Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie drugie dodatkowe słuchawki - są już AKG K701

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam kupić słuchawki dla Mojej Lepszej Połowy. Obecnie mam AKG K701 - oczywiście będziemy słuchać wymiennie.

Chodzi mi o to, aby słuchawki były odmienne w brzmieniu od obecnie posiadanych 701, tak aby móc lepiej dopasowywać słuchawki do rodzaju muzyki, lub upodobań sonicznych. Chciałbym też, aby nowe słuchawki grały też na wysokim poziomie jak obecne.

Moja lista typów wygląda tak:

SENNHEISER HD-600

SENNHEISER HD-650

BEYERDYNAMIC DT-880 PRO

AKG K-702

Kolejność przypadkowa

Obecny wzmacniacz to Forum608

Co polecacie?

Mam tylko prośbę, aby nie pisać, abym sprzedał 701 i dołożył na inne. Założenie jest takie, że obecnie potrzebuję dwóch par. :)

Pozdrawiam. Marek

Jeżeli chcesz czegoś grającego inaczej niż k701 to na pewno nie kupuj k702 bo to w zasadzie te same słuchawki, jedyną różnicą jest chyba tylko odpinany kabel i inny kolor. Każde z pozostałych słuchawek zagrają dobrze i inaczej niż k701.

Z wymienionych największą odmianę wprowadzą HD650. Nie wiem jaki jest budżet, ale Grado SR325is to też ciekawa propozycja. HD600 miał znajomy równocześnie z K701 i je sprzedał, a DT880 są dość bliskie AKG tyle że bardziej neutralne z nieco bardziej zaznaczonym basem i mniej rozległe przestrzennie.

Z wymienionych największą odmianę wprowadzą HD650. Nie wiem jaki jest budżet, ale Grado SR325is to też ciekawa propozycja. HD600 miał znajomy równocześnie z K701 i je sprzedał, a DT880 są dość bliskie AKG tyle że bardziej neutralne z nieco bardziej zaznaczonym basem i mniej rozległe przestrzennie.

Może nie chcę, aż tak dużej odmiany, 701 pasują mi, ale chcę mieć coś trochę odmiennego. Mam Foruma608 i słyszałem, że Piotr robił go pod HD600. Fakt, że nowy wzmacniacz też będzie w planach. Obiło mi się o uszy, że DT880 fajnie zgrywają się z LAKE PEOPLE.

>>>> Imacman, a może byś posłuchał Audiotechnica ATH W-1000. Ja jako fan tej marki sugeruje posłuchać. Słuchawki napewno ciekawe porządne i przy okazji zamknięte. Niestety nie wiem jak to chodzi z Forum608 może być różnie bo zapewniam, że nikt kto projektował tak zacne słuchawki naewet nie wybrożał sobie podpięcia ich do Forum608 tylko trochę lepszy los dla nich przewidywał. Także musisz sobie dać odpowiedź jeszcze czy kupujesz słuhawki dla drugiej połowy czy do Foruma608 ? Bo jak do Foruma608 to moim zdaniem kup HD 600

>>>> Imacman, a może byś posłuchał Audiotechnica ATH W-1000. Ja jako fan tej marki sugeruje posłuchać. Słuchawki napewno ciekawe porządne i przy okazji zamknięte. Niestety nie wiem jak to chodzi z Forum608 może być różnie bo zapewniam, że nikt kto projektował tak zacne słuchawki naewet nie wybrożał sobie podpięcia ich do Forum608 tylko trochę lepszy los dla nich przewidywał. Także musisz sobie dać odpowiedź jeszcze czy kupujesz słuhawki dla drugiej połowy czy do Foruma608 ? Bo jak do Foruma608 to moim zdaniem kup HD 600

Kupuję słuchawki do słuchania :) - będziemy słuchać wymiennie, w zależności, kto pierwszy ten ... lub nastroju, lub rodzaju muzyki.

Na pewno będzie dodatkowy wzmacniacz, bo słuchawek będzie dwie pary. Może to będzie LAKE PEOPLE G100 - nie wiem jeszcze, może Cayin ha 1a lub Linnart (niestety LLEBEN CS-300XS - poza zasięgiem)

Kupuję słuchawki do słuchania :) - będziemy słuchać wymiennie, w zależności, kto pierwszy ten ... lub nastroju, lub rodzaju muzyki.

Na pewno będzie dodatkowy wzmacniacz, bo słuchawek będzie dwie pary. Może to będzie LAKE PEOPLE G100 - nie wiem jeszcze, może Cayin ha 1a lub Linnart (niestety LLEBEN CS-300XS - poza zasięgiem)

Linarta radziłbym omijać i to bardzo szerokimłukiem, większej kupy nieszczęścia niż Linart nie widziałem i nie słyszałem. A napewno nie zaryzykowałbym podłączenia pod niego słuchwek. Od czasu zapoznania się z tym projektem polskiej myśli DIY mam szczerą awersje do projektów DIY, potwierdzoną również innym kiepskim produktem swego czasu zanym pod nazwą Q-audio H-100 choć nie tak skandalicznie kiepskim jak Linart(. Radziłbym podejmowawanie decyzji o zakupie słuchawek w oparciu plany budowy całego toru, bo tak to niestety zadużo niewiadomych.Koledzy mają Lake People to chętnie się wypowiedzą co fajnego można by do niego podłączyć. Jeśli chodzi o Cayina to zarówno zAkg K701 jak i wszystkimi wysokoomowymi czyli DT880 i HD 600 zagrają b.dobrze. Z hd 650 raczej bym cayina nie zestawiał. BO napompuje w nie tyle basu, że głowę urywa.

Linarta radziłbym omijać i to bardzo szerokimłukiem, większej kupy nieszczęścia niż Linart nie widziałem i nie słyszałem. A napewno nie zaryzykowałbym podłączenia pod niego słuchwek. Od czasu zapoznania się z tym projektem polskiej myśli DIY mam szczerą awersje do projektów DIY, potwierdzoną również innym kiepskim produktem swego czasu zanym pod nazwą Q-audio H-100 choć nie tak skandalicznie kiepskim jak Linart(. Radziłbym podejmowawanie decyzji o zakupie słuchawek w oparciu plany budowy całego toru, bo tak to niestety zadużo niewiadomych.Koledzy mają Lake People to chętnie się wypowiedzą co fajnego można by do niego podłączyć. Jeśli chodzi o Cayina to zarówno zAkg K701 jak i wszystkimi wysokoomowymi czyli DT880 i HD 600 zagrają b.dobrze. Z hd 650 raczej bym cayina nie zestawiał. BO napompuje w nie tyle basu, że głowę urywa.

Dziękuję za ostrzeżenie, faktycznie, obiło mi się gdzieś, że Linnart zszedł na psy.

Twój Cayin był fajny, ale spóźniłem się z licytacją :)

Co się tyczy Lake People - to faktycznie muszę popytać, bo jest dużo wersji w/w wzmacniacza.

Mam nadzieję, że żonka nie słucha Rammstein...bo żadne z tych słuchawek się nadają...są tylko jedne słuchawki które sprostają wyzwaniu jakie nakłada taka muza i tworzą ścianę czystego, mega-dynamicznego i nie męczącego dźwięku !...wszyscy wiedzą jakie ;)

Sennheiser HD650 plus Matrix M-Stage lub inny klon Lehmannaudio Black Cube Linear.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mam nadzieję, że żonka nie słucha Rammstein...bo żadne z tych słuchawek się nadają...są tylko jedne słuchawki które sprostają wyzwaniu jakie nakłada taka muza i tworzą ścianę czystego, mega-dynamicznego i nie męczącego dźwięku !...wszyscy wiedzą jakie ;)

Słuchamy razem :) - muzyka różnorodna - szczególnie lata 80'te, Talk Talk, Vangelis i takie tam...

Sennheiser HD650 plus Matrix M-Stage lub inny klon Lehmannaudio Black Cube Linear.

Czy w sprawie klona Lehmannaudio mam uderzać do forumowego kolegi Majkela? A może zainteresować się Black Pearl'em?

Wystarczy przejrzeć kostki do wzięcia - był i cały wzmacniacz-klon i PCB do tegoż.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Imacman

moja rada - skreśl z listy 650ki. Jeżeli założysz je po 701kach, to będziesz mooocno rozczarowany. 650ki są fajne, mają swój klimat, ale dla osoby, która jest osłuchana w jasnej i szczegółowej odmianie brzmienia, to będzie muł.

Chciałbym zakupić słuchawki, które nie mogą drastycznie różnić się od 701, bo może nie będą mi pasować. W sumie lubię brzmienie 701. Muszą to być słuchawki, które będą uzupełnieniem do AKG, a nie ich przeciwieństwem. Mogą być bardziej szczegółowe i grać z odrobinę większym basem. Dlatego chyba najlepszą opcją będą HD600.

Chciałbym zakupić słuchawki, które nie mogą drastycznie różnić się od 701, bo może nie będą mi pasować. W sumie lubię brzmienie 701. Muszą to być słuchawki, które będą uzupełnieniem do AKG, a nie ich przeciwieństwem. Mogą być bardziej szczegółowe i grać z odrobinę większym basem. Dlatego chyba najlepszą opcją będą HD600.

No to jeśli chodzi o prezentacje sceny muzycznej to różnica jest conajmniej zasadnicza i fundamentalna. Choć hd 600 mają ciekawą barwe szczególnie po wymianie kabla na Cardasa blue/gray ale kabelek droższy od słuchawk. ale na mój gust hd 600 nie ma absolutnie nic wspólnego z Akg 701, hd600 to zupełnie inna szkoła prezentacji dźwiku, która do dzisiaj nie znalała swojego naśladowcy w wyższej klasie słuchawek, bo w dzisiejszych czasach oczekuje się trochę więcej niż to co prezentuje hd600. Ale jak napisałeś wcześniej, że mają być do słuchania to słuchać na nich napewno można i w niektórym repertuarze nawet całkiem ciekawie grają.Ale czy będą uzupełnieniem ? ja zrezygnowałem z takiego uzupełnienia i je dawno już sprzedałem. Zakup słuchawek to nie śluby dożywotnie.

@Renia239 - proszę napisz mi Twoje sugestie, chętnie je przeanalizuję. Wiem dokładnie, że słuchawki nie są na lata, oraz że gusta też się mogą zmienić. Niestety nie stać mnie obecnie na wymarzone słuchawki bo kwota 4000 jest za duża. Jest grupa słuchawek powiedzmy o aspiracjach hi-end'owych tak do 1500 zł, później długo nic i dopiero wysoka półka zaczynająca się od 3500 wzwyż.

Imacman,

posłuchaj Audio-Technica ATH-AD1000 to wg mnie klasowy odpowiednik AKG K701 i plasują się charakterem gidześ pomiędzy AKG a Senkami 650, ale bliżej im do AKG. Mają trochę mocniejszy bas i górę , trochę mniej powietrza, trochę mniejsza przestrzeń, generalnie są róniejsze od AKG, przez co mniej czarują, są bardziej neutralne, ale w efkcie lepiej wypadną w rokowych nagraniach , będzie trochę więcej pazura, to również konstrukcja otwarta.

Do posłuchania w Audio Forte (jak i również model niżej 900-ka)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.