Skocz do zawartości
IGNORED

Co myslicie o tych kolumnach?? SEAS

górek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam okazje kupic kolumny ktore znajduja sie na ponizszym zdjeciu. Napiszcie ile one moga byc warte i czy warto w nie zainwestowac 1600 zl. Nie wiem ile kosztuja komponenty do zbudowania tych kolumn ale same kolumny wygladaja na bardzo solidne i dobrze brzmiace.

Jedyne informacje ktore posiadam na ich temat:

,, Ekskluzywne monitory na doskonałych przetwornikach norweskiego Seasa. Wysokotonowy KT19F,niskośredniotonowy 14 cm XP. Wykonane w naturalnym drewnie. Ścianki przednia i tylna oklejone skórą. Na wzór Sonus Faber,Chario. konstrukcja oparta na QBA Mieszko (3700 zł).Stan doskonały.Dżwięk ciepły i przestrzenny. Kolumienki mają 3 miesiące. "

[obrazekLUKASZ-109999_1.jpg]

https://www.audiostereo.pl/topic/7681-co-myslicie-o-tych-kolumnach-seas/

Podobne do audiowave 171SE, stolarka identyczna, głośniki tam tez seasy średniotonowy z XP, tylko troszkę inaczej ułożone (wysokotonowy na bok i na dole) i z jakimś filcem czy czymś a nie skórą

O ile mnie pamiec nie myli pare lat temu (2-3) QBA wypuscila serie element na wlasnie takich driverach. Kosztowaly ok 1400zł nowe. Podejzewam ze ktos po paru latach słuchania po prostu dorobil ladne skrzynki (bo te oryginalne byly strasznie brzydkie) i teraz probuje to wcisnac jako nowe.

Tak czy siak pierwowzorem byla kolumna Qby (do czego sie nawet przyznaje własciciel) wiec watpie by warte byly jak ktos tu pisze pare razy wiecej niz 1600zł. Sadze ze realna cena to ok 1200-1400zł. Pytanie jeszcze jak jest zrobiona obudowa bo ładnie nie zawsze znaczy dobrze

A tak pozatym to dla mnie to ogłoszenie to lipa...bo napewno nie wzoruje sie na Mieszko2! Wysokotonowca mialem identycznego w Elements 4000 (najtansza seria) jednynie srednio-niskotonowy jest juz lepszy.

Taki sam wysokotonowy jest w Sonus Faber Concerto za 1500 euro...

Będę szczery te monitory są moje jakby kto był zainteresowany to udzielę pełnych szcególów ,ale na maila żeby "nie zaśmiecać forum" Konstrukcja rzeczywiście jest oparta na Mieszko z tym ,że wysokotonowy jest inny to prawda. 14 cm Seas XP np. Audio Physic stosował w Sparkach ( modyfikowany).

Pozdr.

P.S. Przyznacie ,że stolarka pierwsza klasa?

ktos tutaj podal 800zł.....mozliwe ich wykonanie przekraczka nawet 1800zl ale podalem ile wg mnie sa one warte. Wyslalem Ci maila z allegro. Mozliwe iz sie pomylilem ale dam sie pociac iz 2 lata temu elements wyszły wlasnie na identycznych przetwornikach gdyz mialem zamiar nawet je kupic...stad moje przypuszczenia.

Pozatym na allegro widzialem juz tyle Hi Endu wartego niewiele wiecej niz 300zł ze sam rozumiesz jestem ostrozny....na aukcji dosc lakonicznie opisales budowe sugerujac iz wzoruje sie na mieszko, a mi od razu niepodpasowal ten wysokotonowiec i pomyslalem ze ktos chce kogos w butelke nabic. OK rozumiem

My Mistake....:)

p.s sugeruje bys na aukcji dokladniej opisal, na czym wzorowales, od czego sa drivery itd.

Zycze udanych licytacji!

Tak po zdjęciu patrząc to na 90% robił to ten sam stolarz, co dla audiowave. Może Leszek coś powie, ma chyba (miał?) 141. Może to jakiś mniej znany model audiowave, lub robiony przez pana Romualda na zamówienie..

Osobiście ich nie konstruowałem. Jak zapewnił mnie mój znajomy, który je robił wzorował się na Mieszko 2 z tym ,że zaznaczył iż inny jest głośnik wysokotonowy. Tam bodajże Eton. Mogę się mylić co to tego Etona ,tak że w razie czego poprawcie mnie.

Foksik

Niestety nie mogę powiedzieć kto robi obudowy. Proszono mnie o to by nie wyjawiać wytwórcy. Prośbę tę staram się uszanować. Mail do mnie: [email protected].. Tak na marginesie to są jeszcze podłogowe wykonane w tej estetyce z głośnikami od ESY Ostinato^2 .Wyglądem przypominają Sonus Faber Concerto Grand Piano. Ciekawym wyślę zdjęcie.

Pytanie do Piotreqa:

Po tym co napisałeś rozumiem ,że takie obudowy można zamówić u ciebie za 300 zł?

Jak ma się sprawa z lakierem fortepianowym lub ładną błyszczącą politurą?Też wykonujecie takie projekty?Ile kosztują np. obudowy do ESY Ostinato^2 w politurze? Pytam, bo lubię takie klimaty.

Zamawiając u nas za 300zł. tak jak napisałem otrzymasz inny gatunek drewna - wariant najtańszy sosna fińska.

Standardowo dajemy 4 warstyw lakieru z filtrem UV (zapobiegający ciemnieniu drewna), co już objwawia się błyszczącą powierzchnią. Droższy wariant to dąb, którego to cena obudowy to około 370zł.

W najdroższej wersji tejże obudowy - za 420-500zł otrzymasz obudowę z drewna czereśni amerykańskiej, wiśni lub orzecha włoskiego + 5-6 warstw lakieru, który nada im doskonale gładką oraz błyszczącą powierzchnię.

W każdej wersji wykończenia, wewnątrz obudowy dajemy wzmocnienia.

Istnieje także możliwość zamówienia, zamiast skaju, jak to ktoś zastosował na przedniej ściance obudowy z załączonego zdjęcia, naturalnej skóry cielęcej (jednak podwyższa to cenę).

Tak jak to już kiedyś parokrotnie pisałem, dyspoujemy lakierem fortepianowym (czarny).

Apropo Sonusa, to wykonywaliśmy już obudowy do kopii Sonus Faber Cremona. Mowa o tym była w innym wątku.

Chyba 7670 na samym dole.

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.