Skocz do zawartości
IGNORED

jaki tuner i kolumny (~1000 zl)

superbart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

zdaję sobie sprawę, że takich tematów było wiele i ciągle się pojawiają. Szukałem trochę po archiwum, niestety ciężko znaleźć coś w miarę świeżego (a ceny się zmieniają) co by odpowiadało moim kryteriom.

Rok temu sprzedałem technicsa su-vx720 i jakieś kolumny, zostawiłem tylko gramofon. Teraz wróciłem do kraju i potrzebuję coś kupić za nie za duże pieniądze. Nie bronię się przed sprzętem używanym. Chciałbym zamknąć się w granicach 800-1000 zł. Rodzaj muzyki: okolice metalu, trochę rapu, ale i zdarzy się od czasu do czadu i jazz czy np. pink floyd. Główne gatunki wymuszają ładne nieskie brzmienie, aby nie było szklanki raczej.

Muzyka słuchana z komputera lub gramofonu. Oczywiście filmy itd puszczane z komputera czy gry na konsoli też, ale tutaj nie mam zapędów na idealny dźwięk więc głównie chodzi o ciężką muzykę.

Co polecicie? Wyczytałem tutaj, że niezły jest DENON PMA-860 (ktoś zachwalał do metalu). Nie ma teraz niestety go na Allegro do kupienia, bo widziałem że ceny około 450 zł. Z denonów za to jest PMA-250SE, 260 i 360. Wszystkie w podobnych cenach. A może coś całkiem innego?

Jeszcze większy problem mam z głośnikami. Ktoś mi polecał Wharfedale Diamond 10.1, ale nie mam pojęcia jak do tej muzyki się sprawdzą. Może coś innego? Może używki?

Prosze o pomoc i opinie,

dzięki i wszytkiego dobrego w nowym roku! :)

bartek.

https://www.audiostereo.pl/topic/76368-jaki-tuner-i-kolumny-~1000-zl/

Za 1000 PLN dwukrotne wejście na porządny koncert. Cudów w technice NIE MA. Za 1000 cos bedzie brzeczało a nie grało. takich bezsensownych postów jest już chyba z 1000. I dochodzą kolejne.

dziwne chcesz tuner i kolumny

a wspominasz o DENON PMA-860

1 bardzo dobrze że sprzedałeś technicsa

2 Wharfedale Diamond 10.1 (podstawkowe) są tycie 29,6x19,4x27,8 cm (nic więcej nie powiem)

3 tu masz 860tkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Za 1000 PLN dwukrotne wejście na porządny koncert. Cudów w technice NIE MA. Za 1000 cos bedzie brzeczało a nie grało. takich bezsensownych postów jest już chyba z 1000. I dochodzą kolejne.

Jak chcesz, to mu dołóż na lepszy wzmacniacz, żeby miał cud techniki.

A na koncert sam se idź. Dwukrotnie!

Takich bezsensownych postów jest coraz więcej. I dochodzą kolejne.

Zmień forum lepiej.

Takich bezsensownych postów jest coraz więcej. I dochodzą kolejne.

Zmień forum lepiej.

Zastanów się palanciku dlaczego takich postów jest coraz więcej. Może dlatego że coraz więcej osób ma dosyć dziadowskich wpisów typu "hi end za 500 !!!"?

Pomysł jest dobry - załóż odrębne forum dla kretynów którzy za 500 chcą kupić bardzo dobry sprzęt.

Jak ktoś ma ochote, albo przymus słuchać sprzetu za 1000zł to jego sprawa.

Skoro nie ma więcej na sprzęt, to rada idź na koncert za taką kase jest co najmniej debilna.

I to nie jest temat haj end za 500zł, założyciel nie tego chyba szuka.

Pomysł jest dobry - załóż odrębne forum dla kretynów którzy za 500 chcą kupić bardzo dobry sprzęt.

Tak, to jest dobry pomysł, ale tylko dla takich kretynów, jak ty, którzy nie mają nic ciekawszego do roboty,

jak wyzywać anonimowo innych od palancików. Naprawdę wysoki poziom..

Za 1000zł można BEZ problemu kupić dobrze grający sprzęt! Np. stare niemieckie Arcusy TM-66 na Vifach i do tego denon 560/860 lub jakiś NAD/Yamaha. Denon i Yamaha nadają sie do rocka/metalu i cięższych brzmień bo są szybkie i dynamiczne.

Widzę że dużo osób nie widzi różnicy między: "dobrze grający sprzęt" a "high end" i według nich na normalny sprzęt zaczyna się chyba od paru tysięcy zł. wzwyż.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Widzę że dużo osób nie widzi różnicy między: "dobrze grający sprzęt" a "high end" i według nich na normalny sprzęt zaczyna się chyba od paru tysięcy zł. wzwyż.

Ja myślę, że to nie jest wina klientów, tylko handlarzy na allegro, którzy już do wszystkiego dopisują hi-end legenda rarytas itp.

Powtarzany często i długo marketing w końcu się przyjmuje, a nie wymagająca klientela zaczyna mówić hi-end na budżetówke, nie mając wogóle pojęcia ile ten sport może kosztować.

Przepraszam za mylące użycie słowa "tuner", oczywiście chodziło mi amplifier czy tam wzmacniacz. Byłem po 48h na nogach i walnąłęm gafę.

Oczywiście nie spodziewam się sprzętu hi-end. Na koncerty chodzę regularnie, jako muzyk lub organizator. Więc nie musze wydawać pieniędzy, bo przeważnie to mnie płacą za udział w koncercie. W związku z tym wolę jednak te +/- 1000zł przeznaczyć na coś do słuchania muzyki.

I wiem, że to nie jest sprzęt hi-end. Gram na gitarze basowej, posiadam sprzęt za kilkanaście tysięcy, bo taki jest mi potrzebny i wiem jak to jest, bo nie raz ktoś się pyta jaką super gitarę + wzmacniacz i piec kupię za 2000 zł. A to nie starcza na żadną z tych rzeczy. Ale to nie znaczy, że nie może sobie kupić czegoś z czego będzie zadowolony. Zwłaszcza, że póki nie pogra na gitarze za 8000 zł to wielu braków nie zauważy, bo jest niedoświadczony.

Patrząc na to ile czasu spędzam w domu, jakich płyt (w tym demówek kaset punkowych zespołów z lat 80tych nagrywanych w Jugosławii) słucham, po prostu nie warto wydawać mi na sprzęt 10 000 zł. Patrzę realnie. Jeżeli jednak jakbym dorzucił np. 500 zł i wtedy mógł kupić kilka klas lepszy sprzęt - jasne, chętnie to zrobię. 1000 zł to kwota bazowa.

Rozumiem, że DENON PMA-860 jest niezły, a jakies konkretne modele yamahy/nad można jeszcze prosić?

I coś oprócz arcusów TM-66, bo nawet w zakończonych aukcjach nie mogę ich znaleźć.

Co do Wharfedale Diamond 10.1 to wielkościowo dla mnie są ok, bo często przeprowadzam się z miasta do miasta i dawniej miałem duże kolumny i było to niewygodne właśnie...oczywiście ich wymiary to nie jest max, mogą być większe :-)

Panowie, zakupiłem DENON PMA-860. Wciąż jednak nie mam pomysłu na kolumny do tego. Muzyka jaką słucham opisana w pierwszym poście. Proszę o pomoc. Szukam czegoś nie za dużego jeśli chodzi o rozmiar. Muzyki też nie słucham jakoś strasznie głośno. Proszę o pomoc, bo od ostatniej przeprowadzadzki jedynie mam głośniczki komputerowe i już mi uszy od tego krwawią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.