Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

odpaliłem p7100 i nic nie wybuchło !!!!

ale ulga, skorygowałem tylko bias i gram - narazie jeszcze w garażu na bardzo starych i malutkich missionach

i bez panela przedniego, ale muzyczka gra.

Jutro postaram się jeszcze dokończyć obudowę i zaprezentuję zdjęcia na forum.

wzmacniacz calkowicie cichy, nic nie szumi , nic nie brumi.

jest nieprawdopodobnie rozdzielczy i dynamiczny, membranki 17 cm chcą wyskoczyć przy mocniejszych uderzeniach,

kontrola 100 %, narazie gra dość ostro , ale to cecha kolumienek, jutro podepnę go pod dobre źródło i dali grandy

i jak tu iść spać..... :-)

Witam w poniedziałek porozsyłam złożone wersje ster-zab , niektóre już wysłałem . Pcb tych protektorów odcinających głośniki wyglądają jak na fotce , myślę ze każdy sobie sam złoży . Przekaźniki mają cewki łączone szeregowo razem z nimi są dwa łączone równolegle rezystory na nich ma się odłożyć nadwyżka napięcia zasilającego , No i w zależności od tego na jakie napięcie mamy cewki przekaźników i jakie nap zasilające tak dobieramy te rezystory .

Tak samo jest z zasilaniem ta7318 . Na pcb dołożyłem diody zenera w zasilaniu tego układu , ale są one niepotrzebne ta.. ma je wbudowane w strukturze .

Ale jak ktoś chce może sobie je wlutować dla dobezpieczenie ::)) .

Lutujemy wedle swojego ego :) .

Schematu nie będę drukował i wysyłał . Niech sobie każdy pobierze poniżej .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

już ze 3 godziny słucham muzyczki i cóż można powiedzieć....... po prostu wszystkiego jest więcej bez zachwiania równowagi tonalnej....cuda:-)

nie.poprostu ten wzmacnicz odtwarza wszystko co otrzymuje ze źródła, nic nie zmiękcza,nic nie tłumi,tylko gra pełnym pasmem. Dali grandy kontroluje idealnie,nic już nie przeciąga i nie boomi, bas jest krótki ale jdnocześnie bardzo solidny i dobitny, ten wzmacniacz ma taką rezerwę, że jest w stanie odtworzyć każdy niski dźwięk, łomot czy kontrabas gra tak jak powinien,bajka.

średnie,wokale to miód, realistycze bez zmiękczeń czy stucznych wyostrzeń.

wysokie podobnie, bardzo dzwięczne i obecne,rozdzielcze.

ogólne 7100 jest bardzo selektywny,to sie od razu rzuca w uszy, każdy składnik muzyki ma swoje miejsce niezależnie od poziomu głośności, przestrzeń jest szeroka i głęboka,na niektórych nagraniach ma się wrażenie żę włączył się dts :-)

dziwne....

jedno jest pewne, on nie ma charakteru lampowego, to tranzystor z krwi i kości,

dynamiczny i szczegółowy, rozdzielczy i bezpośredni.

narazie dla mnie ideał, ale ciekawi mnie konfrontacja z hybrydą, bo jak odpocznę składam właśnie ją,

a narazie uczta !!!!!!!!

100-krotne dzięki dla jaskiniowca!!!!!!!!!!!

przede wszystkim to Twoja zasługa,ale kilku innych kolegów z forum pomogło zgromadzić niektóre elementy-elektrolity,panel czołowy -Wam też dziękuję !!!!!!

parę fotek

Ukryta Zawartość

post-1532-0-35489000-1381597153_thumb.jpg

post-1532-0-41423000-1381597193_thumb.jpg

post-1532-0-55217500-1381597227_thumb.jpg

post-1532-0-96762100-1381597256_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic dodać,nic ująć...

7100 odpalone i słuchamy z Adrianem(i nie tylko!) a szczęki mamy na podłodze :)

Aż nie chce mi się pisać...

Ja już nie robię więcej wzmacniaczy...

żegnam ;)

Bogdan,

Zazdroszczę Ci tego stanu gdy nowy wzmacniacz daje tyle radości.

Jakie radiatory zastosowałeś (wymiary, producent)?

Czy są wystarczające nawet przy głośniejszym słuchaniu?

Gratulacje! zarówno dla Ojców Duchowych tego projektu jak i wytrwałych i odważnych którym się udało.

Kawał porządnej roboty :)

to jest naprawdę inspirujące

Troszkę ochłonąłem i chciałem potwierdzić,że dla mnie to koniec poszukiwań idealnego wzmacniacza!

W zestawieniu z Infinity Renaissance 90 gra REWELACYJNIE !!! i to w dodatku w kiepskim akustycznie pomieszczeniu i z podłym odtwarzaczem itd...

Tak więc jeszcze najlepsze przede mną:)

Szkoda,że wkrótce będę się musiał z nim rozstać ale zrobi się siostrzyczkę:)

Do wszystkich którzy się wahają: składać!słuchać!nie będziecie żałować !

Poniżej fotki świeżo po uruchomieniu...i "malowanka" z połączeniami między układami-może komuś się przyda(jeśli jest jakiś błąd to skonsultujcie to z kimś bardziej doświadczonym)...

I przy okazji Wielkie Dzięki i Szacunek dla kolegi Adriana/adik82 za bezinteresowną pomoc i zaangażowanie w sprawę !!!

ale jeśli masę z obudową podlączamy z punktu między elektrolitami i przy rca , to powstaje pętla, czy się mylę , gdzieś tam między modułami nie ma połączenia masy ?

W 7100 masy "brudna" z "czystą" są połączone w każdym kanale i do radiatora.

Ewentualnie z pcb wejść przez kond np 100-220nF do obudowy.

ale lampka jako preamp do p7100 by sie chyba przydała..... to musi być synergiczne połączenie :-)

i jakiś "analogowy" DAC

Ja kilka dni temu odpaliłem wkoncu pre lampowe pod 7100 ,wcześniej sporo czasu grałem tylko po pasywce ,grało to wtedy wydwać sie mogło świetnie ,łaczylem 7100 po RCA i XLR -paywka 4 sekcyjna shunt -zdecydowanie lepiej bylo po XLR -lepszy detal ,dynamika wiecej powietrza -zdecydowanie polecam takie połaczenie

Wtedy padła decyzja o budowie zbalansowanego pre lampowego -troszke to trwało ale jest ,pre to LS-60 ,zasilacz anodowy lampowy kopia z Jadisa JP-200 ,trafa dławik Ogonowski ,drabina na przekaznikach i Vishay Z-foil

I to jest to czego szukałem -to czego mi brakowało po przesiadce z Yaqina100B przy zachowaniu piekielnej dynamiki i łatwosci grania jaką posiada 7100 -idealne synegriczne połaczenie

Poprzednio dzwiek byl powiedzmy czarno-bialy ,a teraz ma wiele barw i koloru i to wypełnienie ,mozna siedziec godzinami bez zmeczenia -bas bardziej obszerny z lepszym zejsciem .... ehhh ,jak dlamnie idealnie

Wieczorem wkleje jakies foto jak to wyglada

Edytowane przez indyk9

ja lampę widzę za jakimś wypasionym daciem z symetrycznym wyjściem, wywalić opampy i użyć np. 6H30 ,które leżą u mnie w szufladzie lub 6SN7 jeżeli będzie za ostro...... oj juz mnie korci, lampa potrafi "otworzyć " dźwięk

Witam

Panowie Sory że zaśmiecam watek, ale mam prośbę czy mógłby ktoś wrzucić namiar na firmę która wykonuje szczotkowanie i anodowanie aluminium ??

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Witam

Panowie Sory że zaśmiecam watek, ale mam prośbę czy mógłby ktoś wrzucić namiar na firmę która wykonuje szczotkowanie i anodowanie aluminium ??

Pozdrawiam

Wujek google nie podpowiedział? ;)

Ktoś z forum coś tam robił:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podpowiedział podpowiedział, anodal znam, miałem z nim nie ciekawe przejścia, ale może zaryzykuję ponownie...

Pozdrawiam i dzięki

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Też u nich robiłem i o ile jakość anody jest naprawdę spoko to przygotowanie materiału zrobili kiepsko co później widać... A policzyli dość dużo

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Witam mi się aż żal robi ze moje 7100 jeszcze nie są w obudowie , tak to jest sobie na końcu .

Widzę że klon P-7100 jest udana konstrukcją , P-5000 tak samo .

Ostatnio maniaczyłem z tymi zabezpieczeniami .

Panowie jedno Pytanie mam czy miał ktoś okazję odsłuchać któryś z przedstawionych na forum klonów accu z FirstWatem F5 ?

Wiem że to inna całkowicie konstrukcja ale chciałbym znać wasze spostrzeżenia ...

Edytowane przez gucio.

Wiem ze są osoby które porównywały , tylko osoby te nie udzielają się na forum , a moja wypowiedz na ten temat była by niestety nieadekwatna .

Co do passów, mam jeszcze X-sa te wzmacniacze maja to do siebie że po dłuższym słuchaniu meczą słuch i słuchacza i zaczynają drażnić .

Klony accu maja do siebie o dłuższym czasie słuchania nadal czujemy komfort w odsłuchu i przyjemność z muzyki . Czego nie można powiedzieć o passie X

Na krótka metę pass jest lepszy , jednak jak dla po zreasumowaniu plusów i minusów i rachunku za prąd , accu jest lepsze od wynalazków passa .

Można prosić o rozwiniecie tematu?

to napiszę od początku jaki sprzęt został podpięty:kolumny Dynaudio S25 ,CD - Ancient Audio Lector Prime,okablowanie kolumn Albedo Monolith,

interconnector audioquest sky. końcówki mocy A-30(orginał kupiony w sklepie) vis P-7100 (kopia zbudowana w garażu)

dodam iż mój klon nie był wyregulowany,w pełni sprawny.

zacytuję tu wypowiedź kolegi,u którego to wszystko miało miejsce

" Co do porownania obu konowek to roznica na kozysc klona byla dynamika,nizej schodzacy bas i jego kontrola ,oraz czystosc dzwieku . Dzwieki byly blizej ,byly wyrazniejsze i zrodla pozorne byly wieksze. Sama moc wzmaniacza duzo pomogla i bylo slychac ze radzi sobie sporo lepiej z kontrola nad S25. Niestety zabraklo czegos dla mnie bardzo istotnego,a mianowicie wgladu w scene. Tak jak p7100 we wspomnianych aspektach radzil sobie duzo lepiej tak w budowaniu sceny A-30 bezwzglednie byl gora. Scena zarowno glebsza jak i szersza, duzo lepsze rozmieszczenie na niej muzykow, przede wszystkim w glab. Na P7100 mialo sie wrazenie jak by wszyscy stali w jednej linii ,na A30 kazdy mial swoje miejsce. A-30 byl rowniez bardziej muzykalny, dodawal do dzwieku czarymary, muzyka nie byla az tak spektakularna lecz przyjemniejsza,bynajmniej w moim odczuciu."

mam nadzieję że kolega się nie obrazi.

to by było tyle.według mnie to mój wzmacniacz w trakcie porównań działał połową swoich możliwości

Ciekawa opinia i w sumie po tej"recenzji"7100 bardziej by mnie przekonało,a że słucham go od paru dni to z tym spłaszczeniem sceny raczej się nie zgodzę.Wręcz przeciwnie.ale tutaj porównywane jest do A-30 więc wszystko jest względne:)

I faktycznie klon poraża dynamiką i kontrolą!

Cezar,a co miałeś na myśli mówiąc,że Twój wzmacniacz "działał połową swoich możliwości"?.chodzi o zasilanie?

Edytowane przez freedi

nie o zasilanie,zasilanie mam ok 1600W ,lecz tak jak by trany wejściowe działały tylko na 30%(te z pozytywnego sygnału).i nie był wyregulowany prąd spoczynkowy,a właściwie go nie było.

na obrazku jest rozrysowany problem.

jak by ktoś jeszcze był łaskaw sprawdzić napięcia między rezystorami R31/R32,R34/R35,R28/R29,R37/R38.

byłbym bardzo wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cezar504
  • Pokaż nowe odpowiedzi