Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzm. grmamofonowy - pF/Ohm?

m4c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po dłuższej przerwie z gramofonem znów zaczynam przygodę. Dostałem przy okazji wzmacniacz Sony TA-F45, a w nim możliwość wyboru przedwzmacniacza dla MM i MC. Dla nich z kolei wybór (no i tu moje pytanie) po dwa zakresy, jeden w pF drugi w Ohmach. Który dotyczy którego przedwzmacniacza i dlaczego? Dodam, że wybierając przełącznik w pozycje pF dzwięk jest OK, jeśli zaś w Ohmach, raz słychać lewy kanał, raz drugi - ogólnie nieco brumi. Czy chodzi tu o zależność jak dla MM/MC - ruchomy magnes w cewce/ruchoma cewka w magnesie?

https://www.audiostereo.pl/topic/76237-przedwzm-grmamofonowy-pfohm/

AudioTechnica AT95E, czyli MM.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na drugiej stronie service manuala podane są parametry przedwzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

AudioTechnica AT95E, czyli MM. TUTAJ na drugiej stronie service manuala podane są parametry przedwzmacniacza.

Ustaw 50kom/180pF i zapomnij o temacie. Por. http://www.lpgear.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=LG&Product_Code=LPGAT95E

GM

Ustaw 50kom/180pF i zapomnij o temacie. Por.

Ukryta Zawartość

GM

Żeby to było takie proste... Do wyboru mam cztery opcje, każda osobno: 330pF lub 180pF lub 400Ohm lub 3Ohmy. I co teraz?

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Żeby to było takie proste... Do wyboru mam cztery opcje, każda osobno: 330pF lub 180pF lub 400Ohm lub 3Ohmy. I co teraz?

To jest bardzo proste. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdy zmieniasz położenie przełącznika "Cartridge Load", zapalają się lampki pod szybkami opisanymi MM i MC. Gdy przełącznik jest w pozycji 30 lub 400, świeci się lampka MC, a wzmacniacz w trybie "Phono" gra źle. Gdy przełącznik jest w pozycji 180pF lub 330pF, świeci się lampka MM, a wzmacniacz w trybie "Phono" gra dobrze. Przełączanie pomiędzy 180pF i 330pF zmienia jedynie brzmienie odtwarzanego dźwięku.

Impedancja wejściowa sekcji "Phono" wzmacniacza będzie się zmieniać w zależności od położenia przełącznika, ale dla wkładki MM będzie na zawsze taka sama i wyniesie 50kom.

GM

post-3254-012467200 1293807912_thumb.jpg

To jest bardzo proste. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdy zmieniasz położenie przełącznika "Cartridge Load", zapalają się lampki...

Wygrałeś!:) Podświetlenia nie mam, bo je szlag trafił:) I to tego wszystkiego już dotarłem metodą prób i błędów. Tylko pomiędzy 180 a 330 pF w brzmieniu nic się nie zmienia. Wzmak jest wiekowy i obawiałem się o jego wady z tego wynikające. Na szczęście udało się to wyjaśnić, na wszystko mam podkładkę i po stronie wzmacniacza lepiej nie będzie:) Inna rzecz, że interesuje mnie dlaczego dla wkładek MM jest skala w pF, a dla MC w Ohmach?

Dlatego, że wkładki MM są wrażliwe na zmiany pojemności na wejściu, a wkładki MC LO nie.

Wraz z indukcyjnością wkładki MM rzeczone pF tworzą filtr.

Więcej na vinylengine w wątku 'cartridge loading' carlosfm.

Albo zerknij w moje 'o mnie' tam znajdziesz linka do tego wątku.

Inaczej należy potraktować wynalazki pana Grado gdzie wkładki obciąża się mniejszą rezystancją i dodaje pojemności.

MC LO są za to wrażliwe na zmiany obciążenia R.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

To jest bardzo proste. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdy zmieniasz położenie przełącznika "Cartridge Load", zapalają się lampki pod szybkami opisanymi MM i MC. Gdy przełącznik jest w pozycji 30 lub 400, świeci się lampka MC, a wzmacniacz w trybie "Phono" gra źle. Gdy przełącznik jest w pozycji 180pF lub 330pF, świeci się lampka MM, a wzmacniacz w trybie "Phono" gra dobrze. Przełączanie pomiędzy 180pF i 330pF zmienia jedynie brzmienie odtwarzanego dźwięku.

Impedancja wejściowa sekcji "Phono" wzmacniacza będzie się zmieniać w zależności od położenia przełącznika, ale dla wkładki MM będzie na zawsze taka sama i wyniesie 50kom.

GM

Bez żadnej dodatkowej pojemności będzie w tym przypadku najlepiej.

Ukryta Zawartość

GM

A z dołączoną pojemnoscią 180 pF tak:

post-26459-057158800 1294006698_thumb.gif

Z 330 pF jeszcze gorzej.

post-26459-087872700 1294007194_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.