Skocz do zawartości
IGNORED

Styleaudio Carat-SAPPHIRE DAC

Dancan

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bliski nabycia tytułowego DAC i chciałbym poprosić Szanownych forumowiczów o trochę opinii na jego temat, oraz sugestii co do dodatkowych akcesoriów o jakie należałoby uzupełnić zestaw jak przewody, konwertery USB itp. Ze swojej strony załączam parę linków opisujących to urządzenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój brat także testował sapphire w porównaniu do CD Revox H2 i stwierdził, iż DAC posiada głębszy bas i bardziej uwydatnia szczegóły przekazu. Ciężko jest mi stwierdzić jakim w/w Revox jest wyznacznikiem jakości ale dla mnie zawsze był urządzeniem o wspaniałym brzmieniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75901-styleaudio-carat-sapphire-dac/

No niestety, mało jest recenzji o tym DAC na stronach anglojęzycznych. Na jednym z for wykopałem taki tekst :

"I use this DAC since three months now and I am very happy with the sound. I have compared the Sapphire with the DacMagic and a more expensive Hegel dac and was impressed by the full and airy sound of this little box. I use it with the Squeezebox and have a sound comparable with my $ 3000 SACD player.

Truly recommendable!"

No tak, ale marketing rządzi się swoimi prawami. Z drugiej strony, jeśli to maleństwo daje brzmienie porównywalne do Krell SACD MKIII (jego chyba można do high-end zaliczyć) za 15000 pln, to może jednak nie jest to oznaczenie nie tym DAC'u takie bezpodstawne.

Z tego co można wyczytać w necie - przestrzenny, rozdzielczy, czasami pojawia się zarzut lekkości basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam prośbę Fr@ntz, trochę tych DAC'ów na łamach tego Forum już przetestowaliście ale może przydało by się zrobić jakąś tabelę porównawczą np. na zasadzie punktacji niskie, średnie wysokie, szumy, funkcjonalność, nie wiem, masz większe doświadczenie jak by to mogło wyglądać. Takie coś da wielu z nas rozeznanie, co wybrać dla siebie. Czytałem testy np. w audio i wychodzi z nich na to, iż każdy sprzęt jest dobry ale który lepszy od pozostałych to już nie wiadomo.

• Redaktorzy

Dancan - całe szczęście na AS "gwiazdki" i "%" nie obowiązują ;-) A tak na serio - jak gra dane urządzenie będziesz wiedział dopiero wtedy jak wepniesz w swój system.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Jestem bliski nabycia tytułowego DAC i chciałbym poprosić Szanownych forumowiczów o trochę opinii na jego temat, oraz sugestii co do dodatkowych akcesoriów o jakie należałoby uzupełnić zestaw jak przewody, konwertery USB itp. Ze swojej strony załączam parę linków opisujących to urządzenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój brat także testował sapphire w porównaniu do CD Revox H2 i stwierdził, iż DAC posiada głębszy bas i bardziej uwydatnia szczegóły przekazu. Ciężko jest mi stwierdzić jakim w/w Revox jest wyznacznikiem jakości ale dla mnie zawsze był urządzeniem o wspaniałym brzmieniu.

Dancan -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) już wisi. Można się nad nią pastwić ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

na pewno lepiej niż na początku ;-) A tak na serio to Sapphire jest niezwykle analitycznym maluchem. Są miłośnicy takiego grania, ja jednak nie mam nic przeciwko niewielkim odstępstwom, jeśli mają na celu zwiększenie przyjemności odsłuchu.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

na pewno lepiej niż na początku ;-) A tak na serio to Sapphire jest niezwykle analitycznym maluchem. Są miłośnicy takiego grania, ja jednak nie mam nic przeciwko niewielkim odstępstwom, jeśli mają na celu zwiększenie przyjemności odsłuchu.

@Fr@ntz, ale Ty w swoim teście nie zostawiłeś prawie przysłowiowej suchej nitki na tym DAC'u. Chociaż końcówkę miałeś bardziej łagodną :).

Znalazłem w sieci zdjęcie na, którym combo Styleaudio gra w zestawieniu z combo Mcintosh'em 275 - o to już zacny wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za świetną recenzję mimo braku odnośników (prawie) do innych DAC, które pomogłyby mi w wyborze. Na dzień dzisiejszy wiem, że w takiej postaci to DAC nie dla mnie. Po prostu nie nadaje się do mojego repertuaru. Tego się tylko obawiałem, brat testujący to urządzenie słuchał swojej ulubionej muzyki czyli np. Diana Krall, ja potrzebuję sprzętu który da radę najtrudniejszemu dla sprzętu gatunkowi muzyki. Czyli jeśli np. Acid Drinkers męczył to znaczy, że DAC zrobił z tego natłoku dźwięków w różnych zakresach częstotliwości w tym samym czasie, po prostu jazgot. Mało urządzeń potrafi te muzykę zagrać tak jak należy, tu trzeba właśnie świetnej średnicy i szerokiego rozpostarcia skrzydeł dźwięku w przestrzeni.

• Redaktorzy

Imacman - ups ;-)

Dancan - jeśli szukasz czegoś co zagra "mięchem" to Sapphire odpada - na gorzej zrealizowanych krążkach będzie krew z uszu. Tak samo odradzę Ci do takiego repertuaru zarówno Cambridge Audio DAC Magic jak i stojącego na przeciwległym biegunie AudioNemesisa. Bez posłuchania we własnym systemie mam nadzieję niczego nie kupisz w ciemno, ale i tak obawiam się, że będziesz musiał wysupłać więcej kasy niż planowałeś.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Na DAC po przemyśleniach przeznaczyłem do 4-5tyś. (dla mnie jest równie ważny co kolumny), więc mam nadzieję, że coś się jednak znajdzie. Na dzień dzisiejszy odpada też stello choć jest blisko z jego dobrą średnicą (przynajmniej po recenzjach w prasie). Muszę jeszcze poczytać o moon 300D. Szkoda, że dla mnie nie może to być sprzęt bez dystrybutora/serwisu w naszym kraju, więc orientalny sprzęt w większości odpada. Wierzcie mi, za wyjątkiem jednego wzmacniacza, nie miałem jeszcze sprzętu, który by się nie zepsuł albo nie był zepsuty po wyjęciu z kartonu, a kilkanaście kostek w życiu kupiłem. Kiedyś za starych dobrych czasów, kupiliśmy z kolegami w pewex CD technics (6 sztuk) i mój egzemplarz oczywiście nawet nie pozwolił się nawet włączyć. Dziś dostałem trzeci egzemplarz pace hd od cyfry (1 zimny, drugi - brak sygnału), obecny gra - na razie. Taka mała dygresja.

Odsłuch będzie oczywiście obowiązkowo ale muszę mieć przynajmniej 2 kandydatów.

@Dancan - znam podobną osobę, przy której wszelkiej maści urządzenia elektryczne odmawiają posłuszeństwa. Zrób sobie zdjęcie w technice kirlianowskiej, a może okaże się, że wydzielasz coś w nadmiarze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Dancan - znam podobną osobę, przy której wszelkiej maści urządzenia elektryczne odmawiają posłuszeństwa. Zrób sobie zdjęcie w technice kirlianowskiej, a może okaże się, że wydzielasz coś w nadmiarze.

Ja już mam takie zdjątko. Ja to ten pierwszy z prawej :)).

pechowiec_1.jpg

• Redaktorzy

Dancan - Ty się nie opieraj na recenzjach, tylko na własnym słuchu. Z odsłuchami Stello (przynajmniej w Wa-wie) nie ma najmniejszych problemów. Przy takim budżecie polecę Ci DACa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dystrybucji w PL jeszcze nie ma, ale Oslo nie jest tak daleko ;-)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Do Warszawy mam niestety kilkaset km, a w mojej okolicy nigdzie nie widziałem Stello, a chciałbym go w sumie posłuchać. Fr@ntz ale Ty masz chyba dostęp/posiadasz tego DAC. Puść na nim proszę, jeśli można, coś ostrego może być Acid Drinkers, chcę tylko wiedzieć czy sobie poradzi czy jest sens go szukać w celu posłuchania, a to wyjdzie w większości systemów. Co do Hegel HD10 wygląda dobrze na papierze ale też trzeba by było go posłuchać, a to jak i serwis niestety na razie poza naszymi granicami. Miałeś z tym urządzeniem może jakiś bliższy kontakt ???

• Redaktorzy

Stello Da100sig mam i nader często katuję je jazgotem od Slayera poprzez Megadeth do Acid Drinkers włącznie. Daje radę ;-) Hegla miałem okazję posłuchać u siebie i tez nie było żadnych problemów. Powiem więcej - pod względem nasycenia i namacalności było zdecydowanie lepiej niż ze Stello.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Dziękuję bardzo Fr@ntz, o taką wiedzę mi chodziło. Poszukam czy ktoś u nas nie będzie handlował/handluje Heglem, a w między czasie posłucham gdzieś stello. Jedno tylko mnie nurtuje od dłuższego czasu. Czy warto inwestować w źródło ze złączami I2S czy AES/EBU czy wystarczy dobry coax. W stello podobno najlepszym podłączeniem jest I2S. Możesz mi coś podpowiedzieć w tym aspekcie.

• Redaktorzy

Jeśli planujesz jechać na firmowym kabelku I2S Stello to nie idź tą drogą. Mi najbardziej podoba się gra po coaxie.

ps. temat "audiofilskiej" wersji kabla I2S drążę i jest szansa na coś ciekawego. Jak tylko będę znał jakieś konkrety nie omieszkam się nimi podzielić.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

@Dancan tutaj:

Ukryta Zawartość

Forumowicz Wpjtek76 słuchał tego DAC'a i bardzo wysoko go ocenia.

Ukryta Zawartość

Już go zapytałem gdzie nabył sprzęt. Ale sądzę, że gdzieś poza naszymi granicami. Tego się obawiam. To sprzęt za 1000E, jak przyjedzie do mnie uszkodzony to miło raczej nie będzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.