Skocz do zawartości
IGNORED

Świeżynka ale może ktoś zna JBL STUDIO 180

jarett

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem, właściwie już zdecydowałem się na kupno ampli Yamaha r-s500 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Teraz powoli rozglądam się za kolumnami do niej.

Wydaje mi się, że gra ona skrajami pasma a brakuje trochę średnicy (i ciepła). Szukam więc głośników, które temu choć trochę zaradzą.

W wielkim uproszczeniu słucham w 50% klimatów w stylu jazz, chill-out, lounge, soul a w 50% rocka (głównie progresywnego, rzadko cięższego).

Pomieszczenie które mają nagłośnić to otwarty parter domu (kuchnia+salon+hol). Kształt dość nieregularny, powierzchnia około 45m2.

Pomyślałem więc od razu o podłogówkach (ampli ma też wyjście na subwoofer, więc w razie czego można go dokupić później).

Budżet to około 2000 zł na komplet. Mogą być używki ale nie jakieś archaiczne.

Strasznie podobają mi się nowe JBL Studio 180 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Może to naiwne ale kupiłbym je za sam wygląd. Parametry też chyba mają niezgorsze, ale niestety nie miałem szansy ich nigdzie posłuchać bo są nowe i nigdzie ich nie ma. Miał ktoś z nimi styczność? jak zagrają tym ampli, muzyką i pomieszczeniem?

A może coś innego w tej cenie będzie dla mnie ok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zainteresuj się magnat quantum 605 , bądź 655

Ukryta Zawartość

teraz jest dobra cena za jamo c605

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może podpasuje Ci brzmienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czołem, właściwie już zdecydowałem się na kupno ampli Yamaha r-s500 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Teraz powoli rozglądam się za kolumnami do niej.

Wydaje mi się, że gra ona skrajami pasma a brakuje trochę średnicy (i ciepła). Szukam więc głośników, które temu choć trochę zaradzą.

W wielkim uproszczeniu słucham w 50% klimatów w stylu jazz, chill-out, lounge, soul a w 50% rocka (głównie progresywnego, rzadko cięższego).

to zdecydowanie nie ten kierunek, no chyba że JBL nagle zrobił rewolucję w charakterystyce brzmienia swoich kolumn

Ukryta Zawartość

JBL znając życie nie podejdą w tych klimatach, bo projektanci tej firmy nie podbijają średnicy. W niższych modelach jest trochę wycofana, a w wyższych modelach pasmo jest liniowe, ale nigdy z wypchaną średnicą.

tzn? jakie to brzmienie?

na pewno nie ciepłe i nie z podkreśloną średnicą, mało muzykalne i zwyczajnie kiepskie do delikatniejszej muzyki, dlatego napisałem - za wyjątkiem rocka...

JBL Studio 180 to wbrew nazwie następca nie serii Studio L tylko serii ES, czyli klasa niska kolumn, dobre do kina, nie do muzyki

na pewno nie ciepłe i nie z podkreśloną średnicą, mało muzykalne i zwyczajnie kiepskie do delikatniejszej muzyki, dlatego napisałem - za wyjątkiem rocka...

JBL Studio 180 to wbrew nazwie następca nie serii Studio L tylko serii ES, czyli klasa niska kolumn, dobre do kina, nie do muzyki

No tak, to mnie zdecydowanie przekonuje. Chociaż z łezką w oku z żalu po ich designie :)

Poza tym za 2000 zł nie spodziewam się niczego więcej niż klasy niskiej.

A z uwagi dość zróżnicowanej muzyki jakiej słucham pewnie powinienem szukać czegoś w miarę uniwersalnego...

Jakieś jeszcze pomysły oprócz tych magnatów i jamo powyżej ?

a jaki masz budżet ?

jeśli mniej więcej w granicach tych JBL to do listy do odsłuchu proponuję Monitor Audio BX6 lub BR6

cena/jakość super... bardzo uniwersalne i muzykalne kolumny, ciepła barwa, połączona jednak z dynamiką i pewną subtelnością góry

kup sobie L880 lub L890... ja mam takie i grają bardzo dobrze... tylko ze z lampą. Średnica i wysokie tony są ok. bardzo detaliczne i szczegółowe ale podkreślam słucham ze wzmacniaczem lampowym... a lampa ma to do siebie ze pięknie przenosi srednice i wysokie tony... bas w tych kolumnach co mnie dziwi jest wspaniale kontrolowany... nie spodziewałem się tego po nich... i na pewno nie dudni !!! jak to inni mówią !!! jest go w sam raz, jak ma uderzyc to uderzy :-)

W życiu piękne są tylko chwile...

@zurek - Lampowe brzmienie to chyba to czego bym oczekiwał (może błądzę z tym amplitunerem yamahy, wprawdzie go jeszcze nie kupiłem, ale przypadł mi najbardziej do gustu w tej kasie). L880 i L890 to na pewno ciekawe pozycje do odsłuchu acz troszkę przerażają wizualnie :) Tak wiem, że to nie ma znaczenia ale wygląd sprzętu jest dla mnie niestety również ważny.

@don111 - budżet na samym początku wątku - 2000 zł za komplet głośników. Przytoczone przez Ciebie Monitory niestety wykraczają poza ten budżet.

L880 i tak przekracza Twój budzet , bo cena za sztuke to 1650.

Ja miałem Jamo , tyle że seria 407 bardzo dobrze to grało, jak dla mnie, czyli kogos co nie ma high endowych aspiracji , gralo to poczatkowo z amplitunerem pioneera, pozniej zmienilem na marantz pm7000 i przyjemnie bylo. Zalezy jakie ktos ma oczekiwania,

moze bladzisz z ta yamaha, a moze nie. Zalezy jakie masz preferencje , a pamietam w innym poscie ze sporo narzuciles wymagan wzgledem wzmacniacza/amplitunera stereo. Gdybys sie ograniczyl , zeby po prostu cieplo gral , ale nie wiem czy dostaniesz opcje typu wejscie na sub plus wejscie na ipoda , i inne wodotryski w tej cenie co szukasz (1200 zl)

Ja powiem tak - nie jestem audiofilem i nie mam jakichś szczególnych wymagań. Po kilku odsłuchach nawet nie wiem czy potrafię chwytać różnice i pisać o wrażeniach tak jak Wy o tym piszecie :) Ale uwielbiam muzykę wszelkiej maści mam ogromną "dyskografię" i chciałbym w końcu jej godnie słuchać (bo jak dotąd słuchałem na byle czym). Chcę więc zmontować jakiś zestaw dla początkującego (i tak będzie to dla mnie gigantyczny skok jakościowy). A co będzie potem to zobaczymy - może się wkręcę (zapewne), może żona przymknie oko na wydatki i będę inwestował dalej...

Dlatego na razie dopuszczam kompromisy (iPod, ampli stereo zamiast wzmaka). Może kiedyś zmądrzeję... No i jak już kilka razy podkreślałem - mam zboczenie jeśli chodzi o estetykę rzeczy - moja natura będzie protestować jeśli postawię sobie w domu coś zaje.... grającego a brzydkiego :) (biję się jeszcze z myślami co do HK 3390/3490)

Może to jakoś rzuci światło na moje oczekiwania.

Podejrzewam że spodobały by Ci się Heco Metas xt 501, ale delikatnie wykraczają poza Twój budżet i mogą zginąć w takim metrażu. Jak dla mnie grają dość delikatnie, śrdokiem, ale skraje pasma też bardzo dobrze słychać.

najlepiej byłoby mieć w sklepie obydwa te urządzenia podłączone do kilku zestawów kolumn, i też porównać je do zwykłych wzmacniaczy w tej klasie cenowej, i z opowiednim źródłem , różne CD'ki zagrają inną charakterystyką dźwięku. Podpasowanie wszystkich tych elementów jest czasochłonne.

Z tego co czytałem o tym Hk to ciepłe brzmienie zapewni, ale mogę się mylić jak to z testów

@ParkOne - te Heco rzeczywiście bardzo zacne i z testów widzę, że mogłyby mi odpowiadać brzmieniowo a i wykonanie jest dziarskie. To wykroczenie poza budżet jest do przełknięcia. Zresztą będę je kupował dopiero za jakiś czas (liczony w tygodniach) więc może będą tańsze. W każdym razie już teraz sie rozglądam, żeby wiedzieć co śledzić.

Ale myślisz, że moc za mała? Nie znam sie na teorii rozchodzenia się dźwieku, ale prawda jest taka, że zasadniczy obszar, w który będą skierowane głośniki ma powierzchnię 25-30m2 (hol jest niejako za nimi, a kuchnia obok ale generalnie jest jeden obszar nie przedzielony ścianami).

Muzyka pełni u mnie raczej rolę towarzyszącą. Nie siedze przed głośnikami i nie gapię się na nie słuchając głośnej muzy :)

Poczytałem o tych Heco i generalnie widze, że zbierają całkiem dobre opinie. A z KEFów coś ciekawego by się nie wybrało?

@don111 - budżet na samym początku wątku - 2000 zł za komplet głośników. Przytoczone przez Ciebie Monitory niestety wykraczają poza ten budżet.

BR6 są jeszcze gdzieniegdzie na wyprzedażach za ok 2k, BX6 kupisz za ok 2,5k jak dobrze poszukasz

Ok, poczytałem, poszukałem i dalej mam dylemat ale krystalizuje się kierunek.

Przede wszystkim wyleczyłem się z JBLi (jakichkolwiek) - wydaje mi się, że nie warte są swojej ceny.

Potwierdzają to wypowiedzi na forum i odsłuch (es80) - sam nie wiem jakie one były - jakieś rozmyte i przymuliste.

Posłuchałem też przypadkiem Wharfedali 10.6 i o dziwo mi się spodobały - dźwięk był świeży chociaż może bas za mało sprężysty.

Sprzedawca polecał dopłacić 200-300 zł do wersji 10.7 jako o niebo lepszej w średnim zakresie. To przekracza mój budżet ale rozważę.

Pozytywne odczucie o tych kolumnach potwierdziła recenzja w ostatnim Audio. No i wygląd zdecydowanie wart droższych kolumn...

Pozostałych kandydatów nie słuchałem a wyłuskałem ich na podstawie recenzji i forumowych porad.

Heco Metas XT 501

Jamo s608

Co Wy na taki wybór?

Pozostałych kandydatów nie słuchałem a wyłuskałem ich na podstawie recenzji i forumowych porad.

Heco Metas XT 501

Jamo s608

W tym watku masz porownanie S608 z Magnat Quantum 555:

Ukryta Zawartość

Poczytaj sobie.

Ukryta Zawartość

?👈

Wielkie dzięki! te Magnaty rzeczywiście wypadają znakomicie, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że można je kupić za 800 zł/szt.

Równie fajnie wyglądają ich katalogowe parametry.

Chociaż mam jakieś uprzedzenie przed tą marką...

A Jamo odpadają.

Pozostają więc na placu boju:

Heco Metas XT 501 ok. 2200 zł za komplet

Wharfedale 10.7 - ok 2300 zł/kpl

oraz Magnaty Quantum 555 za 1600 zł/kpl

Magnaty wyraźnie odstają ceną i pytanie sprowadza się właściwie do kwestii - czy 40% wyższa cena przełoży się proporcjonalnie na wrażenia odsłuchowe czy wręcz przeciwnie - te najtańsze zagrają najlepiej (zapewne uznacie, że tego typu przeliczenia są głupie:) )

Nie patrz na te dane technicze, bo sa przesadzone. Co nie znaczy ze zle grają. Masz jeszcze do wyboru Quantum 605. Nie mozesz podejsc gdzies do sklepu aby porownac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Pewnie, ze mogę - słuchałem już kilku zestawów, ale ja jestem chyba za tępy na to.

Słyszę różnice ale tak naprawdę wszystkie mi się podobają :)

Może to dlatego, że zawsze słuchałem muzyki na byle czym...

A te magnaty nawet bardziej mi się podobają niż te poprzednie - wizualnie :)

a jak mówiłem do ma dla mnie duże znaczenie.

I ta cena...

Zacznę zaraz być podejrzliwy wobec tego Audio-Video - wszystkie Magnaty wychwalają pod niebiosa :)

Nie czytam Audio Video, ale w paru innych magazynach widziałem recenzje różnych magnatów. Generalnie oceniane są na dużo więcej niż się za nie płaci (oczywiście oprócz najtańszej serii monitor supreme).

Prawdę mówiąc ja też nie mogłem się zdecydować które wziąć - heco metas czy magnaty quantum. Moje druga połówka podjęła decyzję :)

Prawdę mówiąc, jak dla mnie, heco wyglądają bardziej "szlachetnie", quantumy "mocarniej". Jeśli słuchasz cicho - weź quantumy (więcej basu), jak podkręcasz gałke - heco (przy cichym słuchaniu może brakować dołu, chociaż faktycznie gra bardzo ładnie).

Nie czytam Audio Video, ale w paru innych magazynach widziałem recenzje różnych magnatów. Generalnie oceniane są na dużo więcej niż się za nie płaci

No właśnie zacząłem sie interesować tymi magnatami i zauważyłem, że opinia Audio-Video nie jest odosobniona. Generalnie recenzenci i użytkownicy zachwalają te głośniki. Heco rzeczywiście wyglądają lepiej, ale Magnaty też dają radę. A skoro grają podobnie a różnica w cenie jest naprawdę znacząca...nad czym tu sie zastanawiać :)

A Ty na które się w końcu zdecyowałeś (tzn Twoja połówka? :) )

witam

od prawie pół roku posiadam magnaty 555 zgrane z yamahą piano640, jarett muzyka zbliżona do tego co wymieniłeś, powierzchnia jakieś 30m2 w pokój z aneksem kuchennym. gra rewelacja, dzisiaj bym nadal brał te 555 bez zastanowienia, jedyna ich wada to taka, że wykonanie pozostawia wiele do życzenia. kolumny nie zamulają powiem nawet, że trzeba lubić specyficzny charakter yamahy, żeby połączyć to z magnatami gra wtedy bardzo realnym nie podbarwianym dźwiękiem. do tego nie drogie kable belkina i gra aż miło, dodam, że u mnie gra to często z kompa (flac) sporo cd ale też sporo czarnej płyty. kup magnaty bo zastanawiam sie nad rs-700

No właśnie zacząłem sie interesować tymi magnatami i zauważyłem, że opinia Audio-Video nie jest odosobniona. Generalnie recenzenci i użytkownicy zachwalają te głośniki. Heco rzeczywiście wyglądają lepiej, ale Magnaty też dają radę. A skoro grają podobnie a różnica w cenie jest naprawdę znacząca...nad czym tu sie zastanawiać :)

A Ty na które się w końcu zdecyowałeś (tzn Twoja połówka? :) )

Moja połówka zdecydowała że magnaty. Ale tak na prawdę najchętniej to wziąłbym oba komplety ;) Co tydzień bym sobie zmieniał...

Tu masz jeszcze test z AUDIO:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Radzę zastanowić się nad kolumnami mission m35i - na ten metraż byłyby świetne. Są to 3 drożne duże podłogówki i grają naprawdę wyśmienicie.

Mnie najpierw przyciągnął ich wygląd, dopiero później dźwięk :)

Dodatkowo możesz wyrwać je w cenie 1450zł (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a reszta zostanie Ci na inne wydatki (kable etc).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.