Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 9.2

Polakito

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem - o kolumnach trochę lekceważąco (bo to kino) a na kable więcej niż na amplituner? W jakim celu?

Kabel HDMI za 2 tys - ważne?

ps. AV testowało kable HDMI - stwierdzili, że różnic żadnych w obrazie nie ma...

Powyższe do Marslo.

@ AdmOSX

Nie wiem ilu z nas korzysta z wymienionych gadgetów w telefonie komórkowym. Mogę mówić wyłącznie za siebie. A więc po kolei:

1. Do fotografii jestem antytalent. Jeżeli już zdarza mi się popełnić jakieś zdjęcie - robię je wyłącznie komórką.

2. Wielokrotnie dojeżdżałem w nowe nieznane mi miejsce prowadzony GPS-em w komórce, innego nie posiadam.

3. Zdarza mi się dokonywać płatności włączając się się na moje konto poprzez komórkę.

4. Często sprawdzam pocztę służbową i prywatną oraz wysyłam e-maile z komórki.

5. Na niniejszym Forum bardzo często goszczę via komórka i piszę z niej swoje wpisy. Na przykład ten jest tak pisany.

6. Będąc w delegacji służbowej słucham sobie radia przez komórkę. Jakość dźwięku żadna, ale nie o nią przecież tam chodzi. Jakieś wiadomości, czy aby coś do poduszki pobrzęczało.

Wystarczy? Porzekadło że jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego już dawno przestało być aktualne.

Poruszony został temat multifunkcjonalności to odpisałem AdmOSX-owi na Jego argument że nikt z tego nie korzysta.. Nie czytaj, nie ma obowiązku. Jak zwykle masz cenzorskie ciągoty. I belferskie również. Lubisz pouczać.

Nie rozumiem - o kolumnach trochę lekceważąco (bo to kino) a na kable więcej niż na amplituner? W jakim celu?

Kabel HDMI za 2 tys - ważne?

ps. AV testowało kable HDMI - stwierdzili, że różnic żadnych w obrazie nie ma...

Powyższe do Marslo.

Pamietaj, ze kabel bedzie mial prawdopodobnie powyzej 10 m dlugosci ( zaleznie od ustaiwienia szafki). Sam uzywam WireWorlda Ultraviolet, sprawdzalem roznice w stosunku do kabla budzetowego, jest wyrazna przy tej dlugosci , szczegolnie na krawedziach. O kolumnach nie lekcewazaco, tylko przy zastosowaniu kinowym barwa, analitycznosc, przezroczystosc schodza na drugi plan. Liczy sie dynamika i brak zniekszalcen , a to potrafi wiele zestawow.Poza tym nie mozna miec bardzo dobrego dzwieku wydajac 20 tys na 8 lub dziewiec glosnikow, zamiast na dwa.

Moim zdaniem sredniej klasy kino spelnia wymagania do ogladania filmow, ale muzyki wolalbym sluchac na sprzecie dedykwanym do stereo.

W wielu testach ampltunerow przewija sie stwierdzenie, ze nie graja tak dobrze jak wzmaczniacze dwukanalowe za te sama cene.

Poza tym moim zdaniem dwa zestawy w domu daja wiekszosc swobode domownikom. Zona maluje paznokcie i slucha stereo , a maz oglad lige angielksa na full hd na na ekranie o przekatnej min. 2 m na przyklad. Mnie sie to podoba ( sam tak urzadzilem , kino mam od 2003 roku , to drugie moj zestaw)

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Oszczedzone 20 k przeznaczylbym na prawdziwe stereo w innym pomieszczeniu , do sluchania muzyki.

Po kiego grzybka? ;) ... skoro za 70 tys. można złożyć 5.1 nieustępujące kanałami przednimi dobrym zestawom STEREO (przedwzmacniacz wielokanałowy + odpowiednia ilość monobloków lub monitorów aktywnych)

Pamietaj, ze kabel bedzie mial prawdopodobnie powyzej 10 m dlugosci ( zaleznie od ustaiwienia szafki). Sam uzywam WireWorlda Ultraviolet, sprawdzalem roznice w stosunku do kabla budzetowego, jest wyrazna przy tej dlugosci , szczegolnie na krawedziach.

Gdyby HDMI było kablem analogowym to można by powiedzieć że "jest różnica na krawędziach". Przy cyfrze możesz mieć (lub nie) co najwyżej regularne artefakty/brak obrazu. ... ale tak to jest jak ktoś za bardzo się zvoodoofilił - no offence :)

Co do HDMI z moich informacji nie warto stosowac kabla o dlugosci przekraczajacej 4m nie wazne ile by nie kosztowal straty beda bardzo duze. Caly sprzed planowo bedzie stal przy lewej badz prawej scianie na wysokosci projektora wiec HDMI do 4m powinien w zupelnosci wystarczyc

...uzywam (HDMI) WireWorlda Ultraviolet, sprawdzalem roznice w stosunku do kabla budzetowego, jest wyrazna przy tej dlugosci ,

szczegolnie na krawedziach.

Już większych bzdetów nie wymyślaj - proszę Cię.

WYRAŹNE RÓŻNICE ? Opisz je, mniejsze ziarno, lepsze nasycenie i kontrast czy więcej szczegółów ???

Co do HDMI z moich informacji nie warto stosowac kabla o dlugosci przekraczajacej 4m nie wazne ile by nie kosztowal straty beda bardzo duze.

No masz, kolejny ... podaj źródło !

Zmień informatora - koniecznie !

u mnie HDMI 15m za ~300zł śmiga, że aż miło !!!

biegnie obok różnych kabli zasilających, sygnałowych.

krzyżuje się z nimi i plącze.

złamane są wszelkie żelazne zasady dotyczące prowadzenia instalacji niskonapięciowych.

i co?

i działa.

cuda?

nie.

norma.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

witam ponownie

BoDex moze troche przegiołem z tymi 4m, jutro postaram sie dokladnie poszukac na przykladnie jakiego kabla byl test przeprowadzany i dokladnie przy jakiej dlugosci zaczely sie straty.

Co do systemu polecacie mi tu calkie fajne zestawy Marantza procesor potem koncowka mocy i glosniki. A czy ktos z was mial stycznosci ze studyjnymi monitorami aktywnymi ?? Jestem ciekawy jak sprawuja sie takie glosniki w kinie i czy nie warto byloby zamiast zestawy kocowka plus glosniki pasywne dac wlasnie glosnikow aktywnych ??

A czy ktos z was mial stycznosci ze studyjnymi monitorami aktywnymi ??

Ci którzy raz spróbowali, podobno już do "pasywek" nie wracają, skupiają się też na innych forach, gdzie liczy się prawda, a nie bajki i fantazje przy świetle księżyca ;o)

Niedługo ja też będę chciał spróbować, ale ino w stereo.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Ci którzy raz spróbowali, podobno już do "pasywek" nie wracają, skupiają się też na innych forach, gdzie liczy się prawda, a nie bajki i fantazje przy świetle księżyca ;o)

I to mi właśnie przeszkadza, bardzo typowa postawa wśród właścicieli aktywnych kolumn. „Odkrycie prawdy”, wejście na wyższy stopień wtajemniczenia i inne takie.

Po co to?

I tu i tu są modele udane i mniej udane, liczy się wiedza i doświadczenie projektanta, jakość komponentów. Sama technologia nie gra.

Z pewnością kolega może wziąć pod uwagę takie rozwiązanie, pewnie można w ten sposób osiągnąć bardzo dobre efekty – natomiast musi się liczyć z pewnymi ograniczeniami:

- mniejszy wybór na rynku

- każdą kolumnę trzeba podłączyć do gniazdka (kwestia czy masz tyle gniazdek w odpowiednich miejscach, czy będziesz mógł ukryć sieciówki?)

- do tylnich i bocznych kolumn musisz ciągnąć długie kable XLR, co może powodować wzrost kosztów (też wypadałoby je wcześniej poprowadzić w ścianach)

- pytanie czy każdy producent ma w ofercie kolumnę centralną, jeśli nie – będziesz musiał kupić parę monitorów i jeden zostawić w pudełku)

Pytanie też, ile trzeba wydać na komplet wysokiej kasy monitorów. Ale tu już powinni się wypowiedzieć obeznani w tym rynku.

Toć mrugłem oczkiem, o tak ;o) Proszę się tak nie unosić :o)

Co do okablowania, to kable zasilające + symetryczne to niewielki wydatek, pod warunkiem, że korzysta się z rozwiązań z rynku pro, a nie z audiofilskich wynalazków.

Jako kolumna centralna dobrze może służyć monitor średniego, z tym, że tu idziemy w duuuuże koszta :o(

A co do zakupów ... to monitory aktywne sprzedają chyba na sztuki, a nie na pary.

O kolumnach aktywnych poczytasz tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kopalnia wiedzy wszelakiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zauważułem, aby ktokolwiek wspominał dużo o subie - a w takim metrażu i towarzystwie takich zabawek nie można wstawić byle czego. Zresztą jak wszyscy wiedzą, sub w kinie odgrywa olbrzymią rolę, więc pare "koła" licz lekko.

Nie zauważułem, aby ktokolwiek wspominał dużo o subie - a w takim metrażu i towarzystwie takich zabawek nie można wstawić byle czego. Zresztą jak wszyscy wiedzą, sub w kinie odgrywa olbrzymią rolę, więc pare "koła" licz lekko.

Nieuważnie czytałeś.

Denon DN-A7100

Onkyo PR-SC5507

Onkyo PR-SC886

Arcam FMJ AV888

Arcam trochę pojechał z ceną swojego procesora, pewnie po to, żeby dociągnąć do ceny końcówki P777 z jakichś marketingowych względów.

Do listy można dopisać wspominane już procesory Marantza, skreślić natomiast wspomnianego przeze mnie Rotela 1570 gdyż nie ma wyjść XLR, a pewnie ten standard byłby wykorzystywany do połączenia z aktywnymi kolumnami.

Natomiast o wymienionym denonie nic nie słyszałem. Jest w ogóle dostępny w Polsce?

Więc dopisujemy do listy ( procesor kina domowego z wyjściami XLR / przedwzmacniacz kina domowego z wyjściami XLR )

Denon DN-A7100

Marantz AV7005

Marantz AV8003

Onkyo PR-SC5507

Onkyo PR-SC886

Arcam FMJ AV888

Natomiast o wymienionym denonie nic nie słyszałem. Jest w ogóle dostępny w Polsce?

Jest możliwy zakup w niemieckim sklepie thomann (jest dział obsługujący Polskę)

Ukryta Zawartość

... jeśli chodzi o typowy polski sklep to kiedyś chyba gdzieś widziałem ( ;) ) - trzeba by grzebać.

Ukryta Zawartość

Calkiem fajne propozycje pomijajac juz fakt ze nie wszystkie maja 9.2 ale pozatym nie sa zle i ceny tez sa takie w miare.

Teraz tak juz podsumowujac temat ogólnie 5.1 starcza filmy w bluerayu sa w standardzie 7.1 max raczej nic nie bedzie w 9.2. Bede musial odsluchac gdzies systemy 9.2 w wybranymi amplitunerami. Czy mamcie jakies pomysly gdzie moglyby byc sale odsluchowe z tego typu sprzetem.

Co do głosnikow jak na razie jestem nastawiony na monitory aktywne ich ceny tez sa maginczne tak jak ceny subów mozna kupic za kilka tysiecy ale sa i za kilkadzisiat :) pewnie zaczne od dobrego projektora ampli suba tanszych monitorow aktywnych i ewentualnie na tym skoncze.

Dziekuje wszyskim za pomoc i prosze jeszcze o odpowiedz odnosnie sal odsluchowych.

Pozdrawiam

Standard Blu-Ray przewiduje maksymalnie 7.1 kanałów dźwięku. Filmy ze ścieżką audio w tym formacie są dostępne tylko na rynku USA. Jak wypominałem: w Europie (i Japonii) praktycznie wszystko jest 5.1.

Dodatkowe kanały 8 i 9 są oczywiście tworzone z informacji innych kanałów przez procesor i służą do

kreowania "vertical effect", czyli efekty PONAD główną sceną. Kiedyś YAMAHA miała taki bajer - głośniki

surround przednie... Płyt stricte 7.1 jest faktycznie niewiele, ale system 7.1 jest spójniejszy nawet jeśli

korzysta tylko z zapisu 5.1

Filmy ze ścieżką audio w tym formacie (7.1.) są dostępne tylko na rynku USA.

Mało widziałeś - nie wprowadzaj w błąd ! W polsce dostępnych jest wiele tytułów 7.1

Choćby : Ostatnie zlecenie, Hellboy, Epoki Lodowcowe, Narnia, Transporter3 i inne

Mało tego - są już płyty ze ścieżką D-Box, która to ścieżka ma specjalne zastosowanie, nie trzeba subem

schodzić do 16Hz , gdy można solidnie pobujać dupskiem ! :)

Witam, dodatkowe kanały 8 i 9 to niekoniecznie muszą służyć jako kanały ponad sceną (tzw. height) czyli przednie górne wysokościowe. Przy nieco szerszym pomieszczeniu można te kanały skonfigurować jako dodatkowe przednie (front wide) poszerzające scenę dźwiękową. Oczywiście przy tej opcji inaczej ustawia się takie kolumny. Taką opcję posiada chociażby Pioneer SC-LX83.

U mnie już mam zamontowane dodatkowe głośniki (w opcji height), czekam tylko na dodatkową końcówkę mocy ( którą mam w naprawie, bo poleciały dwa tranzystory) i będzie pełne 9.2.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Co do tego bujania "siedzeniem" to czegoś takiego doświadczyłem już kilkanaście lat temu w niejstniejącej już firmie "Proart" z Łodzi wówczas na Piotrkowskiej 90 byli. I póżniej z właścicielem (pan Michał...) przez dwa lata po sądach się tłukłem zanim odzyskałem kilkanaście tysięcy pln.

No ale wracając do trzęsienia "siedzeniem" to jakoś to nie rozpowszechniło się szerzej póki co, chociaż efekt przy filmie na którym "jechałem" kolejką górską był naprawdę niesamowity...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.