Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIO ACADEMY kolumny-wrażenia

Rekomendowane odpowiedzi

Od trzech miesięcy jestem posiadaczem kolumn AUDIO ACADEMY Hyperion.Myślę że przy swojej cenie nie mają konkurencji,chyba że dużo droższej.Takie nazwy jak Paradigm,Avance,Esa przy Audio Academy są przereklamowane. Proszę o opinie forumowiczów którzy znają te kolumny.Po poprzednich kolumnach został mi wzmacniacz i cd YAMAHA serii 396, ale do Hyperionów są za słabe.Na ostatnim audioshow AUDIO ACADEMY Phoebe

grały z Baltlabem i było czego słuchać.Prosiłbym o opinie z jakim wzmacniaczem Hyperiony pokazują co potrafią.Słyszałem je gdy grały na lampce DeltaStudio ale 8 tyś.zł na wzmacniacz to dla mnie za dużo.Myślałem o Baltlabie, ewentualnie Vincet.

Na ostatnim Audioshow w pokoju AudioAcademy, chociaż nie pamietam co grało było zajebiście. Klasa dźwięku rzeczywiście przypominała drogi system. Gdyby te kolumny miały podwójne gniazda do bi-ampingu, to znalazłyby by sie na czele listy moich ewentualnych zakupów.

Na audioshow grały Phoebe za ...1600zł.

Hyperiony kosztują 2200zł.

Co do bi-ampingu to może trzeba zagadać z producentem www.audioacademy.com.pl

mail [email protected]

jeśli podobały ci się z baltlabem to w czym rzecz?jeszcze polski kompakcik np.madral i polskie kabelki np. albedo i masz system made in poland ,jakby to anglik usłyszał to by sie zdziwił ,ze mamy takie brzmienie...he,he

Nie nalerzę do tych ludzi co tak szybko wyskakują z kasy.Chcę sie dokladnie "rozejrzeć".A może coś używanego.Dlatego chętnie poznam opinie innych.

Jeśli chodzi o albedo i madrala, to na Audioshow też był taki pokój, tam gdzie grały kolumny Audiowave. Nawet w HFiM zrobili zdjęcie i napisali że system za 11 (chyba tys.) gra jak prawdziwy hi end. To był chyba redaktor Zwoliński. Sam spędziłem w tym pokoju bardzo dużo czasu, i doszedłem do wniosku, że dźwięk jest dokładny ale mimo wszystko męczący i juz na własna odpowiedzilnośc winą obarczam kable albedo. Ale z pewnością, warto posłuchać.

Gość maleo do mariusz

(Konto usunięte)

też spędzilem w tym pokoju sporo czasu ,dźwięk był przyciągający,obszerny ,naturalny aczkolwiek zbyt suchy w każdym razie robił wrażenie.dla mnie nie do końca był do przyjęcia

właśnie przez tę "suchość" którą lubię ale w mniejszych ilościach.

zastanawiałem się czy ten sprzęt (madral + audiowave)był ,że tak powiem "oryginalny"?

bo jednak w tej cenie grało za dobrze,czy producenci na wystawę nie zrobili swoistego tuningu?

Pytałem się wtedy kolesia-konstruktora od Madrala i powiedział mi że odtwarzacz lub wzmacniacz (tego niestety nie pamiętam, bo mi się wszystko zlewa z nadmiaru wspomnień z tego Audioshow) to prototyp, czyli model, który jeszcze oficjalnie nie jest skończony. Kalkulacja ceny w takim przypadku może być w końcowym rozrachunku inna od podawanej.

Ja miałem możliwość testować audiowave 171SE przez kilka dni u siebie (wypożyczone). Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że grały bardzo ostro i baardzo męcząco. Ale to może być kwestia pomieszczenia

Na audioshow były chyba inne audiowave, tak patrząc na zdjęcie, być może 141

Niegdyś, w zamierzchłych czasach, gdy na świecie byli jeszcze faraonowie i ja miałem z nimi kontakt. Pisałem o tym w innym poscie. I wrażenie były jak jak najbardziej pozytywne. Zresztą dzisiaj robię sobie za jakąś godzinkę, dwie przerwę w pracy i wybieram się do ich sklepu firmowego ze znajomym w poszukiwaniu ich nowości - mini monitora opartego już tradycyjnie na Vifach. Ich marketingowiec a może i sam właściciel odpisał mi na meila swego czasu z informacją, że około 15 marca wypuszczają to COŚ. I dlategoż chciałbym TO zobaczyć i posłuchać. Jak będę już po, opiszę wrażenia.

Właśnie wróciłem z wizyty u Audio Akademików. Niestety ale nie dane mi było posłuchać ani nawet obejrzeć kompletnych nowości od łódzkiego producenta... Jedyne co udało mi się zobaczyć to obudowa do monitorów. Ale po kolei. Głośniki miały być na 15-ego marca, lecz ich nie ma. Właściciel powiedział uczciwie, że wariant z głośnikiem średnio-niskotonowym z podstawowej wersji Vify nie przeszedł fazy testowej gdyż... symulacja komputerowa mówiła jedno a życie i wielokrotne odsłuchy i korekty zwrotnicy zupełnie co innego. Okazało się bowiem, że bas z tegoż głośnika nijak nie chciał nabrać neutralnej a zarazem "pełnej" barwy gdzie bas miałby i siłę i ładną kontrolę. Więc mieli do wyboru ciut powiększyć obudowę - a tego nie chcieli - albo zmienić głośnik na wyzszy, z serii PL. Właściciel powiedział więc, że potrwa to jeszczde około tygodnia, może dwóch. Rozważają też możliwość zastosowania zamiast Vify średnio-niskotonowca by Seas. Tak czy siak, powiedział, że badziewia na rynek nie wypada dawać więc jeszcze trochę pobawią się z wariantami. O samej obudowie mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach. Solidna robota, naturalna okleinka w kilku wariantach kolorystycznych. Przód natomiast czarny - szczerze mówiąc nie wiem z jakiego materiału ? Plastik ? Prasowanka HDF ? I don't know... Generalnie więc podobnie jak wszystkie głośniki AA - boki i tył, naturalna okleina, przód czarny. Idealnie spasowana i ciężka aż miło. Jako, że głośniki były wyjęte, było też widać wytłumienie - solidna porcja. Zwrotnica klasyczna jak u AA - "treściwa", z naprawdę solidnych komponentów. Umówiłem się z AA na kontakt i ewentualne zapoznanie się z dźwiękami tychże zestawów za około tydzień. Jak będę miejmy nadzieję już po, zdam relację.

Co zaś się tyczy Hyperionów - jako, że byłem już w sklepie, toteż skorzystałem z 10 minutowego odsłuchu. Kable, grube, nie pytałem o markę. Cd i wzmak NADa o ile dobrze dostrzegłem. Muzyczka też nie wiem czyja, ale raczej ciepła, z ładnym wokalem i czrującą średnicą. Gitarka już po kilku brzdąknięciach robiła wrażenie naturalnością a zarazem dynamiką. Wokalistka łagodnie kołysała głosem. No i basik... No właśnie, basik. Rzekłem właścicielowi, że jak dla mnie ciut za mało agresywny, "bez wykopu". Ale obaj się zgodziliśmy, ze od dobrze pojętej neutralności, ładnego konturu i kontroli w niczym nie odbiega. Ogólnie więc mówiąc bardzo ładna kolumna głośnikowa, dobrze zestrojona, z miłym acz nie zafałszowanym brzmieniem. Warta tych 2200 zł bez dwóch zdań.

Zadzwoń albo zajrzyj do Audioforte w Warszawie - faceci są kompetentni, nienachalni, robiący wrażenie obiektywnych. No i sprzedają Audio Academy, więc będą coś wiedzieli z czym jak grają.

Był też test w HI-END.PL w niektórych aspektach sprzeczny z tym co jest w AUDIO.

Porównaj charakterystyki przenoszenia ,jeżeli masz możliwość.

Gość miroalien se

(Konto usunięte)

proponuję od razy znaleźć chętnego do wypowiedzenia się na temat rzetelnosci wypowiedzi dotyczacej rzetelnosci testu w tym pisemku, gdzy juz takowy się znajdzie, poszukamy wtedy kogoś, aby wypowiedzial się na temat rzetelności wypowiedzi, która dotyczyla rzetelności wypowiedzi traktujacej o rzetelności testu, we wpomnianym pisemku, itd, itd, itd, ...... ;-)))))

Posiadam Hyperiony od roku czasu.Moje poszukiwania trwały dośc długo,przesłuchiwałem B&W,Paradigmy(te usłyszałem w Łodzi na Piotrkowskiej u producenta-w porównaniu z AA zagrały po prostu plastikowo,matowo i w ogóle dzwięk był bez sensu)słuchałem także Avanców,Monitor Audio i kilku innych o których nie chce mi sie pisać.Kupiłem Hyperiony i jestem z nich bardzo zadowolony.A co do testu w Audio faktycznie jest z nim coś nie tak.Napisali tam ,że słyszą dwie gitary lub dwa saksofony(znaczy,że kolumny nie mają stereofonii),póżniej piszą, że po godzinie przestaje ich to denerwować i nie zwracają na to uwagi?????

PANOWIE!!! taka wada kwalifikuje kolumny do oceny ndst,a nie dbr. jaką owe kolumny dostały.A może oni słuchali koncertu,i może dwóch gitarzystów łaziło po scenie a po godzinie jeden stanął za drugim???

Audio Academy nigdy nie będzie miało dobrego testu w ''Audio",ponieważ jest bardzo duzym zagrozeniem dla ESY,a jak nam wszystkim wiadomo to właśnie ta gazeta wypromowała raczej kiepską firme ESA.Dlaczego nie było ani jednego testu w Muzyce i Hi-Fi?Dlaczego był tylko jeden test w Magazynie Hi-Fi(bo dostali po dupie i więcej sie nie wychylali)

Jak będziecie mieli okazje,to posłuchajcie Vivace z Hyperionami

AA Hyperion były testowane również przez HiFi i Muzyka, zdaje się że razem z B&W602S3 i Cabasse Tobago. Zostały ocenione na czwórkę, o ile pamiętam. Jeżeli B&W są takie złe jak niektórzy tu piszą, to mamy problem. Należy przestać kupować wszelkie pisma audiofilskie, bo oceniają je bardzo dobrze lub dobrze. Trzeba przestać zaglądać na audioreview.com i podobne strony, bo pewnie też ocenzurowane. Najgorsze jest to, że nie wiadomo czego użył reżyser dźwięku nagrywając naszą ulubioną płytę. B&W są w studiach nagraniowych bardzo popularne...

W HFiM Hyperiony mają gwiazdek(kółek) tyle ile mają ,nie za dużo i nie za mało.Ale w rankingu

kolumn pod koniec każdego numeru,jest komentarz:Audio Academy Hyperion ,"warto.Gdybyzrobiła je znana firma,kosztowałyby 2x wiecej".Jak dla mnie, to mi się to nie klei.

Gość Włodzimierz Wykradły

(Konto usunięte)

Słuchałem Hyperionów u producenta i prawdę powiedziawszy udało Mu się osiągnąć dobrą brzmieniową równowagę ale generalnie kolumny są zamulone. Vify ,,żyją" kiedy popędzić je porządnym wzmacniaczem ale Vify TC to drogi chłamik.

Oczywiście miałem na myśli że tych gwiazdek Hyperiony w HFiM dostały za mało,dopiero w rekomendacjach napisano prawdę.Pewnie dlatego że to na końcu, i wielu tego nie przegląda.

Choć ważne,że chociaż tu docenili.

• Pokaż nowe odpowiedzi