Skocz do zawartości
IGNORED

Usher czy Aurum Cantus

supernatural

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów

Mam nadzieje że koledzy pomożecie mi rozwiązać pewien problem, w najbliższym czasie będę budował kolumienki w konfiguracji 2,5 i zastanawiam się nad dwoma zestawami przetworników:

USHER AUDIO 8935A + USHER AUDIO T-9950 bądź Aurum Cantus AC-130F1 + Aurum Cantus G2i

Który zestaw waszym zdaniem będzie lepszy pod względem brzmienia i przenoszenia basu,

zaznaczam że słucham muzyki ambitnej, instrumentalnej oraz troszkę elektronicznych brzmień.

Cena tych zestawów to taka górna granica a raczej nic lepszego nie wymagam.

Liczę na Waszą pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/75621-usher-czy-aurum-cantus/
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Witam serdecznie forumowiczów

Mam nadzieje że koledzy pomożecie mi rozwiązać pewien problem, w najbliższym czasie będę budował kolumienki w konfiguracji 2,5 i zastanawiam się nad dwoma zestawami przetworników:

USHER AUDIO 8935A + USHER AUDIO T-9950 bądź Aurum Cantus AC-130F1 + Aurum Cantus G2i

Który zestaw waszym zdaniem będzie lepszy pod względem brzmienia i przenoszenia basu,

zaznaczam że słucham muzyki ambitnej, instrumentalnej oraz troszkę elektronicznych brzmień.

Cena tych zestawów to taka górna granica a raczej nic lepszego nie wymagam.

Liczę na Waszą pomoc.

No to musisz się zdecydować, bo bas z 130F1 ma się nijak do basu z 8935A, a góra z 9950 ma się nijak do góry z wstęgi AC. A i tak tweetery Founteka są lepsze.

Jak przenoszenie basu i brzmienie to chyba nie 2.5 way a 3 way. 2.5 way to takie 2 way z większą efektywnością a f3 pozostaje taka sama. Popatrz coś za 3 way.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Usher się zgra ze sobą ale do ekspresyjnego dzwięku temu będzie daleko, dużo bliżej do sypialnianej przyjemnej kluski, za to Aurum się ze wstęgą nie zgra.

Na pewno aurumy będą lepszym wyborem wg. mnie, ale nie te głośniki. Lepiej zamiast wstęgi jakąś kopółkę do tego dobrać, w stylu Etona albo jakiejś Vifki np. PLki.

Poza tym bas z 13cm jest ale nie taki jak powinien, to samo tyczy się np. męskich niskich wokali. Lepiej brzmią z większych głośników więc pomyśl też nad 16stką zamiast tych maluszków.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Mam AC165 + T9950, nie narzekam, choć mistrzostwo świata to nie jest. Zawsze chciałem wypróbować wstęgi, ale jakoś mi nie po drodze. Myślę, że 8935 to raczej bliżej do AC165 a nawet AC180, AC130 to raczej mocny kompromis w zakresie basu.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Mi bardzo pasuje takie połączenie, kilka wysokotonowych przerobiłem i ten z budżetowych pasuje mi najbardziej.

Najlepiej było by popróbować na własnych uszach, kilka kolumn robi Akkus, można podejść do salonu i sprawdzić.

Jak przenoszenie basu i brzmienie to chyba nie 2.5 way a 3 way. 2.5 way to takie 2 way z większą efektywnością a f3 pozostaje taka sama. Popatrz coś za 3 way.

Nie wszystkim zalezy na niskim f3 i bas z 18tki w zupelnosci potrafi zadowolic... A wieksza efektywnosc tez jest tylko w danym zakresie i po to stosuje sie dodatkowy wlasnie woofer..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123 jeżeli koś pisze

to przenoszenie basu rozumiem jako osiągniecie bardzo niskich częstotliwości. Jeżeli zależy na osiągnięciu właśnie tych niskich to lepsze jest 3 way a nie 2.5 way.

A wieksza efektywnosc tez jest tylko w danym zakresie i po to stosuje sie dodatkowy wlasnie woofer.

Jakim zakresie? Co ty gadasz. Chyba w całym. W 2.5 way tweeterowi się zmniejsza tłumienie w l-pad w stosunku do 2 way, dodatkowy woofer powoduje zwiększenie efektywności w paśmie nisko-średnim i rezygnuje się z kompensacji baffle step.

Masz do dyspozycji dwa 18cm woofery. Budujesz 2,5d czy 2d?

Nie buduje się 2,5 ze wzgledu na zwiekszenie efektywnosci calego zestawu, bo ta jest niewielka. Głównym powodem jest właśnie zwiększenie "ilości" niższych rejestrów przez dodatkowy, nisko cięty woofer. Jakby mi zależało na SPLu to budowałbym 2drogi na dwóch wooferach...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A popatrz Ty na Seasy , modele ER i do tego jakiś wysokotonowiec. 3 drogi na 20cm + 14cm + górka. Nawet na AS były takie kolumny i baaardzo fajnie i równo to grało. Szybko, naturalnie. Głośniki nie drogie i łatwe dla wzmacniacza.

Dystrybutorem jest Polink jeśli się nic nie zmieniło.

3 drogi są na pewno lepsze od 2 pod warunkiem że się dobrze zwrotnicę poskłada, co w 3 drogach jest dużo trudniejsze niż w 2way. Decyzja należy do Ciebie :)

Z popularniejszych są:

- 3 way na seas z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- 3 way na uszerach z akkusa

lub 2 way z duzym wooferem

-

Ukryta Zawartość

ale ceny to sobie poszukaj bo nie chce mi się dokładniej przeliczać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak oceniacie głośniki Tang Band kilka ich jest na zap-audio może dało by się coś zrobić np. z tego TANG BAND W6-1721 dwa na bas do tego jakiś średnio tonowy w 8 omach i jakaś kopułka seasa z serii prestige?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.