Skocz do zawartości
IGNORED

Wartość potencjometru

Bluerooo

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest taka:

Sygnał ze źródła trafia na bufor na opampie. Następnie zasila jednocześnie 3 wzmacniacze (2x słuchawkowe i końcówkę mocy). Zrobiłem schematyczny rysunek w razie wątpliwości.

Jakie dobrać wartości poszczególnych potencjometrów?

Chciałbym wstawić dla słuchawkowych 10k, a dla wzmacniacza mocy 47k. Wypadkowa rezystancja obciążenia opampa wyniosła by jakieś 4,5k. Nie wiem czy to nie za mało.

Jakie byłoby optymalne rozwiązanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76886-warto%C5%9B%C4%87-potencjometru/

Nienie, zbytnio to uprościłeś. Potencjometry muszą być przed układem wzmacniacz - bufor. Musisz więc zbudować trzy układy.

Zalecałbym układ jak na załączonym zdjęciu. Nad doborem rezystorów trzeba się trochę nagłowić, ponieważ rezystor Rs oznacza wartość rezystancji, jaka pozostanie z suwaka potencjometru do masy. Jednym słowem jest to wartość pod suwakiem na potencjometrze, dla której uzyskuje się odpowiedni poziom głośności przy słuchaniu na twoim systemie docelowym. Ma to na celu zbalansowanie impedancji na wejściu OP, które to impedancje widziane z wejść plus i minus dla opa, powinny być dla optimum takie same. Na podstawie tej rezystancji, potrzebnych wzmocnień napięciowych, oraz koniecznych wartości dla założonych modeli wzmacniaczy (bodajże tutaj było R1=1kohm dla AD812) wyznaczasz resztę rezystorów.

Oczywiście w praniu może się okazać że wyznaczyłeś za duże/małe wzmocnienia napięciowe i w praktyce używasz innego położenia potencjometru, także trzeba będzie się liczyć ze zrobieniem poprawki.

Cewka na wyjściu jest dla wzm. słuchawkowych właśnie o ile pamiętam.

Możliwe że dla końcówki mocy wystarczy zwykły bufor na jednym opa, to zależy jaką ma czułość wejściową. Na chwilę obecną u mnie bardzo ładnie się sprawuje AD744 w tej roli.

W tej publikacji jest wszystko dokładnie opisane, także ten dobór rezystorów dla układu 6-53 o którym mówiłem. Wszystko podane jak na tacy.

Ukryta Zawartość

taki układ daje uniwersalne, łatwe do wysterowania wejście i super prąd na wyjściu, nawet przy długich kablach. A także super pasmo przenoszenia i szybkość przy niskich zniekształceniach.

post-17391-013507000 1294838149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie muszę dokładniej opisać sytuację :)

Układ będzie "sterownikiem" do aktywnych monitorów. Będzie miał wejścia symetryczne (zdublowane gniazdami niesymetrycznymi).

Moja koncepcja była taka:

wzm.różnicowy -> selektor wejść -> bufor -> potencjometry które dzielą sygnał na 2 drogi:

1)zwrotnica aktywna -> wzmacniacz mocy

2)wzmacniacze słuchawkowe

(Sygnały z gniazd niesymetrycznych trafiały by od razu na selektor.)

W tej publikacji jest wszystko dokładnie opisane, także ten dobór rezystorów dla układu 6-53 o którym mówiłem. Wszystko podane jak na tacy.

Ukryta Zawartość

Przeglądałem ta publikacje czytając Twój temat o buforze na opampie :)

Nienie, zbytnio to uprościłeś. Potencjometry muszą być przed układem wzmacniacz - bufor.

Czyli w moim wypadku lepiej potencjometry umieścić przed buforem? I wtedy osobny bufor dla każdego z wzmacniaczy?

Ukryta Zawartość

4,5k to praktycznie nie problem dla dowolnego źródła na półprzewodnikach, nawet taki słabeusz NE5532 od obiążenia 2k w górę ma najlepsze parametry a nowsze kostki można obciążać jeszcze bardziej bez pogorszenia jakości. Ja mam przełącznik wejsć, drabinkę 5k i wzmacniacz dyskretny i z tego już idzie sygnał na aktywne filtry zestawów głośnikowych ( monobloki ). Nie używam słuchawek bo nie lubię ale gdybym miał to za selektorem wejściowym dodałbym drugą drabinkę lub potencjometr 5-10k.

No nie wiem. W praktyce zawsze widziałem potencjometr przed buforem. Może być tego kilka powodów. Pierwszy - że może wysokie prądy nie lubią płynąć przez potencjometry? Po drugie co z pojemnościami. Pojemności wszystkich obciążeń też będą się sumowały. Trzy, jeżeli podłączymy jakieś słuchawki i je zostawimy podgłośnione na jednym z wyjść, to przecież znacznie zmniejszy się impedancja obciążenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.