Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Regulacja wzmocnienia AAVA jest na tej same PCB?

Płytka z uC i impulsatorem jest na osobnej płytce 3 na 3cm, wszystkie stopnie avaa sa na tej wielkiej płytce

Zastój w temacie:(...

Z innej beczki:dotarły Nippony,w poniedziałek rozsyłam do zainteresowanych...

Niech dobrze służą w Waszych konstrukcjach !

walka z brumem zakończona. W głośnikach zupełna ciszzzaaaa :) Winowajcą był w 30% transformator (który został wymieniony na nowy w ramach gwarancji) a w 70% zbyt cienkie przewody masowe, które idą do końcówek (wymiana z 2x2,5mm na 2x4mm2). Do tego doszedł jeszcze miedziany mostek na którym schodzą się w jednym miejscu wszystkie masy. Zamiana położenia kondensatorów i trafa pozwoliła na maksymalne skrócenie wszystkich połączeń masowych ale sama zmiana ich położenia nie spowodowała polepszenia jeśli chodzi o brumienie. Winowajcą były przewody masowe pierwotnie 2x2,5mm2!!! Najlepsze, że kupiłem te przewody 2,5mm2 w markecie jako 4mm2. Transformator nie jest w 100% bezgłośny ale to nie to samo co tamta patologia co mi się trafiła. Na zakończenie jeszcze wymieniłem cewki w zabezpieczeniu - teraz są nawinięte drutem o przekroju ponad 3mm2.

Po tych zmianach nastąpiła MEGA poprawa dźwięku pod każdym względem. Nie wiem co spowodowało taką poprawę ale to co się teraz wydobywa z kolumn jest nieporównywalne z poprzednim stanem. W tym samym czasie poprawiłem jeszcze zegar w dac-u i w sumie nie wiem co tak pozytywnie wpłynęło na dźwięk. Może te cewki stanowiły wąskie gardło? Były nawinięte drutem ok. 0,75mm2.

Projekt uznaję za zakończony :) Na koniec jeszcze dwie fotki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-46703-0-88620400-1390661527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

M

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie robiłęś grawerkę frontu?

Coś się namieszało - miało być michau_r

gdzie robiłeś grawerkę frontu?

Ukryta Zawartość

M

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie robiłęś grawerkę frontu?

Coś się namieszało - miało być michau_r

gdzie robiłeś grawerkę frontu?

r1212 :) modushop

Ukryta Zawartość

Moje postępy :)

Druga końcówka na tym samym poziomie, brak kondensatorów i kilku tranzystorów ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez protagoras

Transformator nie jest w 100% bezgłośny ale to nie to samo co tamta patologia co mi się trafiła

To dziwne ,te trafa nie mają prawa wydawać jakiegokolwiek odgłosu,oczywiście poprawne wykonane...

Nasłuchuję swoje w 5000 i ...kompletna cisza,tym bardziej teraz gdy głośniki mam za ścianą w innym pomieszczeniu a wzmak gra na 90% na max gain w innym pokoju.

Nie słychać najmniejszego szmeru-jakby końcówka nie była włączona. I słuchałem 7100 u Jarbuba,wymienił przewody na mostki i jest cicho a chyba zamawialiście razem trafa?

Nieważne...Dobrze,że jesteś zadowolony z poprawy i dźwięku wzmacniacza.No i pięknie to wygląda.

Ja jakoś nie mogę się zmobilizować do ukończenia swojego 7100 -wszystko praktycznie gotowe,może potrzebuję porządnego kopa?

A może da mi go tak zachwalana przez Adika e 450 ,którą też już prawie kończę?

Freddie cisza jest w głośnikach, sam transformator bzyczy raz więcej raz mniej ale buczy.Jest to irytujące, bo nie po to dopłaca się do wersji audio, żeby słuchać transformatora.Ja swoje trafo też będę reklamowal.Co do 7100 to dziwię się, że nie kończysz a bawisz się w 450, , 7100 uważam za wzmacniacz bez wad a sluchalem już dużo wzmacniaczy w tym również oryginalne Accu, dlatego jeżeli jeszcze mial bym coś składać to znowu 7100 na chociaż by zapas albo w bridge.

Freddie cisza jest w głośnikach, sam transformator bzyczy raz więcej raz mniej ale buczy.Jest to irytujące, bo nie po to dopłaca się do wersji audio, żeby słuchać transformatora.Ja swoje trafo też będę reklamowal.Co do 7100 to dziwię się, że nie kończysz a bawisz się w 450, , 7100 uważam za wzmacniacz bez wad a sluchalem już dużo wzmacniaczy w tym również oryginalne Accu, dlatego jeżeli jeszcze mial bym coś składać to znowu 7100 na chociaż by zapas albo w bridge.

Pewnie dlatego, że ta 450-ka gra B.dobrze . Słuchałem 7100 i 450 . Jak ktoś słuchał i porównywał, to może mieć dylemat.

Idealnie miec P-5000 i 450, Czekam z niecierpliwością na Pre co robi Grzegorz i jego kolega. Nawiązując do wzmacniaczy, to 7100 napędzi pewnie wszystkie kolumny na świecie co czyni go bardziej uniwersalnym wzmacniaczem.

Pewnie dlatego, że ta 450-ka gra B.dobrze . Słuchałem 7100 i 450 . Jak ktoś słuchał i porównywał, to może mieć dylemat.

Już kiedyś pisałem że pierwszym klonem moim była 450, i niepotrzebnie goniłem króliczka dalej, ale wiadomo jak to z nami jest - nigdy za mało.

7100 to już max jakie w warunkach domowych można mieć a i tak nie wykorzystamy jego potencjału (jak ta sroka na czubku drzewa - bo wyżej nie może, he).

Mam już prawie wszystko (czekam na trafo) do 7100, jeszcze pre i trzeba dychnąć, chyba że dla sportu coś polutować.

Freddie cisza jest w głośnikach, sam transformator bzyczy raz więcej raz mniej ale buczy.Jest to irytujące, bo nie po to dopłaca się do wersji audio, żeby słuchać transformatora.Ja swoje trafo też będę reklamowal.Co do 7100 to dziwię się, że nie kończysz a bawisz się w 450, ,

Jarku...no tak chyba już zapomniałem,bo byłem zasłuchany w Twoje kolumny i może troszkę "bzyczy" to trafo ale to raczej marginalny problem.

A 7100 zostawię sobie na deser:)i jak widzisz kolega Kogutaudio już wyżej odpowiedział,czemu bawię się w 450-i sam chcę się przekonać.

Idealnie miec P-5000 i 450, Czekam z niecierpliwością na Pre co robi Grzegorz i jego kolega. Nawiązując do wzmacniaczy, to 7100 napędzi pewnie wszystkie kolumny na świecie co czyni go bardziej uniwersalnym wzmacniaczem.

5000 już mam osłuchane i wydaje mi się,że wycisnąłem z niego już wszystko,to bardzo dobry wzmacniacz-ma swoje niedoskonałości w porównaniu do 7100,to oczywiste...

I faktycznie ta końcówka napędzi chyba wszystko i w dodatku jest niezniszczalna :) Już Adrian to wie !

I widzieliśmy co robi z dwucewkowym wooferem w bardzo trudnych ponoć Infinity RE90.

To idealny wzmacniacz .Jak ktoś się uprze to będzie szukał czegoś lepszego ale czy tu już nie chodzi tylko "gonienie króliczka"?

Edytowane przez freedi

W sumie też wróciłem do 450, najpierw skończę 7100 ale jeszcze prędzej to co jednemu koledze męczę już z dwa miesiące :-)

Tutaj też ludzie brali pcb do 450 więc jak by co to małe FAQ tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Freedi na jakim pierwotnym zasilasz P-5000 230 czy 250 .

Testowałeś z różnymi napięciami

Toś mi zabił klina!!!

Nie jestem pewien ale chyba jade na odczepie 250 i szczerze to nie porównywałem z 230...jak będę pakował kiedyś:) końcówkę do docelowej budy to spróbuję wstawic przełącznik pierwotnych...

A coś wiesz w tym temacie,że pytasz?

Jeśli chodzi o pre to czekam na switche do avaa, a tak to juz poprzerabiałem układ i wywaliłem pare rzeczy które accu uzywa w ich c2810 bo nie wszystko to co stosują jest dobre.. Szukam jakiegoś trafa 2x12V 50VA do tego bo teraz te co mam nie nadaje sie do uzytku...

Juz teraz tylko z "częsciową" avaa jak podłączyłęm 1 kanał pod pre a 2 normalnie to po 10 sekundach odłączyłem kanał bez pre i tak juz zostało ( mam tylko 1 kanał ;p).... także czekam jeszcze co pokaze jak sie juz cały układ ułoży i dojdzie pełna regulacja avaa

Edytowane przez nerwowyx

A może te trafo bzyczy ze względu na śmierci w sieci? Może warto dać jakiś power cleaner, wiele osób miało takie problemy i to było lekarstwo

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

A może te trafo bzyczy ze względu na śmierci w sieci? Może warto dać jakiś power cleaner, wiele osób miało takie problemy i to było lekarstwo

Masz na myśli jakiś dc-blocker czy bardziej wyszukane rozwiązania? Akurat DC u mnie jest na minimalnym poziomie ok. 20mV

Witam , opracowałem nowy sterownik do końcówek mocy - wersja druga :) .

Zawiera wszystko co potrzebne do budowy gotowego wzmacniacza , wszystko bo więcej nie trzeba :) .

Jedna płytka załatwia wszystkie zabezpieczenia , jest tez ster vumetrów , zdalne sterowanie , można nawet na tył wzmacniacza dołożyć nawet dodatkowe gniazda wyjsciowe 230 ster z pilota .

Wersja jest znacznie ulepszona od poprzedniej i bardziej przyjazna i łatwiejsza w uruchamianiu .

Plus drugi protektorek znacznie tańszy , też druga wersja , jest dołożony ogranicznik prądowy , plus wejście na bimetal . Ta 7318 tez jest , nagrzewające się rezy od stabilizatorów są znacznie bardziej oddalone od elektrolitów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-35540-0-03373000-1390840715_thumb.jpg

Jak by ktoś chciał to mam jeszcze płytki do 4100 , 7100 , E-550 .

plus moja konstrukcja Phoenix . oraz pree - 408 .

Zwykłe protektorki wersja pierwsza po - 15 zł wyprzedaż :)

Mam jeszcze parę szt płytek do E-450 w super cenie - 110 zł kpl , plus wysyłka .

post-35540-0-36535300-1390841204_thumb.jpgpost-35540-0-79567500-1390841218_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym się pisał na Sterownik V2.

Trochę się nie odzywałem ale w międzyczasie wymieniłem w P5000 kondensatory wejściowe na Jantzen Standard Z-cap (ledwo się zmieściły :) ), Wróciłem też do mkt na mostku 47n bo jednak troszkę "bzyczał" i teraz jest idealnie wysokie tony są takie jak powinny (a przynajmniej takie jakie ja chce, żeby były :) ). Nic nie bzyczy, nic nie brumi myslę, że to będzie mój docelowy wzmacniacz. Wracając do kondensatorów nie wiem czy te Jantzeny robią tak dobrą robotę, czy po-prostu Elny, które kupiłem na allegro były trefne.

5000 już mam osłuchane i wydaje mi się,że wycisnąłem z niego już wszystko,to bardzo dobry wzmacniacz-ma swoje niedoskonałości w porównaniu do 7100

A jakie? :D bo może jednak się skuszę na płytki do 7100 :D

OT

Teraz w oczekiwaniu na preamp - przyszedł czas żeby klonikowi do towarzystwa jakieś godne głośniki dołożyć. Macie jakieś typy tak powiedzmy do 4-5kpln jak taniej to lepiej ;) używane/DIY do salonu 20m2 otwartego na przedpokój 10m2 myślałem o Harpii DIY ale wentylacja z tyłu w moim przypadku odpada, może Hurricane z audiohobby ale to 2 drogi i trochę się boję o srednicę??

Wróciły moje front panele z anody:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam , opracowałem nowy sterownik do końcówek mocy - wersja druga :)

Widzę że płytki sterownika w dalszym ciągu zaprojektowane pod trafo HR Dienman - możesz polecić jakieś źródło gdzie można je niedrogo zakupić. Może kiedyś były tanio na allegro, ale teraz ciężko je znaleźć.

Widzę że płytki sterownika w dalszym ciągu zaprojektowane pod trafo HR Dienman - możesz polecić jakieś źródło gdzie można je niedrogo zakupić. Może kiedyś były tanio na allegro, ale teraz ciężko je znaleźć.

Na alle chyba w od jakiegoś czasu w ogóle nie ma-Grzesiek wzystkie wykupił :)

Są dostępne w Cyfronice...

• Pokaż nowe odpowiedzi