Skocz do zawartości
IGNORED

moc wzmacniacza a moc kolumn

edi_xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie dotyczące stosunku mocy wzmacniacza do mocy głośników, jakie są to zależności.

Jako przykład biorę starą Yamahę RX-V450, moc znamionowa końcówek mocy to 80W przy 8 ohmach.

Do tego mam podłączone kolumny 8 ohmowe o mocy znamionowej 100W (nie ma podanej efektywności).

Dzisiaj sprawdzałem nowe fronty, podpiąłem je zamiast starych i pomijając brzmienie dwie główne różnice jakie zauważyłem to:

- nowe kolumny grają dużo ciszej przy tym samym położeniu potencjometru

- wzmacniacz jest dużo chłodniejszy pomimo głośnego odsłuchu, nie grzeje się tak jak przy starych kolumnach

Jak mam rozumieć te zależności?

Moc znamionowa nowych jest większa niż starych i wzmacniacz gra ciszej i trzeba go bardziej podkręcić, żeby kolumny grały głośniej?

Czy jednak te różnice wynikają z czegoś innego?

Parametry kolumn to jedynie zalecana moc wzmacniacza 30 - 100 Watt tak samo 8 ohm (efektywność 88dB), nie ma podanej mocy znamionowej.

Czy na podstawie zalecanej mocy wzmacniacza można jakoś mnie więcej określić moc znamionową kolumny głośnikowej? Kiedyś mówiło się, że moc maksymalna wzmacniacza powinna być o połowę mniejsza niż moc znamionowa kolmny (wzmacniacz 50W dla kolumn 100W) czy to nadal obowiązuje czy można stosować mocniejsze wzmacniacze?

Z góry dzięki za wyjaśnienia

https://www.audiostereo.pl/topic/76122-moc-wzmacniacza-a-moc-kolumn/

> nowe kolumny grają dużo ciszej przy tym samym położeniu potencjometru

To znaczy, że mają niższą efektywność.

>Czy na podstawie zalecanej mocy wzmacniacza można jakoś mnie więcej określić moc znamionową kolumny głośnikowej? Kiedyś mówiło się, że moc maksymalna wzmacniacza powinna być o połowę mniejsza niż moc znamionowa kolmny (wzmacniacz 50W dla kolumn 100W) czy to nadal obowiązuje czy można stosować mocniejsze wzmacniacze?

BZDURA! Moc wzmacniacza powinna być WIĘKSZA od kolumn, w ostateczności równa, w przeciwnym wypadku, gdy potrzeba uzyskać większą głośność, wzmacniacz musi "ciężej pracować", co w skrajnym przypadku prowadzi do jego przesterowania i grozi uszkodzeniem kolumn, zwłaszcza głośników wysokotonowych.

> wzmacniacz jest dużo chłodniejszy pomimo głośnego odsłuchu, nie grzeje się tak jak przy starych kolumnach

Nowe mają zapewne wyższą impedancję, więc wzmacniacz nie jest tak mocno obciążony.

BZDURA! Moc wzmacniacza powinna być WIĘKSZA od kolumn, w ostateczności równa, w przeciwnym wypadku, gdy potrzeba uzyskać większą głośność, wzmacniacz musi "ciężej pracować", co w skrajnym przypadku prowadzi do jego przesterowania i grozi uszkodzeniem kolumn, zwłaszcza głośników wysokotonowych.

Ciekawa teoria.... Jeszcze wytłumacz proszę co znaczy "skrajny" przypadek?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

moc kolumn min 3/4 koncowek. synchroniczny opror wskazany, obnizony zwieksza moc nieliniowo, moze spowodowac spalenie koncy mocy. zadkoscią są konce no limit resistance, wystarczy szereg kolumn polaczyc rownolegle. nie zauwazylem zmian temperatury, znaczna czesc ciepla integry pochodzi z podspodu- recorder-dac/remastering. (automaty logiczne: dac->pull-push). przy nagłych skokach mocy sterownik potrafi wyłączyć koncowki mechanicznie (skrajne przypadki-stycznik) lub automatycznie (sterownik napięcia). tzw. ultrahiend.

moc kolumn min 3/4 koncowek. synchroniczny opror wskazany, obnizony zwieksza moc nieliniowo, moze spowodowac spalenie koncy mocy. zadkoscią są konce no limit resistance, wystarczy szereg kolumn polaczyc rownolegle. nie zauwazylem zmian temperatury, znaczna czesc ciepla integry pochodzi z podspodu- recorder-dac/remastering. (automaty logiczne: dac->pull-push). przy nagłych skokach mocy sterownik potrafi wyłączyć koncowki mechanicznie (skrajne przypadki-stycznik) lub automatycznie (sterownik napięcia). tzw. ultrahiend.

moc okolo 300W 2ohm

pokićkalem moc koncowek max 3/4 glosnikow ( chodzi o nominalną, nie znamionową)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dołączę się do wątku i zapytam - jak to się ma do mocy wzmacniaczy lampowych - mój ma 2 x 52W. Jaka rekomendacja dla w/w wzmacniacza. Wiem, że ważna jest efektywność, ale moc kolumn chyba też. Jakich kolumn mój wzmacniacz nie zdoła odpowiednio wysterować (zasilić)?

Kiedy wzmacniacze lampowe nie dają sobie rady z wysterowaniem kolumny, robią to w sposób, który ludzkie ucho odbiera jako "ciepło", a są to zwykłe parzyste zniekształcenia harmoniczne. Dlatego lampowcom "więcej się wybacza". Generalnie do wzmacniaczy lampowych kolumny powinny mieć jak najwyższą efektywność i jak najniższą moc oraz wysoką impedancję - tak aby wzmacniacz miał zachowany komfort pracy. I tak wzmacniacz lampowy (lub każdy słaby wzmacniacz) dużo lepiej wysteruje kolumny o parametrach : 91 dB, 8 Ohm, 60 W a dużo gorzej 82 dB, 4 Ohm i 180 W. Ale Twój wzmacniacz jest dosyć mocny, a wysterowanie przeciętnych kolumn do łatwej muzyki w cichym lub średnio głośnym słuchaniu często nie zabiera wzmacniaczowi więcej niż 1 W.

Kiedy wzmacniacze lampowe nie dają sobie rady z wysterowaniem kolumny, robią to w sposób, który ludzkie ucho odbiera jako "ciepło", a są to zwykłe parzyste zniekształcenia harmoniczne. Dlatego lampowcom "więcej się wybacza". Generalnie do wzmacniaczy lampowych kolumny powinny mieć jak najwyższą efektywność i jak najniższą moc oraz wysoką impedancję - tak aby wzmacniacz miał zachowany komfort pracy. I tak wzmacniacz lampowy (lub każdy słaby wzmacniacz) dużo lepiej wysteruje kolumny o parametrach : 91 dB, 8 Ohm, 60 W a dużo gorzej 82 dB, 4 Ohm i 180 W. Ale Twój wzmacniacz jest dosyć mocny, a wysterowanie przeciętnych kolumn do łatwej muzyki w cichym lub średnio głośnym słuchaniu często nie zabiera wzmacniaczowi więcej niż 1 W.

Dziękuję za treściwą i do rzeczy informację.

Pozdrawiam serdecznie

Ciekawa teoria.... Jeszcze wytłumacz proszę co znaczy "skrajny" przypadek?

Akurat to co on napisał jest prawdą. Słaby wzmacniacz łatwiej przesterować (głośniejsze słuchanie "ciężkiej" muzyki) ... i to może znacznie szybciej załatwić kolumnę niż dużo mocniejszy wzmacniacz pracujący bez przesterowania, pomimo grania z identyczną głośnością.

dzięki za info

czyli jeżeli mam kolumny 100 Watt RMS 8ohm, to najlepiej jak wzmacniacz jest przynajmniej 100W na kanał przy 8ohm ?

W takim razie większość amplitunerów jest za słaba do napędzania dużych i mocnych kolumn głośników gdy słuchamy muzyki w stereo i zostaje tylko zakup wzmacniacza stereo.

Ktoś mi kiedyś mówił, że za mocny wzmacniacz może spalić kolumny o mniejszej mocy, ale widzę że jest odwrotnie...

Mocniejszy wzmacniacz może uszkodzić kolumny jeżeli będzie dostarczał więcej mocy niż kolumny mogą przyjąć, w odwrotnym przypadku po prostu mogą paść głośniki od zniekształceń generowanych przez wzmacniacz (zwłaszcza wysokotonowce) a jeszcze jak ktoś podkręca bas na maksa...

Powoli nabiera to sensu. Przy słabym wzmacniaczu rozkręcamy gałkę maksymalnie w prawo i jest tak jak piszecie. Ale dlaczego przy mocnym wzmacniaczu już nikt nie chce rozkręcić gałki maksymalnie w prawo? ;-)

Powoli nabiera to sensu. Przy słabym wzmacniaczu rozkręcamy gałkę maksymalnie w prawo i jest tak jak piszecie. Ale dlaczego przy mocnym wzmacniaczu już nikt nie chce rozkręcić gałki maksymalnie w prawo? ;-)

bo wiekszosc mieszka w budynkach, moje 300w 2 ohm obudzi trupa (hybryda)

No właśnie do tego piję. Chłopak ma 80W znamionowo na wzmacniaczu i 100W na kolumnach jeśli niczego nie pomyliłem. Sugeruje mu się że musi mieć wzmacniacz minimum 100W lub więcej.

Kiedy odkręci tą gałkę na maksimum przy pierwszym wzmacniaczu 80W lub 100-160W przy alternatywnym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

Ukryta Zawartość

Czyli nie ważne jaki mam wzmacniacz to i tak mogę uszkodzić kolumny :)

Artykuły ciekawe, wygląda na to, że lepiej jest mieć mocniejszy wzmacniacz niż kolumny tylko nie przekręcać gały za bardzo w prawo... tylko czy wtedy będzie odpowiednio głośno?

Od nie dawna posiadam również kolumny B&W DM604 S3 zasilane przez Denona 3808 (nie nadaje się do nich przez problem z nie obsługiwaniem niskich impedancji, ale nie to jest istotne). Amplituner ten jest dość mocny jednak muszę mocno przekręcać gałkę głośności żeby uzyskać satysfakcjonującą głośność (poziom od ok. -5 do -10 dB), a to już nie daleko do maxa.

Uważam, że odpowiednio wysoki poziom głośności powinienem uzyskiwać gdzieś jeszcze przy 40% zapasie na gałce.

Znajomy ma stary zestaw Yamaha RX-V1500 + B&W DM603 S3 i jest bardzo głośno przy -26dB nie ma potrzeby schodzić niżej i było by to już nie bezpieczne dla uszu....

Edi_xp: Druga część spisu jest bardzo ciekawa. Oba niby mają 2x170W na 8Ohm (przy czym denona na tyle nawet obciążyli przy 2 kanałach) i tak duży zong? Albo macie z kolegą diametralnie różne pomieszczeni albo denon po prostu pokazał klasę na niskiej impedancji....

edi- jeśli nie mieszkasz w pokoju wielkości hangaru to przy ostrym łojeniu może wykorzystasz 30w. Więc jeśli twoje kolumny mają normalną efektywność to nie masz się czym martwić i nie trać czasu na czytanie bzdur o tym, że wzmacniacz ma być słabszy/mocniejszy/równy mocy kolumnom.

Musisz pamiętać również, że potencjometry używane w audio mają charakterystykę logarytmiczną, a nie liniową- potek na "godzinie 12" wcale nie przepuszcza "połowy" dostarczanego sygnału ze źródła (np z odtw. CD) ani tym bardziej połowy "mocy".

...Do tego dochodzi kwestia podanego sygnału- przy takim samym wzmocnieniu sygnał (średnio) 400mV (np tuner) będzie cichszy, jak podane średnio 1,5V (np CD). Ma to miejsce, gdy podpięte źródła mają inne poziomy wyjściowe. Gdy ten mniejszy wysteruje wzmacniacz na 100%, na wyższym wzmacniacz już będzie przesterowany, chociaż gałka głośności w obu przypadkach będzie w tym samym położeniu i będzie miała sporo luzu do końca.

Najważniejszy w tym wszystkim jest rozsądek i wiedza techniczna obsługującego.

Wzmacniacze - panowie - na ogół osiagają apogeumj swoich możliwości na odcinku godz. 11-12, apogeum w sensie gry bez zniekształceń a głośnej. Potem oczywiście zwykle można głosniej ale już z coraz większymi zniekształceniami. I właśnie tutaj dochodzimy do doboru wzmacniacza & kolumny: optymalnie powinien do kolumn zostać dobrany tak mocny wzmacniacz by na 11-12 grał tak głośno jak maksymalnie chcemy... Tak? Więc mocniejszy wzmacniacz powiedzmy 100W zagra nam głośniej na 11-12 od słabszego (kolumny constans), ale jeśli uważamy że to jeszcze za cicho bierzemy wzmacniacz powiedzmy 120W (choć kolumny mają tylko moc 100W, ale to nie problem bo na 11-12 nic się im nie stanie przecież). Modelowo.

Jakew: Zamiast 100W to 120W oba na 12-stej to zrobi różnicę 20%.... Zamieniając na decybele to zrobi różnicę 0,8dB... Faktycznie będzie głośniej ;-)

Dołączę się do wątku i zapytam - jak to się ma do mocy wzmacniaczy lampowych - mój ma 2 x 52W. Jaka rekomendacja dla w/w wzmacniacza. Wiem, że ważna jest efektywność, ale moc kolumn chyba też. Jakich kolumn mój wzmacniacz nie zdoła odpowiednio wysterować (zasilić)?

witam a jak wzmak ma 2x12w to co ??

Witam,

Mam pytanie dotyczące stosunku mocy wzmacniacza do mocy głośników, jakie są to zależności.

Jako przykład biorę starą Yamahę RX-V450, moc znamionowa końcówek mocy to 80W przy 8 ohmach.

Do tego mam podłączone kolumny 8 ohmowe o mocy znamionowej 100W (nie ma podanej efektywności).

Dzisiaj sprawdzałem nowe fronty, podpiąłem je zamiast starych i pomijając brzmienie dwie główne różnice jakie zauważyłem to:

- nowe kolumny grają dużo ciszej przy tym samym położeniu potencjometru

- wzmacniacz jest dużo chłodniejszy pomimo głośnego odsłuchu, nie grzeje się tak jak przy starych kolumnach

Jak mam rozumieć te zależności?

Moc znamionowa nowych jest większa niż starych i wzmacniacz gra ciszej i trzeba go bardziej podkręcić, żeby kolumny grały głośniej?

Czy jednak te różnice wynikają z czegoś innego?

Parametry kolumn to jedynie zalecana moc wzmacniacza 30 - 100 Watt tak samo 8 ohm (efektywność 88dB), nie ma podanej mocy znamionowej.

Czy na podstawie zalecanej mocy wzmacniacza można jakoś mnie więcej określić moc znamionową kolumny głośnikowej? Kiedyś mówiło się, że moc maksymalna wzmacniacza powinna być o połowę mniejsza niż moc znamionowa kolmny (wzmacniacz 50W dla kolumn 100W) czy to nadal obowiązuje czy można stosować mocniejsze wzmacniacze?

Z góry dzięki za wyjaśnienia

witam poczytaj tu !!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yamaha rx-v450 ma głośność sterowaną elektronicznie a nie analogowo tak jak typowy wzmacniacz, gałka można kręcić dookoła ile wlezie, poza tym ma kilka układów zabezpieczających aby nie uszkodzić końcówek mocy oraz kolumn tak że bez obawy... co najwyżej wyłączy się w krytycznym momencie

123... test

yamaha rx-v450 ma głośność sterowaną elektronicznie a nie analogowo tak jak typowy wzmacniacz, gałka można kręcić dookoła ile wlezie, poza tym ma kilka układów zabezpieczających aby nie uszkodzić końcówek mocy oraz kolumn tak że bez obawy... co najwyżej wyłączy się w krytycznym momencie

a co to jest glosnosc sterowana analogowo ?? albo elektronicznie ?? Moze mialo byc cyfrowe sterowanie glosnoscia ??

warto dodać że poziom głośności a hałas to zupełnie co innego.

mierząc w dB w skali A przy złym wzmacniaczu (słabym, niedopasowanym itp) dostajemy hałas gdzie wskażnik dB jest nisko a słuchać się nie da.. nie jest to "glośno" tylko "źle".

Jeśli wzmacniacz jest ok to poziom w dB może być wyższy ale hałasu nie ma i można słuchać z przyjemnością, co może się wydawać że wzmacniacz ciszej gra bo dźwięk jest poprawny i nie kłuje w uszy...

Bravo:

Nie daj się zbajerować tym, że słaby się przesteruje.

Pamiętamy, że gałka na maksa oznacza podanie nominalnego sygnału na wzmacniacz. Wydziela on wówczas maksymalną moc na jaką został zaprojektowany.

Czemu niby ma się przesterować???

Ludzie, mówmy o normalnie zaprojektowanych klockach…

Grzegorz7: :-) Nie mogę się do wszystkiego czepiać i do wszystkiego odnosić szczegółowo bo musiałbym spędzić przed komputerem 3 razy więcej czasu i zostałbym w końcu powieszony za jaja ;-)

Poza tym nie jestem ekspertem a tylko amatorem (z czego jestem poniekąd na swój sposób dumny). Ot... Taka zabawa w szukanie prawdy i może po części uzmysławianie innym w specyficzny sposób małych błędów...

Jakew: Zamiast 100W to 120W oba na 12-stej to zrobi różnicę 20%.... Zamieniając na decybele to zrobi różnicę 0,8dB... Faktycznie będzie głośniej ;-)

Jakieś to niejasne Bravo co napisałeś, w świetle mojej wypowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.