Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie ampli+kolumny 5.0 do 3,5 tys. PLN?

art69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy wpis na forum. Nie jestem audiofilem ani telemaniakiem, ale postanowiłem uzupełnić posiadany tv 40" o zestaw KD. Mam już odtwarzacz DVD, więc szukam amplitunera z zestawem kolumn. Pokój umeblowany dość gęsto czyli nie do multimedialnej rozrywki, dlatego na suba nie ma miejsca. Fronty będą niesymetrycznie względem tv w rozstawie ok. 2,5m. Satelity po bokach widzów. To jedyna możliwa konstelacja. W stoliku rtv jest 19 cm wysokości na sprzęt. Jest to element zestawu, więc wymiana nie wchodzi w rachubę - wiadomo, czynnik kobiecy ;-)

Z opinii przeczytanych tu na forum i w innych miejscach wytypowałem wstępnie Onkyo 578 i Jamo 606. Nie mam możliwości odsłuchania takiego kompletu, więc mile widziane opinie znawców tematu. Sprzętu używał będę głównie do oglądania filmów, okazjonalnie muzyka w rodzaju Dire Straits lub Kombii, a dla teściowej "Jaka to melodia" z TVP1. Nie chciałbym wydać więcej niż 3,5 tys. W przyszłości zamienię DVD na BD. Czekam na opinie i ewentualnie inne propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/76256-jakie-amplikolumny-50-do-35-tys-pln/

Dodałem szkic umeblowania. Proporcje nie są idealne, ale ogólna myśl jest oddana. Mam nadzieję, że to pomoże w odpowiedzi na moją prośbę. Dodam, że jeśli sub byłby niezbędny, to rozważam kupno małych kolumienek w stylu HKTS-11, które umieściłbym na parapetach i ścianie z prawej strony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokój, jak w opisie tematu - ok. 18m2. Kolumnę centralną umieściłbym na ruchomym kątowniku przytwierdzonym do ściany, tak by znalazła się nad tv. Zależy mi na dźwięku przestrzennym. Do słuchania muzyki mam mini-wieżę w kąciku do pracy. Żadne aj-waj, ale na moje ucho drugiej kategorii wystarczy ;-)

Co do Harman Kardona w tym przedziale cenowym, to zdaje się one nie mają gniazd USB i LAN, których teraz mi nie trzeba, ale może kiedyś by się przydały. Wybrałem wstępnie tego Onkyo, bo jest modelem dobrze wyposażonym w różne gniazda. Czy przesadnie i ze szkodą dla jakości?

Proszę o wskazania, co do kolumn. Czy polskie Tonsile sprawdziłyby się w KD? Jeśli tak, to jakie? Czy Feniksy to dobry wybór?

a ja zostal bym przy wybranem sprzecie. Natomiast zastanowi lbym sie nad dolozeniem do 608. amplitunerek bardzo fajny pozadnie zrobiony glosniki roznierz, jak za swoja cene bardzo dobre :) Chcesz miec kino idz w kino a muzyki tez na tym spokojnie posluchasz

Budżetową elektronikę sprawdzającą się w muzyce i kinie domowym robi Marantz i Harman Kardon. Mając Twój budżet celowałbym w Marantza (ampli lub wzmacniacz - 1500 PLN, kolumny - 1800 PLN, kable - 200 PLN).

Te 200zł za kable to nie wiem jak Ci wyszło.

Do siódmego stycznia moje konto nowicjusza ma ograniczenia w pisaniu, więc nie mogę odnosić się błyskawicznie do wpisów. Dzisiaj byłem w lokalnym sklepie nie dla idiotów i znalazłem zestaw mini, który brzmiał dobrze w kinie i jako tako w muzyce. Chodzi o HKTS 16BQ. Głośniki na fabrycznych stojakach, więc można przesuwać satelity na czas oglądania w dowolne miejsca, a centralny zmieściłby się na półce albo ległby przed tv. Sprzedawca zapytany o alternatywę podłogową ale bez subwoofera powiedział, że do filmów ciężko znaleźć coś, co zastąpi subwoofer. Prawie jestem zdecydowany, choć cena całości przekracza zamierzony budżet. Oglądany fragment filmu Iron man z bójką dwóch cyborgów prawie otworzył mój portfel, ale postanowiłem ochłonąć w domu i jeszcze raz się zastanowić. Czy Waszym zdaniem to dobry wybór wziąwszy pod uwagę moje ograniczenia?

ma sens inwestowac w 4 monitory B3 Klipscha plus sub jednak dalej nie ma centralnego i suba. Za mniej wychodzi zestaw HKT zestaw na Klipsch bedzie ejdnak lepszy, co nie zmienia faktu ze wybrane na poczatku podlogowki bede lesze od tego wszystkeigo

Powoli zmierzam do finału. Onkyo TX-SR578 już zamówiłem. Sprzedawca z MM powiedział, że kolumny satelitarne z zestawów podłogowych użyte jako fronty nie przekażą wiernie całego pasma. Jak napisałem wyżej, sprzedawca stwierdził, że trudno o podłogówki, które zastąpią suba. Jeśli potwierdzacie tę opinię, to na placu boju zostaje HKTS 16BQ lub coś podobnego. Nie zabudowują przestrzeni, więc żonie się spodobały. Ich brzmieniu w filmie nie miałem co zarzucić. Słuchane kilka minut później JBL ES90(?) dały chyba bardziej szczegółowe soprany, ale pewności nie mam. Za duża różnica w czasie.

Reasumując: albo podłogówki bez suba, albo kompakty na stojakach z subem.

Po wczorajszych wrażeniach odsłuchowych z MM dziś rano żona powiedziała, że na szczęście nie mamy kruchego szkła w pokoju i gotowa jest zaakceptować subwoofer, ale z małymi kolumienkami na stojakach. Dlatego jutro pojadę kupić te HKTS 16BQ, o ile nie pojawi się nic lepszego i tańszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.