Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 1550 R vs 1500 AE

karczka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę kupić do swojego "kina domowego do muzyki" odtwarzacz cd. Mój wzmacniacz to Denon AVC-10SE a kolumny frontowe to wharfedale diamenty 10.7.

Myślę o dcd 1550r lub 1500 ae. 1550 r bede niedługo mial okazję posłuchac u siebie w domu z moim systemem ale 1500ae raczej nie.

Jakie sa między nimi różnice w dźwięku, który lepszy (subiektywne pojęcie) i dla czego? Czy warto dołożyć troche więcej i miec nowszy model? Myślę o czymś z drugiej ręki i zależy też za ile się trafi 1500.

1550 waha się na allegro ok 1000-1200 natomiast pma1500 jest obecnie tylko jedne za 1900. To chyba drogo. Widziałem ogłoszenie na audiostereo za 1400.

Ile w ogole warto dać za jeden i za drugi (zakładamy "idealny" stan + pilot i pudelko, bo takie musza byc)?

Zapomniałem dodać, że bardziej skłaniam się ku 1500 ze względu na sacd, no i jest nowszy.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

https://www.audiostereo.pl/topic/76018-denon-dcd-1550-r-vs-1500-ae/

Witam, myślę, że warto zdecydowanie wytropić DCD-1650AR, który chodzi w okolicach 1400zł. To dużo bardziej zaawansowana konstrukcja - w budowie i brzmieniu a dopłata nie jest wielka.

AT

ze zdjęcia DCD-1650 widać że nie ma lipy (szczególnie zasilacz i tor audio)

ale weź go znajdź..............

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chciałbym aby na temat cd wymienionych w temacie wypowiedział sie ktoś kto miał z nimi do czynienia.

A co do 1650... Myślę ze on jest praktycznie nieosiągalny. Tak jak napisałes, "ale weź go znajdź" ... ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

A co do 1650... Myślę ze on jest praktycznie nieosiągalny. Tak jak napisałes, "ale weź go znajdź" ... ;)

Byl niedawno na allegro.

Ukryta Zawartość

Co do 1550AR to 1000zl to moim zdaniem przegiecie. Moglem go miec idealnego za 600zl, ale rozmyslilem sie w ostatnim momencie.

Moze lepiej DCD-3000 za ta kase.

Ukryta Zawartość

?👈

No kurcze zawsze wszystko jest jak się nie chce kupić. Teraz na pewno nie będzie, a jak juz coś kupie to za chwilę pewnie się znów pojawi i to wyzszy model od mojego taniej. Ale dość narzekania, dzięki za info z ceną za 1550.

A tak w ogóle to chyba najbardziej jestem jednak za 1500 bo jest najnowszy. O ile ampli czy wzmacniacz wg mnie sie tak mocno nie zużywa z wiekiem jesli jest poprawnie użytkowany to o tyle laser czy ogólnie cd się chyba z wiekiem trochę zuzywa. Lub inaczej. Wiek gorzej wpływa na cd niz wzmaka. Dobrze myślę?

A tak w ogóle to chyba najbardziej jestem jednak za 1500 bo jest najnowszy. O ile ampli czy wzmacniacz wg mnie sie tak mocno nie zużywa z wiekiem jesli jest poprawnie użytkowany to o tyle laser czy ogólnie cd się chyba z wiekiem trochę zuzywa. Lub inaczej. Wiek gorzej wpływa na cd niz wzmaka. Dobrze myślę?

To kupujesz CD z laserem za 50zl i tyle. Moj 18sto letni chodzi bez zarzutu.

?👈

a ten 1650 to co to jest w ogóle za model względem 1550? nowszy czy "wyższy"? Wygląda trochę inaczej niż seria 1550 ale czy jest nowszy tego nei wiem.

o tym już było 1650 jest nowszy i wyższy od 1550

a 1500 ae jest nowszy i wyższy od 1650

ten DCD 1650 AR jest z tego samego roku co DCD 1550 AR tylko model wyższy wystarczy poszperac w necie i w starych katalogach denona.

A z resztą jak kupowałem DCD 1550 AR za 2450 zł w sklepie kiedys to za DCD 1650 trzeba było dać cos ponad 3500 zł..... ale na to, to już mnie nie było stać i wybór padł na 1550 AR.

pzd. Wojtas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Ewentualnie siedzi mi w głowie cały czas jeszcze DVD 5000. Co o tym myślicie? Tylko że po moich ostatnich przykrych doświadczeniach z dvd to mam obawy

No ja nie jestem do końca pewien czy 1650 jest nizszy od 1500ae. Wydawało mi sie że 1500 to odpowiednik 1550 a 1650 jest wyższy (coś bardziej w stronę 2000ae). poza tym Audiotone napisał że kupując 1550 był też dostępny w sklepie 1650 (tylko drozszy)

A jak z tym dvd 5000 (denona)???

Jak można uważać, że 1500AE to wyższy model od 1650!! Jedyna "wyższość" to wątpliwy w wyższości odczyt SACD.

1500AE

Ukryta Zawartość

1650

post-8986-040108100 1293648008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Roznegliżowane dvd 5000. Niewiele się dowiesz na audiostereo o tym klocku. ;) Będę miał chwilę czasu to prześlę Ci test z Audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak można uważać, że 1500AE to wyższy model od 1650!! Jedyna "wyższość" to wątpliwy w wyższości odczyt SACD.

Mialem tez to napisac, znaczy sie ze na podsatwie budowy 1500AE wyglada jak smiec przy 1650AR.

?👈

jak by to był śmieć to....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda jak wykastrowany to fakt ale miałem go przez ponad rok i uważam, ze jest to granie (jeśli ktoś zna oba będzie wiedział o czym piszę)coś pomiędzy graniem Sony XA30ES, a Naimem 5i.

Niestety SACD rozczarowuje na tym poziomie.

Bardzo dobrze sprawuje się jako transport z zewnętrznym DAC.

Dodam jeszcze, że 1650 i 1500 mają odmienny charakter brzmienia abstrahując od jakości.

Dziś słuchałem u siebie w systemie 1550r... kurde, no... nie było szału. Xniwax, a czym się różnią, jak byś mogł to opisać (o różnice charakteru pytam). A druga sprawa, zastanawiam się jak by grał zlampizowany 1550r w porównaniu do zwyklego/ fabrycznego... (i też mi chodzi o charakter)

Jako laik, po zdjęciach stwierdzam, że 1650 i dvd 5000 są całkiem podobne. Ciekawe jak ich konfrontacja w stereo by wypadła. W dvd 5000 dla mnie "na nie" jest to, że nie odtwarza nagrywanych płyt jeśli dobrze kojarze (a takich też kilka mam), kusi mnie natomiast to, że mógłbym obejrzeć koncerty z dobrym dźwiękiem (bo i tak dvd słucham przez analog w stereo).

Aha, no i bardzo chętnie poproszę ten test dvd ;)

1550 znam słabo i dawno, 1650 ogólnie jest bardziej przejrzysty i czyściej brzmi od 1500 (tu dynamika słabsza).

Obiecany test Denon dvd 5000

Ukryta Zawartość

post-19380-046923200 1293954160_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie kup denona dcd-3000 lepszy od wyżej wymienionych i można go kupic za 1000-1200 zł jak się trafi okazja ,naprawde w tej cenie nie słyszałem nic lepiej grającego a miałem już u siebie kilka klocków .Pozatym można go lampizować -podobno efekt zajeb..... .Kolejna zaleta to laser kss240 ogólnie dostępny z tego co jestem zorientowany to do 1550 i 1650 są problemy z laserem

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Kolejna zaleta to laser kss240 ogólnie dostępny z tego co jestem zorientowany to do 1550 i 1650 są problemy z laserem

Do 1650AR idzie laser Sharp, jest dostepny w kilku sklepach.

Np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ten dcd 3000 nie wiem czy jest starszy ale wygląda na starszego niż chociazby 1550r a ja raczej stawiałbym na "nowość"- tzn nie starszy niz 1550r. Chciałbym juz cos kupić i obecnie rozważam 2 propozycje. DVD 5000 i dcd 1500ae. Za pierwszym przemawia to, że fajnie na pewno będzie słuchać na nim koncertów na dvd (łączony po analogu). Płyt nagrywanych nie czyta ale może służyć jako dac do mojego dvd philipsa do słuchania cd-r. Solidnie wygłąda (w srodku) więc bez tuningu moze byłby lepszy niz dcd ;>

DCD1500ae na razie bym na pewno nie lampizował (koniec funduszy). Moge go mieć za 1500zł. Zaletą jest to, ze odtwarza sacd, jest nowszy oraz rozważam też kupno z czasem pma 1500 więc byłby komplet.

<myśli>

Chyba gdzieś się zapędziliście...

Karczka - Ani Twój amplituner ani kolumny nie są pierwszych lotów .

Tak wiec kup co dostaniesz w lepszym stanie i tańsze.

Szału i tak nie będzie.

Na czymś takim żebyś nie wiem jakie CD kupił nie będzie dobrze grało.

Parę razy podchodziłem do takiego tematu i mam dwa systemy.

Jeden do słuchania muzyki a drugi do oglądania filmów.

Zostaw te DVD co masz , sprzedaj kolumny frontowe , dołóż z tego CD co planujesz na lesze fronty i wtedy odczujesz różnicę.

A jak jeszcze odpuścisz system wielokanałowy na rzecz przyzwoitego stereo to sprzedaj ampli i kup coś co zagra porządnie w stereo.

A za tą cenę to już coś znajdziesz.

Zaczynasz od d.y strony.

Najważniejsze są kolumny i wzmacniacz.

Pawlik - a co da CD nawet za 20kzł w zestawie Kolegi ?

Jak reszta jest na poziomie 1,5kzł ?

No może poza wyglądem ?

Całkiem niedawno byłem w sklepie AUDIO gdzie wychodził w pełni zadowolony klient.

Znajomy sprzedawca z bananem na ustach powiedział że klient szuka zestawu stereo za kilka kzł. I zaczął od kabla zasilającego za 1,5kzł bo tak mu doradzili.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.