Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa i brzmienie Muse Mini DAC 4x TDA1543

viatraco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Próbowałem chyba w którymś z wątków STEREO przemycić podobne pytanie,ale bez odzewu.Postanowiłem umieścić jako nowy wątek w dziale DIY ponieważ koledzy wiele razy wspominali o prawidłowych implementacjach kości w konstruowaniu DACów.Wersja z jednym i czterema TDA1543.

Pojawiły się ostatnio na angielskim ebayu.Chińscy sprzedawcy sprzedają je jak ciepłe bułeczki od dawna.Wiem ,że były już kanapki z TDA,Valaby i inne gady :) ,ale cena tych jest śmiesznie mała.Na forach zagranicznych mało opinii, ale prawie zawsze są bardzo pozytywne opinie.Jeden osobnik nawet zestawiał w porównaniu tego Muse razem z DacMagiciem i ...Brystonem.Czyżby czyste szaleństwo ? Poniżej tekst

Ukryta Zawartość

i inne wątki

Ukryta Zawartość

tu są fotki bebechów

Ukryta Zawartość

a tu link do chińskiego sprzedawcy z widocznymi bebechami wersji na jednej kości

Ukryta Zawartość

Szukamy często czegoś o wysokim współczynniku muzykalność/cena ,dlatego zaciekawiły mnie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

też jestem tym daciem zainteresowany i prosił bym o wypowiedz czy różnica między zastosowaniem pojedynczej kośći w stosunku do czterech jest wyrażna i warta dopłaty?

szukam muzykalnego ciepłego dzwięku pod holdegrona.

• 2 tygodnie później...

obecnie jako żrudło mam podpienty odtwarzacz sansa clip+ flac i wzmacniacz słuchawkowy tpa6120,gra to bardzo bardzo dobrze nie wiem czy warto wymieniać klipa na rzecz tego daca (ceny podobne) clip gra ciepło szczegółowo i z dynamicznym basem,jeśli te ndac zagra podobnie to go kupuję.

• 1 miesiąc później...

Mam już tego Muse Mini 4xTDA1543. Na pewno zmienię zasilacz, bo ten dołączony to niestabilizowany, impulsowy i marnej jakości.

Zauważyłem, że obudowa DAC po jakimś czasie robi się ciepła.Jeszcze nie gorąca ale wyraźnie ciepła.Wyobrażam sobie ,że pomimo radiatorów kości też muszą być dość ciepłe. Czy jeżeli zamiast 12V zasilacza zastosuję 9V bez grzebania w rezystorach i innych elementach (nie mam doświadczenia w DIY) wyeliminuje problem przegrzewania ? Czytałem na zagranicznych forach o zdychających kościach TDA z powodu przegrzania kiedy są montowane po 4,8,16 sztuk.Dodam ,że na płytce PCB obok gniazda sieciowego jest napisane 9-13V.

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo nie wiem o jakim voltarzu zasilacz wziąć.

Mam już tego Muse Mini 4xTDA1543. Na pewno zmienię zasilacz, bo ten dołączony to niestabilizowany, impulsowy i marnej jakości.

Zauważyłem, że obudowa DAC po jakimś czasie robi się ciepła.Jeszcze nie gorąca ale wyraźnie ciepła.Wyobrażam sobie ,że pomimo radiatorów kości też muszą być dość ciepłe. Czy jeżeli zamiast 12V zasilacza zastosuję 9V bez grzebania w rezystorach i innych elementach (nie mam doświadczenia w DIY) wyeliminuje problem przegrzewania ? Czytałem na zagranicznych forach o zdychających kościach TDA z powodu przegrzania kiedy są montowane po 4,8,16 sztuk.Dodam ,że na płytce PCB obok gniazda sieciowego jest napisane 9-13V.

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo nie wiem o jakim voltarzu zasilacz wziąć.

..też jestem ciekaw...

• 3 lata później...

obecnie jako żrudło mam podpienty odtwarzacz sansa clip+ flac i wzmacniacz słuchawkowy tpa6120,gra to bardzo bardzo dobrze nie wiem czy warto wymieniać klipa na rzecz tego daca (ceny podobne) clip gra ciepło szczegółowo i z dynamicznym basem,jeśli te ndac zagra podobnie to go kupuję.

Ludzie zlitujcie się i włączcie korekcje błędów w Firefoxie. Oczy wypala przy czytaniu niektórych postów.

A co do tematu to też jestem ciekaw jak to brzmi. Może viatraco wypowie się na temat. Mam dziesięć TDA1543 i nie wiem czy zawracać sobie nimi dupę i składać DACa czy nie.

• 1 miesiąc później...

Mam tego DACa od pół roku ale jak przyszedł trafił do szafy po krótkich testach bo dziwnie brzmiał na jednym kanale. Teraz mi o nim przypomnieliście, trafił znów do testów i problem ten sam jeden z kanałów grał średnicą. Po otwarciu okazało się że ktoś w torze audio zamontował zły kondensator (100nF zamiast 2,2nF). Po wymianie na odpowiedni jestem miło zaskoczony jakością. Fakt grzeje się dość mocno LM317 jakieś 70stopni, a kości TDA mają jakieś 50 na radiatorze. Zmniejszenie napięcia zasilania powinno przynieść zmniejszenie temperatury, to jeszcze do sprawdzenia....

• 9 miesięcy później...

Mam takie urządzonko (TDAx4) gra jak za tą kase rewelka, w porównaniu z NostromoWolf. Przede wszystkim nie szumi jak NW, bez sygnału idealna cisza. Nie porównywałem z droższymi DAC'ami

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.