Skocz do zawartości
IGNORED

Gruby materiał na zasłony

blaszka

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje materiału, który by był gruby i ciemny a posłużyć by miał jako zasłona okna. Za zasłona znajdowałby sie też kaloryfer, kóry mnie denerwuje swoją białością, To jedyny element sali kinowej, o kórym nie pomyślalem i kupiłem biały. Może ktos cos widział i podpowie. Szukałem w komforcie w necie ale jakos nie znajduje niczego godnego uwagi. Myslalem o takim materiale jakim np. czasem obite sa sciany w kinach itp Gdzie to moge dostac?

I find your lack of faith disturbing...

https://www.audiostereo.pl/topic/76901-gruby-materia%C5%82-na-zas%C5%82ony/

Można popytać w okolicznych hotelach i motelach, gdzie te się zaopatrują; często na okna stosują zasłony. Jeśli spory procent gości stanowią kierowcy, to materiał będzie naprawdę zaciemniający.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ja swoje zakupiłem w markecie budowlanym Leroy. w każdym innym jest też dział tkanin. Poprosiłem o pokazanie takiej która możliwie najmniej przepuszacza światło. Wybrałem kolor podałem wymiar i uszyto je dla mnie.

Materiał jest z jednej strony pokryty jakby meszkiem z drugiej gładki, dość gruby. Nie zatrzymuje w 100% światła ale zaciemnia wystarczajaco.

Jeśli chcesz 100% przysłonięcie to trzeba będzie chyba uszyć z podwójnie złożonego materiału. W hotelach zasłony to gruba konstrukcja.

Ale to może trochę kosztować. Moje, na całe okno, to trzy oddzielne zasony (ze względu na dostępną szerokość materiału) kosztowały ponad 500zł.

Jeśli podwoisz lub nawet potroisz materiał koszt bedzie większy, ale jak okno jest nieduże, warto skonstruować kilkuwarstwową zasłonę.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Belfi - dzieki za info. Jakis czas temu patrzylem w Leroy ale nic mi sie w oczy nie rzucilo. Ja nie musze sie martwic o zaciemnienie poniewaz mam rolety zewnetrzne na oknie. Brazowe na dodatek i ani promyka nie przepuszczaja. Mnie tylko drazni kaloryfer pod oknem dlatego chce te zaslony. Dodatkowo troche poleprze akustyke zaslaniajac szybe w oknie.

DObra mysl z podpytaniem sie w hoteli bo dokladnie o takie cos mi chodzilo choc te twoje na zdjeciu wygladaja ok.

BTW, gustownie urzadzone kino.

CO do uwagi kolejnego kolegi, aksamit,tak patrzylem na to ale widzialem tylko cienki i niezbyt ladnie sie ukladal, byl sztywny.

chyba zostaja tylko hurtownie tkanin. bylem w kilku marketach typu leroy i nic ciekawego nie bylo - patrzylem za czyms czarnym lub popielatym. byly tylko jakies cieniutkie tkaniny

chyba zostaja tylko hurtownie tkanin. bylem w kilku marketach typu leroy i nic ciekawego nie bylo - patrzylem za czyms czarnym lub popielatym. byly tylko jakies cieniutkie tkaniny

Dokaldnie takie same odczucia mialem. Drogie na dodatek

W jednej z krakowskich hurtowni kupuje włoski naturalny welur, a sądzę że to jeden z najlepszych z materiałów dźwiękochłonnych, w cenie 30zł/m (140cm)- to podobno połowa ceny detalicznej. Zdarzają się w tej cenie gatunki o dużej gramaturze, całkowicie zaciemniające pomieszczenie.

W jednej z krakowskich hurtowni kupuje włoski naturalny welur, a sądzę że to jeden z najlepszych z materiałów dźwiękochłonnych, w cenie 30zł/m (140cm)- to podobno połowa ceny detalicznej. Zdarzają się w tej cenie gatunki o dużej gramaturze, całkowicie zaciemniające pomieszczenie.

jeśli to nie tajemnica podziel się nieco bardziej precyzyjną informację ;-) jakieś namiary ? choćby na priv ...

Wielkość i grubość takich zasłon warto dostosować do wielkości swojej pralki. Do 8-kilowej wejdzie raczej wszystko, ale gdy się ma mniejszą, to kiepsko jeśli trzeba będzie latać po pralniach publicznych.

W ikea są gotowe grube zasłony. Nie są tanie ale estetyczne. Sam będę takie kupował do mojego pomieszczenia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kobiety wiedziałyby chyba :) ale zasłony bardzo często szyje się, np. z dwóch warstw - lepiej układają się, lepiej wyglądają i nie przepuszczają światła. Więc nie trzeba przerażać się "przepuszczalnością" ładnej tkaniny, tylko zawsze jedno ale - wyższy koszt.

jeśli to nie tajemnica podziel się nieco bardziej precyzyjną informację ;-) jakieś namiary ? choćby na priv ...

Podpisuje sie pod tym. Pochwal sie jak to wyglada. Welur jest ok, tylk owlasnie sek zeby go tanio dostac

Podpisuje sie pod tym. Pochwal sie jak to wyglada. Welur jest ok, tylk owlasnie sek zeby go tanio dostac

witam kupilem b.gruby czarny welur 3m/1.5m koszt 280zl z obszyciem, zaslaniam lcd jest OK !!!

witam kupilem b.gruby czarny welur 3m/1.5m koszt 280zl z obszyciem, zaslaniam lcd jest OK !!!

A gdzie kupowales? MOzesz pokazac na zdjeciu jak to u ciebie wyglada?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.