Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon - DIN, Telefunken, przedwzmacniacz

zooq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Odwiedzam od dłuższego czasu to forum.

Chciałbym zadać pytanie dotyczące gramofonów (nie znalazłem podobnego tematu).

Chciałbym kupić jakiś tańszy gramofon (powiedzmy do ~500 PLN). Wiem, że to mało ale teraz to wszystko, co mogę przeznaczyć.

Obecnie mam w domu minisprzęt grający Technicsa HD501. We wzmacniaczu nie mam już wolnej wtyczki (jedyne gniazda są do głośników). Mam za to wolne gniazda In/Out MD/EXT w Tunerze.

I teraz moje pytania:

1. Czy mogę do tych gniazd podłączyć gramofon bez/z przedwzmacniaczem?

2. Czy jest możliwość podłączenia do tego sprzętu gramofonu z wejściem DIN (może jakaś przejściówka z DIN na cinch)?

3. Co sądzicie o gramofonach Telefunken - mało o nich na tym forum (chodzi mi zwłaszcza o model TS 860)?

Nie jestem pro jeżeli chodzi o tę tematykę. Zależy mi jedynie by gramofon miał bezpośredni napęd. Resztę uzależniam od dobrych rad.

Pozdrawiam,

Łukasz

Witam wszystkich!

Odwiedzam od dłuższego czasu to forum.

Chciałbym zadać pytanie dotyczące gramofonów (nie znalazłem podobnego tematu).

Chciałbym kupić jakiś tańszy gramofon (powiedzmy do ~500 PLN). Wiem, że to mało ale teraz to wszystko, co mogę przeznaczyć.

Obecnie mam w domu minisprzęt grający Technicsa HD501. We wzmacniaczu nie mam już wolnej wtyczki (jedyne gniazda są do głośników). Mam za to wolne gniazda In/Out MD/EXT w Tunerze.

I teraz moje pytania:

1. Czy mogę do tych gniazd podłączyć gramofon bez/z przedwzmacniaczem?

2. Czy jest możliwość podłączenia do tego sprzętu gramofonu z wejściem DIN (może jakaś przejściówka z DIN na cinch)?

3. Co sądzicie o gramofonach Telefunken - mało o nich na tym forum (chodzi mi zwłaszcza o model TS 860)?

Nie jestem pro jeżeli chodzi o tę tematykę. Zależy mi jedynie by gramofon miał bezpośredni napęd. Resztę uzależniam od dobrych rad.

Pozdrawiam,

Łukasz

Gramofony Telefunkena to klasa wyzsza-srednia, sa niestety niedoceniane. Do podlaczenia do wejscia AUX potrzebujesz przedwzmacniacz z wejsciem DIN i wyjsciem Cinch, sa takie na Allegro

Gramofony Telefunkena to klasa wyzsza-srednia, sa niestety niedoceniane. Do podlaczenia do wejscia AUX potrzebujesz przedwzmacniacz z wejsciem DIN i wyjsciem Cinch, sa takie na Allegro

ani średnia ani tym bardziej wyższa, po prostu produkowano 2 lub 3 solidne budżetowe modele, o czym pisano, już na forum

audiokarma.org

jeśli telefunken to tylko s 500/600

np taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Telefunken S 500 może i dobry, tylko te sensorki lubią wysiąść i ramię...łamliwe nieco.

Natomiast ten TS-860 to miał facet w sklepie z vinylami w Łodzi, jak masz blisko to podjedź posłuchać, ul. Rzgowska 10. Ale z góry zanaczam, że na dobrą sprawę nie ma po co, bo to zabawa w gramofon, a nie gramofon.

Pozdro,

Yul

yul moglby choc jeden jedyny raz miec bezposrednie doswiadczenie z czyms zamiast olsniewac swa obswieconoscia co 2 watek w trosce o swoje yulowe stado bezwolnych owieczek - 860 i 500/600 sprawdzalem w tym samym czasie stojace obok siebie - pierwszy to zabawka, drugi to gorna polka z rynku amatorskiego z lat 70 (jesli kolega waluch mial na mysli rynek profesionalny to owszem telefunken mial tam sporo do zamieszania o czym w polsce jakos nikt nigdy nie wspomnial :) ) - gra bardzo dobrze z twardszymi shurami i ortofonem spu, niekoniecznie z denonem - nie ma oczywiscie klopotow z jakimis tam sensorkiami (na 7 znanych mi egzemplarzy) za to przejciowka "gumowa" potrafi sie przerwac przy rzucaniu gramofonem przy transporcie (mocne wstrzasy) badz przy nadmiernym przeciazaniu mimo ze samo raie gra naprawde swietnie i to z glowka 30g i naciskiem 4g czym nie moze sie pochwalic wiekszosc obecnych ramion - w koncu jego "dostojniejsze " studyjne wersje byly polecane wlasnie do takich zestawow. Mozna za to wymienic element laczenia na ramieniu na mosiezny i miec z tym spokoj do konca zycia. Czasem tez siada podnoszenie opuszczanie ramienia - poprostu zwalnia w czasie tej czynnosci, ale to absolutny drobiazg i latwy do usuniecia.

yul moglby choc jeden jedyny raz miec bezposrednie doswiadczenie z czyms zamiast olsniewac swa obswieconoscia co 2 watek w trosce o swoje yulowe stado bezwolnych owieczek - 860 i 500/600 sprawdzalem w tym samym czasie stojace obok siebie - pierwszy to zabawka, drugi to gorna polka z rynku amatorskiego z lat 70 (jesli kolega waluch mial na mysli rynek profesionalny to owszem telefunken mial tam sporo do zamieszania o czym w polsce jakos nikt nigdy nie wspomnial :) ) - gra bardzo dobrze z twardszymi shurami i ortofonem spu, niekoniecznie z denonem - nie ma oczywiscie klopotow z jakimis tam sensorkiami (na 7 znanych mi egzemplarzy) za to przejciowka "gumowa" potrafi sie przerwac przy rzucaniu gramofonem przy transporcie (mocne wstrzasy) badz przy nadmiernym przeciazaniu mimo ze samo raie gra naprawde swietnie i to z glowka 30g i naciskiem 4g czym nie moze sie pochwalic wiekszosc obecnych ramion - w koncu jego "dostojniejsze " studyjne wersje byly polecane wlasnie do takich zestawow. Mozna za to wymienic element laczenia na ramieniu na mosiezny i miec z tym spokoj do konca zycia. Czasem tez siada podnoszenie opuszczanie ramienia - poprostu zwalnia w czasie tej czynnosci, ale to absolutny drobiazg i latwy do usuniecia.

>>>Piotr,

To w takim razie jest gramofon do...naprawiania, a nie do słuchania płyt, skoro coś się w nim "...potrafi sie przerwac...", "...Czasem tez siada...", "...Mozna (czy trzeba?) za to wymienic...", itp., itd. Ale może pytającemu o to chodzi żeby taki właśnie gramofon mieć, kto wie? Wtedy oczywiście nie ma sprawy.

Wesołych Świąt,

Yul

(...) Ale może pytającemu o to chodzi żeby taki właśnie gramofon mieć, kto wie? Wtedy oczywiście nie ma sprawy.

Wesołych Świąt,

Yul

Absolutnie nie. Chciałbym zanabyć drogą kupna gramofon, który trochę u mnie zabawi i pogra. Nie interesuje mnie zabawa w rzemiosło - naprawianie/czekanie/odbieranie z serwisów.

Pytałem o Telefunkeny, bo takie coś zauważyłem w niezłym stanie do kupienia. Jeżeli jednak nie jest to dobry produkt, to wracam do punktu wyjścia: co nim jest? Polecane były tutaj Technicsy (przyznam, że mój fawory jeśli chodzi o audio - może przez sentyment), Duale i Thorensy. Mnie jednak zależy na podłączeniu nabytku do samograja, o którym pisałem wyżej (HD501).

Stąd też wątpliwość: co, z czym i za ile można kupić? Co jest potrzebne i czego nie muszę kupować?

Świadom jestem niskiego budżetu. Ale niestety złotówki nie mogę dołożyć bo żona i tak już krzywo na mnie patrzy ;)

Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt!

Łukasz

Yul, czepliwy jesteś jak amazońska małpiatka. jak się w coś przypierdoli, to się połamie, to jasne.

Yul zapewne chciał przez to powiedzieć, że jedyne wyjście to kupić nowego PJ...

o kurde nie sądziłem, że ten antymięsny słownik nie ma takiego popularnego słówka zadanego, sorry. na ten paseczek usilnie pracuję ;))

Jacuchna, nie nerwowo bo wylewu dostaniesz. O funkcji "ignoruj" słyszałeś? Jak nie, to mam do ciebie następne pytanko, odpowiesz z łatwością - masz na klawiaturce takie dwie strzałeczki? Jedna w górę, druga w dół? Wiesz o tym że służą do przewijania tekstu, czy to dla ciebie za duże odkrycie? Jak się czyjś wpis nie podoba, to przewijasz, bo widzę, że jak nie przewijasz, to nawijasz jak potrzaskany. A popisywanie się tu bluzgami i porównywaniem kogoś do małpiatki, to jest niestety na poziomie żula z rynsztoka.

Jacuchna, pod choinkę to rózga będzie...a tobie pewnie prawdziwy gramofon się śnił.

Absolutnie nie. Chciałbym zanabyć drogą kupna gramofon, który trochę u mnie zabawi i pogra. Nie interesuje mnie zabawa w rzemiosło - naprawianie/czekanie/odbieranie z serwisów.

Pytałem o Telefunkeny, bo takie coś zauważyłem w niezłym stanie do kupienia. Jeżeli jednak nie jest to dobry produkt, to wracam do punktu wyjścia: co nim jest? Polecane były tutaj Technicsy (przyznam, że mój fawory jeśli chodzi o audio - może przez sentyment), Duale i Thorensy. Mnie jednak zależy na podłączeniu nabytku do samograja, o którym pisałem wyżej (HD501).

Stąd też wątpliwość: co, z czym i za ile można kupić? Co jest potrzebne i czego nie muszę kupować?

Świadom jestem niskiego budżetu. Ale niestety złotówki nie mogę dołożyć bo żona i tak już krzywo na mnie patrzy ;)

Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt!

Łukasz

>>>Łukasz,

Niewykluczone, że coś za 500 zł można kupić, choć Ty potrzebujesz 5 rzeczy: gramofonu, wkładki, pre gramofonowego i 2 par kabli połączeniowych. Pre i kable spokojnie mogą być używane - poluj na portalach aukcyjnych, ale uważaj: nowe pre gramofonowe za kilkadziesiąt złotych (np. Vivanco, Monacor, itp.) to wyrzucanie pieniędzy. Gramofon też będzie musiał być używany. Gramofon to jednak urządzenie mechaniczne, a zakupienie 30-40 letniego urządzenia mechanicznego w stanie idealnym, na dodatek z widokami na długoletnią bezawaryjną pracę, moim zadniem graniczy z cudem. Rzeczywiście kupujesz "w ciemno" 30/40- letnie suszarki do włosów, miksery, golarki, termowentylatory, samochody? Wskazane jest zatem dokładne obejrzenie, sprawdzenie i posłuchanie tego. Szukaj czegoś co oferuje ktoś kto blisko Ciebie mieszka, żebyś mógł podjechać, obejrzeć i samemu to sobie do domu zawieźć. Jeśli to będzie możliwe unikaj gramofonów plastikowych z wkładkami montowanymi w systemie T4P (bez śrubek tylko na zatrzask), raczej z napędem paskowym, bo jak Ci silnik padnie, to może uda się go naprawić lub wymienić, a jak Ci padnie napęd DD, to całość wywalisz na śmietnik. Marka nie ma tu specjalnego znaczenia, będzie to i tak duży kompromis dźwiękowy. Nie zrażaj się np. porysowaną pokrywą bo to można wyszlifować, słuchać bez tego (jest nawet lepiej), albo z czasem kupić nowe. Gramofon musi natomiast trzymać obroty, one muszą dać się regulować, ramię musi przesuwać się płynnie, nie może klekotać, napęd nie może hałasować, z głośników nie może być słyszalny brum czyli takie jednostajne buczenie. W grę wchodzi pewnie jakiś tańszy gramofon japoński (Technics, Sony, Onkyo, Kenwood, bo ja wiem, no coś takiego, może jakiś Fischer), najlepiej bez żadnej automatyki, może być całkowicie manualny, bo automatyka nie jest na dobrą sprawę do niczego potrzebna. Natomiast wkładka powinna być nowa, będzie musiał wystaczyć model budżetowy za około 100 zł, np. Ortofon OM5E, Audio-Technica AT-95E.

Ewentualnie rozważ zamieszczenie ogłoszenia na forum, typu tani gramofon kupię, może ktoś coś ma, albo wie że ktoś inny ma na zbyciu.

Wesołych!

Yul

Yul, ty nerwowość to chyba swoją na mnie projektujesz, ja bez żadnej nerwowości pisałem, może niedokładnie przeczytałeś, może powinienem załączyć emo, a może zapatrzyłeś się po prostu na mojego avatara... zdrowych, wesołych.

a to brzydkie słowo to myślałem, że mi wykropkuje, wyluzuj.

Dzięki za wszelkie sugestie i rady.

Biorąc je wszystkie pod uwagę stwierdziłem, że chyba bardziej opłaci się poczekać, dorzucić pare setek i kupić solidniejszy zestaw. No chyba, że trafię naprawdę super sztukę. Wtedy nie będę się zastanawiał.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.