Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Technics SU-A707 czy SU-VX920

lukasz84

Rekomendowane odpowiedzi

wyjątek krytyczny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tym że już swoje lata ma

łyknij tego

Ukryta Zawartość

i w dupie miej techniawki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Onkyo jak najbardziej, tak samo Denon czy Marantz - nawet stare lipy nie narobią, ale Technics? 2 modele dobre na krzyż i to też nie jest mega rewelka. Ja się do technicsa zraziłem, zmieniłem starą dobrą PW9010 Foniki na SU-500, nie wiedziałem że tak szybko zatęsknię za tym gratem unitry...

Może i ja coś wtrącę. Pracowałem w tym czasie w firmie która dystrybuowała Technicsa w Polsce. Oficjalnie nigdy nie był on wprowadzany do naszego obrotu jednak bardzo dobrze sprzedawał się na świecie ze względu nas swoją znakomitą opinię. Wzmacniacz Technics SU-VX920 to najlepszy dźwiękowo znany mi wzmacniacz tej firmy i jedyny na jaki chorowałem.

Zebrał w 1993 masę wyróżnień i świetnych recenzji. Jeden z niewielu w tym czasie wzmacniaczy zbudowanych w układzie dual mono poniżej ówczesnych 1000 marek. Do dziś pamiętam że przy porównaniu zdeklasował Marntz PM-80 znacznie lepiej postrzegany wzmacniacz. Porównywaliśmy te wzmacniacze na B&W DM-604. Źródłem był tez CD Marantz. 920 było o jakieś 10 klas lepsza od następnego w kolejce SU-VX820, deklasowała też obecne jeż na rynku i znacznie droższe wzmacniacze Onkyo.

Gdybym dziś gdzieś namierzył, nowy fabrycznie nie otwierany i nie macany egzemplarz, na pewno bym się nad nim zastanowił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

też zdeklasował Marntz PM-80 jest tańszy i ładniejszy

Ukryta Zawartość

też zdeklasował Marntz PM-80 jest tańszy i ładniejszy

Owszem, owszem. Pewnie kolega słuchał miał w ręce i wie lepiej. Radze skorzystać z jego rady, bo jedyna rzecz,

jaka za nią przemawia, to większa dostępność elementów do naprawy. Technicsa 920 mało kto się pozbywa.

odbijam piłeczkę :)

niektórzy wciąż słuchają TECHNICS SU-V300 podłączonego do kolumn Altus i uporczywie twierdzą że to hajend

a to że inżynierowie z technics'a po VX800 nagle zmądrzeli .. trudno w to uwierzyć

przeglądałem schematy VX800 i VX920 (zajeżdża classAA ma ten most łączący klasę A(mała moc) z klasą B(duża moc))

jak VX920 gra lepiej to chwała mu za to

co nie zmienia faktu że wciąż bardzo drogi

pozdro

Słowo Technics to taki Rasiak forum Audiostereo. Trzeba po nim jeździć, choćby przy okazji głupka z siebie zrobić. U mnie połowę kariery SU-VX820 się kurzył głównie z powodu niemożności używania głośników, nasłuchałem się w tym czasie dużo dobrego dźwięku z kolumn i słuchawek, ale czułbym się frajerem gdybym go sprzedał. Po prostu bez poczucia mezaliansu zdarzyło mi się podpiąć do niego fajniejsze źródło niż ówczesna ta sama półka cenowa.

lukasz84 koledzy wybrali ci wzmacniacz to Technics VX920 tylko nie wiem skąd go weźmiesz (i jak drogo) :)

tylko nie zapomnij że to taki Rasiak forum Audiostereo i podpięcie czegoś lepszego niż Technics sl-pg470 to Mezalians

najlepszego w nowym roku

Dobra to ja może sprecyzuje. Do wzmacniacze będą podłączone monitory ALR JORDAN ENTRY 2M. Zależy mi na "szczegółowości" dźwięku. Wertując to forum, dużo ludzi poleca NAD 3020, znalazłem Luxmana L-190, ponoć grają te wzmaki "ciepłym" basem jak lubię. Szczerze mówiąc już byłem napalony na tego Technicsa SU-VX800 a trochę mnie zamieszaliście. Podajcie jakieś inne propozycje wzmacniaczy, które wyrwę w dobrej cenie. Może Harman Kardon pm655 ?

Witam Chłopaki! Z tago wszystkiego zdecydowanie Yamaha A-720 z 1985r. Następny po A-1020, 10.2 kg wagi i przy 8 omach moc 105W, bardzo analogowo grający wzmak w stosunku do w/w.

Witam Chłopaki! Z tago wszystkiego zdecydowanie Yamaha A-720 z 1985r. Następny po A-1020, 10.2 kg wagi i przy 8 omach moc 105W, bardzo analogowo grający wzmak w stosunku do w/w.

Zależy mi na ciepłym, szczegółowym dźwięku. A taki miały tylko stare wzmacniacze jak robiłem odsłuch. Podajcie więcej modeli, którymi warto się zainteresować i je poszukać na allegro. Czyli Technicsa sobie odpuścić, bo mam stary CD technicsa na przetworniku burrnbrown z halotronowym silnikiem napędu i na nic innego bum go nie zamienił.

Dorzucę coś od siebie aby bardziej namieszać a co mi tam :)

Technics SU-A909, skan testu z Audio 4/2000

Ukryta Zawartość

Powyżej zasugerowano ONKYO A-9511, osobiście radzę koledze ten wzmacniacz omijać z prozaicznej przyczyny: słaby bas, wycofana średnica i wyeksponowane wysokie tony. Absolutnie nie ma mowy o jakiejkolwiek równowadze tonalnej w tym wzmacniaczu a cena z linku to już jakiś obłęd. Za blisko 10 letni wzmacniacz bez pilota i kosztujący jako nowy trochę powyżej 1000 PLN taka cena!?

Zaproponuję rzadko występujący ale za to topowy model z serii i możliwy do zdobycia za niewiele większa kwotę od powyższego Onkyo, a więc Kenwood KA-7090R. To jest ta sama półka cenowa co np. Luxman A-471, Onkyo A-9711, Rotel RA-980BX i wcale im nie ustępuje brzmieniowo. Porównywałem go nawet z Naim Nait 5i i niestety ten drugi miał być sporo lepszy a okazał się jedynie sporo droższy i delikatnie wolniejszy (przechodzenie z cichych do głośnych partii muzyki). Przypuszczam, że miała tutaj znaczenie dwukrotnie większa moc Kenwood'a 2 x 150 Watt (DIN, 4 Ohm).

Na koniec opis dźwięku KA-7090R z Audio 4/2000:

"Dynamika i rytm to jedne z najistotniejszych składników dobrego dźwięku. Zwrócili na to baczną uwagę konstruktorzy Kenwooda, i dzięki temu 7090 od razu wywarł na mnie dobre wrażenie. Na sukces składa się tutaj przejrzystość, właściwe operowanie emocjami i bas. Opis rozpocznę od tego ostatniego, do jakości niskich tonów przykładam zresztą zawsze dużą wagę. Kenwood z łatwością operuje dynamiką. Nie jest to bynajmniej dynamika frywolna; wzmacniacz potrafi wykazać się kontrolą, dźwięk jest najczęściej krótki i wyrazisty, ale zdąży okazać swoją dużą siłę. Kontrabas ma dobrą, zróżnicowaną barwę, gitara basowa jest zdecydowana. Średnica nie jest słodka ani ujmująco piękna. Dominują w niej raczej akcenty neutralne, zaletą jest jej analityczność. Brzmienie robi wrażenie dobrze zrównoważonego, Kenwood jednak skutecznie ucieka od schłodzenia i zmatowienia. Scena dźwiękowa ulega lekkiemu zawężeniu, w panoramie stereofonicznej nie dochodzi jednak do ścisku. Nieco więcej można by oczekiwać od głębi, dalsze plany nie są zbyt sugestywne. Kenwoodowi nie brakuje „pary”, aby przekazać klimat nawet bardzo ostrych rockowych utworów. Również klasyka, wykonywana przez orkiestry symfoniczne, nie sprawia wzmacniaczowi problemów w dziedzinie separacji dźwięków i rozmachu. W głośnym graniu utrzymywana jest zwartość, swoboda i przejrzystość, wzmacniacz może pochwalić się również umiejętnością odnajdywania i porządkowania detali. Dopełniają one wrażenia pełnego i kompletnego dźwięku, jednocześnie neutralnego i bardzo dynamicznego. 7090 ma prawo jeszcze długo stać na straży prestiżu Kenwooda."

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Potencjalnie każdy starszy wzmacniacz z wysokiej półki obojętnie czy Technics czy coś innego zagra dobrze, problem tchwi w tym jak on zagra z resztą czyli CD i kolumny no i akustyka pomieszczenia. Nie stawiałbym Technicsa na spalonej pozycji - poprostu jeśli ma się sentyment do tego to trzeba sprawdzić samemu. Choć jak Kolega pisze o swoim typie dźwięku skierowanym raczej na ciepły to może nie zagrać, Technics zagra ostrzej ale jak pisałem trzeba się samemu przekonać. Ja sobiście lubię ostrą jazdę ale z przestrzenią i detalami no i np: SU-VX820 był dla mnie super. Mowa była wyżej m/n o Yamaha A-720 z allegro? To napewno by zagrało jak pisałem. Proponowałbym też DENON PMA-960 z 1986r ale praktycznie nie do zdobycia na wtórnym rynku.

VX720 którego miałem w żaden sposób nie był ostry, grał właśnie dość płasko i bez werwy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 1 rok później...

Za tą kasę to możesz już sobie kupić Pioneera A400X od pierwszego właściciela:

Ukryta Zawartość

Albo jakiegoś NADa 304/314. Wszystko byle nie Technicsa.

Prądu zużyją wszystkie tyle samo - żaden nie pracuje w klasie A aby zużywać go znacząco więcej, wszystkie to zwykła clasa AB. Ostateczne zużycie zależeć będzie od podłączonych kolumn i poziomu głośności.

Zmieniłeś segment?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.