Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Styleaudio Carat Sapphire

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

To specjalnie dla Ciebie streszczę ją w jednym zdaniu - analityczne granie bez aspiracji na zaczarowanie słuchacza.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy
Ukryte

Zhaolu w zależności od zastosowanych opów grał od sasa do lasa. Sapphire gra zdecydowanie równiej. Bas na pewno jest krótszy, ale i lepiej kontrolowany. Zhaolu potrafił zagrać spontanicznie nie bacząc na to, że coś po drodze "się zgubi", szedł na żywioł. Sapphire jest bardziej zachowawczy, pedantyczny a przez to potrafi w tej całej biurokracji i politycznej poprawności zepchnąć przekaz emocjonalny na dalszy plan.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Zhaolu potrafił zagrać spontanicznie nie bacząc na to, że coś po drodze "się zgubi", szedł na żywioł. Sapphire jest bardziej zachowawczy, pedantyczny a przez to potrafi w tej całej biurokracji i politycznej poprawności zepchnąć przekaz emocjonalny na dalszy plan.

Cholera, ułożony Niemiec, zero spontaniczności, dlatego tak się podobał Gebelsom :D

Ukryte

Czyli szału nie ma. Ciekaw jak by zagrał na zasilaczu od rDACa od Teddyego. Napięcie takie samo (6V), dorobić inny kabel to 5 minut roboty.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Opublikowano (edytowane) · Ukryte
Ukryte

Co prawda nie mam podgladu od środka (spodu płytki), ale jak już ktoś zwrócił uwagę już we wnętrzu rzuca się w oczy, że to słabe urządzenie.

Licho zaaplikowany DAC, brak w pobliżu odpowiedniego odsprzęgania, oscony przy operacyjnych. Raczej na pokaz...

Dziwna ta recenzja, z której faktycznie mało wynika (bez urazy).

Najpierw czytam, że brak odpowiedniego nasycenia i głębi. Średnica słaba i można by było nad nią popracować.

Pożniej że to analityczne granie.

Analityczne z prawdziwego zdarzenia, to jest w dacach wyższej klasy. Gdzie mozna wniknać w poszczególne plany nagrania i słychać wszystko jak na dłoni. Tyle że brakuje spójności, spokoju.

Chyba, że autor miał na myśli ogólnie takie ostre, "wyraźnie" granie.

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

• Redaktorzy
Ukryte

Grisza - jeśli 1982 w Twoim nicku oznacza datę urodzenia to wypisywanie głupot zwalę na młody wiek i niedoświadczenie. Sprawa "domniemanego finansowania" recenzji była ostatnio (ponownie) wyjaśniana. Tyle z mojej strony.

Jeśli zaś chodzi o samo "granie" DACa, to nie od dziś wiadomo, że można być dobrym rzemieślnikiem, ale w tym co się robi nie będzie za grosz artyzmu, emocji, pasji. I to chyba niezbyt przekonało mnie do Styleaudio. Słuchając muzyki lubię czuć emocje w niej drzemiące, a nie tylko bardzo dokładny odczyt zer i jedynek.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

No to legenda okazała się zwykłym suchotnikiem.

Zyzio, ciekaw jestem jakie urządzenie teraz zajmie jej miejsce?

Jaka legenda ? Poza tym ja recenzjom nie ufam, musiałbym sam go posłuchać, bo jakoś stare daci Styleaudio wcale suchotnikami nie były :)

Edytowane przez zyzio
Gość rochu

(Konto usunięte)
Ukryte

Jaka legenda ? Poza tym ja recenzjom nie ufam, musiałbym sam go posłuchać, bo jakoś stare daci Styleaudio wcale suchotnikami nie były :)

Zyziu.

Tak przecież piałeś z zachwytu nad tym DAC-em.

Trwało to chyba z miesiąc i gdzie tylko mogłeś to pisałeś o nim.

Miał być lepszy od Benchmarka. Kto pytał o DAC-a to mu Sapphire zachwalałeś.

Tabelki cytowałeś, punktami czarowałeś. Już nie pamiętasz?

Głupio wyszło, prawda?

Ukryte

Zyziu.

Tak przecież piałeś z zachwytu nad tym DAC-em.

Trwało to chyba z miesiąc i gdzie tylko mogłeś to pisałeś o nim.

Miał być lepszy od Benchmarka. Kto pytał o DAC-a to mu Sapphire zachwalałeś.

Tabelki cytowałeś, punktami czarowałeś. Już nie pamiętasz?

Głupio wyszło, prawda?

Ja piałem ? Cytowałem recenzje i nic poza tym :) Na forum kult recenzji przybiera ostatnio formy orgiastyczne :) Wg. "Audio" Szafir jest w klasie Benchmarka. Piałem na temat konwertera usb-spdif Carat TII i nadal pieję, bo jest znakomity :) A jaki jest Szafir tego nie wiem, bo go u siebie nie miałem, więc nic głupio nie wyszło.

Edytowane przez zyzio
Ukryte

Piałem na temat konwertera usb-spdif Carat TII i nadal pieję, bo jest znakomity :) A jaki jest Szafir tego nie wiem, bo go u siebie nie miałem, więc nic głupio nie wyszło.

Ostatnio czytuje sporo wątków w tym zakresie i potwierdzam słowa Zyzio, było tak jak mówi.

Edytowane przez Grisza_1982
Ukryte

Ja piałem ?

Ano piałeś. Rochu prawdę pisze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryte

Ja tam się nie dziwię, że z ostatniej płyty Kwasożłopów wyszedł jazgot. Wyszedł bo płyta o prostu taka jest, do mistrzostwo w realizacji to na pewno jej daleko, żeby to brzmiało ciepło i przyjemnie to cały system musiałby być totalnym zamulaczem... albo wielką estradową instalacją na sali koncertowej.

Przydałby się zbiorczy/porównawczy test DAC-ów w granicach 1000-2000pln na co najmniej dwóch różnych brzmieniowo systemach i zróżnicowanym, ale wysokiej jakości materiale dźwiękowym. W testach DAC-ów z headampami jest chyba łatwiej, recenzentowi łatwiej zgromadzić trzy czy cztery komplety nauszników...

Ukryte

Trudniej za to ocenic scene dzwiekowa.

Edytowane przez Wojtek76

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ukryte

Ja piałem ? Cytowałem recenzje i nic poza tym :) Na forum kult recenzji przybiera ostatnio formy orgiastyczne :) Wg. "Audio" Szafir jest w klasie Benchmarka. Piałem na temat konwertera usb-spdif Carat TII i nadal pieję, bo jest znakomity :) A jaki jest Szafir tego nie wiem, bo go u siebie nie miałem, więc nic głupio nie wyszło.

Sorry ale np dla hifi choice rdac np. jest w klasie dacow za 1k euros . benchmark 1, chord peach, lavry da10 itd. Wiec gazetki to gazetki

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ukryte

Ano piałeś. Rochu prawdę pisze.

Piałem Elbi nad możliwością niezwykłości Styleaudio i nadal to podtrzymuję, bo być może gdybym miał Szafira u siebie spodobałby mi się jak Niemcom :)

Gość rochu

(Konto usunięte)
Ukryte

Ja piałem ?

Czy te oczy mogą kłamać?

Zyzio wrote:

Napisano 10.12.2010 - 10:24

Żeby wbić kij w mrowisko - dodam, że wg. Audio Szafir to klasa Moona czy Benchmarka..., w Niemczech kosztuje Styleaudio 675 Euro, u nas 1600 zł, ceny Moona i Benchmarka znacie - kilkakrotność ceny Styleaudio :) Nie mam pojęcia dlaczego tam mało jest testów i opinii o Styleaudio, pewnie konkurencja się boi by go zbytnio nie rozreklamować, jak to ma miejsce np. z v-daciem - dosłownie otworzysz lodówkę, a tam v-dac wyskakuje :)))

Napisano 10.12.2010 - 10:10

Dlatego pisałem, ze ogromnej różnicy być nie powinno, przepaść jest tylko punktowa w Audio :), z tym że wykonanie Styleaudio, a MF to przepaść na korzyść Styleaudio - mam Carata TII i wykonanie jest iście jubilerskie jak sama nazwa zresztą wskazuje ;) Jak porównać środek to też V-dac nie ma czego szukać przy Szafirze, no i Elb miałby się nad czym onanizować :))), ale wiadomo, że same wykonanie i bebechy to nie wszystko.....

Napisano 23.12.2010 - 19:37

Przypuszczam, ze Szafir jest zacny po doświadczeniach z konwertem USB-SPDIF Carat TII

Napisano 22.12.2010 - 11:36

A skąd wiesz, ze nie dostaniemy ? Masz współczesnego DAC-a ? takiego Szafira chociażby ? ;) Wytłumacz mi w takim razie system ocen niemieckiego Audio oraz onanizm na niemieckich forach nad tym Dac-iem - 115 pkt dostają Cd-eki za 2500 - 3000 Euro, ktoś na niemieckim forum pisze, że Szafir jest tak dobry jak Krell SACD mkIII wiadomo za jaką kasę - halucynacje ?, marketing ? a może coś w tym jest ? :)

P.S. Szafir kosztuje u nas 1599 zł, w Niemczech 675 Euro katalogowo, a stosunek jakość/cena nadal oceniono jako wybitny, nie mówiąc już o tym, że brzmieniowo porównywalny z Dac-ami za 6000 zł typu Moon, Benchmark....które też dostały 115 pkt......ale cytuję mniej więcej: "w naszym teście Szafir zagrał najczyściej, najbardziej przestrzennie będąc neutralnym do tego stopnia, że odchyłka w jakąkolwiek stronę spowodowałaby zaburzenie równowagi"

Moim zdaniem obecnie jest taki postęp w budowie DAC-ów, że niczego nie można być pewnym i tanie urządzenie może być wybitne ;)

Napisano 03.11.2010 - 10:15

M1 Dac nie jest aktualnie w ofercie Audioklanu, niby ma być w cenie ok.2200-2400 zł. Zresztą oni od niedawna mają v-daca za 999 zł.....M1 DAC jest minimalnie lepszy od v-daca na XLR-ach wg. niemieckiego Audio, choć i tak nie dorasta do pięt Szafirowi Styleaudio, w kategoriach audiofilskich of course ;) i także wg. niemieckiego Audio ;) Na polu Dac-ów jest ostry tłok, a v-dac coraz częściej krytykowany jest za poluzowany bas, braki w dynamice i szczegółowości.....

Napisano 31.10.2010 - 07:27

Wszystko to ta sam klasa...nie ma mowy o przepaści...w Stereoplay Styleaudio Ruby delikatnie pogonił Arcama - 60 - gęste formaty /59 - CD vs. 60/58 punktów Arcama....Szafir osiaąnąłby pewnie 62/61 gdyby był testowany.

Napisano 02.12.2010 - 08:57

Zanim już wydacie tyle kasy na Dac-a posłuchajcie w końcu Styleaudio Carat Sapphire - wg. niemieckiego Audio to ta sama klasa co Moon, Benchmark...w ich teście zagrał najczyściej, najbardziej przestrzennie i tak neutralnie, że odchyłka w jedną czy drugą stronę spowodowałaby szkody w jego ponoć niesamowitym dźwięku...wiadomo że to tylko recenzja...ale na niemieckim forum hifi bardzo dobrze o nim piszą również.....

Napisano 10.10.2010 - 19:33

E tam, w Audio Dac Magic dostał 105 punktów, V Dac 110, a Styleaudio Carat Sapphire 115 jak Benchmark np. ;)

Napisano 03.10.2010 - 10:31

Kup tego cholernego V-Daca :) albo jeszcze lepiej Styleaudio Carat Sapphire....

Napisano 12.09.2010 - 15:41

Styleaudio zawsze było raczej neutralne, a nie ciepłe, wg. niemieckiego "Audio" Carat Sapphire jest właśnie neutralny, a jakiekolwiek zmiany w tym co zamknęli w tym pudełeczku technicy ze Styleaudio ponoć zakłóciłyby niezwykłą harmonię tego DAC-a, podkreślano też znakomity stosunek sygnału do szumu - zmierzony - 118 db ! A ocenę 115 pkt nie uzyskał jeszcze do tej pory żaden tak mały DAC, no i ta cena u nas....komponenty w Styleaudio pierwsza klasa, lepsze niż u konkurencji, też o tym wspominano.

Napisano 08.09.2010 - 07:58

A jeśli szuka się neutralnego DAC-a to po kiego tak przepłacać za Benchmarka...jest Styleaudio Carat Sapphire 3 razy tańszy....

Napisano 07.09.2010 - 19:33

Styleaudio carat sapphire

http://www.heimkinomarkt.de/Testberichte/Audio/1527/Styleaudio/Carat-Sapphire/D_A-Wandler/

W Polsce połowa ceny niemieckiej - dodatkowy atut :)

Napisano 04.09.2010 - 14:04

>>Cooger dnia 03.09.2010 - 20:41 napisał

>>Jeśli masz wyjście SPDIF z kompa to warto rozważyć Styleaudio Sapphire. Za tą cenę naprawdę trudno żeby było lepiej (jedyna wada tego DAC-a to brak USB a dedykowany konwerter to jakieś 1100pln).

Ten converter choć bardzo drogi wart swojej ceny....

Napisano 03.08.2010 - 17:30

Po cholerkę Dac Magic - nie lepiej od razu wypróbować Styleaudio Carat Sapphire, przynajmniej w testach o nieeebo lepszy....

Napisano 25.07.2010 - 19:54

Carat Sapphire w Audio wypadł nieziemsko, na równi z tym: http://www.simaudio.com/moon300D.htm i tym:

http://www.benchmarkmedia.com/system1/digital-analog-converter/dac1-series-overview

Podkreślano wysoki S/N i znakomitą jakość wejścia optycznego oraz naturalność dźwięku...ale trzebaby samemu posłuchać....

Ukryte

Rochu

Wyluzuj się przy Sylwestrze :D Piałem nad możliwością niezwykłości Szafira, chyba czytać nie potrafisz :D I jeszcze raz powtórzę, ze jeden test tego Dac-a nie musi go przekreślać :) A nad konwerterem nadal pieję, bo jestem nim zachwycony :)

Edytowane przez zyzio
Ukryte

Chyba zbyt duże oczekiwania były w stosunku do urządzenia za 1400zł

Recenzent miał chyba okazję i ochotę do obalenia mitów narosłych wokół daca i w tym tonie jest recenzja z której wynika że cudów nie ma, więc dalej musimy my jak i sam recenzent czekać na następne objawienie i mieć nadzieję, że wkrótce pojawi nowy nieznany obiekt porządania. Coś co pozwoli nam śnić o spełnieniu audiofilskich marzeń. Recenzja której ważne treści stanowią jej niewielką część nie wypełnia ostatecznie tematu tego ciekawego daca.

Sam planuję zakup Carata i mam nadzieję że temat o nim będzie się rozwijał choć takiej popularności jak rdac Arcama nie przewiduję choćby z przyczyny braku wszystkiego w jednym

czyli USB i łączności bezprzewiodowej.

Edytowane przez Ultrasoniak
Ukryte

@ Zyzio

No niestety, ale Rochu ma rację - bo strasznie zachwalałeś tego Carata, że to taki hi-end za grosze...

A jak się okazuje, to nawet nie słuchałeś tego dac-a, a mimo tego pisałeś o jego wyższości.

Zresztą po co o tym mam pisać, skoro stoi wszystko czarno na białym.

Doświadczeni użytkownicy mogą sobie samodzielnie takie opinie zweryfikować, ale jeśli pyta o radę ktoś

zupełnie zielony - to już nie bardzo. Także apeluję o większą rozwagę.

A odnośnie Carata - będą zapewne systemy do których się wpasuje :)

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi