Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Technics SU-A707 czy SU-VX920

lukasz84

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam się nad zakupem któregoś z tych dwóch wzmacniaczy. Który wg was będzie lepszy. SU-A707 jest z ostatniej serii technicsa, a SU-VX to flagowiec z konstrukcja DUAL-mono. Mam jeszcze pytanie o pobór prądu ile będzie pobierał SU-VX920, bo rozumiem że mniej niż niższy model SU-VX800? Proszę o opinię?

Chwila z szukajką i juz mamy pierwsze wyniki, pach! :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nikt raczej nie poleca tego technicsa - ja też, choć go nie słyszałem, to miałem wiele technicsów. To nie są dobre wzmacniacze.

Ukryta Zawartość

Ale zakup którego Technicsa odradzacie, bo SU-A707 to raptem dwie wzmianki na forum znalazłem, ale chciałbym, aby wypowiedział się ktoś kto go słuchał a nie na podstawie czyichś doświadczeń wysnuwał terorię. To jak to jest z tym poborem prądu w SU-VX920 bo nikt mi nie może powiedzieć czy pobiera mniej niż SU-VX800?

A707 nie bierz, ostatnie wzmaki Technicsa były wybitnie kiepskie. Zobacz za SU-V900 / MA10

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Moderatorzy

707 gra kiepsko, 920 ma dużo poweru ale licz się z tym, że kondki ci polecą ze starości, jak nie lubisz lutownicy to daj sobie z technicsami spokój, no chyba że masz kasę tylko na pełnoletnie klocki

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wyjaśni mi ktoś jak to jest z tym poborem prądu? Mogę kupić SU-VX800. Słyszałem, że jest bardzo prądożerny. Czy pobór prądu zależy od głośności słuchanej muzyki, czy cały czas wzmacniacz pobiera tyle samo prądu? Ile prądu pobiera VX-920, mniej niż SU-VX800? Który z nim lepszy SU-VX800 czy SU-VX920?

to z tym poborem prądu to bzdura

bierze tyle prądu co inne wzmacniacze klasy AB i B

i też odradzam zakup

chyba że kupisz uszkodzony za małą kasę i wstawisz tam np GAINCLONE'a

pozdro

lukasz84,

Prądożerne są dopiero przy bardzo mocnym obciążeniu. Celowałbym w serię bez dopisku -20. VX800 wcale nie jest zły, ma normalne tranzystory a nie jakieś badziewne STK czy SVI.

Gainclone'a to sobie można wsadzić do SU-V500 ale do VXów to już profanacja.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dobra reasumując. Który z dwóch wzmacniaczy lepiej brać SU-VX800 czy SU-VX920? Który będzie mniał mniejszy pobór prądu i jaka powinna być mniej więcej cena za używkę w dobrym stanie?

co do 707 to mialem kiedys i to był największy błąd jaki popełniłem kupując go... :( zdecydowanie odradzam! gra tragicznie. co do 920-stki to nie wypowiadam sie ; nie słuchałem, i niemiałem.

na zdjeciu mój stary 707 na dole oczywiście...

pozdrawiam wojtas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Czy ktoś mi wreszcie odpowie ;) Który z dwóch wzmacniaczy lepiej brać SU-VX800 czy SU-VX920? Który będzie mniał mniejszy pobór prądu i jaka powinna być mniej więcej cena za używkę w dobrym stanie?

Zawsze uważałem że im więcej prądu wzmacniacz pożre, tym więcej odda go kolumnom, dlatego dla mnie prądożerność była zawsze zaletą wzmacniacza a nie wadą. Nawet jeżeli gra w klasie A i dużo go nie odda. Prawdę powiedziawszy nie zetknąłem się jeszcze z audiofilem, który kupuje sprzęt bo mu mniej prądu zużywa. Wszyscy których znam szukali sprzętu który zużywa im jak najwięcej prądu i płacili za niego krocie.

Ale dochodzimy tu być może do problemu pauperyzacji polskiego społeczeństwa.

Co mają zrobić audiofile, których nie stać na prąd ? Czy rezygnować ze swojego hobby ? Sprzedawać ciułany latami sprzęt ?

Stoimy tu przed klasycznym dylematem : albo rybki, albo akwarium ...

Jedynym lekarstwem jest kupno wzmacniaczy małej mocy, które nie oddają na kanał więcej niż 7 W. Sprawdzałem w internecie i znalazłem takie lampowce. Były niestety baaardzo drogie. Ale zużywały bardzo mało prądu. Myślę że audiofil który chce oszczędzać prąd i szanować zasoby energetyczne naszej planety powinien zacząć od wymiany kolumn na te o mniejszej mocy. Masz kolumny 200 W ? Zamień je na 25 Watowe. Będzie to bardzo duża oszczędność prądu. I zostaną pieniądze na wzmacniacz ...

• Moderatorzy

nie patrz na cenę tylko na stan tech, najlepiej kupić od wieloletniego właściciela, sprawdź czy wszystkie przełączniki zwłaszcza żródła nie trzeszczą przy przełączaniu i nie niknie kanał. o ile wiem to 920 była modelem topowym, pytasz o zużycie prądu , a nie podałeś z jakim natężeniem db chcesz słuchać, jakich częstotliwości i jaka impedencja kolumn i czy kolumny trudne do napędzenia :) olej prąd , to jest informacja dotycząca maxymalnej mocy jaką może pobrać trafo a normalnie pobiera ułamek tego

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zawsze uważałem że im więcej prądu wzmacniacz pożre, tym więcej odda go kolumnom, dlatego dla mnie prądożerność była zawsze zaletą wzmacniacza a nie wadą. Nawet jeżeli gra w klasie A i dużo go nie odda. Prawdę powiedziawszy nie zetknąłem się jeszcze z audiofilem, który kupuje sprzęt bo mu mniej prądu zużywa. Wszyscy których znam szukali sprzętu który zużywa im jak najwięcej prądu i płacili za niego krocie.

Ale dochodzimy tu być może do problemu pauperyzacji polskiego społeczeństwa.

Co mają zrobić audiofile, których nie stać na prąd ? Czy rezygnować ze swojego hobby ? Sprzedawać ciułany latami sprzęt ?

Stoimy tu przed klasycznym dylematem : albo rybki, albo akwarium ...

Jedynym lekarstwem jest kupno wzmacniaczy małej mocy, które nie oddają na kanał więcej niż 7 W. Sprawdzałem w internecie i znalazłem takie lampowce. Były niestety baaardzo drogie. Ale zużywały bardzo mało prądu. Myślę że audiofil który chce oszczędzać prąd i szanować zasoby energetyczne naszej planety powinien zacząć od wymiany kolumn na te o mniejszej mocy. Masz kolumny 200 W ? Zamień je na 25 Watowe. Będzie to bardzo duża oszczędność prądu. I zostaną pieniądze na wzmacniacz ...

Nie sądziłem że w dzisiejszych czasach można pisać takie bzdury;-)

Witam! Polecam przesłuchać SU-VX820, nie jestem fanem Technicsa ale miałem okazję go przesłuchać i byłem zdumiony co on potrafi, bardzo dużo zależy od kolumn, cd itd a także od pomieszczenia. U mnie z kolumnami ciemno grającymi dało fajny efekt i w połączeniu z Yamahą DVD-S2700 naprawdę byłem zaskoczony. Jest to bardzo jasny i dynamiczny wzmacniacz raczej nie do plumkania a do popu, rocka itd. A jeśli nie ma być prądożerny to polecam zakup jamnika i pozdrawiam!

Witam! Polecam przesłuchać SU-VX820, nie jestem fanem Technicsa ale miałem okazję go przesłuchać i byłem zdumiony co on potrafi, bardzo dużo zależy od kolumn, cd itd a także od pomieszczenia. U mnie z kolumnami ciemno grającymi dało fajny efekt i w połączeniu z Yamahą DVD-S2700 naprawdę byłem zaskoczony. Jest to bardzo jasny i dynamiczny wzmacniacz raczej nie do plumkania a do popu, rocka itd. A jeśli nie ma być prądożerny to polecam zakup jamnika i pozdrawiam!

Chodzi mi o to czy SU-VX920 na mosfetach będzie pobierał dużo mniej prądu od SU-VX800?

lukasz nie rozumiemy się

pobór prądu tj w innych tego typu wzmacniaczach

class AA to chwyt marketingowy 0 wspólnego z klasą A

czytałem opinie na elektrodzie (na audiostereo pewnie to samo) za cenę VX920 można mieć coś lepszego nawet 2X lepszego

lukasz nie rozumiemy się

pobór prądu tj w innych tego typu wzmacniaczach

class AA to chwyt marketingowy 0 wspólnego z klasą A

czytałem opinie na elektrodzie (na audiostereo pewnie to samo) za cenę VX920 można mieć coś lepszego nawet 2X lepszego

Jestem laikiem w tych sprawach dlatego chcę zrozumieć, czemu SU-VX920 ma pobierać mniej prądu od SU-VX800 bo jest na mosfetach? Jaki wzmacniacz w takim razie polecasz? Wszyscy jada po tych Technicsach ale ten model jest wszędzie chwalony. Mogę mieć używkę za 700zł od pierwszego właściciela. Czy w tej cenie dostanę jakiegoś dobrego Harman-Kardona?

Ja miałem w domu SU-VX820 od 1994 roku, kiedy to już na pniu go kupiłem ze sklepu RTV, bo od roku krążyła po sklepach seria SU-A, uznawana wówczas już za badziewie w stosunku do poprzedników. SU-VX920 to podobno to samo co 820 tylko miał jedną opcję więcej i nieco więcej mocy, ale szablon konstrukcji ten sam. SU-VX820 gra wyraźnie lepiej po wpięciu się na wejście idące bezpośrednio na potencjometr i końcówkę mocy. Pomija cały przedwzmacniacz, co uniemożliwia wszelkie regulacje poza głośnością oraz puszczenie sygnału na magnetofon. Wzmacniacz oceniany z tej perspektywy jest taki, jak kolega powyżej to opisał - do ostrzejszej muzy jak znalazł, a przy dobrym źródle dźwięk ładnie się odrywa od kolumn i potrafi oddać w miarę dobrze niuanse tonalne. Mówimy oczywiście o zakresie urządzeń z przedziału do kilkaset zł za klocek lub komplet kolumn.

Jestem laikiem w tych sprawach dlatego chcę zrozumieć, czemu SU-VX920 ma pobierać mniej prądu od SU-VX800 bo jest na mosfetach? Jaki wzmacniacz w takim razie polecasz? Wszyscy jada po tych Technicsach ale ten model jest wszędzie chwalony. Mogę mieć używkę za 700zł od pierwszego właściciela. Czy w tej cenie dostanę jakiegoś dobrego Harman-Kardona?

chłopie... ale czepiłeś się tego prądu

mosfety czy bipolarne bez znaczenia (mosfety nie pobierają prądu z kosmosu)

a za 700zł będziesz miał fajnego DENONA czy ONKYO

a jak chcesz HK to najpierw poczytaj opinie o awaryjności upatrzonego przez ciebie modelu

było już kilka wpisów że jakiś wzm HK się psuje (jak przesadziłem to może się ktoś odezwie i coś zaproponuje)

Za tą kasę to możesz już sobie kupić Pioneera A400X od pierwszego właściciela:

Ukryta Zawartość

Albo jakiegoś NADa 304/314. Wszystko byle nie Technicsa.

Prądu zużyją wszystkie tyle samo - żaden nie pracuje w klasie A aby zużywać go znacząco więcej, wszystkie to zwykła clasa AB. Ostateczne zużycie zależeć będzie od podłączonych kolumn i poziomu głośności.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Miałem SU-VX920, ale nigdy nie interesowało mnie ile żre prądu.Grałem normalnie jak zwykle(wcześniej brzęczały u mnie jakieś słabe mocowo Unitry)i jakoś rodzice mi nie wariowali,że rachunek za prąd się drastycznie zwiększył.Wzmacniacz jest cholernie ciężki i głęboki.Grało to nieźle i na pewno bym go wziął będąc na Twoim miejscu.Na pewno przełączniki źródeł będą trzeszczeć, ale z tym sobie poradzisz.Ma wbudowany przedwzmak gramofonowy na MM i MC i to może być kolejna jego zaleta.Mocy Ci nie zbraknie bo wzmacniacz ma kopyto!PIONEER A400X?Według mnie pseudoaudiofilskie brzmienie.Gra średnicą.Przynajmniej w moim zestawie tak było.Sprzedałem po tygodniu!

Odradzam zakup Technicsa - to są padliny...to znaczy nic nie warte, kompletnie beznadziejne dźwiękowo blachy, dziwie sie, że jeszcze ktoś się tym interesuje? Rotel, Nad-zik choćby Pioneer A- 400x podany przez Elberoth'a, aby nie te badziewne Technics'owe rupiecie!

?

Oj nie lubi się na forach Technicsa.To taki chłopiec do bicia.W poprzednim wątku ktoś pisał,że już Unitra była od niego lepsza, tylko nie wiem w czym?W awaryjności na pewno.Może komuś odpowiada brzmienie tej firmy?Nie trzeba zaraz każdego nawracać na audiofilizm!:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.