ale mój Denon dopiero jesienią zostanie wzbogacony o Dolby IIz i inne opcje.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Tak jak pisałem: ja się z Przedmówcami zgodzić nie mogę. Mam za sobą eksperyment z 7.1 i moim zdaniem cokolwiek ponad 5.1 nie daje dodatkowo nic. Dlatego przy okazji przejścia na nowe głośniki świadomie wróciłem do 5.1. 9.1 też miałem okazję sie bawić i efekt na mój gust jest sztuczny.

No gdybyśmy wszyscy jednakowo wszystko odczuwali - to życie byłoby nudne...

Co racja to racja.

Kiedyś pisałem, że 8-my i 9-ty kanał będą zawsze kreowane sztucznie. Standard BD przewiduje max 7.1.

A i samego 7.1 jest tyle, co kot napłakał. Albo jeszcze mniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.