Skocz do zawartości
IGNORED

Primare D20 czy Rotel 991AE?

Krzysztof40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Czy ktoś może miał okazję porównywać te odtwarzacze?

Można je ostatnio dostać po zbliżonych cenach (Primare'a w aktualnej przecenie i Rotela z drugiej ręki).

Przymierzałem się do kupienia Primare'a, ale po przeczytaniu Waszych opinii o wspomnianym Rotelu, zwątpiłem...

Mój system dopiero się tworzy. Mam na razie tylko Proaki Studio 100. Słucham przede wszystkim klasyki.

Będę wdzięczny za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/7711-primare-d20-czy-rotel-991ae/

Nie udzielę Ci odpowiedzi na pytanie bo byłaby nieobiektywna :-))) chcę tylko zauważyć, że prawdziwym konkurentem 991AE jest raczej Primare D30.2 (też w promocji). Musisz niestety sam posłuchać i wybrać. Rotel gra na pewno dźwiękiem spokojniejszym i cieplejszym niż Primare, co akurat może być wadą i zaletą. Zależy od reszty toru, preferencji itd.

Pzdr.

Znam 991 i D20 oraz D 30. Mam tuningowany bardzo mocno D20, który w tym stanie przedkładam nad resztę modeli. Z brand new zdecydowanie najlepszym jest Rotel. Gutten,jak wyszło z prolemem?

gutten:

Kłopot właśnie w tym, że nie ma właściwie możliwości posłuchania Rotela 991.

Mam mało doświadczenia i osłuchania, więc może dlatego myślę, iż dobry odtwarzacz to odtwarzacz obiektywnie przekazujący to co jest na płycie. Sądziłem w związku z tym, że w kategoriach obiektywnych można tego Primara z Rotelem porównać na zasadzie "lepszy-gorszy".

Witaj!

Miałem tego Rotela i Primara przez pół roku w domu.

Brzmienie i budowa w pigułce:

..........................................................................................................................................

Rotel 991AE PLUSY: jasne, klarowne, bardzo przestrzenne, niezwykle klarowne,

interesujące wciągające techniczne brzmienie; wysoka jakość komponentów wew-

nętrznych - porządne duże audiofilskie kondensatory /o sporych pojemnościach/, których nie powstydziłby się żaden wzmacniacz;czyta wszystko CD-R i porysowane CD;

brzmienie gładkie, dynamiczne, szybkie i detaliczne. Solidny bas. Skromny wygląd obudowy,

ale mimo tego solidna skrzynka. Aluminiowy panel; gniazda XLR; nie jest awaryjny; szybka reakcja

na komendę PLAY, czy STOP/OPEN.

................................................................................................................................................................

Rotel 991AE MINUSY : tendencje do strości - zwłaszcza w muzyce rockowej; tandetny pilot;

paradoksem jest, że to urządzenie nie ma fabrycznie uziemienia - gniazdo sieciowe

nie ma trzeciego bolca. Made in China...

.................................................................................................................................................................

Primare D20 PLUSY: brzmienie stonowane, kulturalne, niemęczące; dobry bas; aksamitna średnica;

zawsze przyjemny i nie "pikający" w uszy, czy to rock, czy klasyka. Solidny kawał stalowej blachy

jak czołg; Elegancki wygląd zwłaszcza w kolorze obudowy - Titan. Dla entuzjastów brzmienia

brytyjskiego; aluminiowy panel i front szuflady - robi wrazenie! Made in Denmark!

................................................................................................................................................................

Primare D20 MINUSY: słabsza przestrzeń i bardziej zawężona scena muzyczna w porównaniu

do Rotela; paskudny pilot; uwaga na napęd, bo są dwie wersje z Philipsem i z Sonym - lepiej wybrać

ten z Sonym; obsługa niewygodna - klawisze na panelu to istna schiza; ma tendencje do zawieszania

się; przycisk power w idiotycznym trudno dostepnym miejscu. Wnętrze - pusto, napęd i dwie małe

płytki drukowane - wrażenie nie za specjalne w porównaniu do napakowanego elektroniką Rotela.

..................................................................................................................................................................

Podsumowanie:

Warto posłuchać jednego i drugiego.

Nie ulegaj podszeptom i sugestiom.

Twoje ucho powinno wybrać.

Poza tym magia konfiguracji sprzętu...

Podobał mi się troszkę bardziej Rotel mimo, że bardziej ostry.

Pozdrawiam!

Mirek

[email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.