Skocz do zawartości
IGNORED

Audiostereo vs elektroda - ankieta

Czeski_film

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne forumowicze Audiostereo posiłkują się też opiniami z elektrody. Czy często Wam się to zdarza? Jak sądzicie, czy charakter opinii z Audio różni się od tego z elektrody?

Oj bardzo. Elektroda to forum fachowe a te tutaj to bajkowe.

Poza tym na elektrodzie działa moderacja oraz przestrzegane są zasady poprawnej pisowni.

Widząc wpisy jakie pojawiają się na Audiostereo często mam wątpliwości czy ich autorzy ukończyli szkołę średnią.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

audiostereo to forum po czesci audio a po czesci luzne do dyskusji miedzy soba o niczym, elektroda to forum tylko tematyczne a wiec pozostalemn dyskusje sa usuwane a autorzy odpowiednio instruowani a gdy nie sluchaja to pozostaje im tylko czytac bo im nie zezwalaja na dalsze wypociny o niczym, tutaj moze kazdy pisac o niczym...

a gdyby tak zabrac sie za porzadek i zlikwidowac to pisanie o niczym to byloby to fachowe forum

chwilowy brak działalności w audio.

audiostereo to forum po czesci audio a po czesci luzne do dyskusji miedzy soba o niczym, elektroda to forum tylko tematyczne a wiec pozostalemn dyskusje sa usuwane a autorzy odpowiednio instruowani a gdy nie sluchaja to pozostaje im tylko czytac bo im nie zezwalaja na dalsze wypociny o niczym, tutaj moze kazdy pisac o niczym...

a gdyby tak zabrac sie za porzadek i zlikwidowac to pisanie o niczym to byloby to fachowe forum

To po co tu jesteś?

To po co tu jesteś?

bo interesuje sie audio !!!

ale chyba mi nie powiesz ze to jest forum tylko tematyczne, sam zobacz co piszesz i jak bardzo to jest zwiazane z audio?

zarowno watki przed toba i po moim poscie nie maja nic wspolneo z audio to jest luzne pisanie o niczym przez co to forum jest tylko w polowie tematyczne a w polowie luzne

chwilowy brak działalności w audio.

Audiostereo jako forum bajkowe - bardzo mi się to podoba !!! Część wątków i użytkowników jest naprawdę mocna.

Dla mnie na elektrodzie dostanę dobre wiadomości jeżeli chodzi o części elektroniczne, naprawy i pomiary. Natomiast porady dotyczące dźwięku czy skompletowania sprzętu są tam czasami naprawdę żenujące (np. kup sobie Altusy, to będziesz miał dobry dźwięk i poczujesz bas ... dobry dowcip). Tutaj czasem też ... ale rzadziej.

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 13 Stycznia 2011 - gramatyka poniżej przyzwoitości
Ukryte przez mlb, 13 Stycznia 2011 - gramatyka poniżej przyzwoitości

Mi tam elektroda kojarzy sie chalupnicza robota kilku gosci, ktorzy potem zachwycaja sie swoimi wynalazkami, ktore nawet nie graja. Pamietam jak podniecali sie wzmacniaczem, ktorego kumpel sam zrobil, oczywiscie po licznych konsutlacjach na forum. Jak to gralo to nawet nie ma co gadac...

?👈

bo interesuje sie audio !!!

ale chyba mi nie powiesz ze to jest forum tylko tematyczne, sam zobacz co piszesz i jak bardzo to jest zwiazane z audio?

zarowno watki przed toba i po moim poscie nie maja nic wspolneo z audio to jest luzne pisanie o niczym przez co to forum jest tylko w polowie tematyczne a w polowie luzne

Taki był i jest właśnie charakter tego forum. I taki właśnie mi sie podoba i dlatego tu jestem. Jakbym wolał coś w rodzaju elektrody, to tam bym przebywał. Nie musi ci się to podobać - ale też masz duzy wybór. Czy wszysy muszą być skazani na jednakowość? Czy wszystkim musi się podobać to samo?

Audiostereo jako forum bajkowe - bardzo mi się to podoba !!! Część wątków i użytkowników jest naprawdę mocna.

Dla mnie na elektrodzie dostanę dobre wiadomości jeżeli chodzi o części elektroniczne, naprawy i pomiary. Natomiast porady dotyczące dźwięku czy skompletowania sprzętu są tam czasami naprawdę żenujące (np. kup sobie Altusy, to będziesz miał dobry dźwięk i poczujesz bas ... dobry dowcip). Tutaj czasem też ... ale rzadziej.

Poniekąd rację mają. Kupując altusy bas poczujesz ciałem, ale o jakości tego basu pisac raczej nie ma co. :)

Elektroda to forum typowo fachowe, tam gdy zwrócisz się z prośbą o pomoc w zlokalizowaniu uszkodzenia elektroniki dostaniesz tę pomoc. A tutaj gdybyś poprosił o taką przysługę został byś wyśmiany, że zabierasz się za naprawe 'tak słabego sprzetu', a o pomiarach można na audiostereo zapomnieć. Kolejną sprawą jest to, że nie ma co porównywać elektrody do AS, to są dwa odmienne obozy, obóz elektroników, którzy w mniejszej części zajmują się zagadnieniami audio i obóz ludzi zafascynowanych brzmieniem sprzętu, których mało kiedy interesuje to, że do budowy wzmacniacza użyto takiego tranzystora, a nie np. innego, który ma lepszą wydolność prądową.

A mnie się w Audiostereo podoba to, że na elektrodzie ludzie powiedzą jakiś konkret i się wyłączają - a tu jest kula śnieżna pędząca w dół zbocza ... fajnie czasami poczytać te kłótnie :)

Elektroda to merytoryczność i rzeczowość i minimum snobizmu. Ale Elektroda to forum "fachmanów" nawet jeśli to fachman pasjonat, bez papierów.

Audio-stereo to forum bajkowo-snobistyczne. W końcu gdzieś tą Mantą trzeba się pochwalić. Ale oddając sprawiedliwość jest tu paru audiofilii, kochających muzykę, a nie znaczki na skrzynkach (koniecznie koszerne). I jest też paru ludzi bardzo życzliwych innym. Których przy okazji pozdrawiam.

Ale nie znaczy to że AudioStereo jest gorsze od Elektrody - to są po prostu inne fora, dla innych ludzi. Nie lepsze i gorsze. Po prostu inne.

I wprowadzanie działów a'la Elektroda jest skazane na porażkę. Jeśli macie coś wprowadzać to styl moderowania.

Na Elektodzie (a mam tam konto od lat) każdy popis chamstwa i pieniactwa, czy łamania regulaminu jest karany od ręki zgodnie z zasadą "zero tolerancji"

Tu też by się to przydało, nawet jakby kilku pieniaczy z dorobkiem xxxx postów miało wylądować poza forum i na miesiąc, dwa byłoby mniej tematów.

A mnie się w Audiostereo podoba to, że na elektrodzie ludzie powiedzą jakiś konkret i się wyłączają - a tu jest kula śnieżna pędząca w dół zbocza ... fajnie czasami poczytać te kłótnie :)

Ale przez to też panuje tutaj troche niezdrowa atmosfera. Na elektrodzie sprawa jest prosta pytanie - odpowiedź, bez zbędnego marudzenia na temat wyższości rezystora z pozłacaną jedną nóżką, od rezystora z posrebrzanymi dwoma nóżkami, w takim przypadku sprawa wyglądała by tak, że ktoś by zrobił pomiar oscyloskopem, napisał wnioski i koniec tematu. Wszystko podane jak na tacy. A tutaj? Jeden słyszał, że ktoś słyszał, że to jest lepsze, drugi gadał z kolegą kolegi, że ten kolega mówił, że jednak co innego jest lepsze, a trzeci, lekko już przygłuchawy twierdzi, że wszystko gra tak samo, łacznie z gramofonem bambino, a reszta ludzi to debile i mają urojenia, oczywiście przyjdzie też taki który stwierdzi, że wszystko ma wpływ na brzmienie, a największy wpływ ma kabel zasilający, bądź końcówka kabla zasilającego. I w taki prosty sposób w wątku robi się ogromny burdel, dochodzi do kłótni, przychodzą trolle itp. itd.

Na Elektodzie (a mam tam konto od lat) każdy popis chamstwa i pieniactwa, czy łamania regulaminu jest karany od ręki zgodnie z zasadą "zero tolerancji"

Tu też by się to przydało, nawet jakby kilku pieniaczy z dorobkiem xxxx postów miało wylądować poza forum i na miesiąc, dwa byłoby mniej tematów.

Kolego, tutaj chodzi o kase, niestety. Im więcej ludzi tym większa kasa dla forum z odwiedzin. Oni maja głęboko gdzieś, czy my sie tu zabijamy, czy co robimy. Kury ktora znosi zlote jaja się nie zabija. :)

Bartosz

Oba wnioski słuszne, mocne, ale nic dodać nic ująć.

Tylko nie podawaj nicków trolli, bo rozpętasz wojnę.

Chociaż jak widzę w danym temacie dany nick to mogę się o milion w ciemno założyć, iż zaraz rozpocznie się pyskówka i wyzwiska. Smutne iż to są osoby z xxxx postami (temat dyskusji nie ma znaczenia).

Bartosz

Oba wnioski słuszne, mocne, ale nic dodać nic ująć.

Tylko nie podawaj nicków trolli, bo rozpętasz wojnę.

Chociaż jak widzę w danym temacie dany nick to mogę się o milion w ciemno założyć, iż zaraz rozpocznie się pyskówka i wyzwiska. Smutne iż to są osoby z xxxx postami (temat dyskusji nie ma znaczenia).

O, nie, nie. Tego błędu nie popełnię, jedna wojna wystarczy (wątek o nowej zakładce. :) Chociaż, mogę się zalożyć, że i tak będzie tutaj gęsta atmosfera. A co do cztero cyfrowej liczby postów, sprawa prosta, na czymś te posty musieli nabić, na czym? To akurat każdy wie i napewno nie jest to treść o jakiejkolwiek wartości merytorycznej. :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Poza tym na elektrodzie działa moderacja oraz przestrzegane są zasady poprawnej pisowni.

Widząc wpisy jakie pojawiają się na Audiostereo często mam wątpliwości czy ich autorzy ukończyli szkołę średnią.

Jak widać krytyka nie przeszkodziła Ci zrobić błędu. Brawo!

Ale tutaj przynajmniej się gada.

Kiedyś nie znałem Audiostereo i założyłem wątek z pytaniem na dobrze mi znanej Elektrodzie - nikt nie odpisał. Założyłem ten sam wątek tutaj i od razu pojawiło się mnóstwo postów - fakt faktem, jeszcze bardziej po nich zgłupiałem, ale przynajmniej jakiś dialog był.

Nie krytykuję oczywiście Elektrody, która była mi niezwykle pomocna w kilku technicznych zmaganiach.

MOJE ZDANIE: Przyrównałbym Elektrodę do bazaru z warzywami, gdzie idziesz np. po ziemniaki, kupujesz ziemniaki (lub nie - bo akurat nie ma) i wracasz z ziemniakami.

Audiostereo natomiast do hipermarketu, gdzie również idziesz po ziemniaki, robisz zakupy i wracasz z... ziemniakami, płynem do spryskiwaczy, 12 pudełkami masła, grającą smyczą dla psa i polerowanymi uchwytami do wykręcania gorących żarówek. :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Poniekąd rację mają. Kupując altusy bas poczujesz ciałem, ale o jakości tego basu pisac raczej nie ma co. :)

Elektroda to forum typowo fachowe, tam gdy zwrócisz się z prośbą o pomoc w zlokalizowaniu uszkodzenia elektroniki dostaniesz tę pomoc. A tutaj gdybyś poprosił o taką przysługę został byś wyśmiany, że zabierasz się za naprawe 'tak słabego sprzetu', a o pomiarach można na audiostereo zapomnieć. Kolejną sprawą jest to, że nie ma co porównywać elektrody do AS, to są dwa odmienne obozy, obóz elektroników, którzy w mniejszej części zajmują się zagadnieniami audio i obóz ludzi zafascynowanych brzmieniem sprzętu, których mało kiedy interesuje to, że do budowy wzmacniacza użyto takiego tranzystora, a nie np. innego, który ma lepszą wydolność prądową.

Przede wszystkim ten bas z Altusów to taki pudełkowy jakiś jest. Nie ma mowy o zejściu i kontroli. Druga część wpisu to stek bzdur napisany przez młodego stażem forumowicza który nie zdążył jeszcze zaglądnąć do działu DIY.

Ostatnio słuchałem gościnnie Altusów. One w ogóle nie przenoszą basu. Niezależnie od jego jakości. To tak na marginesie.

/../idziesz po ziemniaki, robisz zakupy i wracasz z... ziemniakami, płynem do spryskiwaczy, 12 pudełkami masła, grającą smyczą dla psa i polerowanymi uchwytami do wykręcania gorących żarówek. :)

A kabelek to pies? Wracasz stąd koniecznie z kabelkiem :-))

To zależy, bajka może byc przyjemniejsza, jak i bardziej bliska prawdy...

Przykład: Tutaj nie tak dawno, dziale DIY widziałem niezł,y popis dotyczący zasilania przetwornicą wzmacniacza klasy D, napisany przez gościa który ma silne aspiracje do zawodowego traktowania tego tematu. To co zobaczyłem, propozycję przetwornicy low-cost pomieszany z drugą propozycją niezbyt wysokich lotów gotowca spowodowało że oczy z orbit wyjść mi chciały... Ale przyznaję, rozrywkę miałem niezłą.

Natomiast przerzucajac to w stronę elektrody, dział zasilaczy zawładnął tam.. nazwijmy go Gu-Ru, uprawiający bliżej niezidentyfikowany zamordyzm, na skutek którego to, co tam sie ukazuje, to eleganckie i dopracowane dzięki komentarzom nadzorcy konstrukcje rodem z epoki Franciszka Józefa. Bo takie Gu-Ru zna, z wszystkimi tego konsekwencjami. Za taką fachowość to ja serdecznie dziękuję... Pozostaje zatem tylko i wyłącznie otwarte pytanie, która bajka jest fajniejsza;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ja na elektrodzie siedzie od kilkunastu miesięcy, tu pojawiam się sporadycznie.

Moim zdaniem:

na elce:

- dobra moderacja (+ świetny system raportowania)

- dużo osób z fachową wiedzą elektroniczną (nie powiem, tu też jest kilka osób).

- sensowny podział na subfora

- brak audiofilskich bajek

- niski zasób gotówki użytkowników. To od razu widać, że tam głównie pytają o kolumny DIY/używane do 500 zł. Tutaj za 500 zł to polecą dobre IC.

- masa dzieciaków którzy poza Altusami nie słyszeli niczego lepszego i chcą coś taniego z "dobrym baSSem".

- wszechobecne uwielbienie subwooferów (jakby miały być lekarstwem na wszystko, a przecież winna może być akustyka pomiesczenia, brak korekcji BS, etc)

- poziom forum od jakiegoś czasu rośnie. Jeszcze 2 lata temu w dziale akustyka polecano zwrotnice z kalkulatora, teraz jest już lepiej. Widać że kilak osób stara się by trzymać poziom.

- jest dział gotowych konstrukcji, którego tu czasem mi brakuje.

na audiostereo:

- dział "muzyka" w której poleca się naprawdę dobrą muzykę.

- wątki zwykle ładnie się rozwijają (wspomniany efekt kuli śniegowej)

- można w wyszukiwarce znaleźć opinie o niemal każdym głośniku (a nie tylko tonsil jak na elektrodzie lub stx i seas jak na diyaudio.pl). I te opinie imho sa naprawdę wartościowe.

- niektórzy użytkownicy w ogóle nie trzymają poziomu (ciekawe czy "w realu" też by sobie tak ubliżali?)

- bardzo dobry kontakt na priv z innymi userami i naprawdę świetny podział wiadomości na dyskusje.

- jest tu kilka osób które są wybitnymi fachowcami w swojej specjalności.

El sueño de la razón produce monstruos.

Prawda jest taka że jest tu kilka osób z naprawdę ciekawymi poglądami i wiedzą. Potrafią doradzić i wesprzeć w kwestii technicznej jaki bardziej płynnej jeśli chodzi o dobór sprzętu.

Dodatkowo trafiają sie też ludzie ktorzy nie maja w zadnej materii nic ciekawego do powiedzenia. No i faktycznie pyskowki i glupie prowokacje to jest ich klimat. Forum z gory jest komercyjne i tacy userzy sa tutaj faworyzowani. Jesli slyszysz ic, kable zasilajace i listwy jestes idealna osoba ktora toczy "kule sniezna" i wszystko sie samo sprzedaje.

Sproboj powiedziec ze ktos kto wydal "xxx" kasy na ic dal sie wyrolowac to cala reszta Cie zje. A prawda jest taka ze pomimo tego calego bajzlu z kablami, (ktore mimochodem slysze) podchodze do tego z dystansem i wole zainwestowac w system aktywny niz w cudowne kabelki. Najsmutniejsze jest to ze wiekszosc jest tu nastawiona anty niz na pomoc. W wiekszosci userzy chca sie pochwlaic swoim sprzetem, niz pomoc w skompletwoniu cudzego.

Wiec przy okazji wszystkim tym ktorych mialem okazje spotkac na forum dziekuje serdecznie za pomocne opinie i rady. Jest kilka osob ktorym zawdzieczam dosc duzo gotowki (ktora zaoszczędziłem). Jesli ktos z was to czyta to dziekuje a calej reszcie snobow dziekujemy.

Nic tak w zyciu nie pomaga jak zdrowy rozsadek. Pomimo faktu iz nie na trzezwo i bez jakiego kolwiek szacunku dla gramatyki mam okazje dolozyc cegielke dla forum w swej postaci. Niektorych to irytuje innych zas cieszy lecz tak naprawde wiecej luzu Panowie.

Pozdrawiam Arczi

Różnice pomiędzy forami? Często mam wrażenie że to jak różnica pomiędzy rzemieślnikiem a artystą.

(a swoją drogą - witamy na Bocznicy ;) )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

A ja ostatnio zarejestrowałem się na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Z założenia coś między Audiostereo a Elektrodą. Na razie startują.

Co do różnicy między Audiostereo i Elektrodą, chyba już wszystko zostało powiedziane, więc pozostaje mi się zgodzić z poprzednimi wpisami :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(a swoją drogą - witamy na Bocznicy ;) )

Jaka szybka reakcja. Czyżby ktoś-coś za dużo powiedział o bieżącej misji audiostereo?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A ja ostatnio zarejestrowałem się na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Z założenia coś między Audiostereo a Elektrodą. Na razie startują.

Cos wolny ten start. Od 3 miesiecy nic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.