Skocz do zawartości
IGNORED

Struss Amplifiers - niecodzienne zjawisko na rynku

Inżynier37

Rekomendowane odpowiedzi

o! - to jak tak już się temat rozbrykał to może sprzedam swojego

na pewno taniej niż upgrade starego, też płytki chopina

(a potrafi pracować z prądem spoczynkowym ponad 0.5A)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No ja nie mogę, z tym też masz problem? Tłumacząc pod ciebei oznacza on "Nie pieprz bez sensu". A jak masz problemy to musisz sam sobie poradzić, sorry, ja ci nie pomogę.

A co do tematu: Ludzie, miejcie litość. Nikt nie jest nieomylny. Facet podał wydajność prądową z kosmosu, gościa do sądu, zebrał za to wszystko tęgie baty, sam ma teraz jeszcze kłopoty zdrowotne, może już tego wszystkiego wystarczy?

Ja widzę związki zdjęcia w twoim avatarze z rysunkami Mleczki. Tylko że avatar to jest twoja inkarnacja. Jeśli sam siebie widzisz w taki sposób to pogratulować samokrytyki :-)

Producent może wymyślać różne parametry i podpierać się różnymi zmysleniami w celu zwiększenia sprzedaży. Dopóki nie daje tego na piśmie, jest cwańszy od kupujących.

Arwas to ja już nie pytam czy masz problem, tylko pytam czy istnieje coś z czym nie masz problemu?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Arwas to ja już nie pytam czy masz problem, tylko pytam czy istnieje coś z czym nie masz problemu?

No widzisz jak sobie to ładnie wytłumaczyłeś. I dzieki temu zgaga nie będzie cie piekła :)

o! - to jak tak już się temat rozbrykał to może sprzedam swojego

na pewno taniej niż upgrade starego, też płytki chopina

(a potrafi pracować z prądem spoczynkowym ponad 0.5A)

Kondensatory zielone? Wyglądają na Samwha - takie nieaudiofilskie, nie pójdzie za tyle.

Kondensatory zielone? Wyglądają na Samwha - takie nieaudiofilskie, nie pójdzie za tyle.

audiofilskie a jakże nawet bardziej od jamikona

ale ... zawsze można zupgrejdować :))

(arwas - zagadka - co to jest samwha?)

audiofilskie a jakże nawet bardziej od jamikona

ale ... zawsze można zupgrejdować :))

(arwas - zagadka - co to jest samwha?)

Jak ktoś jest zielony-to dla niego wszystko bedzie zielone.....prawda AWAS!!!......no i masz już światło.......zielone,więc AWAS szrajbuj ino mig)))

hoho wchodzimy w sferę zagadek z audiofilskim zadęciem. trzeba uważać żeby od tego ktoś baka nie puścił :)

Chodzi o nazwę czy o producenta? Jakaś Korea. Sprzedawali w TME w przyzwoitych cenach.

Tekst o tym ze są "mało audiofilskie" wzięty został z tego forum. gdzieś w zakładce DIY ktoś pokazywał zrobiony dla kogoś wzmacniacz na LMach z tymi kondensatorami. Uwagę forumowiczów zwróciły takie tanie nieaudiofilskie kondensatory samwha.

Mnie to generalnie powiewa co , a wiec z czego się śmiejecie - stary audujofilu???

Z siebie się śmiejecie :)

4 strony wątku o niczym. Jaja.

Bo nie dotyczy Ciebie?

Niedawno na forum był wątek o zakupie i prawdopodobnym uszkodzeniu integry Denona podczas transportu. Sprawa wyszła "pół na pół". Całość za mniej niż tysiąc złotych.

Dość spore zainteresowanie...

Kiedyś straciłem nieco więcej:( Oczywiście, że dziś ani mnie to parzy, ani ziębi. Ale niesmak klienta zrobionego w "bambuko" - pozostał.

Więc pozwól, że teraz (po nastu latach) popiszę sobie choć trochę.

A co do felietonu.

W sumie, niewiele wnosi do sprawy. Generalnie same ochy i achy. Teksty tak jak dawniej (i wszędzie). Typu: "najlepsze wzmacniacze na świecie (oczywiście).

No i nie dziwota, że "dorobił się milionów"...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Z felietonu nie wynikało że się aż takich wielkich milionów dorobił. Jak na 15 lat działalności i jeszcze wcześniejsze prace naukowe w tej dziedzinie to można powiedzieć że komercjalizacja wiedzy wyszła mu przez mały gwizdek.

Ale o czym tu w ogóle dyskutowac jeśli producenci masowi robią nas w bambuko w ten sposób każdego dnia i nikt się nie buntuje. Dopiero jest oburzenie kiedy pojawi sie ktoś sprzedający może ze 40 urządzeń rocznie jak Struss. To zadna skala i marketing nawet nie jest bardziej agresywny od tego w produktach masowych.

Tak było. Pan z Pruszkowa podawał ultra wysokie dane "amperażowe".

Możesz mnie oświecić, czy wzmacniacz, który jest w stanie dostarczać np. 50 A (prądu ciągłego), może się wyłożyć na kolumnach ze spadkami do 2 ohm?

Nie jestem zbyt biegły w elektronice...

Zastanawiam się w tym układzie, ile taki Antileon jest w stanie dostarczyć amperów? Odniosłem wrażenie, że bezgranicznie...

Szczerze mówiąc nie wiem - niestety elekronikiem nie jestem. Ale z tego co pamiętam z reguły producenci pisali o jakichś 40 czy 50 A ciągłego prądu, natomiast zaznaczali wyraźnie, że wzmacniacz może dostarczyć większy prąd, ale przez bardzo krótko.

Dotyczyło to wzmacniaczy zintegrowanych, w przypadku czystych końcówek mocy podanwano czasem większe wartości

Ku przestrodze :)

Ukryta Zawartość

Na szczęśćie Apple takim idiotą nie jest, bo zawinił ich zewnętrzny serwisant:

"Jeśli spółce uda się wycisnąć 200 tysięcy euro od Papadimitriadisa, czy skłoni to ludzi do serwisowania tam swoich iMaców? Czy będą raczej unikali System Graph, by uniknąć sytuacji, w której bez wątpienia utalentowany personel ma po prostu gorszy dzień?" - ironicznie pyta Matyszczyk, sugerując, że dla greckiego serwisu opublikowanie informacji to prawdziwy koszmar PR"

Ciekawe są dla mnie dwie sprawy:

Kiedy System Graph Technologies straci licencję Apple i z jakim hukiem ?

Ile pieniędzy albo co innego na podstawie ugody dostanie p.Papadimitriadis od firmy w ramach ugody?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Z zenada czytam caly ten watek o Strussie. "Niecodzienne zjawisko na rynku" - to caly ten watek wlasnie i jego tlo. A moze polski rynek jest calkowicie niecodzienny?

Ludzie, kto z wielkich producentow w ogole by rozmawial na podobny temat z klientem, jak bardzo pro-klienckiej by nie mial polityki? Pan Struss staral sie, moze problem lezy gdzie indziej, moze to Klient, przepraszam, raczej jego sprzet ma jakis feler, a moze Struss sie pomylil? Ten upgrade przeciez mogl tylko polepszyc dzwiek, a o tym ani slowa! Wydajnosc pradowa ciagla? Ktos wyobraza sobie jak wygladalby wzmacniacz dajacy ciagle 100A? Kable glosnikowe by swiecily! I niby z jakiego kondensatora mialoby to plynac? Po co to komu? Nie ma takich sygnalow w naturze, ktore wymagalyby ciaglego pradu tej wielkosci w konsumenckim urzadzeniu do domu.

W koncu znajdzcie mi wykwintny wzmacniacz, ktory zagra z kazdym glosnikiem! Struss nie gra z wszystkim, tak jak wiekszosc wzmacniaczy. Ferrari nie jezdzi po bezdrozach, a Jeep nie jest wygodna limuzyna. Jasne? Chyba dla wszystkich jasne, a jednak szukamy czegos. Czego? Grania na full? Czy to sa wyscigi, spinaczka, sport ekstremalny?

Ktos tam pisze, ze R500 nie gra tak, jak powinien... Bo On wie, jak powinien! Ja owszem, bylem tam, gdzie gral tak, jak powinien. Nie slyszalem lepszego grania, a slucham od ... no powiedzmy lat tylu, ilu wiekszosc Forumowiczow nie ma i oczywiscie bylo i jest to kawalek stad. Moze czas na sluchanie, a nie smolenie po kaczynsku, byle komus dowalic?

Szanowni Forumowicze,

założyłem wątek, ponieważ:

1. Firma Struss wypuściła na rynek kilka rewelacyjnych wzmacniaczy (140, S-2, Chopin II)

2. Właściciel i producent mimo ogromej wiedzy i doświadczenia zachowuje się pysznie i nierynkowo. Jak Lech Wałęsa.

3. Wydaje się, że modyfikacje pana Strussa są naciąganiem klientów (osobiście tego doświadczyłem).

4. Wzmacniacz Struss R500 jest niewart swojej ceny, brzmi mdło i nieciekawie (mimo ciekawej konstrukcji).

Przestrzegam wszystkich przed upgare u pana Strussa, ponieważ jest to typowe naciąganie (zapłaciłem ponad 2000 zł i straciłem na dzwięku...).

Weżcie pod uwagę moje doświadczenia i proszę o wasze opinie.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 27 Kwietnia 2012 - nie na termat
Ukryte przez Fr@ntz, 27 Kwietnia 2012 - nie na termat

Szanowni Forumowicze,

założyłem wątek, ponieważ:

1. Firma Struss wypuściła na rynek kilka rewelacyjnych wzmacniaczy (140, S-2, Chopin II)

2. Właściciel i producent mimo ogromej wiedzy i doświadczenia zachowuje się pysznie i nierynkowo. Jak Lech Wałęsa.

3. Wydaje się, że modyfikacje pana Strussa są naciąganiem klientów (osobiście tego doświadczyłem).

4. Wzmacniacz Struss R500 jest niewart swojej ceny, brzmi mdło i nieciekawie (mimo ciekawej konstrukcji).

Przestrzegam wszystkich przed upgare u pana Strussa, ponieważ jest to typowe naciąganie (zapłaciłem ponad 2000 zł i straciłem na dzwięku...).

Weżcie pod uwagę moje doświadczenia i proszę o wasze opinie.

całkiem przeciętny papuga zamieniłby w sądzie ten wpis na żywą gotówkę dla powoda

a że kur..two w narodzie wzrasta może podpuszczę Zdzicha i kilku będzie miało nowy powód do płaczów na forach

człowiek wyraził swoja opinie

nie obraża firmy ani własciciela mimo złej opinii

uroki internetu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

całkiem przeciętny papuga zamieniłby w sądzie ten wpis na żywą gotówkę dla powoda

a że kur..two w narodzie wzrasta może podpuszczę Zdzicha i kilku będzie miało nowy powód do płaczów na forach

Ech żeby reformy w tym kraju miały takie poparcie jak produkty Struss to juz dawno byśmy żyli jak pączki w maśle:)

Prawda jest taka,że dobry produkt obroni się sam. Zawsze będą ludzie którzy oczekiwali czegoś innego. Jeśli uważnie poczytać wszystkie fora dyskusyjne to zawsze można zanleźć wpis, że np. firma 'X" sprzedaje wzmacniacz, którego nie warto kupić bo w środku komponenty firmy "Y" i można mieć taniej itd.ipt. Generalnie modyfikacje wpływają korzystnie na dźwięk, takie są moje doświadczenia, ale może być tak, że ktos oczekuje innego brzmienia i nie każda modyfikacja będzie korzystna.

Odnośnie parametrów:Jeśli np. BMW podaje że max prędkość to 240 KM/h to to jest max prędkość jeśli pojazd jest sprawny i nie ma żadnego chwilowa prędkość 500km\h czy coś takiego. Rzetelna informacja buduje wizerunek firmy. To jest fizyka albo coś jest albo tego nie ma - a jak czytam takie parametry w katalogach firm THD na mniejszym poziomie niż da się zmierzyć to przypominają mi się czasy "jamników" z NRD na każdym głośniku naklejka 1000W. Moja wypowiedź odnosnie parametrów nie ma żadnego związku z produktami marki STruss ani jakiejkolwiek innej firmy. Są to luźne dywagacje nie związane z żadnym konkretnym produktem ani firmą nie poparte żadnymi pomiarami ani wiedzą :)

Konkludując: konstruktywna krytyka rodzi ideały. Byłoby super fajnie żeby polskie produkty były lepsze o zachodnich i do tego 5 razy tańsze - ale takie rzeczy top tylko w bajkach, bo dobre bo polskie to już nie wystarcza.

• 11 miesięcy później...

Zaglądam ci ja do sklepu aby rozliczyć kabelek a tu stoi Struss R150. Oprócz tego, że stoi, to gra.

Ciekawostka, bo jeszcze niedawno słyszałem, że nie wiedzą, kiedy będzie. A tu mam potwierdzenie, że seryjna produkcja ruszyła.

Przy okazji potwierdzono mi wszystkie informacje o zmianie struktury firmy. Obecnie jest to Struss Amplifiers. Ma innego właściciela, który przejął wszelkie obowiązki i prawa z tego wynikające. Usłyszałem również zastrzeżenie, że i nowa konstrukcja jest zdecydowanie inną generacją wzmacniaczy od dotychczasowych. Model R150 jest od początku do końca nowo opracowaną konstrukcją a nie rozwinięciem, modyfikacją Chopina IV czy też jakiegokolwiek wcześniejszego Strussa. Cyli potwierdzono "na żywo" to co jest na stronie producenta.

Nie nastawiałem się na słuchanie ale już od wejścia było czuć, że to gra coś szczególnego i nie wiem do końca, czy to zasługa R150, kompletu Brystona BDA1 + BDP1, czy też kolumn RLS Octagon Jubilee. Nie wiem czy i kiedy umówię się na odsłuch bo czasu ostatnio coraz mniej i właściwie nie jestem zainteresowany zakupem, ale te kilkadziesiąt minut dzisiaj nie pozostawiło mnie obojętnym na to co usłyszałem.

W tej samej konfiguracji słyszałem ok. 3 tygodnie wcześniej Hegla H200. Nie chcę krakać ale Hegel ma tak twardego przeciwnika na rynku jak Bjoergen Justynę w biegach narciarskich. :)

Mam tylko nadzieję, że nic się "nie rypnie" w cyklu produkcyjnym i na poziomie dystrybucji, jak to drzewiej bywało.

Podejrzewam, że taka walka może mieć miejsce choć to kompletnie inaczej grające wzmacniacze. Heglu! Bój się! ;)

Parę fotek na szybko:

Ukryta Zawartość

post-17911-0-13978400-1329582725_thumb.jpg

post-17911-0-13567500-1329582766_thumb.jpg

post-17911-0-88210700-1329582798_thumb.jpg

post-17911-0-89423700-1329582837_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam. Była tabliczka z ceną 14950 zł.

Jeszcze kilka fotek i ciekawostka... zobaczcie co doprowadza Strussowi prąd do "tyłka" :)

Pamiętacie?

Ukryta Zawartość

post-17911-0-49763900-1329583838_thumb.jpg

post-17911-0-51408800-1329583874_thumb.jpg

post-17911-0-97099300-1329583904_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia robiłem telefonem a nie aparatem fotograficznym.

Zwróć uwagę na szklany (pomarańczowy) blat stolika.

W rzeczywistości jest prosty a na zdjęciu...

• 2 miesiące później...

Witam.

Przeniosłem się na ten temat. Witam panów Z & Z ! Czyli moich ulubieńców z firmy Struss.

Czy ja dobrze widze ze na zdjeciu nr 2 te xlr- Troche krzywo przykrecone?

Witaj, takie cuda? XLR krzywy? Ja widziałem R150 z krzywą pokrywą, krzywo osadzoną gałką Volume i krzywo osadzonym gniazdem Headphones. I to co nam producent daje za 15 tyś.

Na szczęśćie Apple takim idiotą nie jest, bo zawinił ich zewnętrzny serwisant:

"Jeśli spółce uda się wycisnąć 200 tysięcy euro od Papadimitriadisa, czy skłoni to ludzi do serwisowania tam swoich iMaców? Czy będą raczej unikali System Graph, by uniknąć sytuacji, w której bez wątpienia utalentowany personel ma po prostu gorszy dzień?" - ironicznie pyta Matyszczyk, sugerując, że dla greckiego serwisu opublikowanie informacji to prawdziwy koszmar PR"

Ciekawe są dla mnie dwie sprawy:

Kiedy System Graph Technologies straci licencję Apple i z jakim hukiem ?

Ile pieniędzy albo co innego na podstawie ugody dostanie p.Papadimitriadis od firmy w ramach ugody?

Sam fakt wniesienia takiego pozwu to już niezły szok. Czyli nie wolno miec własnej opinii, podzielić się nią, etc. chyba że jest pochlebna. Bosko...

Ów Papadimitriadis powinien ich pozwac jak to robią w Stanach - o straty morlane na wysokość 2 mil. Euro. I by sie debilom odechciało.

Powrót po dłuższej przerwie...

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 27 Kwietnia 2012 - personalny atak
Ukryte przez misiomor, 27 Kwietnia 2012 - personalny atak

Cały problem polega na tym, że papuga tego nie zrobi bo Zdzisio zamiast wystawiać faktury i odprowadzać podatki wystawia certyfikaty i posługuje się nieważną pieczątką !!!

A ewentualnego pozwu się nie boję bo mam kopię takiego certyfikatu. Był wystawiony na Allegro. Data na ceryfikacie wskazuje że Zdziś już nie prowadził działalności gosp.

Zaraz mnie wywalą bo znów piszę prawdę !!!!!!!!!!!!!!!

Hmmm., widziałem raz schemat i nie wyglądał zbyt dobrze... w mojej ocenie

Chwilka, a od kiedy to schematy grają? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Chwilka, a od kiedy to schematy grają? :)

Od zawsze. Tyle że nie same. Ale jak układ jest dziadowski to nic nie pomoże, żadne cudowne części (których zresztą ponoć w Strusiu nie ma), żadne magiczne rozplanowania ścieżek, cudowne płytki, maści z kozich bobków itd.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.