Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-amping, prośba o poradę - 30cm basowiec.

GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaki wzmacniacz polecacie do JBL TL 260 (30cm basowiec, wydzielony w zwrotnicy jako LF) na sam bas (resztą pasma się na razie nie zajmujemy). Minimum impedancji kolumn 3,6Ohm-a, 92dB.

Oczekiwania dość wysokie - atomowa kontrola basu, szybkość. Żadnego efekciarstwa, śladu podbicia, rozmycia konturu, misiowatości, opóźnienia itp.

Cena, hmm na chłopski rozum taki wzmacniacz nie musi mieć tzw. finezji ;) więc wygra stosunek cena/jakość. Muzyka wszelaka, stąd nacisk na naturalność brzmienia basu (dużo jazzu, nagrań live/unplugged, organy). Pytanie dodatkowe, czy bi-amping może mieć jakieś wady? (za wyjątkiem ceny). Czy lepszym rozwiązaniem jest pokrycie jednym wzmacniaczem - a bardzo dobrym - całego pasma? (lepsza spójność dzwięku?).

Myślałem o ICE-powerach? Może jakiś Rotel, Parasound. Miałem przez chwilę w systemie Metaxas-a Solitare mkII - tak, tu już mi się podobało! ;)

Czym jeszcze warto się zainteresować?

Pozdrawiam

Grzegorz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zobacz tu.

Do tego dobierz przedwzmcniacz, albo graj ze żródła "variable" - tylko ostrożnie!

Wiem, że się niektórym mogę narazić, ale słyszałem mniejszego brata tego wzmacniacza mocy. Używają w studiach nagraniowych to i tu powinien dać radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... tylko nie www.fabrykadzwieku.pl (raz odesłałem im sprzęt w stanie idealnym, to jak dostali okazało się że cudownie jest porysowany i nie chcieli przyjąć ... co ciekawe jak go ostatecznie wystawili na allegro to nie było wzmianki że jest porysowani - sprawa śmierdziała na kilometr)

... tylko nie www.fabrykadzwieku.pl (raz odesłałem im sprzęt w stanie idealnym, to jak dostali okazało się że cudownie jest porysowany i nie chcieli przyjąć ... co ciekawe jak go ostatecznie wystawili na allegro to nie było wzmianki że jest porysowani - sprawa śmierdziała na kilometr)

Uuuu, nieładnie. Dzięki za ostrzeżenie! Ja u nich kupowałem jakiś estradowy zestaw i było ok, ale po prostu zapłaciłem to i przysłali... Doradzali całkiem przyjemnie.

>nojsmejker

Dzięki za 1 propozycję, faktycznie oferta pro, może być ciekawa w tym przypadku. Czyli mówisz, że ten ALESIS daje radę :) Do zastosowań studyjnych wzmak nie może być raczej gniotem. No i cena, 1200zł to umówmy się w porównaniu z audiofilskimi zabawkami, nie jest przesadzona ;) można by nawet dać kiedyś 2 takie w mostku, by było 500W/4Ohm ;) Jest sposób, żeby wypożyczyć/posłuchać gdzieś tego?

Jest sposób, żeby wypożyczyć/posłuchać gdzieś tego?

Mój kumpel we Wrocławiu używa mniejszej wersji. I to właśnie wgniotło mnie w fotel. Muzyka z komputera, bez jakiegoś super DAC'a tylko z dobrej karty, przedwzmacniacz lampowy, też studyjny i kolumny 2 - czy 2-i-1/2 drożne. Dynamika bez śladów kompresji - i w skali makro i mikro, detaliczność i piękna, precyzyjna scena. Fakt, że pomieszczenie nie za wielkie to i łatwo uzyskać taki "wykop" (a co najmniej - taniej), ale ogólnie oceniam dźwięk na referencyjny w skali cena do jakości naprawdę dobrze. Nawet się zastanawiałem nad tą końcówką do mojego zestawu Magnepanów... ale nic mi do głowy nie przyszło poza dogadaniem się we wspomnianej fabrycedźwięku na warunkową przesyłkę/zakup.

Na razie potestuję MF A5 potem dojdzie jeszcze Mytek DAC i zobaczymy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.