Skocz do zawartości
IGNORED

włoska manufaktura kablarska G&BL

grzechniks

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

miał ktoś do czynienia z kablami (głośnikowy,ic, zasilający) tej firmy?

Mam okazję kupić model HQLIN25. Kabelki wyglądają świetnie, ciekawe jak grają?

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

https://www.audiostereo.pl/topic/76542-w%C5%82oska-manufaktura-kablarska-gbl/

Kupić, posłuchać i opisać na forum :)

Dla dobra eksperymentu!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

to jakaś chińska masówka - jarmarczna stylistyka typowa dla nich

sądząc z tego co wypluwa google w obrazach - brendują wszystko, łącznie z przejściówkami do komputerów

teoretycznie to nic nie znaczy - ale kupować kable, bo ci się podobają na zdjęciu - to jedno z bardziej ryzykownych posunięć

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

chińska masówka?

Model wyżej w stosunku do obiektu moich zainteresowań to HHSP43.

Opis jest rzetelny i fachowy.Cena tego modelu ok 4.5tys pln, tego z początku wątku to 2,5tys pln.

Przeglądając ich stronę dochodzę do wniosku, że goście znają się na robocie.

The HHSP43 is the reference speaker cable developed by G&BL to complete, with high performances, the final link to loudspeakers in your audio system. Specially manufactured with the newest engineering refinements to assure the perfect compatibility with Audio systems which use the Super Audio CD format. The superior playback quality achieved by the SACD format required the development of new Audio products and reference cables to fully appreciate this new audio standard. The tubolar flow technology, combined with ultra-pure UP-OCC copper, the new PTFE tape special insulating material precision wounded around the inner conductors, assure a low dynamic noise and a perfect natural music reproduction at low, mid and high frequencies. The high-quality mono-crystalline structure UP-OCC silver plated copper conductors are individually insulated by exclusive PE dielectric winded around a reinforced hollow tubes structure. The advanced sonic performance of the HHSP43 are assured by expanding bananas, each engineered to ensure greater contact pressure and optimal signal transfer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

to jakaś chińska masówka - jarmarczna stylistyka typowa dla nich

sądząc z tego co wypluwa google w obrazach - brendują wszystko, łącznie z przejściówkami do komputerów

teoretycznie to nic nie znaczy - ale kupować kable, bo ci się podobają na zdjęciu - to jedno z bardziej ryzykownych posunięć

Jarmarczna opinia, ocenia na podstawie wyglądu i szerokiego spectrum oferty tej firmy. Ja bym nie przekreślał tak tego z góry. Piszesz "kupować kable, bo ci się podobają na zdjęciu", zabawne, bo Twoja opinia jest negatywna, z tego samego powodu, który krytykujesz (!), tylko że Tobie się nie spodobały wizualnie. Pozdrawiam! (nie piszę by się kłócić, tak tylko odbieram Twą wypowiedź)

chiny albo tajwan,nazywac to 'wloska manufaktura' to chyba dowcip, podobna konfekcje mial kiedys w sprzedazy neotech, szczegolnie te banany...po co szukac niewiadomo czego, nie lepiej po prostu kupic porzadnego neotecha? wiadomo co to jest, nie udaje czegos innego, pomysl na firme maja co chwila inni ludzie, a i tak robione jest to w chinach albo na tajwanie...brac neotecha z gornej polki, najlepiej uzywke na audiomarkt.de i z bani...

przyjrzalem sie i banany , i takie metalowe ozdobne tuleje dzielace kabel to na 100% neotech, kabel tez pewnie jakis ich oem...

polecam te 'expanding bananas', w jednym swoim glosnikowcu mam takie same...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

G&BL przoduje w rozwiązaniach połączeń AV i IT od ponad 30lat, lider tego rynku we Włoszech.

Dostarcza ponad 4 tys. różnych produktów.

G&BL przoduje w rozwiązaniach połączeń AV i IT od ponad 30lat, lider tego rynku we Włoszech.

byc moze, w tych kablach jest jednak tylko posrednikiem...co nie znaczy , ze jesli rzeczywiscie sprzedaje duzo to nie ma dobrych cen...moze zamawiajac duzo ma bardzo konkurencyjne ceny na ten towar, nie wiem, o tej firmie na rynku lepszych kabli slysze pierwszy raz, a kable to tajwan na 100 %

druga rzecz, jak nazwac manufaktura firme , ktora dostarcza 4000 produktow, a trzecia rzecz, ze jak dostarcza to by sie zgadzalo bo w tym wypadku dostarcza tajwanszczyzne....

manufaktura to jest firma co produkuje recznie i najczesciej krotkie serie produktów...

ten pierwszy kabel to jest szajs raczej, drugi jest w porzadku tylko nie wiem co pchaja do srodka, za starych czasow raczej nie byly popularne kable ze srebrzonej miedzi, radzilbym albo porzadna miedz, albo porzadne srebro...byc moze neotech teraz ma w ofercie cos ze srebrzonej miedzi, albo robi oem niemniej kiedys nie byl to surowiec popularny na wyzszej polce, moze cos sie zmienilo...

Witam! Przedstawicielem firmy w Polsce jest jak się nie mylę Konsbud; kabelki promowane są przez salon Kezard w Starogardzie Gdańskim - polecają je praktycznie do każdego zestawu. Osobiście jestem w posiadaniu IC no 460 za 230 zł. Kabel w mojej opinii dobry- doskonale spaja dźwięk przez co jest dynamiczniejszy, ładnie prezentuje średnicę i wokale poprawiając "obecność " źródeł pozornych, ma ładną , naturalną barwę, odnoszę wrażenie , że w niektórych systemach może wyostrzać dźwięk, dając odczucie oziębienia przekazu.Całość przekazu dźwięczna, żywa. Co do dołu - punktowy dynamiczny bas, bez większego zróżnicowania, góra sklejona ze średnicą - obcięta w najwyższych rejonach. Kabel grał u mnie w zestawieniu HK 3480 + Marantz SA 7001 + Heco Metas 700 z Audionovą Moonwalkiem (tu obserwowałem wyostrzenie - być może wina Moonwalka); następnie w zestawieniu z PM 7001 KI + Metas, a następnie MA RX 6 z Chordem Silverscreenem na zmianę z IC Cobra 3. Gdyby udało się połączyć jego cechy z rozciągnięciem góry i dołu Cobry 3 miałbym idealny IC...Aktualnie gra z tunerem - świetnie się spisuje. Na allegro był ostatnio nowy z jakiegoś sklepu za 69 zł. Kable G&BL można "wyhaczyć" na ebay - też trzymają cenę, choć furory nie robią. Odnośnie opisywanego IC dobry stosunek jakość / cena. W bezpośrednim porównaniu stawiam go osobiście wyżej niż Audionova Proteus, Profigold Oxypure PGA 3000 (jeszcze gorsza góra i przerysowany bas, brak mikroplanktonu przy podobnej barwie i charakterze brzmienia z nieznacznym jednak wskazaniem na G&BL), Qunex 2 - tu lepsza góra , ale nieco cyfrowy przekaz z CD Marantza, brak konturów w porównaniu z G&BL, ale lepsze nasycenie średnicy, bardziej sprężysty i rozciągnięty bas.Z głośnikowymi nie miałem styczności. W moim odczuciu kable G&BL godne są uwagi, zwłaszcza do zestawów budżetowych.

jednak kupię ten kabelek. na pewno jest to oryginalny, włoski produkt i dobrze rokuje na właściwe oddanie

walorów dźwiękowych mojego zestawu.

Pisząc o manufakturze, nie znałem jeszcze faktów,które przytoczyłem później.

Pisząc o manufakturze, nie znałem jeszcze faktów,które przytoczyłem później.

to nic, jestesmy wlasnie po to zeby pomóc słabiej zorientowanym w temacie i rozjasnic niektore sprawy, kazdy moze sie pomylic lub byc zdezinformowany marketingiem....

no i jestem już właścicielem tego kabla G&BL HQLIN25.

Dla porównań miałem w systemie Nordost Red Dawn.

I włoski kabelek zagrał lepiej.

Znakomicie otworzył dolne rejestry, dźwięk nabrał masy, pojawiła się lepsze przestrzeń,

wybrzmienia są dłuższe, więcej się dzieje w mikroskali.

Góra nic nie straciła. Dźwięki z tła stały się bardziej namacalne.

Bas bardziej się zróżnicował i sięgał znacznie głębiej.

Jestem pod wrażeniem. Włosi też robią świetne kable.

Cena 2x2.5m ok.2,5tys. zł.

Znakomicie otworzył dolne rejestry, dźwięk nabrał masy, pojawiła się lepsze przestrzeń,

Gratuluję wyboru i zadowolenia!

tak, tajwan to potega, zawsze to powtarzam, ciesze sie , ze jestes zadowolony....zachecam jeszcze do sprobowania OCC srebra...

prawde Ci mowili ze zamawiaja tanie przewody przerabiaja i ladnie oprawiaja i sprzedaja za gruba kase, zreszta jak wiekszosc firm kablarskich, no i autosugestia dziala

ale ciesze sie ze reklamujesz pozytywnie firme, ale gdyby byla polska to bym nawet sie nie odzywal

chwilowy brak działalności w audio.

witam,

miał ktoś do czynienia z kablami (głośnikowy,ic, zasilający) tej firmy?

Mam okazję kupić model HQLIN25. Kabelki wyglądają świetnie, ciekawe jak grają?

pozdrawiam,

Wszystkie kable grają tak, jak funkcjonują przewodniki użyte do ich budowy, jakie mają otoczenie, czyli izolację i środowisko.

Jeżeli użyta jest miedż UP-OCC i teflon - wynik będzie bardzo dobry, lepszy znacznie od wielu uznanych ale już przestarzałych konstrukcji, funkcjonujących pod zacnymi nazwami na rynku wtórnym ale i jako nowe produkty.

Polecam

Pozdrawiam electro

Wszystkie kable grają tak, jak funkcjonują przewodniki użyte do ich budowy, jakie mają otoczenie, czyli izolację i środowisko.

Jeżeli użyta jest miedż UP-OCC i teflon - wynik będzie bardzo dobry, lepszy znacznie od wielu uznanych ale już przestarzałych konstrukcji, funkcjonujących pod zacnymi nazwami na rynku wtórnym ale i jako nowe produkty.

Polecam

Pozdrawiam electro

a dla ciekawości producent polski albedo twierdzi że połączenie teflon i srebro nie jest najodpowiedniejsze, w miedzi sprawdza się teflon jako izolator daje bardziej detaliczny przekaz,

a ja mam chario i są robione we Włoszech a nie w Chinach :)

Ukryta Zawartość

całkiem sensowny gdzie można z rolki nabyć i ile to kosztuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

panowie, nie dajmy sie zwariowac, kable z dobrego materialu, poprawnie zrobione na tajwanie jak pisze 747 musza grac co najmniej poprawnie, cala reszta to oczywiscie ten sosik marketingowy , ktoremu nie ma sensu hołdowac...w tym wypadku wlosi sie nie wysilili gdyz teksty w stylu 'sacd line cable' to jakies kretynstwo:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) druga rzecz , ze niestety jakby te kable wchodzily na rynek jako polskie, tajwanskie czy chinskie nie byloby krzyku o 'manufakturach' itd. dlatego ten rynek jest trudny dla polskich firm, po komunie jest jeszcze takie nastawienie , ze zagraniczne to nie wiadomo co, a polskie musi byc gowno...

Ukryta Zawartość

witam,

ciekawe jak grają?

Też jestem ciekawy jak kable mogą grać

Swoją drogą nie dziwie się że jakieś przydomowe chałtury zbijają kokosy na produkcji kabli,ale jak są barany dające się tak golic...

nawet lepiej, że dla takich xymoxow, świat jest taki prosty i płaski w odbiorze, zarówno

fizycznym jak i mentalnym. Gratuluję dobrego samopoczucia i postawy.

Wracając do kabli, są świetne. Kezard ze Starogardu Gd. ma je w swojej ofercie.

Nie wiem skąd wnioski, że made in Taiwan. Na stronie producenta www.gebl.net nie ma takich informacji.

Uważam, że stosunek cena/jakość jest więcej niż zadawalający.

Powiem szczerze, że dawno nie wydałem lepiej 1,2tys zł- kupiłem używki.

Moja lampa na kt88 potrzebowała czegoś takiego, żeby więcej wyciągnąć z czterech 18" scan speaka.

>elektro SACD line to slogan marketingowy.

Wcześniej miałem również AQ Bedrock i anticables, ale to nie ten poziom.

Nie wiem skąd wnioski, że made in Taiwan. Na stronie producenta www.gebl.net nie ma takich informacji.

hmmm, nie ma i raczej nie bedzie:) wnioski stad , ze wiekszosc lepszej jakosci asortymentu tej firmy to tajwan, z wyjatkiem produktow chinskich...i nie jest to nic zlego...

>elektro SACD line to slogan marketingowy.

no, wiem, pisalem o tym, kretynski....

a dla ciekawości producent polski albedo twierdzi że połączenie teflon i srebro nie jest najodpowiedniejsze, w miedzi sprawdza się teflon jako izolator daje bardziej detaliczny przekaz,

a ja mam chario i są robione we Włoszech a nie w Chinach :)

Ukryta Zawartość

całkiem sensowny gdzie można z rolki nabyć i ile to kosztuje?

Ukryta Zawartość

Żeby dyskutować na jakikolwiek temat trzeba się na nim znać, inaczej dyskusja się nie klei.

Producenci, w tym producent polski jest wolnym człowiekiem, zdobył w kraju renomę ciężką uczciwą pracą, więc nie będę krytykować takich jego

wypowiedzi.

Okrągłe głośniki mają rezonanse wymiarowe, więc firma Viktor wprowadziła na rynek celowo zdeformowane kształty membran.

Jednak wymaga to przygotowania skomplikowanego procesu technologicznego.Ale jednak można uzyskać znaczący postęp.

Podobnie w technice przewodzenia w metalach.Jak się chce dużo można.

Ci co słyszeli ile - twierdzą że kable są ważniejsze od sprzętu, oczywiście trochę przesadzają - ale istnieją kable, które mają decydujące znaczenie.

Kable produkowane maszynowo, seryjnie, nigdy nie przekroczą pewnego poziomu, tylko skomplikowany proces technologiczny, przy użyciu wyrafinowanych metod i wykonany pod nadzorem lub przez wysoko wykwalifikowanego fachowca, jest w stanie zapewnić najwyższą możliwą jakość dżwieku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kable produkowane maszynowo, seryjnie, nigdy nie przekroczą pewnego poziomu, tylko skomplikowany proces technologiczny, przy użyciu wyrafinowanych metod i wykonany pod nadzorem lub przez wysoko wykwalifikowanego fachowca, jest w stanie zapewnić najwyższą możliwą jakość dżwieku.

tutaj ,asz racje i tylko w takich warunkach otrzymujesz naprawde dobry kabel a nie kupiony tani przewod ladnie oprawiony i troche pozmieniamy... tylko jest jedno ale... w dzisiejszych przemyslowych czasach juz prawie sie nie produkuje w taki sposob

Żeby dyskutować na jakikolwiek temat trzeba się na nim znać, inaczej dyskusja się nie klei.

(...)

Mógłbyś rozwinąć, podać jakieś linki opisujące ten skomplikowany proces technologiczny, etc.?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

LOL tygodnia.

...na pierwszy rzut oka widać, że to produkt chiński. Nie miałem i mieć nie będę, powiem szczerze, że nawet nie chciałbym wypożyczyć. Za bardzo kocham swój sprzęcik.

Za 2-4 tys mam Cardasa, nie ma o czym mówić. Dystrybutor musi stanąć na głowie żeby to sprzedać. Chyba właśnie staje...hehe

„manufaktura” to brzmi dumnie jak na nazwę hurtowni brandującej wyroby.

Czy są kable nieprodukowane maszynowo? Takie, że prządki siedzą i zaplatają ręcznie, potem zalewają w izolacje okręcają w ekran itd.? Powinny mieć hasło reklamowe „kabel ręcznie ciągniony”.

...na pierwszy rzut oka widać, że to produkt chiński. Nie miałem i mieć nie będę, powiem szczerze, że nawet nie chciałbym wypożyczyć. Za bardzo kocham swój sprzęcik.

Za 2-4 tys mam Cardasa, nie ma o czym mówić. Dystrybutor musi stanąć na głowie żeby to sprzedać. Chyba właśnie staje...hehe

a cardas nie jest w chinach robiony?

Focal + Naim

a cardas nie jest w chinach robiony?

nieno spoko prawie wszystko w tej kategorii to to samo ale odpowienim marketnigiem reklama wizerunkeim marka trafiaja w okreslony typ klienta, ja nie lubie przeplacac i zawsze wlacza mi sie w takich sytuacjach kiedy ktos wydaje kilka tys za metr przewodu mysl "a tyle biednych ludzi podzielil by sie a nie ladowal kapitalistom kieszenie a za reszte kupil bez tej otoczki podobnej jakosci kabel"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.