Skocz do zawartości
IGNORED

DAC + wzmacniacz słuchawkowy

lesiu234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich i mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości.

Planuję kupić to co w temacie czyli DAC + wzmacniacz słuchawkowy w jednym klocku lub jako dwa osobne urządzenia. Mam do wydania powiedzmy ~1500zł.

DAC + wzmacniacz w jednym:

1. Zhaolu D3.5:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pozytywne wrażenie po przeczytaniu dwudziestu stron tego tematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tutaj jest mowa o wersji D2.5)

2. Beresford TC-7520 SE Caiman GFmod v3:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. StyleAudio Carat Ruby2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - lub inny model tego producenta np. Carat Topaz

lub mógłbym kupić sam DAC np:

1. Musical Filelity V-DAC

Ukryta Zawartość

2. Cambridge Audio DacMagic:

Ukryta Zawartość

3. Pop Pulse:

Ukryta Zawartość

i do tego wzmacniacz słuchawkowy ale budżet na wzmacniacz byłby już nieduży, około 400zł czyli mógłbym kupić np. Holdegrona H1 (400zł) lub jeżeli Piotrek jeszcze przyjmuje zamówienia to Forum608 ale nie wiem jaka jest jego cena.

Do tego sprzętu będą podłączone słuchawki Sennheiser HD650 a źródłem będzie PC -> wyjście cyfrowe. Muzyka z oryginalnych płyt zgrana do FLAC lub WAV.

Jestem bardzo ciekawy opinii na temat Zhaolu D3.5, bo w wątku o D2.5 przeczytałem że jest lepszy nawet od dużo droższych DAC'ów, oraz jak wypada w porównaniu z Beresfordem. Koszt Zhaolu razem z podatkiem przy kursie dolara 3,00zł (w dniu 29.12.2010) to około 1560zł. Do tego musiałbym kupić jakiś lepszy interkonekt optyczny czyli cena wzrasta do 1700zł, trochę dużo. Beresforda z dobrym optykiem kupiłbym za 1490zł. W numerze 05/10 miesięcznika "HI-FI CHOICE & HOME CINEMA" jest porównanie DAC'ów: Cambridge Audio DacMagic, Musical Filelity V-DAC, Pro-Ject DAC Box FL, Jolida Glass FX Mini DAC. DacMagic wygrywa to porównanie, V-DAC nieznacznie mu ustępuje.

Im więcej czytam tym mniej wiem. Ciągle poznaje jakieś nowe urządzenia i moje wątpliwości tylko się zwiększają. Nie wiem co kupić. Pomóżcie mi wybrać najlepszy zestaw.

Czekam na porady lub propozycje innego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76123-dac-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy/

Dodaj do listy i umieść na pierwszym miejscu Matrix Mini-i :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Witaj,

trochę drożej, ale zawsze są upusty, może raty:

Music Hall dac25.3.

Rewelacyjny przetwornik i naprawdę dobry wzmacniacz słuchawkowy.

Alternatywnie Arcam rDac, jednak na dobry wzmacniacz słuchawkowy powinieneś przeznaczyć minimum 800-1000 zł., tak więc cena wychodzi dac25.3.

W przypadku pytań, służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Proponuję zwiększyć budżet i skupić się na Benchmarku DAC 1 w używce. to bardzo porządny sprzęt i lekko klasę wyżej od tego co wymieniłeś.

ceny na rynku wtórnym nieco przekraczają 2 kzł.

Proponuję zwiększyć budżet i skupić się na Benchmarku DAC 1 w używce. to bardzo porządny sprzęt i lekko klasę wyżej od tego co wymieniłeś.

Testy tego nie potwierdzają.

To albo Carat.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam, ja polecam HLLY SMK-III, moim zdaniem bardzo dobry dac i całkiem przyzwoity wbudowany wzmacniacz słuchawkowy. Można licytować od 199$ albo kupić za 300$

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem za takie pieniądze naprawdę warto.

Ukryta Zawartość

nie no, proponujecie mi Nuforce Icon HDP za ponad 2000zł, Benchmark FDAC1 za ponad 2000zł, Music Hall dac25.3 za ponad 4000zł (!!!).

ja potrzebuję czegoś do 1500zł.

HLLY SMK-III i Matrix Mini-i wyglądają bardzo interesująco.

czekam na dalsze wypowiedzi. Szczególnie chciałbym się dowiedzieć jak wypada Beresford w porównaniu do reszty

Ukryta Zawartość

nowy za 1500zł

Ukryta Zawartość

Popieram :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Z tego co mi wiadomo to Beresford wypada zdecydowanie najsłabiej, bynajmniej tak wynika z wszelkich informacji i recenzji w necie.

Tor słuchawkowy (źródło+DAC+wzmacniacz) zazwyczaj dobiera się do słuchawek albo odwrotnie. Np. Beresford z najnowszym GFmodem gra z słuchawkami Grado wyśmienicie.

to może jakieś linki gdzie mógłbym poczytać porównania, recenzje tego Matrixa Mini-i

www.audiostereo.pl :)))))))

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Tor słuchawkowy (źródło+DAC+wzmacniacz) zazwyczaj dobiera się do słuchawek albo odwrotnie. Np. Beresford z najnowszym GFmodem gra z słuchawkami Grado wyśmienicie.

Potwierdzam, Beres z Grado zgrywał się doskonale. Miło było tego słuchać...Ale już z moją lampką niestety odmówił współpracy i strasznie zamulał i ocieplał dźwięk gubiąc wszelkie szczegóły. Kompromis znalazłem w TubeMagic'u D1.

Matrix mini-i:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz:

Ukryta Zawartość

Oj, ta dzisiejsza młodzież jest coraz to bardziej wygodna. Wszystko na tacy :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

no dobra, już przeczytałem te dwa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wszyscy się zachwycają Matrixem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tutaj wszyscy się zachwycają Zhaolu D2.5, piszą że jest lepszy od dużo droższych DAC'ów itp itd

a zaraz pewnie znajdę wątek na tym forum lub innym gdzie przedmiotem westchnień będzie HLLY SMK-III

czyli nadal wiem tyle co wcześniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli nadal wiem tyle co wcześniej

I więcej się zapewne nie dowiesz bo tyle co słuchaczy to gustów a i poziom osłuchania jest różny a do tego dochodzą jeszcze kombinacje DAC/headamp vs słuchawki. Już nie wspomnę o warunkach odsłuchu, już sama zmiana głośności powoduje, że jedno urządzenie może wydawać się brzmieć lepiej od drugiego a to tylko dlatego, że gra głośniej.

Wielu testujących to również onaniści nowościowi, którzy nałogowo szukają kolejnego sprzętu który cytuję "zjada na śniadanie" sprzęt wcześniejszy, gdzie w rzeczywistości różnice są często marginalne.

zapoznaj się jeszcze z tym tematem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest GFmod v5 i SR325i, a wyższe Grado należą do przejrzystych i wymagających co do źródła.

Potwierdzam, Beres z Grado zgrywał się doskonale. Miło było tego słuchać...Ale już z moją lampką niestety odmówił współpracy i strasznie zamulał i ocieplał dźwięk gubiąc wszelkie szczegóły. Kompromis znalazłem w TubeMagic'u D1.

Ale to jest mowa o dwóch różnych DACach. To o czym piszesz to była wersja beta GFmod v4 z sierpnia, która ostatecznie oficjalnie się nie ukazała, a teraz wchodzi znacznie lepsza "piątka". Do lamp ciepłych i przykrywających niedoskonałości źródła to nadal nie jest dobry wybór. Do nie stereotypowej, szczegółowej i jaśniejszej lampy - jak najbardziej.

ehh, teraz zastanawiam się nad inną opcją. Może kupić Asus Xonar Essence ST + jakiś wzmacniacz, wtedy miałbym na niego ~800zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj carat topaz jest tylko nieznacznie lepszy od Xonara a przecież różnice między tym Topazem a innym DAC'em np Matrix Mimi-i czy Zhaolu nie są na pewno też duże

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.