Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C372 i Cerwin Vega

mar_celi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tu nowy choć prześledziłem już forum i zapoznałem się z lekturą mam pytanie odnośnie konfiguracji. Parę lat temu byłem posiadaczem wzmacniacza Sony TAF-690ES do tego korektor, Cd również Sony i polskie głośniczki Zeus 400. Z efektu byłem zadowolony dużo basu, słucham rożnego rodzaju muzyki zestaw według mojej oceny sprawował się nieźle. Później nadszedł czas na zmianę, postanowiłem kupić kino domowe. Amplituner Onkyo 607, do tego zestaw Yamo E680, subwofer JBL 250ES. Niby wszystko było w porządku ale do muzyki, której częściej słuchałem jakoś się to specjalnie nie nawało bas był mało kontrolowany do tego rozlazły i jakiś taki pudełkowy nie było efektu szybkości i czystości. Zestaw poszedł na sprzedaż. Obecnie kupiłem wzmacniacz NAD C372 do tego głośniczki Cerwin Vega CLS-12 podłączyłem kompakcik Sony. Głośniczki jeszcze się wygrzewają jednak oczekiwałem podkreślonej góry ze względu na tubowy głośnik wysokotonowy i soczystego basu, jednak do tego wkrada się jeszcze zbyt dużo jak dla mnie średnich tonów przy głośniejszym słuchaniu robi się bałagan. Szukam CD Rotela, ale nie sądzę żeby uratował lub zmienił aż tak mocno jakość dźwięku. Wiem że to możne mało "profesjonalne" podejście do tematu ale zacząłem się rozglądać znów za korektorem :-( Kabelek którym mam podłączony kompakt do wzmacniacza to Qeud Quinex głośniki Eagle (pozostałość po starym zestawie) Co mogę zrobić żeby wyciąć średnicę, proszę o poradę troszeczkę się podłamałem, a nie chciał bym wymieniać elementów żona może nie być zbyt zadowolona, zwłaszcza jeżeli chodzi o głośnik. Planuję dokupić Cd Rotel, ostatnio nawet udało mi się upolować model RCD 1070 jednak po otrzymaniu przesyłki, podłączeniu kompakcik nie "widział" płyt otwierał szufladę i wypluwał co się w nim znajdowało. Nawet nie miałem okazji usłyszeć jak to działa. Zastanawiałem się również nad B&W ale jakoś poszedłem w inną stronę ze względu na średnicę głośnika basowego. Jak już napisałem wolałbym zostawić na stanie obecnie posiadane głośniki. Wiem że to może nie ta klasa sprzętu jaką posiadają użytkownicy tego forum ale dzięki za jakiekolwiek sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/75747-nad-c372-i-cerwin-vega/

Kup jasno grający odtwarzacz CD (wpisz w wyszukiwarkę jasno grający odtwarzacz CD) , jasno grające kable (wpisz w wyszukiwarkę jasno grające kable) i jasno grający interkonekt (wpisz w wyszukiwarkę jasno grający interkonekt). Powinno pomóc i skutecznie zmniejszyć średnicę ...

Dzięki za sugestie, jest jeszcze szansa na uratowanie tego zestawy cdkiem i kablami? Czy szukać kupca na wzmacniacz i składać od początku, jak wcześniej pisałem kolumny wolałbym zostawić. Jasno grające CD do kwoty 1400 zł Arcam, Marantz czy źle przypominam sobie wypowiedzi z forum. Ewentualnie jakiego wzmacniacza szukać do tych kolumn żeby miał odpowiednią moc i potrafił coś z nich wydobyć. Wiem że przerobiliście już sporo konfiguracji dlatego tyle pytań, trochę mi wstyd że po większości zakupów zamiast przed ale miałem nadzieję że to będzie trafiony zestaw. Takie sugestie padły na innym forum co prawda bardziej o elektronice niż sprzęcie audio.

Trudno powiedzieć gdzie leży problem bo gra cały system, a Twoja konfiguracja jest co najmniej "egzotyczna" jak na warunki typowo audiofilskiego forum. Bo po pierwsze, wzmak chociaż bardzo mocny jak na typowe potrzeby melomana, to na pewno nie jest to sprzęt do zastosowań nagłośnieniowych... to wzmacniacz o zapędach audiofilskich, do podobnych kolumn, który szczytem hi-endu oczywiście nie jest, ale co jak co podstawowe znamiona "dobrego" grania, typu scenę, wgląd w detale, barwę, a przede wszystkim banalną rzecz, taką jak równowaga tonalna, to już na 100% ma! Stąd nie ma mowy, żeby ten wzmacniacz był źródłem - sam w sobie - totalnie zaburzonej równowagi rejestrów -> wypchana średnica, a schowana całkiem góra pasma/bas itp... Wygląda na to, że albo kolumny grają w "taki sposób" (niestety nie słyszałem ich) i potrzeba im typowo estradowego wzmocnienia, aby to jakoś naprostować. Możliwe, że też wzmacniacz nie dogaduje się z nimi (zwyczajnie nie daje im rady?), Możliwe, że też źródło daje do bani sygnał z wypchaną średnicą i tak to dziwacznie gra. Jedyna rada: kombinować. Pożyczyć inne źródło, albo faktycznie poszukać estradowego wzmacniacza (skoro kolumn nie zmieniamy rozumiem?). Już na 1 rzut oka czujemy, że mamy mezalians - audiofilski wzmacniacz, a kolumny, hmmmmm wyglądające dość agresywnie, czyt. estradowo :) Warto również pokombinować z ustawieniem i poprawą akustyki pokoju...

Co do mocy oczywiście nie wykorzystam jej nawet chyba w połowie, brałem ten wzmacniacz ze względu na podpowiedzi użytkowników innego forum. Ale od tej pory trochę poczytałem przypomniałem sobie wcześniejsze doświadczenia..... Reasumując albo inny wzmacniacz, albo inne kolumny :-( Brałem akurat ten model ze względu właśnie na dynamikę tego mi brakowało przy zestawie 5.1 nawet przy subie JBL'a 30 cm (choć to akurat żaden argument strasznie się popsuli). Czyli albo sprzedaję głośniki i szukam innych + CD, albo sprzedaję wzmacniacz i szukam wzmacniacz + CD. Co do tego NAD'a polecacie jezeli się na to zdecyduję nie chciałbym kolejny raz poleźć w malyny, tylko pokupić sprawdzoną konfigurację. Chodzi mi głównie o dynamikę i basik, którego mam niedosyt. Nie wiem czy dobrze rozumuję ale im większą średnica głośnika niskotonowego tym lepszy efekt. Miałem do tego wzmacniacza podłączone Jamo E680 ale też nie było rewelacji, w ubiegłym tygodniu sprzedałem. Kompaktu muszę szukać dopiero jak zdecyduję się na głośniki czy mogę coś kupić a później ewentualnie kablami poprawiać brzmienie?

• 4 tygodnie później...

Poczytałem trochę opinii i wypowiedzi odświeżę temat.Może z innej beczki jaki wzmacniacz do tych kolumn - Cerwin Vega XLS-12, przetestowałem NAD'a C372 i w ogóle się nie sprawdził. Dźwięk suchy, praktycznie sama średnica, wysokie tony słabo widoczne, bas nie jak z amerykanckich filmów tylko przeciętny bez nurkowania w piwnicę. Poczytałem kilka postów i znalazłem kilku użytkowników, którzy testowali ten sprzęt. Może cos by doradzili w doborze wzmacniacza do kolumn Cerwin Vega XLS-12. Chciałbym poczuć te ostre kopniecie, najlepiej jeżeli będzie to wzmacniacz cywilny, nie końcówka mocy z estrady ze względu na wystrój to już mineły czasy kawalerki....

Ja bym wybrał do Cerwin Vega któryś z poniższych z allegro :

Sony TA-F 707 ES - 1299 zł

Onkyo 9711 - 999 zł

Onkyo Integra 8870 - 790 zł

Sony TA-F 700ES - 899 zł

Yamaha AX-700 - 595 zł

Zaraz - a jakie jest CD ? I jakie pomieszczenie ?

Ja bym wybrał do Cerwin Vega któryś z poniższych z allegro :

Sony TA-F 707 ES - 1299 zł

Onkyo 9711 - 999 zł

Onkyo Integra 8870 - 790 zł

Sony TA-F 700ES - 899 zł

Yamaha AX-700 - 595 zł

Zaraz - a jakie jest CD ? I jakie pomieszczenie ?

Pomieszczenie 23 m2 otwarte na resztę mieszkania, CD Rotel 1070. Nie chciałbym kupować w ciemno tylko brać sprawdzony zestaw. Wcześniej ktoś polecił NAD C372 niestety z tymi głośnikami zupełnie się nie sprawdził. Dzięki za odpowiedź byłbym wdzięczny za podesłania linka na PW do aukcji z Sony 707 ES nie mogę tego znaleźć. Kidys miałem ES 690 byłem z tego zadowolony. A z który model będzie się najlepiej sprawował pod kątem jakości dźwięku? Moja żonka słucha spokojniejszej muzyki chciałbym żeby również była zadowolona.

Zgadzam się z Morvenem. Miałem ten wzmacniacz i miło go wspominam.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

no to bardzo ciekawe jak zagra ten zestaw z innymi kolumnami skoro, jak twierdzisz, z basowymi Cerwin Vega gra to głównie średnicą...

ja na Twoim miejscu bym się pozbył czym prędzej tego wzmacniacza, choć krążą o nim niemal legendy na tym forum

Warto może pobawić się okablowaniem a nie zmianą wzmacniacza. MIałem ten wzmacniacz i naprawdę wiem co on potrafi na basie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Panowie. Polecam przeczytać 1 post i się do niego ustosunkować. Kolega posiadał wcześniej kolumny Tonsil Zeus grające (jeżeli nie zmienił pokoju odsłuchowego) w 23m2. Jeżeli słuchał muzyki przy poziomie natężenia dźwięku do którego te kolumny zostały stworzone, to wskazuje to na przemieszczenie żeber i owinięcie żołądka wokół kręgosłupa. Przy takich upodobaniach odrzuciłbym jakikolwiek sprzęt uważany za audiofilski. Coś mi się zdaje, że dla większości Nas tu starających się pomóc bas, którego jak kolega twierdzi jest za mało wystarczyłby na 2 pomieszczenia. Każdy ma inne upodobania i myślę, że tu o bas wciskający w fotel chodzi. Jako już były użytkownik C372 (stoi i czeka aż nowy właściciel po niego przyjedzie) śmiem twierdzić, że jest to najlepszy wzmacniacz zintegrowany o takiej mocy jaki można nabyć za około 2k, ofc używany. Gra naprawdę równo z fajną dynamiką i stereofonia. Co prawda ma troszkę bułowaty bas. No i Carvin Vega...

Sprzedałem głośniczki, choć po podpięciu do innego wzmacniacza faktycznie grały soczyście i nisko, wokal był jako taki... Ale to jednak nie to na czym mi zależało, rozpocząłem poszukiwania czegoś innego. Mam w zasadzie na chwilę obecną dwa typy. Focale 816V? Znalazłem takie z rynku wtórnego, roczne za niecałe 4 tyś zł, podobno jeszcze do negocjacji. Podobno Focal i NAD to dość udany duet. Jak będą miały się do tego wzmacniacza i muzyki typu rock, elektroniczna? Niestety na miejscu nie mam możliwości odsłuchu mogę się kierować jedynie opiniami użytkowników, oraz Usher V-604. Niestety również nie ma ich w lokalnym salonie, nie wiem czego się spodziewać. Troszkę się obawiam ze względu na wcześniejsze zestawy niskości i ilości basu z 16-17 cm przetworników. Bardziej skłaniał bym się do średnicy 20-25m i cenie do myślę że maksymalnie pod 4k. Polecano mi również KEF Q70

Dziś byłem w lokalnym sklepie posłuchałem Paradigmów 9v6 i jestem pod dużym wrażeniem. Całkowicie zmieniłem definicje słowa bas. Niestety Focal'e już się skończyły ale umówię się jeszcze na porównanie z Monitor Audio.

Dziś byłem w lokalnym sklepie posłuchałem Paradigmów 9v6 i jestem pod dużym wrażeniem. Całkowicie zmieniłem definicje słowa bas. Niestety Focal'e już się skończyły ale umówię się jeszcze na porównanie z Monitor Audio.

porównaj sobie z Monitor Audio BX6, zobaczymy o jaki "bas" Ci cały czas chodziło...

Czyli Monitor Audio mają niedociągnięcie pod względem basu do Paradimów? Czytałem opinie że górę i średnice znów mają lepszą. Seria 9 wystarczy czy 11 do 23 m2 będzie z zapasem, nie chciałbym też przesadzić no i jak to się ma do wspomnianych wcześniej Dali, Vienna, Dynaudio czy bedą pasowały do tego wzmacniacza jak ostatnie trzy marki. Wiem ze trochę dużo i chaotyczny skład pytań ale nie chciałbym drugi raz zaliczyć wtopy z głośnikami i jak już kupie nie wymieniać tak szybko ja CV ze względu na "niedosyt lub niedociągnięcia". A już był plan żeby pozbyc się wzmacniacza na szczęście kilka osób z tego forum mi to wyperswadowało za co dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.