Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z glosnikami mistral.. Co wybrać ?

domisawicki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakładam nowy wątek bo przeglądając forum nie znalazłem osoby z takim problemem wyboru głośników co ja. Z góry się przyznaje ze nie jestem żadnym audiofilem chodź umiem docenić i rozróżnić jakoś dźwięku wiec zacznę co mi leży na serduchu:) Posiadam głośniki grandhigh nie model gh7 lecz ten słabszy (nie podam modelu gdyż głośniki stoją w innym mieszkaniu) przed świętami kupiłem głośniki mistrala

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dokładnie te. I o co mi chodzi głośniki ładne,duże,ciężkie i w ogóle super, pierw przyszły sabbuffery podlaczylem do innego sprzętu i szok wielka moc dużo basu wszystko ok lecz gdy przyszła reszta po podłączeniu ...bryndza, zakupilem dobre kable nie jakieś tam 9zl za metr tylko same kable wyszły mnie 1500zl bo wiem ze to tez jest ważne. Wszystko zostało podłączone pod wskazujące demona pma700-ae (jakiś ogórek) pózniej został podłączony pod harmana no i co znowu lipa przyszły chłopaki z salonu podlaczyli pod jakiś dobry wzmacniacz wszystko poustawiali, próbujemy no i nic... 0 dynamiki sprzęt gra naprawdę głośno ale nie ma jakości , odwołuje się tutaj do jakości grandhigh. Bo muzyki nie zawsze się słucha głośno lubię mieć coś puszczonego w tle ale zeby dawało super efekt. Wydałem 10tys. A głośniki grandhigh za 3500zl grają rewelacyjnie pomóżcie coś wybrać w tych pieniazkach. Czytałem ze Avance king K3 są dobre no i czytałem na tym forum same dobre oceny.

Macie jakieś sugestie? Co wybrać? I czy ktoś słuchał tych Mistrali moich na co można je wymienić by się nie zawieźć ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przed świętami więc zakładam że nawet się nie miały szans się ułożyć, więc co tu pisać o ich dźwięku.

10K zł daje wiele możliwości wymiany. Za takie pieniądze można kupić choćby Paradigm Studio 100v5 bezdyskusyjnie jeden z fajniejszych głośników na rynku.

Lecz wszytko zależy od preferencji słuchającego. Z jakim wzmacniaczem mają, pracować takie głośniki, w jakim pomieszczeniu, i czego oczekujesz od dźwięku.

Słuchałem kiedyś tych kolumn - grały co najmniej bardzo dobrze. No więc albo akustyka pomieszczenia jest słaba (w co wątpię), albo kolumny są niewygrzane (co prawdopodobne, powinny pograć minimum klikadziesiąt godzin, najlepiej non-stop)albo wzmacniacz i odtwarzacz są niedopasowane sonicznie (co prawdopodobne). Spróbuj pożyczyć kilka dobrych wzmacniaczy i odtwarzaczy od znajomych i spróbować je skonfigurować. Urządzenia które opisujesz jako współpracujące jakoś nie budzą mojego zaufania. Skąd jesteś ? Może ktoś z audiostereo zgodzi się podjechać do Ciebie ze swoim sprzętem i odsłuchać je. Nie bój się, myślę że nie kupiłeś złych głośników (chociaż ich cena jest wysoka). Na pewno jest taka konfiguracja która je ruszy !

bo Mistral nie został stworzony do grania, ale do 'wyglądania'...obawiam się, że padłeś ofiarą zakupów w ciemno lub/i dość intensywnej promocji marketingowej głośników tej marki, jaka przetoczyła się przez forum...no chyba, że odsłuchiwałeś je wcześniej na lepszej/mocniejszej elektronice i wina leży po stronie Twojej elektroniki właśnie...przyczyną może być też Twój pokój i jego akustyka, a także jak wspomniali przedmówcy niewygrzanie przetworników (choć wątpię, by dźwięk zmienił się nagle o 180 stopni)...tak czy siak IMO jest wiele znacznie lepszych sposobów na wydanie 10k na kolumny (a już z drugiej ręki za taką kwotę można upolować nie lada okazję)...

Poważnie te Mistrale to jednak kibel? Już miałem kupować BOW III ale zbiło mnie z tropu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Za takie pieniądze można kupić choćby Paradigm Studio 100v5 bezdyskusyjnie jeden z fajniejszych głośników na rynku.

K..wa odlot! W jakiej kategorii i co to oznacza FAJNE głośniki?

Proponuję aby wypowiadali się ludzie którzy tego słuchali a nie tacy którzy lubią się wypowiadać o czymś o czym nie mają pojęcia. Moim zdaniem chińczycy są obecnie w audio nie do pobicia, zarówno ceną jak i jakością dźwięku. I uważam że ten trend będzie raczej narastał.

A to czy kupuje się nowe chińskie kolumny za 10.000 zł czy też kupuje inne używane - to tak jak z samochodami - każdy sam podejmuje decyzję, zależnie od tego czy go na to stać czy też może sobie tylko pomarzyć (i tylko ponarzekać).

Zgadzam się ze wszystkimi i tak jak kolega pisał kupiłem w ciemno z opini, głośniki ładne i naprawdę mocne ale nie ma dynamiki (bynajmniej ja tak to określamy)

Jeśli chodzi o akustyke to pokój ma 70m wiec sporo . Zmacniacze jak do tej pory były 3 podlanczane ale zastanawiam się czy tak przez wszystkich chwalone technics'y te stare czy to one mogą ruszyć te głośniki a tak się składa ze kolega takowe posiada. Myślałem tez nad tym ze w pokoju są kafle i mam porównanie jak w innym są panele dźwięk całkiem innaczej się rozchodzi. W sklepie proponują mi zgadza k3 tak jak tu na forum ale czy głośniki ktre ważą po 30kg kolumna deda wystarczające na taki pokój? No nie wiem jak narazie będę koombnowac :)

• 3 tygodnie później...

Zgadzam się ze wszystkimi i tak jak kolega pisał kupiłem w ciemno z opini, głośniki ładne i naprawdę mocne ale nie ma dynamiki (bynajmniej ja tak to określamy)

Jeśli chodzi o akustyke to pokój ma 70m wiec sporo . Zmacniacze jak do tej pory były 3 podlanczane ale zastanawiam się czy tak przez wszystkich chwalone technics'y te stare czy to one mogą ruszyć te głośniki a tak się składa ze kolega takowe posiada. Myślałem tez nad tym ze w pokoju są kafle i mam porównanie jak w innym są panele dźwięk całkiem innaczej się rozchodzi. W sklepie proponują mi zgadza k3 tak jak tu na forum ale czy głośniki ktre ważą po 30kg kolumna deda wystarczające na taki pokój? No nie wiem jak narazie będę koombnowac :)

Jak sprawa tych Mistrali? Można je posłuchać?

Zajefajna jest recenzja tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w ostatnim Hifi Choice :-) Ponoć bardzo oszukują te kolumny - eksponują szczegóły, którym naprawdę nie ma w muzyce :-))), tworzą trójwymiarową przestrzeń, ale tak naprawdę to jest ona zafałszowana :-)))) Szkoda, ze te kolumny nie nazywają się Cambridge Audio - wtedy byłoby 5 gwiazdek, a tak jeno 3 za dźwięk, po jednej z najbardziej pokrętnych recenzji jaką czytałem :-)

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Zajefajna jest recenzja tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w ostatnim Hifi Choice :-) Ponoć bardzo oszukują te kolumny - eksponują szczegóły, którym naprawdę nie ma w muzyce :-))), tworzą trójwymiarową przestrzeń, ale tak naprawdę to jest ona zafałszowana :-)))) Szkoda, ze te kolumny nie nazywają się Cambridge Audio - wtedy byłoby 5 gwiazdek, a tak jeno 3 za dźwięk, po jednej z najbardziej pokrętnych recenzji jaką czytałem :-)

Nie słuchałem ich, ale A5. Też odczułem wrażenie najpierw sporej przestrzeni, potem bałaganu. Wycofany niższy środek. Ale wiadomo: może z innym pomieszczeniem i sprzętem... Ogólne wrażenie tanich komponentów. Ani razu nie było tego dreszczyku, gdy coś zabrzmi namacalnie i naturalnie... Np. strzelanie z palców było suche, bez tego mlaśnięcia. Nie nazwałbym ich złymi, tylko jakiś niedosyt... Słuchałem ich, bo ktoś napisał, że miażdżą Tempo 25. No teraz już się nie przejmuję. Raczej śmiać mi się chce :)

70 metrow.. Płytki .. Tu nawet wilson audio sasha by nie zagrały szczególnie podpiete pod denona 700ae?!? Technicsa!?!

Dokładnie. Chyba trzeba tu coś dużo mocniejszego. Denony tej serii są raczej łagodne i wycofane. No i nie są demonami mocy i dynamiki. Mają raczej nie urażać.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.