Skocz do zawartości
IGNORED

Projektory: Epson EMP-TW680 - Optoma HD 20 - Epson EH-TW450 - Pomocy!

deerrr

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy wszystkich!

Zamierzamy kupić nasz pierwszy projektor.

Projektor będzie zamontowany zamiast telewizora (przeczytałem na forum, że nie Wszyscy się z tym zgadzają). Dużo pracujemy więc, będziemy oglądać raczej średnio 1h dziennie (wiadomości do śniadania i jeden film na dwa dni). Mamy salon, który jest dość nasłoneczniony, ale mamy rolety więc jest możliwość ich przysłaniania. Zaznaczę, że cały salon mamy w kolorze białym, ale zamierzamy wymalować ekran farbą projekcyjną szarą. Na nasz potrzeby wystarczy HD Ready - filmy w standardzie HD, telewizja z "N-ki" i pokazy slajdów podróżniczych z kompa. Nie gramy i nie oglądamy sportu.

Dowiedzieliśmy się z forum, że warto szukać wśród trzech producentów: Optoma, Epson i Panasonic. Wybraliśmy w naszym zakresie cenowym 3 modele:

1. Epson EMP-TW680 (ten sam model co EMP-TW700 tyle, że bez głośnika). - kusi długa żywotność lampy

2. Optoma HD 20 - ma bardzo dobre opinie i w FULL HD - tak przyszłościowo (może kiedyś jakiś blu-ray). Obawa o tęczę i problemy serwisowe. Krótka gwarancja

3. Epson EH-TW450 - kusi cena i zwycięstwo w rankingu CHIP-a (choć nie wiem czy CHIP, może być miarodajny)

www.chip.pl/ranking/wyswietlanie-obrazu/projektory-do-kina-domowego

Prosimy o pomoc w wyborze i opinie, jeżeli ktoś miał podobny dylemat w tym segmencie. Zależy nam na żywotności lampy. Słyszeliśmy, że nieraz producenci dodają drugą lampę gratis. Miło by było, jakby dobrze się spisywał w jasnych pomieszczeniach

Może ktoś ma do polecenia jakiś inny model.

Pozdrawiamy

Tomek i Ewa

EMP-TW680 różni się od TW700 nie brakiem glośnika tylko innym obiektywem. TW700 ma trochę lepszy. Sam miałem TW600 i krótko TW700. Z tego co widziałem, rożnica między TW680 i TW700 nie jest wielka. Kolega ma HD20. Jasny, wyrazisty i dynamiczny. Świetne kolory. Jednak czerń dość słaba (przyda się szary ekran). Niestety, jestem czuły na tęczę (reaguję zmęczeniem). Jednak 2-godzinny pokaz slajdów nie wywołał u mnie bólu głowy. Daje wyrazisty obraz nawet w nie do końca zaciemnionym pomieszczeniu. Jest też glośniejszy niż epsony. Z kolei obraz z epsonów jest odrobinę mniej dynamiczny, ale poziom czerni dzięki automatycznej przysłonie nieco lepszy (odczuwalnie). Kolory dają się teaż ustawić na bardziej naturalne niż w Optomie. Lampa w moim starym TW600 wytrzymała 3500 h. Z kolei w moim aktualnym TW2000 widzę wyraźny spadek jasności już po 1000 h.

Z Epson EH-TW450 dajcie sobie spokój. Cena może i dobra, ale kontrast dynamiczny żałosny - poniżej tych 3 projektorów (3x! mniejsz niż w TW700). To raczej hybryda multimedialno-kinodomowa.

Różnica miedzy HD-ready i Full HD jest widoczna raczej z bliska. Dobry projektor 720p jest lepszy w odbiorze niż słabszy full HD. Dlatego z tych 3 wybrałbym TW700 lub TW680 (jeśli byłaby dużo niższa cena).

Jeśli jednak możecie dorzucić trochę grosza, to proponowałbym EH-TW3000 lub nawet lepiej TW3200. Wyraźnie lepsze.

A ja radziłbym zobaczyc mitsubishi hc3800 lub epson tw3200,mitsubishi lama zywotnośc 5000h a epson ma 3 lata gwrarancji na lampę, oba w granicach 4 tysięcy, obraz o niebo lepszy niz optoma hd20 czy epson tw680

Cześć,

Po zaczerpnięciu informacji z forum, przemyśleliśmy wszystko i kupiliśmy EH-TW3200. Przyjdzie do nas najprawdopodobniej po świętach. Przetestujemy i będziemy pisać :)

Teraz siedzimy nad doborem przewodów. Może coś nam dopowiecie (może założyć inny wątek):

Chcemy wyprowadzić wszystkie przewody z tego projektora do tzw. "centrum". Odległość 10m.

1. HDMI - 2 szt.

2. Komponent - 1szt.

3. Kabel sterujący do opuszczania ekranu

4. USB - (tu jest problem z długością)

Przewód komputerowy i S-Video już mamy.

Przeglądaliśmy na Allegro i rozrzut cenowy jest tak niesamowity, że aż w to trudno uwierzyć.

Chcielibyśmy zakupić coś "średniego" co ma dobrą proporcję jakości do ceny. Chcemy kupić takie przewody aby były odpowiednie do poziomu naszego projektora. Nie zależy nam na płaceniu za coś, czego już nie widać :) Może macie jakieś sprawdzone kable? Czy maja one jakieś parametry po których można by było się kierować przy wyborze?

Z USB jest ten problem, że podobno pow. 3m długości nie działa.

Pozdrawiamy

Tomek i Ewa

Witam. W przypadku 10-metrowych kabli HDMI niestety widac jakość. ja posiadam Suprę. Polecam. Ja przy niej zostanę na pewno. Nie jest zbyt drogi i można z drugiej ręki kupić. W przypadku 12 metrow jakość jest perfekcyjna. Widziałem też dobry obraz na DaVinci, ale chyba 8m. Z kolei 10m Vivanco pogarszał jakość. Z tą suprą jest o tyle fajnie, że jak kupicie HDMI 1.4, to w przyszłości, przy wymianie projektora na 3D nie bedziecie wymieniać. USB można próbować obejć problem kupując tzw. aktywne huby (czyli zasilane). Kosztuje to grosze. Ja miałem kiedyś przewód o łącznej długości ok 5m (do drukarki) z wpiętym po środku hubem za 29 zł i działało. Ale 10m... Musicie sami sprawdzić.

Na USB jest prosty sposób - tzw. aktywne przedłużacze USB. Mam dwa takie 5m połączone razem i wszystko działa jak należy.

Proponuję kupić takie, które obsłużą USB2.0 - z tymi najtańszymi może być różnie.

To czy USB działa powyżej pewnej długości zależy od jakości kabla ale też jakości połączonych ze sobą urządzeń.

Raz zadziała na zwykłym pasywnym przedłużaczu 5m, innym razem marnej jakości kabel 1m może stanowić barierę nie do przeskoczenia.

z DLP polecam jeszcze tańszy od HC3800 "Mitsubishi HC3200" obraz ma zbliżony do HC3800 albo miejscami nawet taki sam.

Tu test porównawczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście można test sobie przetłumaczyć

Ukryta Zawartość

Nie należy zapominać jeszcze o "Samsung SP-A600B"

Jeszcze mała uwaga. Optoma ma dobry serwis ale gwarancja tylko 24miesiące!!!. A reszta projektorów przeważnie 36miesiecy.

I tak samo potwierdzam ,ze Mitsu ma 5000h na lampe ,a Optoma mniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Cześć!

Pytaliśmy o różne rzeczy na forum - dzięki za pomoc, a teraz możemy się podzielić wrażeniami :)

Projektor jak dla Nas super. W naszym domu również służy jako telewizor i z pewnością go zastępuje. Bardzo dobrze sprawdza się w jasnych pomieszczeniach. Jest funkcjonalny i ergonomiczny

Mamy tylko jeden problem, ponieważ powiesiliśmy go pod sufitem i obraz przy rozmiarze ok. 95" z lewej strony przybiera tzw. trapez - lewa pionowa krawędź idzie delikatnie pod skosem(delikatny trapez). Sprawdzałem w instrukcji użytkowania i tam nie ma nic na ten temat. Zaznaczę, że projektor nie jest podwieszony w zupełnym poziomie (jest pod lekkim kątem w stosunku do wiązki światła).

Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Użytkowaliśmy go przez pewien czas na łazie i nie było takiego problemu.

Pozdrawiamy

Tomek i Ewa

Aha to USB to był błąd w specyfikacji sklepu

myślę że trzeba go ustawić idealnie w pionie i w poziomie i skorzystać z lensshift, czyli przsunięcia obiektywu by dokładnie wycelować w ekran. Choć są to zmiany skokowe. Widziełem ten projektor na Audio Show 2010 i posiada on dość dużą korekcję przesunięcia w pionie i poziomie.

w moim wysłużonym panasonicu PT-AE500 do korekcji trapezu służy "korekcja keystone"

u Was chyba tego nie ma, w zamian jest lenshift.

na pewno ktoś z użytkowników podpowie dokładniej.

pozdrawiam

Ja mam keystona, ale nie korzystam. Powiesiłem pod sufitem, wypoziomowałem i korzystam tylko z lens shiftu. Keystone podobno pogarsza rozdzielczość. Można rozpatrzyć ew. dłuższy uchwyt sufitowy. Moj jest wyciągnięty na ok 70 cm.

• 1 rok później...

a jak ma sie sufit bardzo wysoko? ja mam na prawie 5 metrach. Dom nad jeziorami wysoko na wzgórzu.mocno śiwetlony słoncem. potrzebuje serio jarania mocno. jaki model????

czy keystone pomoże przy tak wysokim suficie?

Na USB jest prosty sposób - tzw. aktywne przedłużacze USB. Mam dwa takie 5m połączone razem i wszystko działa jak należy.

Proponuję kupić takie, które obsłużą USB2.0 - z tymi najtańszymi może być różnie.

To czy USB działa powyżej pewnej długości zależy od jakości kabla ale też jakości połączonych ze sobą urządzeń.

Raz zadziała na zwykłym pasywnym przedłużaczu 5m, innym razem marnej jakości kabel 1m może stanowić barierę nie do przeskoczenia.

a gdzie taką kupic?

A jaką będziesz miał odległośc projektora od ekranu i jaki masz budżet na projektor?

no tzw budżecik to ja mam. wiem że tego nie kupię za jakieś małe 10k.

mój salonik jest dosyć duży. wysokośc przy schodach 5 m no i długi, tak na oko do ekranu bede miał z 8 metrów.muszę spytać architekta.,

• 2 miesiące później...

no tak, jak sie ma duża chate to sie zaczynaja, problemy . , dwa miesiace stracone -stoje niemal w miejscu , paru głupków przylazło, kazdy chciał zaliczke a konkretów nie potrafili powiedzic. w klitkach prl-lkowskich chyba porojektują kina dla............. lalek.

Antresola ich przstraszyła.

jaki projektor radzicie???? musi miec trójwymiar.

Sony HW30, Optoma HD83 to moje typy. Musisz dobrze obliczyć odległość ekranu od projektora, żeby obraz nie wychodził poza ramy ekranu lub żeby nie był za mały. Owszem, te dwa projektory mają dzużą możliwość regulacji, ale i tak trzeba się trzymać wytycznych. Mogę ci podać namiar na człowieka który jest specjalistą w tej dziedzinie.

a jak ma sie sufit bardzo wysoko? ja mam na prawie 5 metrach. Dom nad jeziorami wysoko na wzgórzu.mocno śiwetlony słoncem. potrzebuje serio jarania mocno. jaki model????

czy keystone pomoże przy tak wysokim suficie?

Keystone sobie nie poradzi. Poza tym działa on na zasadzie wycinania pikseli co spowoduje degradacje obrazu.

Pewnie powieszenie projektora na 2,5 metrowej rurze nie wchodzi w grę? rozwiązaniem są windy do projektorów (kosztuje kupę kasy) lub powieszenie projektora na ścianie( z odpowiednio dobranym dystansem rzutowania lub soczewką)

Będziesz musiał zaciemnić pomieszczenie(rolety) - projektory z duża jasnością mają przeważnie kiepski kontrast.

Pozdrawiam

też zaczynam poważnie przemyśliwać temat projektorka niedużego takiego na początek tej przygody (ale chyba już z trójwymiarem) . Nie za dużego ale w miarę dobrego(cena w zasadzie nie jest bardzo pierwszoplaanowa choc też nie chcę umoczyć moich paru pensji akademickich wnim . Najgorsze jest to że o ile jak każda baba o ile do strojów akceputuję i lubię czerń to w domu nie gustuję w czerniach i tu sie problem pojawia , bo jesli zastosuję projektorek jakiś w mym pokoju dziennym to co tu zrobić z nieczarnymi ścinami....moze ktoś doradzi, jak bardzo to wpływa na jakosc odbioru obrazu?

Druga sprawa to model w kontekście lampy . Coś ostatnio słyszałam dziwnego w jednym z warszawskich salonów o....hmmm gwarancji rozruchowej na lampę. Czy ktoś rozwinie i ten temat? Jak to jest z ta gwarancją na lampę? Czy są modele bardziej żywotne? Słyszałam gdzieś na forum że ktoś miał problemy z kupieniem lampy. Fajnie jest kupić coś ale takie by potem łatwo móc naprawić. Jako tzw "jajogłowa" jak to nas niektórzy nazywają wiem że lampa sie musi zużywać mimo osłon gazowych i wszelkich wynalazków. Pytanie brzmi jak szybko. I co z tym fantem zrobić gdy padnie.....czy są jakieś wyspecjalizowane sklepy z lampami do projektorów? Czym sie rózni DLP od LCd w projektorach tzn jakie szczególnie róznice miedzy nimi wystepują? U nas na uczelni na salach wykładowych głownie są chyba LCD-tak mi powiedział ktoś z techniki ....ale sie moge mylić. W zasadzie w tym temacie jestem mocno zielona...... moze ktoś rozwinie temat różnic miedzy projektorami.

Oczywiście chodzi o takie rozwiniecie tematu by były jakieś konkretne konkluzje finalne tak byśmy pchneli nieco temat do przodu w celu podejmwowania jakiś decyzji. Najgorsze jest gdy temat jest omawiany(jak na naszych zawodowych konferencjach) a nie ma....finalnej konkluzji.....tylko jest ....ogólna posympozyjna balanga z podtatusiałymi kawalerami po 60tce....

Co do kontrastu i jasnych pomieszczeń sama sie obawiam tego bo przecież jesli mam zwykły pokój pomalowany zwykłymi farbami a nie w zupełnej czerni to na nic sie zda coś co ma ogromny kontrast.........tak mi sie wydaje wstępnie ale moze sie mylę. Byłaby tez wdzięczna za jakieś sugestie .Czy ktoś widział czym sie różni praca danego w miarę dobrego projektora w pomieszczeniu zwykłym tj mieszkaniowym od np pracy tego projektora w pomieszczeniu zaczernionym?

Następna kwestia to hałasu............bo bardzo lubię słuchać muzyki (latino, jazz , rock, itp ale nie tylko) i jesli ma urządzenie służyć np do puszczania koncertów- to co z tym fantem? jaki projektor wybrac by sie nadawał do tego typu materiałów? Oj dużo pytań na wakacje....

bea

co raz bardziej sie gubie. cholernie duzo modeli na rynku , kazdy cwaniak w sklepie wychiwala swe . O co chodzi? jakie parametry porównac? juz wiem np ze rodzielcozśc to gówno. byłem w katowicach i serio mi te buraki taki kit chciały wcisnąc ze niemal ich zlinczowałem. jakieś gówno co nie świeci chcieli mi sprzedać. Ja teraz rozumiem że jesli lampa nie ma odpowiedniej mocy to nie moze siwecić jak bym chciał. LED mnie intryguje. moze ktos coś wie o tym? Ty Bea sie ucz, bo to serio długi temat. ja juz od dłuzszego czasu szukam czegoś dobrego i nie myśl stara ze to tak szybko przyjdzie. ja juz grube miesiąced stracilem na szukaniu dobrego swiecidełka.

PS A co to jest keysotone?

Projektora nie kupuje się porównując ich parametry. Idz do sklepu niech podłączą Ci kilka projektorów i kup ten który Ci się najbardziej podoba. A jak chcesz kupować projektor na podstawie danych to kup sobie Sony VPL-1000ES, który ma rozdzielczość 4k.

Ja od jakiegoś czasu używam sony VPL-HW30 i jestem mega zadowolony. Zwłaszcza w tej cenie za ktorą udało mi się go kupić :)

sęk w tym, że przed zakupem musisz odpowiedzieć sobie na parę pytań.

1 gdzie będziesz oglądać: salon, salka kinowa itp chodzi o warunki oświetleniowe

2 jaki masz budżet projektorów jest masa a ceny zaczynają się od 1500zł do 200000zł

3 technologia lcd czy dlp

4 wielkość ekranu i odległość projektora od ekranu

5 montaż : sufit czy szafka, kolega "bond6846" ponoś szuka tak długa a nie wie czym jest regulacja keystone. Odpowiadam łopatologicznie służy do prostowania boków wyświetlanego obrazu. Często po zamontowaniu projektora obraz zamiast być prostokątny , zmienia się w lekki trapez i korekcja keystone służy do redukcji takiego efektu i zrobienia z trapezu prostokąta.

6 relacja ceny do jakości(marka, gwarancja na lampę itp....)

Ja osobiście wybrałem epsona tw3200 wcześniej był mitsubishi3100. Obraz generalnie bardzo dobry czytaj można oglądać nawet w dzień, gwara na lampę 3 lata a to przecież koszt 1200zł i kosztuje w okolicach 4000zł.

Projektory dlp są trudniejsze do ustawienia mają z reguły cyfrowy keystone a to ponoć pogarsza obraz.

Wracając do wątku poprzednika im droższe świecidełko tym z reguły gorsza jasność. Niektóre wręcz nie nadają się do normalnych warunków mieszkaniowych tylko do salek kinowych przystosowanych kolorystycznie itp...

sęk w tym, że przed zakupem musisz odpowiedzieć sobie na parę pytań.

1 gdzie będziesz oglądać: salon, salka kinowa itp chodzi o warunki oświetleniowe

2 jaki masz budżet projektorów jest masa a ceny zaczynają się od 1500zł do 200000zł

3 technologia lcd czy dlp

4 wielkość ekranu i odległość projektora od ekranu

5 montaż : sufit czy szafka, kolega "bond6846" ponoś szuka tak długa a nie wie czym jest regulacja keystone. Odpowiadam łopatologicznie służy do prostowania boków wyświetlanego obrazu. Często po zamontowaniu projektora obraz zamiast być prostokątny , zmienia się w lekki trapez i korekcja keystone służy do redukcji takiego efektu i zrobienia z trapezu prostokąta.

6 relacja ceny do jakości(marka, gwarancja na lampę itp....)

Ja osobiście wybrałem epsona tw3200 wcześniej był mitsubishi3100. Obraz generalnie bardzo dobry czytaj można oglądać nawet w dzień, gwara na lampę 3 lata a to przecież koszt 1200zł i kosztuje w okolicach 4000zł.

Projektory dlp są trudniejsze do ustawienia mają z reguły cyfrowy keystone a to ponoć pogarsza obraz.

Wracając do wątku poprzednika im droższe świecidełko tym z reguły gorsza jasność. Niektóre wręcz nie nadają się do normalnych warunków mieszkaniowych tylko do salek kinowych przystosowanych kolorystycznie itp...

No właśnie ja bunkra nie che sobie robić z pokoju. Lubie Słońce ew zmierzch, a na pewno nie zaakceptuję " piwnicy" przysłowiowej . Czarnego locha. Może to miłe dla mężczyzny ale kobieta nie przepada za bunkrami z czarnymi scianami .My lubimy kwiaty, jasne kolory, ja przepadam za czerwienią, i jeslo sobie jakieś kino sprawię to z...... czerwonymi ścianami,. (tylko bez skojarzeń poporszę)

Budżet? hmmm gdybym miała patrzyć na moją pensję akademicką parsknąłbyś śmiechem, bo sklepowa więcej chyba zarabia ,( chyba paliwo mnie więcej kosztuje na dojazdy do uczelni niż tam zarabiam , na szczeście do biednych nie należę i inne rzeczy tez robię- ot taka obrotna złośliwa baba ze mnie,. . Zatem jakieś tam możliwości są. A im dłużej rozglądam sie na nieco mało mi znanym rynku właśnie rzutników to tym bardziej widzę ze opcji dużo. Wiec słucham pokornie wszelkich rad.Nie zdradzaj ąc swego budżetu. ( a nóż może nie małego bo babcia bogata)

ach my kobietki przewrotne , niby głupiutkie tzw "blondynki" co srubki krzyżakiem nie potrafimy wkręcić i nie wiemy co to bezpiecznik , a czasem jednak zaskoczyć potrafimy ..... hihihi

OK a teraz na poważnie załóżmy że budżet jest niemały to wtedy co?

bea

Pierwsze kroki skieruj do sklepu, niech Ci podłączą projektor dlp i lcd z tego samego przedziału cenowego. Zobaczysz czy jesteś podatna na efekt tęczy w przypadku tech. dlp oraz jaki obraz bardziej Ci odpowiada. Żywy, dynamiczny, mega konturowy (trochę jak z tv lcd- tech lcd) czy bardziej pastelowy, naturalny nie tak efektowny ale głębszy(trochę jak tv plazmowy- tech dlp).<br />

Powiedzmy że jest Ci to obojętne czy lcd czy dlp oraz montaż  i warunki nie wykluczą wykorzystania tech dlp(trochę trudniejsza w prawidłowej instalacji). Poczytaj anglojęzyczne strony w których porównują poszczególne modele. Zwróć uwagę na jasność projektora. Myślę że przy dziennym oglądaniu wynik podawany przez producenta na poziomie 1600lumenów będzie wystarczający ale powinnaś brać namiar na fantazję producentów gdyż specyfikacja tech. mija się często z praktyką. W przypadku zbyt jasnych projektorów stosuje się szare ekrany celem pogłębienia kontrastu. Nie zaproponuję Ci żadnego modelu z wyższego przedziału cenowego bo po prostu nie widziałem ich w akcji. Mogę polecić Ci  coś ze stajni jvc choć nie wiem czy nie potrzebują zaciemnionych pomieszczeń. Obraz ponoć bajka.<br />

Z drugiej strony oferta budżetowych projektorów oferujących również znakomity obraz jest bardzo bogata(nie ma przepaści pomiędzy poszczególnymi modelami). Wydając 4000-5000zł na pewno będziesz zadowolona a resztę kasy przeznacz na inne przyjemności;))

Pierwsze kroki skieruj do sklepu, niech Ci podłączą projektor dlp i lcd z tego samego przedziału cenowego. Zobaczysz czy jesteś podatna na efekt tęczy w przypadku tech. dlp oraz jaki obraz bardziej Ci odpowiada. Żywy, dynamiczny, mega konturowy (trochę jak z tv lcd- tech lcd) czy bardziej pastelowy, naturalny nie tak efektowny ale głębszy(trochę jak tv plazmowy- tech dlp).<br />

Powiedzmy że jest Ci to obojętne czy lcd czy dlp oraz montaż i warunki nie wykluczą wykorzystania tech dlp(trochę trudniejsza w prawidłowej instalacji). Poczytaj anglojęzyczne strony w których porównują poszczególne modele. Zwróć uwagę na jasność projektora. Myślę że przy dziennym oglądaniu wynik podawany przez producenta na poziomie 1600lumenów będzie wystarczający ale powinnaś brać namiar na fantazję producentów gdyż specyfikacja tech. mija się często z praktyką. W przypadku zbyt jasnych projektorów stosuje się szare ekrany celem pogłębienia kontrastu. Nie zaproponuję Ci żadnego modelu z wyższego przedziału cenowego bo po prostu nie widziałem ich w akcji. Mogę polecić Ci coś ze stajni jvc choć nie wiem czy nie potrzebują zaciemnionych pomieszczeń. Obraz ponoć bajka.<br />

Z drugiej strony oferta budżetowych projektorów oferujących również znakomity obraz jest bardzo bogata(nie ma przepaści pomiędzy poszczególnymi modelami). Wydając 4000-5000zł na pewno będziesz zadowolona a resztę kasy przeznacz na inne przyjemności;))

ciekawy ten pomysł i bardzo intrygujacy z ekranem ciemniejszym i jaśniejszym projektorem/. Nie powiem...............Bardzo mnie zaintrygował.!!!! dzięki!!!! to bardzo logiczna droga super pomysł.

Ciemny ekran stosuje się w pomieszczeniach jasnych, które odbijają świało. Jeśli masz miejsce polecam ekran ramowy Adeo plano grey bardzo fajna sprawa. Co do projektora najlepsze w swoich cenach są projektory JVC jeśli ma być taniej to Epson lub Optoma.

Ciemny ekran stosuje się w pomieszczeniach jasnych, które odbijają świało. Jeśli masz miejsce polecam ekran ramowy Adeo plano grey bardzo fajna sprawa. Co do projektora najlepsze w swoich cenach są projektory JVC jeśli ma być taniej to Epson lub Optoma.

podobno Optoma to dobre urządzenia.ktos zachwalal na forum. Czy to prawda? Bo Epson to mi się kojarzy raczej z drukarkami. A przecież nie mozna robić wszystkich rzeczy na raz . Co sądzicie o tym Optomie? jakie model są takie tip top?

Dobre modele w optomie zaczynają się od HD20. W tej chwili najlepszym wyborem w kategori cena jakość jest Optoma HD300X jest to dokładnie to samo co HD33 a cena sporo niższa.

Epsona miałem okazję oglądać w zeszłym roku na targach w Berlinie. Nie zachwycił mnie jakością. Były widoczne wyraźne "przeskoki" klatek.

No właśnie ja bunkra nie che sobie robić z pokoju. Lubie Słońce ew zmierzch, a na pewno nie zaakceptuję " piwnicy" przysłowiowej . Czarnego locha. Może to miłe dla mężczyzny ale kobieta nie przepada za bunkrami z czarnymi scianami .My lubimy kwiaty, jasne kolory, ja przepadam za czerwienią, i jeslo sobie jakieś kino sprawię to z...... czerwonymi ścianami,. (tylko bez skojarzeń poporszę)

Budżet? hmmm gdybym miała patrzyć na moją pensję akademicką parsknąłbyś śmiechem, bo sklepowa więcej chyba zarabia ,( chyba paliwo mnie więcej kosztuje na dojazdy do uczelni niż tam zarabiam , na szczeście do biednych nie należę i inne rzeczy tez robię- ot taka obrotna złośliwa baba ze mnie,. . Zatem jakieś tam możliwości są. A im dłużej rozglądam sie na nieco mało mi znanym rynku właśnie rzutników to tym bardziej widzę ze opcji dużo. Wiec słucham pokornie wszelkich rad.Nie zdradzaj ąc swego budżetu. ( a nóż może nie małego bo babcia bogata)

ach my kobietki przewrotne , niby głupiutkie tzw "blondynki" co srubki krzyżakiem nie potrafimy wkręcić i nie wiemy co to bezpiecznik , a czasem jednak zaskoczyć potrafimy ..... hihihi

OK a teraz na poważnie załóżmy że budżet jest niemały to wtedy co?

bea

Wtedy to JVC DLA albo Sony SXRD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym wybral Sony, troche z przyzwyczajenia, mam telewizor, htpc i projektor, wszystko chodzi bez zarzutu....obraz zarowno z Sony jak i JVC zuci cie na kolana :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podobno Optoma to dobre urządzenia.ktos zachwalal na forum. Czy to prawda? Bo Epson to mi się kojarzy raczej z drukarkami. A przecież nie mozna robić wszystkich rzeczy na raz . Co sądzicie o tym Optomie? jakie model są takie tip top?

Popularność Optomy wynika z faktu, że oferowała pierwsza wmairę tanie projektory FUllhd. Obecnie tanie modele mają raczej średni poziom w swoich cenach. Wadą Optomy są kratki na przodzie przez które wydostaje się światło często w małych pomieszczeniach odbija się ono od ekranu i pogarsza obraz. Ja osobiście wybrałbym chyba Epsona lub Mitsubishi HC3200. zaznaczam, że nie widziałem najnowszej Optomy w akcji jednak niepokoi mnie bardzo mocna żarówka, która do zastosowań kina domowego jet po prostu zbędna. Najnowsze modele Optomy mają na pokładzie całkiem drogi i dobry dark chip 3, który jest bardzo dobry jednak nie wiem jak się spisuje przy tak mocnej żarówce.

HD300X ma zdaje się dark chip 2 a Optoma HD 23 ma nowy dark chip3 więc ten tańszy model może mieć lepszą czerń

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.