Skocz do zawartości
IGNORED

KUJAWSKO - POMORSKIE ODSŁUCHY .

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

>> Palton,

Nie wiem jak u Ciebie wygląda pomieszczenie, ale u mnie w 19 m2 i wysokości 210 cm kolumny zmieściły się bez problemów. Raczej zwalałbym porażkę na Twoje upodobania co do estetyki dźwięku niż na same kolumny. Z tego co słyszałem na wystawie z Twoich paczek to niestety to dwa przeciwległe bieguny. To są kolumny dla kogoś przedkładającego barwę, namacalność dźwięku, a nie chirurgicznego bezpłciowego grania "każdego łomotu". Każdy ma inny gust, jednak pisząc, że dźwięk był słaby dajesz laurkę Swojemu osłuchaniu lub systemowi. Słyszałem te kolumny w kilku pomieszczeniach z różnymi klockami, nawet budżetowymi i nigdy nie wyciągnąłbym takich wniosków.

pozdr. Jacek

To znaczy,że nie wiadomo z czym to grało-bo na focie tylko widać kolumny które miały być szwagra,a nie zostały

chyba wypożyczone na wieczór czwartkowy u Paltona.......jak on to pisze-sam Twonk tak mówił w Kaimie.

Przecież gospodarz spotkań jest osłuchany słucha wszędzie i pisze o tym,ze zawsze mu sie podobało,a tu taki pasztet.

Bardzo możliwe, że zawoniła reszta toru.

jednakże w tym zestawieniu te piękne kolumny grały tak, że nie było się czego uchwycić (na plus) ani barwy ,ani dynamiki, ani przestrzeni...

co nie znaczy że zawsze będą grały źle. w tym konkretnym systemie cztety osoby były jednak dość jednomyślne.

może uda śię dodłączyc je do czegoś innego (w domyśle lepszego)...

Od dwóch lat jestem właścicielem oryginalnych ART Emotions i nie wiem jak Wam na tych kolumnach udało się uzyskać taką kiszkę, a słuchałem tych kolumn naprawdę w wielu konfiguracjach i na wielu kablach. Najdziwniejszy jest zarzut, że zagrały małym dzwiękiem bez głębokiej sceny.

Chyba że reszta toru leżała, bo kolumny te mają tą cechę, że wypluwają z siebie dokładnie to co dostają - potrafią pokazywać każdą najmniejszą zmianę wprowadzoną w systemie.

Oczywiście jest jeszcze możliwość że nie odpowiada Wam charakterystyka tych kolumn, ale szczerze mówiąc spotkałem do tej pory tylko 1 osobę której granie tych kolumn nie odpowiadało.

Jeszcze jedno, te kolumny nie lubią skręcania do środka, według mnie najlepiej grają na wprost lub skręcone pod minimalnym kątem - skręcone tracą dużo na rozdzielczości.

nie rozumiem....

dźwięk tych kolumn nam nie odpowiadał, ale uważam, że nie miały zbyt dobrego towarzystwa i mogłyby się w innym systemie znacznie lepiej zaprezentować.

referencyjny dźwięk to tylko na żywo!

choć na to co słyszę u siebie i znajomych też nie można specjalnie narzekać...

Nie oceniam Was jako ludzi, tylko zwracam uwagę na możliwość zapatrzenia się w swój własnoręcznie stworzony dźwięk oderwany od innych produktów danej półki cenowej słuchanych kolumn. Niewiele brakowało, a stałyby u mnie (jest nawet zdjęcie na forum), tylko mając więcej środków na kolumny znalazłem coś trochę lepszego idąc tropem tego tak "słabego dźwięku". I stąd moje zdziwienie taką oceną.

Zaznaczam, że moim celem nie jest trolowanie w wątku, tylko wyraziłem swoją opinię jako zewnętrzny obserwator mający wcześniej kontakt ze sprzętem tutaj opisanym.

pozdr. Jacek

Nie oceniam Was jako ludzi, tylko zwracam uwagę na możliwość zapatrzenia się w swój własnoręcznie stworzony dźwięk oderwany od innych produktów danej półki cenowej słuchanych kolumn. Niewiele brakowało, a stałyby u mnie (jest nawet zdjęcie na forum), tylko mając więcej środków na kolumny znalazłem coś trochę lepszego idąc tropem tego tak "słabego dźwięku". I stąd moje zdziwienie taką oceną.

Zaznaczam, że moim celem nie jest trolowanie w wątku, tylko wyraziłem swoją opinię jako zewnętrzny obserwator mający wcześniej kontakt ze sprzętem tutaj opisanym.

pozdr. Jacek

A może kolega się nie zna a referencję określają Kujawy-a kolumny były z Warszawy))

Nie mogę się za cholerę doczytać jak wyglądała reszta toru........moglibyście coś napisać-przeczytam z ciekawością.

ps.

widać test się nie udał,a szwagier będzie zawiedziony,a powinno grać z elementami szwagra w jego

pomieszczeniu-taka moja uwaga.

Od dwóch lat jestem właścicielem oryginalnych ART Emotions i nie wiem jak Wam na tych kolumnach udało się uzyskać taką kiszkę, a słuchałem tych kolumn naprawdę w wielu konfiguracjach i na wielu kablach. Najdziwniejszy jest zarzut, że zagrały małym dzwiękiem bez głębokiej sceny.

Chyba że reszta toru leżała, bo kolumny te mają tą cechę, że wypluwają z siebie dokładnie to co dostają - potrafią pokazywać każdą najmniejszą zmianę wprowadzoną w systemie.

Oczywiście jest jeszcze możliwość że nie odpowiada Wam charakterystyka tych kolumn, ale szczerze mówiąc spotkałem do tej pory tylko 1 osobę której granie tych kolumn nie odpowiadało.

Jeszcze jedno, te kolumny nie lubią skręcania do środka, według mnie najlepiej grają na wprost lub skręcone pod minimalnym kątem - skręcone tracą dużo na rozdzielczości.

dla scisłosci- na forum był niedawno watek gdzie odbywała sie natrętna promocja ART-ów/ nie klonów/ i odezwało sie wiecej osob ktorym pomysl na dzwiek tej firmy nie odpowiadał.

w domu ich nie mialem , bralem udzial w ustawionych prezentacjach i mnie sie nie podobalo

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

dla scisłosci- na forum był niedawno watek gdzie odbywała sie natrętna promocja ART-ów/ nie klonów/ i odezwało sie wiecej osob ktorym pomysl na dzwiek tej firmy nie odpowiadał.

w domu ich nie mialem , bralem udzial w ustawionych prezentacjach i mnie sie nie podobalo

Warto byłoby uściślić o którą serię ART chodzi. Bo jeśli o Stiletto to nie byłbym zdziwiony.

• Użytkownicy+

>> Palton,

Nie wiem jak u Ciebie wygląda pomieszczenie, ale u mnie w 19 m2 i wysokości 210 cm kolumny zmieściły się bez problemów. Raczej zwalałbym porażkę na Twoje upodobania co do estetyki dźwięku niż na same kolumny. Z tego co słyszałem na wystawie z Twoich paczek to niestety to dwa przeciwległe bieguny. To są kolumny dla kogoś przedkładającego barwę, namacalność dźwięku, a nie chirurgicznego bezpłciowego grania "każdego łomotu". Każdy ma inny gust, jednak pisząc, że dźwięk był słaby dajesz laurkę Swojemu osłuchaniu lub systemowi. Słyszałem te kolumny w kilku pomieszczeniach z różnymi klockami, nawet budżetowymi i nigdy nie wyciągnąłbym takich wniosków.

pozdr. Jacek

Hej umka, Twoje zdanie jest dla mnie zawsze cenne, tym bardziej, że nie często się wypowiadasz. Upodobania są różne, ale na ostatnim spotkaniu słuchaliśmy w czwórkę i odczucia były zbliżone. Wcześniej słuchaliśmy ze szwagrem w jego pomieszczeniu i na jego sprzęcie. Niestety, nie udało nam się uzyskać dobrego dźwięku. Naprawdę, bardzo bym chciał, żeby kolumny pokazały swój potencjał, więc spróbuję w większych pomieszczeniach i z inną elektroniką.

Od samego początku "Kujawskich", przyjęliśmy zasadę, że opisujemy rzeczy po imieniu, bez ściemniania. Można się wrócić do poprzednich stron i poczytać, nie zawsze było różowo. Podobnie było z kolumnami (tannoy red monitor) Yachima, które u właściciela grały fajnie. Dlatego napisałem, że chcę spróbować w innych pomieszczeniach i nie przekreślam samych konstrukcji.

Panowie, nie ma co robic zamieszania. Każdy ma prawo do napisania czy coś mu się podoba czy nie.

Jeśli tak umówili się z twonkiem, że kolumny będą testowane i rezenzowane w "kujawskich odsłuchach" to nie ma co sobie udowadniać , że ktoś dobrze czy źle słyszał.

• Użytkownicy+

Panowie, nie ma co robic zamieszania. Każdy ma prawo do napisania czy coś mu się podoba czy nie.

Jeśli tak umówili się z twonkiem, że kolumny będą testowane i rezenzowane w "kujawskich odsłuchach" to nie ma co sobie udowadniać , że ktoś dobrze czy źle słyszał.

Otóż to, tym bardziej, że to dopiero połowa zabawy. Może się okazać, że będę pisał w superlatywach o tych kolumnach. Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że nie wpasowały się w pomieszczenie i/lub elektronikę. Także wpisy o dźwięku, są jedynie wstępem, a nie ostateczną oceną. Troszeczkę czasu nam dajcie, mam oddać kolumny za tydzień, więc jest jeszcze chwila.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A tak Bogiem a prawdą to po kiego grzyba klonować coś takiego jak ARTy?

W tych samych pieniądzach dałoby się wykonać kit Audio Note w przyzwoitej wersji.

Byłby przynajmniej oryginał i to całkiem przewidywalny do co swoich możliwości.

Panowie jak tak zestawicie te kolumny i nie zagrają, to dzieli nas przepaść w pojmowaniu jakości dźwięku.

pozdr. Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie jak tak zestawicie te kolumny i nie zagrają, to dzieli nas przepaść w pojmowaniu jakości dźwięku.

pozdr. Jacek

Oj tam zaraz przepaść.......wszystko kwestia gustu,zreszta każdemu wolno kochać i marzyć........niczym Dyzio))

Podobnie było z kolumnami (tannoy red monitor) Yachima, które u właściciela grały fajnie

Dla uściślenia to były Tannoy HPD295, a Super Red Monitory to mam teraz i tych u Ciebie nie słuchaliśmy...

Swoją drogą to czuję, że u mnie i z moją elektroniką te Art'y wypadły by świetnie...

Dla uściślenia to były Tannoy HPD295, a Super Red Monitory to mam teraz i tych u Ciebie nie słuchaliśmy...

Swoją drogą to czuję, że u mnie i z moją elektroniką te Art'y wypadły by świetnie...

Super uścislenie....nawet nie wiedziały czego słuchały))

Do tej pory nikt nie napisał o reszcie toru-dlaczego?

U Umki kolor okleiny zadziałał właściwie na dżwiek....tu okleina jasna i niestety już nie zagrało-teraz zrozumiałem.

jedna kolumna wisi w powietrzu ?

Musiałem zrobić trochę miejsca na scenie i te 30 cm. dobrze zrobiło. Dodatkowo osiągnąłem prawie identyczną odległość od ścian bocznych w moim ośmiobocznym pokoju. Podstawa jest stabilna, stały już na tym nie takie cuda.

pozdr.

pozdr. Jacek

Alez nieaktualne zdjęcie :)

Czas leci...

. Podstawa jest stabilna, stały już na tym nie takie cuda.

pozdr.

Stawianie na tym kolumn za duża setkę potrafi wywołać emocje :)

• Użytkownicy+

Ps. Ale opublikowanie tej fotki miało na celu potwierdzenie rzetelnego podejścia do dość kategorycznych ocen. Nic po za tym.

pozdr.

Umka, tak jak Cię lubię i szanuję, tak tym razem nie rozumiem. Nie przedstawiałem ostatecznych ocen, wręcz zaznaczałem, że trzeba kolumny sprawdzić w innym pomieszczeniu i z innym sprzętem. Mam głośniki na dwa tygodnie, to zbyt mało czasu żeby wydawać ostateczne oceny. Mogę tylko opisać moje wrażenia w poszczególnych pomieszczeniach. W moim pokoju z moją elektroniką zagrało źle. W pomieszczeniu mojego szwagra, równie słabo. Dzisiaj byłem z kolumnami u Krzyśka i mamy zupełnie inną bajkę. Naprawdę nie trzeba ujmować się za tymi kolumnami, bo ja ich nie skrzywdzę. Wszyscy wiemy, jakie zmiany powoduje pomieszczenie i elektronika, więc trzeba posłuchać klocki w kilku konfiguracjach, a potem opisać swoje wrażenia. Napisałem samą prawdę o odsłuchu u mnie i szwagra. Jednak jest to ocena szczątkowa, a na ostateczny werdykt, trzeba jeszcze poczekać. Nie potrzebne są Wasze naciski, jeśli zagra, to o tym nie omieszkam donieść. Poznałem już co nieco charakter kolumn i wiem z grubsza, czego im potrzeba. Za chwilę dodam opis dzisiejszych odsłuchów. Zdradzę tylko, że było o niebo lepiej, niż poprzednio.

• Użytkownicy+

Dzisiaj słuchaliśmy klonów ART Emotions u kolegi Krzyśka (gafil). System Audionet, cd, pre z zewnętrzym zasilaczem i końcówka mocy (300w/8), kolumny Zoller Solution.

Ustawiliśmy kolumny dosyć szeroko i włączyliśmy pierwszą płytę. Okazało się, że dźwięk dobiega z kolumn, więc kilkukrotnie przestawialiśmy je, uzyskując niezły efekt. Nasza wspólna opinia jest taka, że kolumny są bardzo wrażliwe na ustawienie. Trzeba temu poświęcić sporo uwagi, żeby efekt był zadowalający. Pomimo starań, przestrzeń w głąb była tylko przyzwoita, co według mnie dowodzi, że potrzeba większego pomieszczenia. Niedługo będzie taka okazja, więc przekonamy się czy miałem rację.

Poniżej dodam kilka naszych wymian zdań, zapisanych (słowo w słowo) w trakcie odsłuchu:

K. Saksofony bardziej błyszczą. Zollery są obszerniejsze w zakresie środka, wysokie z ART-ów są przez to bardziej wyeksponowane. Góra jest dobrej jakości, ilościowo jest jej po prostu więcej.

Ja. Efekt "wystrzału" jak z kolubryny (kocioł wielki z pierwszego utworu płyty "Tutti"), robi wrażenie. Potęga, masa, to naprawdę może się podobać.

K.Przeszliśmy na gadanie o muzyce, to oznacza, że kolumny są dobre...

K. Bas jest fajny, nie rozlazły. Różnica jest spora, po zatkaniu otworów bass reflex.

Ja. Góra lepsza, niż z Zollerów, większe rozedrganie, wibracje, ilość informacji.

K. Dęciaki zbyt bardzo krzykliwe, zbyt mało masy.

Ja. Góra jest świetna, bas też, środek trochę za szczupły, ale fajnie drapieżny. Nadal mam wrażenie, że siedzimy zbyt blisko. Pokój jest za mały (słuchamy na dłuższej ścianie).

K. Tak, zdecydowanie za mały.

Ja. Bardzo dobrze oddany drive i wybrzmiewanie (Mark Whitecage).

Ja. Fortepian szklisty niestety...

K. Dobrze jest oddana wielkość pomieszczenia i powietrze wokół instrumentów, ale scena jest płytsza w głąb.

Ja. Skrzypce są świetnie oddane, czyste i wibrujące.

K. Skrzypce są świetne, lepsze, niż z moich kolumn.

K. (Arthur Blythe Trio "Spiryts in The Field") GENIALNE.

Może kilka wniosków, do powyższego.

Kolumny w tym pomieszczeniu i w tej konkretnej konfiguracji, okazały się mieć:

- b.dobre wysokie tony, chociaż odrobinę ilościowo było ich za wiele,

- średnicę szczupłą i konturowa, co zależnie od instrumentu dawało efekt dobry, bądź przejaskrawiony i krzykliwy,

- bas bardzo dobry, odpowiednio masywny, a jednocześnie szybki i plastyczny.

- przestrzeń przyzwoitą, ale nie wybitną. Lokalizacja źródeł dźwięku również zaledwie przyzwoita. Dużo powietrza, planktonu wokół instrumentów.

Znając z grubsza cechy charakteru, spróbujemy odpowiednio dobrać okablowanie i sprzęt. Czuć, że może być bardzo dobrze, jednak nadal stawiam na większe pomieszczenie.

Ukryta Zawartość

post-24402-0-79595900-1353800800_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja stawiam na sezon letni..... wtedy przyroda rozkwita wraz z nią dobre pomysły audio, nawet mam hasło propagandowe.

Pachnie kwieciem pachnie lipą

Ustrzel hi-end nie bądź pipą

Saksofony bardziej błyszczą

Efekt "wystrzału" jak z kolubryny

Fortepian szklisty niestety...

Nadal mam wrażenie, że siedzimy zbyt blisko

ach ta pasja... ach te hobby

dźwięk tu szczupły, tam zbyt obły

Tam przestrzeni dwa hektary

tu znów błyszczy dźwięk gitary

Tu fortepian , klarnet, dudy

Grajcie żwawiej i bez nudy

lecz artysta jakby głuchy

bo mu w klarnet wpadły muchy

i tam brzęczą jak szalone

i już nuty pomylone

Z fortepianu wyszły mrówki

nie masz gościu jakiej lufki?

a harfistce pękł ramiączek

jak tu grać bez obu rączek

dziwy jakie , jakie cuda

może się ten koncert uda....

Palton.

Domyślałem się, że jeszcze powalczysz, ale nie zauważyliście żadnego pozytywnego aspektu. Kolumny mogą zagrać poniżej oczekiwań (to może być kluczem do Waszego odbioru), ale wszystko było do bani?

Myślę, że jeszcze mnie skreśliłeś jako znajomego. Powalczcie dalej, a powinniście zauważyć, że to kolumny nie do wszystkiego.

pozdr. Jacek

• Użytkownicy+

Palton.

Domyślałem się, że jeszcze powalczysz, ale nie zauważyliście żadnego pozytywnego aspektu. Kolumny mogą zagrać poniżej oczekiwań (to może być kluczem do Waszego odbioru), ale wszystko było do bani?

Myślę, że jeszcze mnie skreśliłeś jako znajomego. Powalczcie dalej, a powinniście zauważyć, że to kolumny nie do wszystkiego.

pozdr. Jacek

Jacku, niezmiennie cieszysz się moją sympatią. Zwykle Twoje wpisy są obiektywne i wyważone. Tym razem było inaczej, widziałem, że masz do tych kolumn stosunek mocno emocjonalny. Nie ma się więc co dziwić, że padło kilka gorzkich słów. Wynikało to prawdopodobnie, z niezrozumienia i emocji. Ja określiłem dźwięk jako słaby, ale nie było tu mowy o samych kolumnach, tylko o kolumnach w danym pomieszczeniu i z daną elektroniką. Teraz jest o niebo lepiej, pod kilkoma względami wyśmienicie. Póki co, opisuje poszczególne etapy, na podsumowanie przyjdzie czas. Jedno co mogę już powiedzieć, że kolumny są wymagające od reszty toru i bardzo trudne w ustawieniu.

Chciałem jeszcze powiedzieć, że szanuję wstrzemięźliwość Twonka i misiomora. Mam nadzieję, że pogadamy wszyscy razem po zakończeniu odsłuchów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.