Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny "z przyszłością" do Technics'a

i-spy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Chciałbym kupić nowe kolumny do mojego obecnego sprzętu audio: Technics SC-EH760. Jednak zależy mi na tym aby te kolumny mogły pograć także z nowym sprzętem, który kupię w przyszłości czyli np: Amplituner Yamaha RX-V1067. Dla formalności dodam, że sprzęt będzie w pokoju 35m2.

Jednak mam następujące problemy:

1. Wzmacniacz w technics'ie posiada tylko wyjścia bi-wired, a chyba nawet tri-wired: 3 pary przewodów (niskie, średnie oraz wysokie tony, każde w osobnej parze). Większość kolumn posiada tylko dwie pary złącz "wejściowych": niskie wraz z średnimi tonami i drugi zacisk: wysokie tony.

Czytałem, że nie ma możliwości jakiegoś zwierania styków na wzmacniaczu, ponieważ - co oczywiste - prowadzi to do zwarcia i uszkodzenia wzmacniacza. Co mogę zrobić, jak "tu mam 3 a w kolumnach podpina się tylko 2"? Jedno pasmo muszę pozostawić niepodpięte. W moim zestawie audio mam także subwoofer Jamo E7 Sub 28-200 Hz, także myślałem o tym, aby podłączyć do nowych kolumn tylko średnie i wysokie tony, niskich nie, gdyż je gra subwoofer (jemu podkręcę pasmo na najwyższe jakie może grać). Generalnie to czy to będzie grało ok, jeśli głośniki nisko tonowe w kolumnie dostaną sygnał średnio tonowy, no chyba, że po mimo bi-wired w kolumnie jest jeszcze jakaś zwrotnica, która rozdzieli ten sygnał średnie tony do odpowiedniego głośnika? Proszę o Waszą opinię.

2. Moc wzmacniacza oraz kolumn. Czytałem, że wzmacniacz powinien mieć około 75-80% mocy kolumn. Parametry wzmacniacza, który wykorzystuje obecnie przesyłam w załączniku (wzmacniacz.PNG). W trybie PRO LOGIC na kolumny stereo moc (RMS) wynosi 30W (LOW nie liczę, gdyż tego nie będę podpinał).

Kolumny, które chciałbym kupić (na ten moment myślę o kolumnach Jamo S 608) mają moc 150W. Zdecydowanie za dużo, jednak nowy sprzęt jak przykładowa Yamaha ma 130W, więc do niej byłoby idealnie. Czy dużo nabroję jeśli podepnę takie kolumny do mojego obecnego, słabego sprzętu. Czy jest taka możliwość, że bez bardzo głośnego odsłuchu Technics sobie z nimi poradzi?

Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Tomek

Coś załącznik się nie wysłał, więc przesyłam parametry wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie

Chciałbym kupić nowe kolumny do mojego obecnego sprzętu audio: Technics SC-EH760. Jednak zależy mi na tym aby te kolumny mogły pograć także z nowym sprzętem, który kupię w przyszłości czyli np: Amplituner Yamaha RX-V1067. Dla formalności dodam, że sprzęt będzie w pokoju 35m2.

Jednak mam następujące problemy:

1. Wzmacniacz w technics'ie posiada tylko wyjścia bi-wired, a chyba nawet tri-wired: 3 pary przewodów (niskie, średnie oraz wysokie tony, każde w osobnej parze). Większość kolumn posiada tylko dwie pary złącz "wejściowych": niskie wraz z średnimi tonami i drugi zacisk: wysokie tony.

Czytałem, że nie ma możliwości jakiegoś zwierania styków na wzmacniaczu, ponieważ - co oczywiste - prowadzi to do zwarcia i uszkodzenia wzmacniacza. Co mogę zrobić, jak "tu mam 3 a w kolumnach podpina się tylko 2"? Jedno pasmo muszę pozostawić niepodpięte. W moim zestawie audio mam także subwoofer Jamo E7 Sub 28-200 Hz, także myślałem o tym, aby podłączyć do nowych kolumn tylko średnie i wysokie tony, niskich nie, gdyż je gra subwoofer (jemu podkręcę pasmo na najwyższe jakie może grać). Generalnie to czy to będzie grało ok, jeśli głośniki nisko tonowe w kolumnie dostaną sygnał średnio tonowy, no chyba, że po mimo bi-wired w kolumnie jest jeszcze jakaś zwrotnica, która rozdzieli ten sygnał średnie tony do odpowiedniego głośnika? Proszę o Waszą opinię.

2. Moc wzmacniacza oraz kolumn. Czytałem, że wzmacniacz powinien mieć około 75-80% mocy kolumn. Parametry wzmacniacza, który wykorzystuje obecnie przesyłam w załączniku (wzmacniacz.PNG). W trybie PRO LOGIC na kolumny stereo moc (RMS) wynosi 30W (LOW nie liczę, gdyż tego nie będę podpinał).

Kolumny, które chciałbym kupić (na ten moment myślę o kolumnach Jamo S 608) mają moc 150W. Zdecydowanie za dużo, jednak nowy sprzęt jak przykładowa Yamaha ma 130W, więc do niej byłoby idealnie. Czy dużo nabroję jeśli podepnę takie kolumny do mojego obecnego, słabego sprzętu. Czy jest taka możliwość, że bez bardzo głośnego odsłuchu Technics sobie z nimi poradzi?

Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Tomek

Coś załącznik się nie wysłał, więc przesyłam parametry wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Sprzedaj ten wynalazek Technics'a , dołóż trochę grajcarów - zapędź lepszy wzmak. Mocy wzmacniaczy się nie obawiaj- czym większa tym lepiej, o ile sprzęt nie będzie grał na Full , co w normalnym pomieszczeniu jest już kłopotliwe - nic głosnikom nie będzie.

Ukryta Zawartość

?

Moc ma znaczenie przy niskoefektywnych, trudnych do wysterowania głośnikach, czyli np. 3 drożne o efektywności 84 dB przy 1W. Wtedy przydaje się końcówka 100-300 W.

W tej wieży wzmacniacz jest zaprojektowany konkretnie pod te głośniki, jest w nim zwrotnica aktywna najprawdopodobniej przed końcówką mocy, jest to bardzo dobre rozwiązanie, ale będzie działać dobrze tylko z głośnikami do kompletu.

Niestety wg. mnie nie kupisz niczego, co będzie grało dobrze, żeby jednocześnie dało się to potem podłączyć do zwykłego wzmacniacza/amplitunera.

Sprzedaj najlepiej całą wieżę jako komplet, może uzyskasz sensową cenę za nią. Na wzmacniacz na początek powinieneś wydać około 300 zł, jakiś zwykły model DENONa, ROTELa, Harman/Kardon, Onkyo, i wiele innych, na tym forum jest co najmniej kilka wątków o wyborze wzmacniacza w różnych kwotach, myślę, że co najmniej 300 zł jesteś w stanie odzyskać za tę wieżę.

Te wieże są specjalnie robione po to żeby żadne inne kolumny poza dedykowanymi do nich nie pasowały. Szkoda dla nich życia. Może to dobra chwila żeby kupić prawdziwy sprzęt hi-fi ?

Słyszałem kilka wież z tej serii... dramat nie do opisania. Dźwięk zamulony, żadne z pasm nie brzmiało przyzwoicie. Elektronika skonstruowana do zakamuflowania kiepskiej jakości kolumn. Zmiana kolumn na lepsze odkrywa słabe strony elektroniki. Pomimo mnogości procesorów, korektorów i innych "ulepszaczy" nie da się uzyskać niemęczącego dźwięku.

Reasumując, nie warto czegokolwiek dobierać pod kątem tego Technics-a. Posłuchaj gdzieś kilku zestawów z wspomnianym amplitunerem i wybierz coś co Tobie odpowiada uwzględniając oczywiście wielkość i akustykę pomieszczenia.

P.S.

Co dla Ciebie jest priorytetem? Słuchanie muzyki czy kino domowe?

Wielkie dzięki za odpowiedz. Chyba faktycznie nie ma sensu takie rozwiązanie jak opisałem.

Chciałem na kolumny przeznaczyć tak do 2000zł. Może do tej kwoty kupię jakiś amplituner i zostanę przy kolumnach z technics'a (zwarcie 3 głośników - niskie, średnie, wysokie tony) a w przyszłości kupię kolumny?

Chyba efekt takiej modernizacji byłby bardziej sensowy.

Pozdrawiam,

Tomek

Jak tak połączysz te głośniki to biorąc pod uwagę że pewnie każdy z nich ma 4-6 Ohm to po połączeniu równoległym będzie poniżej 2Ohm co niechybnie doprowadzi do uszkodzenia wzmacniacza/amplitunera , poza tym takie połączenie bez żadnej zwrotnicy raczej sonicznie nic dobrego nie przyniesie.

Ja zaciskach z SB-EH600 ktore maja jakies Technicsowe BiWire normalnie zrobilem mostek i nic sie nie dzialo po podlaczeniu do innego wzmacniacza.

Pisanie ze nie szkoda, ale po co niszyczyc sprawny? Juz lepiej oddac komus albo wrzucic na alledrogo.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.