Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze opinie Wilson Audio7/8,Kharma3.2,Genesis5.3

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Wilson Audio Watt Puppy 7/8

Kharma 3.2

Genesis 5.3 (lub ogólnie seria 5)

Bardzo proszę o Wasze opinie względem w/w.

-zasadnicze różnice pomiędzy modelami

-sugerowana konfiguracja(głównie dot.pieca)

-najlepszy stosunek jakość-cena

-które z nich kreują najnaturalniejszą scenę

Alternatywnie rozważam zakup na rynku wtórnym,ale nim podejmę decyzje,pragnę zapoznać się z Waszymi refleksjami za które z góry dziękuję!

-dysponuje pokojem 29m2 o wysokości 2,73 o akustyce średnio wytłumionej(możliwa korekcja,ponowna adaptacja)

-ustawienie kolumn na środku pokoju(średnio 2m powietrza za nimi i po bokach)

-muzyka oparta na Jazz i Klasyce

-preferuje tranzystor,choć lampy nie wykluczam

-cd Gryphon Adagio

-okablowanie Tary Air 1/2

-osobne zasilanie Ansae

• 4 tygodnie później...

hej mam małe pytanko ile ta Kharma 3.2 kosztuje nowa w sklepie bo jest jedna para ex demo w sklepie w którym się zaopatrzam i cena jest €6395 piszą ze nowa 14000 euro ile kosztuje w Polsce lub innych krajach UE za 2 tygodnie jadę po swoje kable wiec posłucham jej sobie i coś naskrobie

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Witaj,

Skupiam się na używkach,a one-jak piszesz-oscylują w okolicach 7tyś euro za 3.2 choć widziałem też tańsze.Audiogon odpada ze względów oczywistych,więc pozostaje rodzimy-stary kontynent.

Na chwilę obecną finanse(miało być lepiej,a wyszło jak zwykle)nie pozwalają mi spoglądać dalej niż WP Sophia 1.Wspomnianą wcześniej Kharmę 3.2 odpuszczam sobie,ponieważ daleko jej do okolic 29 Hz ,a sub to już inna bajka i jak się okazuje wcale nie tańsza.Najchętniej skupiłbym sie na Grand Ceramique Midi,ale one mają większy apetyt na euro,więc pozostaną w kwestii pragnień.W tej samej kwestii pozostaje odsłuch WP Zofii,bo nie znam nikogo,kto mógłby mi to umożliwić,tak więc zamiast zacnej Zofii mogę posłuchać co najwyżej swoją podstarzałą sąsiadkę o imieniu nieznanym.

Mimo tego,ciekawy jestem Twoich wrażeń z odsłuchu 3.2

Serdecznie pozdrawiam!

Maciej

widziałem w sklepie w kącie oni je już długi czas próbują sprzedać na początku szukali 8000e ale widzę że ciężko im to idzie ..

sam mam na nie małą chrapkę ale mam stop z wydatkami ostatnio kupiłem końcówkę mocy i integre wymieniłem na pre .. obiecałem żonie że kolumny za 3 lata wyminie muszę trochę odłożyć kaski ale na pewno posłucham przy najbliższej okazji btw myślę że dało by radę wyrwać je za poniżej 6 tys 5,5 myślę ze było by to do wytargowania

pozdrawiam

piotr

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Przepraszam,ale w pewnym sensie meritum tematu jest nieaktualne,ponieważ swoją uwagę skupiłem na WP Sophia 1/2.Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada któryś z wspomnianych modeli?Proszę o info lub na PW,Dziękuję!

Ja miałem Zofie 2 ale sprzedałem :)

Jeżeli zależy ci na rozciągnięciu basu, to Jasik ma egzemplarz demo Genesisów V. Co prawda mają już sporo lat (pewnie z 10) ale przez ten czas nie wiem czy grały nawet 500h, są więc praktycznie jak nowe. Genesisy mają dedykowany, zewnętrzny wzmacniacz servo na bas - a głośników basowych to w nich tyle (4szt), że dom przestawią.

Specifications :

Frequency response....................20Hz to 36kHz, +/-3dB

Impedance..................................4 ohms

Sensitivity...................................90dB

Crossover...................................Passive 4-way, 4th order Linkwitz Riley phase correct design

Dimensions(w x d x h).................11 x 22 x 44 inch

Weight.......................................140 lbs each

Dodatkowa zaleta ich taka, że:

- nie są drogie (myślę że trzeba by dać za nie ze 4-5k euro)

- można ich u Jasika w dowolnej chwili posłuchać

Wygląda to tak (zdjęcie z netu):

1253482575.jpg

Nawet mam gdzieś recenzję ze Stereophila (musiałbym zeskanować).

W/P 7/8 za 7k EURO chyba raczej nie kupisz. Za Sophie 2 trzeba dać ponad 8k.

A nad Revelem się nie zastanawiałeś ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Piekne wnetrze - gratulacje!

Do takiego wnetrza az sie prosi abys rozwazyl kolumny polskiej firmy Sundial,majacej swoja siedzibe w Trojmiescie, ostatnio bardzo chwalonej przez polskie czasopisma branzowe Audio-Video, Hi-Fi i Muzyka itd.(vide ich strona internetowa).

Ich kolumny Sundial Supremus zaspokoilyby zarowno Twoje wymagania/gusta estetyczne, jak i muzyczne.Zasiegnij jezyka posrod ludzi, ktorzy byli na AS 2010, jak i tych, ktorzy sluchali ich w swoich systemach. Tych drugich jest zdecydowanie mniej, bo albo nie wchodza na strone audiostereo, albo po prostu nie czytaja branzowej prasy!Co oczywiscie nie znaczy, ze nie sa znawcami i wytrawnymi audiofilami!

Zbyt czesto chwalimy/uznajemy to, co zagraniczne, ignorujac zupelnie nasza rodzima produkcje.

Dziękuję za słowa uznania względem wnętrz,tym bardziej,że to moje autorstwo:)

Zasięgnę,bo lubię słuchać nie tylko muzyki,ale też ludzi!

Mędrcy powiadają,że większą cnotą jest słuchanie,a nie prawienie!?

Zaraz się przyjrzę Sundial,owi bo faktycznie uleciał mi w ostatnim czasie.

Ps.Czyżby potwierdzało sie zdarte powiedzenie"daleko szukamy,a blisko znajdujemy!?

Serdecznie pozdrawiam!

Maciek

Ps.załączyłem fotki w kwestii pewnego rozwiązania akustycznego,a mają się one(fotki)do tematu na PW

Na audiomarkt.de jest też produkt docelowy ;) z przestrzennym dźwiękiem MBL 111 E no ale 9700EU trzeba dać. Myślę że te Genesis V to właściwy kierunek mają układ ambient i to robi wrażenie np. w droższych Von Schweikertach. Jak dla mnie to jeszcze 3" kopułka tytanowo silikonowa świadczy o dobraniu prawidłowej wielkości przetworników do pasma przenoszonego.Moim zdaniem w Sophiach WA duży głośnik dla przetwarzania np. wokalów to pewien zgrzyt konstrukcyjny. Tak że 4 drogi w Genesis górą :) Jak bym miał grymasić to dobry kierunkowy-najnższy! bas uczciwie schodzący na 30Hz wychodzi dopiero z czegoś takiego :)

Ukryta Zawartość

No ale 2401 teraz jest wystawione za prawie 11000EU :( no i do 30m2 to już spory mebel na szerokość.

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2401 imponujące,lecz jak dla mnie trochę za szerokie w talii:))

Czas na odsłuchy.Z racji bliskości,na pierwszy ogień pójdzie Sundial Supremus.Kusi ten Eton,oj..,kusi!Przekonuje mnie możliwość strojenia do pomieszczenia,modułowa konstrukcja,osobliwy wygląd i co tam jeszcze..,ewentualny servis-Toż to prawie sąsiad!:)Minusem-cena,choć bez odsłuchu,to może być ocena krzywdząca!?Oczywiście..,nie wykluczam odsłuchy innych np.w/w Genesis V i Zofii 1/2.Elberoth sugeruje "dwójkę",a ja nie mam powodu,aby mu nie wierzyć.Można by też wybrać"trójkę",albo od razu Sashę,tyle tylko,że drukarkę szlag trafił!:)Zobaczymy...:)

Ja bym się tym Etonem tak nie podniecał ciężko drania dobrze zaaplikować. Słuchałem go zarówno w konstrukcjach Waszczyszyna jak i firmy Adam. Po mojemu taki naleśnikowy bas tę kanapkę po prostu słychać jako osobny instrument :)

Cześć,Rafaell!

A słuchałeś Supremusa,właśnie tego modelu?

Nie ma ideałów i to w żadnym przedziale(!),ale skoro o nim-przedziale cenowym-mowa,to kompromis jest niezbędny(Wiem.Niektórzy mają skłonności do dzielenia włosa na czworo,ale mimo tego, proszę-żadnego rozczulania,dyskusji w tym kontekście..:))Posłucham i na tej podstawie zdecyduje.Tylko moje kryterium ma w tym przypadku znaczenie.Kolumn nie kupuje dla innych,tylko dla siebie!Tego ostatniego nie bierzcie tak bardzo do siebie,bo lubię słuchać ludzi i ich opinii:)

Genezę V też cechują plusy i minusy.Aktywna na basie ma swoje ograniczenia,ale podkreślam znaczenie terminu"ograniczenia",a nie wadę w czystym tego słowa znaczeniu.

Supremusa musisz Ty posłuchać! Jak pisałem słuchałem Etona u dwóch różnych producentów. Piszę o słabych punktach które z czasem mogą urosnąć do dużego problemu.W krótkim czasie np. wysokie i średnie w Von Schweikertch vs5 wydawały mi się w krótkim 5 godzinnym odsłuchu kapitalne ale np. czy w dłuższym czasie nieduża górka na wysokich nie zacznie nam wiercić dziury w mózgu? słynne systemy na żyletkach :) Może lekki "kocyk" w Sophi jest bezpieczniejszym rozwiązaniem? i będziemy mogli słuchać większej ilości nagrań z przyjemnością kto to wie? W Genesis V można by coś pokombinować z basem i np, zamiast oryginalnej "przestarzałej" 900W dać niedrogą 1000W końcówkę od Audiomatusa albo 4 słabsze ?!. Producenci topowych konstrukcji własnie po cichu wspomagają aktywnie bas wzmacniaczami w klasie D bo po prostu on tak tanio i najlepiej wychodzi.

Osobiście nie sądzę aby wymiana wzmacniacza servo w Gen V na klasę D dała jakiś postęp. Raz że to bardzo potężny wzmacniacz, pracujący w uczciwej klasie A/B a nie w D, a dwa że ma swoje regulacje których w gołym module ICEpowera nie znajdziesz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A tak wyglądają Jasikowe Genesisy i wzmacniacz:

Zdjęcia robiłem jakieś miesiąc temu, więc są aktualne.

Ukryta Zawartość

post-579-028682200 1296837063_thumb.jpg

post-579-010480000 1296837075_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem - 10 lat stoją jako demo i pies z kulawą nogą ich nie kupił, a teraz wciskasz koledze....?...nieładnie...wypasik za 5 kEuro...ciekawe czy Jasik jest w stanie je naprawić w razie czego...szczerze wątpię...bo zazwyczaj umywa ręce....

No to jak bez gwarancji to kompromis, coś miedzy Genesis V a WA Sophia no i kolorystycznie by do salonu pasowało.

Mniejsza przestrzeń ale lepszy dźwięk. Drugi od góry zestaw z tych czasów co płaciło się za to co było w środku :)

Ukryta Zawartość

A to nipponska wersja Tanoya ;) z nawiązaniem do plastra pszczelego Etona

Ukryta Zawartość

Tak w ogóle to zaraz ktoś wyskoczy z tym że sprzęt vintage zabija na śmierć albo rozmarza-co widać na załączonym obrazku ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem - 10 lat stoją jako demo i pies z kulawą nogą ich nie kupił, a teraz wciskasz koledze....?...nieładnie...wypasik za 5 kEuro...ciekawe czy Jasik jest w stanie je naprawić w razie czego...szczerze wątpię...bo zazwyczaj umywa ręce....

Nie znasz historii, a się wtrącasz. Pytanie: po co ?

Jasik ma bardzo dużo takich perełek. Ma na przykład praktycznie nowe A Capelle Violon mk 1 (teraz jest już na rynku mk 4). A dlaczego nie sprzedał ? Nie wiem, mogę się tylko domyślać. Na pewno nie ma to nic wspólnego z jakością dźwięku Violonów - poczytaj sobie w necie o tych wyjątkowych kolumnach. Ma także Gryphona Antileona (orygnalnego, nie Signature). Jeszcze 2 tygodnie temu miał również topowe, 10 letnie Dynaudio Master Evidence.

Podobnie ma się sprawa Genesisów. Sprzedał kilka par, a te jedne jakoś zostały. Dopiero niedawno przekonałem go, aby pogodził się z faktem że nie sprzeda ich w normalnej cenie, czy z minimalnym rabatem, i sprzedał po kosztach lub nawet poniżej kosztów zakupu - byłe tylko odmrozić kasę i zainwestować w to co mu najlepiej rotuje w magazynie - czyli Sonus Fabera, Gryphona, Passa, vdH.

Kupującemu również się to opłaca - sprzedaje w cenach jakie aktualnie dyktuje rynek na UŻYWANE graty, a zawsze wiadomo, że te kolumny również używane, mają nieporównywalnie mniejszy nalot niż podobne kolumny które przez 10 lat grały u audiofila, nie są grzebane, zniszczone, kradzione itd.

Dla twojej informacji - Jasik ma w razie czego głośniki (drive unity) Genesisa na wymianę - długa historia.

PS. Na prośbę kolegi podrzucam informacje o produktach które są na rynku, a które są moim zdaniem warte choćby rozważenia. Dlatego z jednej strony pisze o tym co widziałem u Jasika, a z drugiej strony podałem mu linka do kolumn Revela wystawionych w Niemczech na AudioMarkcie. Myślę, że kolega by bardzo skorzystał na twojej obecności, gdybyś także podzielił się swoją wiedza na ciekawe produkty dostępne w dyskutowanym przedziale cenowym.

Gość

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu, ok. 2 lat, słuchałem Genesisów u Ryszarda Jasika. Nosiłem się z zamiarem kupna kolumn podłogowych, Wilson WP8. Chciałem posłuchać Genesisów, bo wiele dobrego o nich czytałem, a cena była naprawdę dobra.

Zagrały nierówno. Tony wysokie i średnie były najwyższej klasy : jedwabiste, delikatne, czyste. Niestety, odstawał bas. Zbyt wolny, ciągnął się, brakowało mu krótkiego i mocnego "kopnięcia" (a tego oczekiwałem). Prawdopodobnie była to sprawa ustawienia parametrów wzmacniacza basowego; mozna to robic z miejsca odsłuchu pilotem. Mi się nie udało, ale jestem pewien, że przy dużej cierpliwości i pracy można to dostroić, szczególnie w dużych pokojach. R. Jasik oferował oczywiście pomoc. Genesisy pięknie wygladają : okleina z drzewa różanego, są "jak nowe", nie przytłaczają swoją wielkością.

Zdecydowałem się na Wilsony, ale szczerze polecam Genesisy; to naprawdę bardzo, bardzo dobre kolumny.

P.S.

A Revele, do których link zamiescił Elberoth, polecam także; jeżeli chodzi o dźwięk - bezwarunkowo. Przez kilka ładnych lat miałem je u siebie.

...Myślę że te Genesis V to właściwy kierunek mają układ ambient i to robi wrażenie np. w droższych Von Schweikertach...

...Piszę o słabych punktach które z czasem mogą urosnąć do dużego problemu.W krótkim czasie np. wysokie i średnie w Von Schweikertch vs5 wydawały mi się w krótkim 5 godzinnym odsłuchu kapitalne ale np. czy w dłuższym czasie nieduża górka na wysokich nie zacznie nam wiercić dziury w mózgu? słynne systemy na żyletkach...

Z wieloletniej już praktyki mogę powiedzieć, że układ "ambient" może rzeczywiście robić "wrażenie" w kiepsko zaadaptowanych pomieszczeniach, lub przy problemie z przejrzystością i rozdzielczością sprzetu towarzyszącego. To swoisty "korektor" i w prawidłowej adaptacji jest w zasadzie zbędny.

Osobiście uważam, że średnie i wysokie tony w Von Schweikertach VR 5 Anniversary to jedne z najlepszych i najpiękniejszych jakie słyszałem, niestety też lepsze niż np. w moich VR IV mk II. Wg mnie brzmią bardzo słodko, niesamowicie spokojnie i niezwykle namacalnie, więc dziwię się, że komuś moga wiercić dziury w mózgu i "robić" nieduże górki. No chyba, że z "pożądania".

Polecam ich odsłuch, jakiś czas temu były w kraju SH za całkiem sensowne pieniądze.

Na marginesie. Pojawiła sie też nowa, tańsza konstrukcja VS: VR-33

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Nie znasz historii, a się wtrącasz. Pytanie: po co ?

Jasik ma bardzo dużo takich perełek. Ma na przykład praktycznie nowe A Capelle Violon mk 1 (teraz jest już na rynku mk 4). A dlaczego nie sprzedał ? Nie wiem, mogę się tylko domyślać. Na pewno nie ma to nic wspólnego z jakością dźwięku Violonów - poczytaj sobie w necie o tych wyjątkowych kolumnach. Ma także Gryphona Antileona (orygnalnego, nie Signature). Jeszcze 2 tygodnie temu miał również topowe, 10 letnie Dynaudio Master Evidence.

Podobnie ma się sprawa Genesisów. Sprzedał kilka par, a te jedne jakoś zostały. Dopiero niedawno przekonałem go, aby pogodził się z faktem że nie sprzeda ich w normalnej cenie, czy z minimalnym rabatem, i sprzedał po kosztach lub nawet poniżej kosztów zakupu - byłe tylko odmrozić kasę i zainwestować w to co mu najlepiej rotuje w magazynie - czyli Sonus Fabera, Gryphona, Passa, vdH.

Kupującemu również się to opłaca - sprzedaje w cenach jakie aktualnie dyktuje rynek na UŻYWANE graty, a zawsze wiadomo, że te kolumny również używane, mają nieporównywalnie mniejszy nalot niż podobne kolumny które przez 10 lat grały u audiofila, nie są grzebane, zniszczone, kradzione itd.

Dla twojej informacji - Jasik ma w razie czego głośniki (drive unity) Genesisa na wymianę - długa historia.

PS. Na prośbę kolegi podrzucam informacje o produktach które są na rynku, a które są moim zdaniem warte choćby rozważenia. Dlatego z jednej strony pisze o tym co widziałem u Jasika, a z drugiej strony podałem mu linka do kolumn Revela wystawionych w Niemczech na AudioMarkcie. Myślę, że kolega by bardzo skorzystał na twojej obecności, gdybyś także podzielił się swoją wiedza na ciekawe produkty dostępne w dyskutowanym przedziale cenowym.

Ano znam historię - w 2007 r. kupowałem u Jasika nowego Meridiana F80 - przyszedł "nowy" z płytą CD w napędzie- nie zdążyli wyciągnąć jak ściągali z wystawki....po dwóch dniach padł....o wymianie na nowy nie było mowy...naprawił go M.Michalczyk - solidnie, stąd go rekomenduję jako elektronika, chodzi do dziś....ale historia pouczająca i u Jasika żadnego grata bym już więcej nie kupił - tyle w temacie.....znam historię...po to się wtrącam....

Panowie!

Obiektywnie,to przecież Elberoth usilnie nie namawia mnie na Genezę(!),a jedynie podaje namiary i modele,które mogą mnie zainteresować.Postarzegam to bardziej jako uprzejmość,niż chęć "zaszkodzenia.Mam ograniczony budżet i kręcić nosem to tak po prawdzie za bardzo nie mogę.Ze mnie przecież już duży chłopiec i potrafię sam zdecydować.Proszę Was o opinie,ale bez przepychanek!:))Wszystkie Wasze spostrzeżenia są dla mnie niezwykle cenne,bo nie wiem jak niektórzy,ale rozumów nie pojadłem,więc im więcej piszecie,tym bardziej upewniam się czy droga,którą podążam jest słuszna!?

Ps.Zyzio!Nie znam historii Meridiana,ale może dołączyli jaki audiofilski rodzynek,ot tak w prezencie:),a Ty grymasisz:)

OK..,w obliczu późniejszej awarii,to głupi żart,ale z drugiej strony,to Twoja irytacja jest uzasadniona i pełni Cię rozumiem!

Bardzo dziękuję za dotychczasowe opinie!

Z wieloletniej już praktyki mogę powiedzieć, że układ "ambient" może rzeczywiście robić "wrażenie" w kiepsko zaadaptowanych pomieszczeniach, lub przy problemie z przejrzystością i rozdzielczością sprzetu towarzyszącego. To swoisty "korektor" i w prawidłowej adaptacji jest w zasadzie zbędny.

Nie żartuj sobie kolego, z tych "prostszych" układ ambient jest najbardziej realistyczny do tego jak słychać w naturze dżwięki z instrumentów i wokali!

Czy np. rozmawiając z kimś z bliska słyszysz dźwięk tylko z jego ust, czy jest on bardziej przestrzenny? To samo dotyczy np, skrzypiec, kontrabasu, fortepianu,etc.

W instrumentach dźwięk rozchodzi się szeroko pasmowo dookoła w pełnym pasmie a nie tylko idzie na twarz jak to mamy w "popularnej konstrukcji" kolumnach!

Słuchając takich MBL-ów które może mimo skomplikowanej konstrukcji jednak dalej trochę niemrawym basem (tak sobie wymyślili i tak mają), mamy przyjemność być mile oszukani co do realizmu dźwięku tak reprodukowanego. Myślę że właśnie te starsze Genesis V lepiej grające niż aktualne i są jedną z ciekawych tańszych opcji dźwięku "MBL-owego".

Osobiście uważam, że średnie i wysokie tony w Von Schweikertach VR 5 Anniversary to jedne z najlepszych i najpiękniejszych jakie słyszałem, niestety też lepsze niż np. w moich VR IV mk II. Wg mnie brzmią bardzo słodko, niesamowicie spokojnie i niezwykle namacalnie, więc dziwię się, że komuś moga wiercić dziury w mózgu i "robić" nieduże górki. No chyba, że z "pożądania".

Polecam ich odsłuch, jakiś czas temu były w kraju SH za całkiem sensowne pieniądze.

No cóż to ja dla odmiany Osobiście uważam że mimo świetności wysokich i średnich tonów w Von Schweikertach VS-5 przy ich idącej w górę charakterystyce ( od średnich do wysokich) możemy dostać pewnego przesytu na wielu nie do końca dobrze zmiksowanych płytach (po mojemu krew z uszu) i dla tego myślę że liniowość by się tym kolumnom w tym zakresie przydała. Oczywiście możemy robić cuda na kiju rozchylając te kolumny na zewnątrz ale w sumie chyba nie o to chodzi.

I tu się kończą dobre aspekty VS-5, przechodząc do basu , zastosowana w nich linia transmisyjna jest moim zdaniem po prostu niestrawna, gdyż pełno tego basu wokół ale nie w tym miejscu co powinien być. PRAT cierpi przez tą linię transmisyjną bardzo i moim zdaniem mamy wrażenie że na basie to jakieś dwie kategorie niżej kolumny.

A mogło być tak pięknie :(

Jakiś czas temu, ok. 2 lat, słuchałem Genesisów u Ryszarda Jasika. Nosiłem się z zamiarem kupna kolumn podłogowych, Wilson WP8. Chciałem posłuchać Genesisów, bo wiele dobrego o nich czytałem, a cena była naprawdę dobra.

Zagrały nierówno. Tony wysokie i średnie były najwyższej klasy : jedwabiste, delikatne, czyste. Niestety, odstawał bas. Zbyt wolny, ciągnął się, brakowało mu krótkiego i mocnego "kopnięcia" (a tego oczekiwałem). Prawdopodobnie była to sprawa ustawienia parametrów wzmacniacza basowego; mozna to robic z miejsca odsłuchu pilotem. Mi się nie udało, ale jestem pewien, że przy dużej cierpliwości i pracy można to dostroić, szczególnie w dużych pokojach. R. Jasik oferował oczywiście pomoc. Genesisy pięknie wygladają : okleina z drzewa różanego, są "jak nowe", nie przytłaczają swoją wielkością.

Zdecydowałem się na Wilsony, ale szczerze polecam Genesisy; to naprawdę bardzo, bardzo dobre kolumny.

No i widzę wychodzi na moje :)

Genesisy V trzeba trochę samemu przerobić-odświeżyć-doinwestować i wymienić na basie jednostki napędowe. Jak potwierdziłeś odsłuchem; pracujące w klasie A/B dwa wolne 400W wzmacniacze należy wymienić na szybkie z dużym DF zamordystyczne wzmacniacze pracujące w klasie w klasie D :)

Mogą to być na przykład dwa Audiomatusy AM500 lub jeszcze lepiej 4x AM250; bardzo dobrze oceniane także przez Elberotha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (4 wzmaki to moim zdaniem przy pasywnej zwrotnicy dodatkowa możliwość prostej lepszej regulacji tył przód) Sam używam końcówek AM250 napędzające na dole 15" (zamordyzm jest potężny na basie, świetny PRAT, konturowość,ect.) i myślę że szczególnie do basu ciężko coś lepszego wymyślić w tej cenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zluzowania..,:)))

Pokazałem mojej żonie najpierw Genesis V /fotka j.w./obwieszczając

-Kochanie,jak Ci się podobają?

Na jej twarzy pojawił się grymas,który szybko przemienił się dobrze znany grymas opozycji.

-Nie bardzo,wyglądają jakoś tak..........,staro!

Odparłem,że Avanti,które dotychczas miałem,też nie uchodziły za najpiękniejsze.

-ale były smukłe,niczym...i tu chwila konsternacji,bo szukała właściwego określenia-niczym WTC!Odparła z uśmiechem.

Pomyślałem tylko,że dobrze by było,aby je nie spotkał ten sam los co prawdziwe WTC.

Pewny swego,pokazałem jej następne zdjęcie"Revel Ultima Studio",pytając

-a te?

Takiej reakcji to się nie spodziewałem!

-jak je wstawisz do salonu,to pakuje walizki!!!Odparła.

Osłupiały zapytałem

-moje czy Twoje?

Nie odpowiedziała.

Gdy ochłonęła,pokazałem kolejną fotografię

Jej reakcja była wręcz natychmiastowa!Uśmiechnęła się i powiedziała

-Kocham Cię!

Ukryta Zawartość

Jakiś komentarz?

..,że co..,że kobiety kupują oczami!?Acha...:)

Ukryta Zawartość

..,że co..,że kobiety kupują oczami!?Acha...:)

Toż to ona ma jak u Henryego Forda: "może być każdy kolor, pod warunkiem że będzie czarny" ;)

Proszę bardzo te też są w lakierze fortepianowym :)

A tak poważniej bardzo kiepskie zdjęcia tych Genesisów V są może te ciut lepsze?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.