Skocz do zawartości
IGNORED

podłączenie paswynego suba do amplitunera

edi_xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dostałem jakiś tani zestaw kolumn do kina domowego, niestety subwoofer jest pasywny.

Nigdy jeszcze nie miałem takiego (zawsze aktywne suby) i mam pytanie jak go podłączyć do amplitunera (Yamaha RX-V450)?

Zestaw jest 8 ohmowy.

Parametry suba:

Impedance: 8Ω

Sensitivity: 89dB

Frequency Response: 30Hz~300Hz

Handling Power: 30-120W

Tylko przez dodatkowy wzmacniacz z filtrem, czyli trzeba go "uaktywnić".

(Z podanych parametrów wynika, że nie ma zwrotnicy i wejść dwukanałowych. Nawet w takim przypadku, kolumny podstawowe MUSZĄ być z kompletu, bo nie zgrają się z subwooferem.)

Subwoofer ma tylko bananowe wejścia + i - tak samo jak pozostałem kolumny. Wszystko razem to oczywiście komplet więc razem muszą pasować.

Nie można go podłączyć jako zwykłą kolumnę ? Gdzieś coś czytałem, że podłącza się razem z frontowymi, ale żadnych szczegółów.

Dodatkowego wzmacniacza to ja nawet nie podłącze do tej Yamahy, gdyż nie ma pre outów żadnych (tylko na activ suba).

Kup gotowy panel, będą tam wejścia wysokopoziomowe. Wycinasz otwór w tylnej ściance suba, montujesz szczelnie panel. Podłączasz przez wej. wysokopoziomowe kolumny L,P (przelotka). Odcięcie ustawisz maksymalnie nisko i szafa gra.

W przypadku chęci połączenia z Twoim wzmacniaczem jako pasywny:

1. Należy odwrócić fazę jednego kanału, wzmacniacz zacznie pracować w mostku.

(Wyj pre out> odwracacz fazy>wej pre in.)

2. Kolumnę połączoną z odwróconym kanałem łączysz z wyjściem wzmacniacza też odwrotnie (+ do -).

3. Wyjścia +L i +P łączysz z subem.

4. Do kolumn L,P dorabiasz filtr górnoprzepustowy pasywny o f=górnej f suba. Jak sub jest niefiltrowany, dorabiasz mu filtr dolnoprzepustowy.

5. Na koniec okazuje się, że taki komplet kolumn (2.1) jest zbyt dużym obciążeniem wzmacniacza i wszystko psu w dupę.

Dzięki za informacje.

W tej Yamasze mam fronty A i B, czy nie mogę więc włączyć kanału B i do jednej z końcówek L bądź R podłączyć tego pasywnego suba? Czy nie powinno to działać?

Dzięki za informacje, to w sumie dobrze że tak nie próbowałem...

Dziwne to trochę, że nie można go podłączyć pod kanał B.

Odnośnie samego suba to już wiem, że pasywne to same problemy i oszczędzanie na aktywnym mija się z celem...

Mam jeszcze pytanie odnośnie samych kanałów A i B, czy to są całkowicie oddzielne frontowe końcówki mocy czyli mogę podpiąć na raz 4 kolumny frontowe i taki sam dźwięk będzie dochodził do wszystkich czterech kolumn? Czy tu może jednak chodzi o coś innego? Pytam bo nigdy z tego nie korzystałem.

Niezupełnie KANAŁY A i B, lecz pary kolumn A i B z kanałów L,P.

To tylko podwójne wyjście z tej samej końcówki mocy, dodatkowo może być rozwiązane na 2 sposoby: w większości przypadków równoległe, spotyka się jednak połączenie szeregowe, co jest moim zdaniem nielogiczne i kłopotliwe w użytkowaniu.

Czyli jeśli podłącze pod A i B 4 kolumny (2 pary) to będą grały razem ale wzmacniacz będzie wysyłał mniejszą moc (rozdzielona na 4 a nie tylko na 2 kolumny) i będą grały, ale ciszej? Czy jeszcze inaczej mam to rozumieć?

Jakie miało być wykorzystanie tych A i B we wzmacniaczach, że często producenci to oferują ?

>Czyli jeśli podłącze pod A i B 4 kolumny (2 pary) to będą grały razem ale wzmacniacz będzie wysyłał mniejszą moc (rozdzielona na 4 a nie tylko na 2 kolumny) i będą grały, ale ciszej? Czy jeszcze inaczej mam to rozumieć?

To dużo bardziej skomplikowane: (podaję dla kolumn A i B identycznych)

Dla A+B równoległych- impedancja 2x mniejsza, wzm. wysyła 2x większy prąd.

Dla A+B szeregowych- impedancja 2x wyższa, prąd 2x mniejszy

Dla kolumn A i B różnych połączenie komplikuje się jeszcze bardziej, bo moc nie jest rozdzielana równo między pary A i B.

>Jakie miało być wykorzystanie tych A i B we wzmacniaczach, że często producenci to oferują ?

Bi-wiring, czyli kablomania dla każdego (tylko dla wyjścia A+B równoległego).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.