Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy opinie i doświadczenia z zakupami

Piterski

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie co o tym sądzicie.

Informacja jaką dostałem z jednej z firm po tym jak powiedziałem że niestety maja drogie lampy (Tesla E88CC gold 100zl/para) chyba kupie gdzie indziej: "Większość Philipsow na naszym rynku jest już wypalona i ledwo chodzi . Pochodzą ze starych urządzeń pomiarowych. Można je poznać po okopconym szarym dnie lampy /od strony nóżek/" Jestem w kropce i nie wiem co o tym sadzić. Kontaktowałem się z "microlamp" z Krakowa. Jakie są wasze doświadczenia.

W Krakowie "mikrolamp" zaproponował mi Philipsy SQ parowane za 140zł para, ze względu na durzy odrzut braków z zakupionej serii. Jako iz mieszkam w Warszawie i wolałem tu kupić lampy znalazłem kontakt z "lazurem". Ich ceny były grubo za wysokie jak na mój portfel. U Amplifona też mogłem zamówić Tesle parowane i to sporo taniej.

Ceny z lazura:

Ceny za pare dokl 5%

E88CC RCA 250 zl

E88 CC MULLARD gold 450zl

E88CC BRIMAR gold 340zl

Tesla E88cc gold 100zl"

Kiedy im podziękowałem dostałem wyżej zamieszczoną odpowiedź. Jestem w rozterce, chciałem kupić w miarę możliwości najlepsze brzmieniowo lampy w przyzwoitej średniej cenie. Nie znam się na lampach i stąd w innym wątku pytałem o rade co kupić.

Jeżeli ktoś może mi coś konstruktywnie doradzić to proszę o pomoc.

Tak dołączając się do zapytania, chciałbym też popróbować z innymi lampami EL34 (obecnie są Tesli 4szt.), jakie będą dobre odpowiedniki? Dodatkowo z przodu wzmacniacza mam 3 szt. lamp 6H8C o różnych oznaczeniach:

1. 6H8C widzę, że bez dodatkowych oznaczeń,

2. 6H8C, II-69

3. 6H8C, VI-70

jeżeli komuś zainteresowanemu będą do czegoś pomocne fot. wzmacniacza to mogę zamieścić.

W zamierzeniu wymiana w/w lamp ma się wiązać z uzyskaniem lepszego brzmienia (na to liczę) oczywiste, bo chyba nie do końca to wynika z powyższego wpisu.

lampy EL 34 maja dodatkowo oznaczenia pod napisem EL 34 jest 37, na odwrocie 109 pod tym S7

Pozdrawiam

Lamp Phillips'a nie polecam są zamulone.najtańszym sposobem jest użycie lamp rosyjskich np.6922 Svetlana,6H23P.Popróbujcie a nie użyjecie więcej j/w i zaoszczędzicie dużo pieniędzy.6H8C odpowiednik 6SN7.

• Redaktorzy

Firmy specjalizujące się w sprzedaży sparowanych lamp żądają astronomicznych cen. Chciałbym wierzyć że to dlatego, że połowa zakupionych idzie do kosza podczas pomiarów i dobierania. Wyjściem jest zakup pojedynczych JJ, faktycznie po kilkanaście złotych. Jeśli jednak ma się zaufanego dostawcę, warto popróbować z czymś lepszym. Też ostatnio słyszę dobre opinie o brzmieniu rosyjskich triod. Firmowane są różnie - a to Svetlana, a to Electro Harmonix. Zwróccie też uwagę na test odtwarzaczy CD J.Klosa, i jego opinię o wpływie różnych lamp w stopniu wyjściowym CD Cayin.

Jestem właśnie a etapie testowania E88CC w swoim świeżo zrobionym wzmacniaczu słuchawkowym. Do dyspozycji mam lampy JJ'a, Tesli i Sovtek'a. Różnice są bardzo duże. JJ praktycznie już odpadł, brzmienie tej lampy choć poprawne, nie było tak szczegółowe jak jego konkurentów. Decyzji ostatecznie nie podjąłem, ale skłaniam się do Sovtek'a. Tesla brzmi też bardzo dobrze, ale nieco za miękko i z mniejszym blaskiem. Bardzo ważne jest wygrzanie lamp - brzmienie zmienia się radykalnie.

... moim sposobem na niewydawanie bajońskich sum na ,, parowane ,, lampy przez sprzedawców jest parowanie

ich samemu. Zbieram, kupuję złom lampowy. Potem lampy mierzę na mierniku P -508 . Zamiast miernika można

sklecić prosty układ pomiarowy. Wyjdzie na to samo.

Cena 100 zł za parkę E88CC Tesli jest absurdalna. Zresztą jak się te ich pary w domu pomierzy to może być

różnie. Mierzyłem kiedyś oryginalnie dobierane w kwartet lampy EL 34. Tragedia.

Tak więc kupuję lampy jak leci, paruję i to w układzie działa bez problemu.

Lisor.

>> jozwa maryn

czy mógłbyś podać jakiś link pisząc o testach (faceta ze "Stawki większej niż życie";)

>>Lisor

nie mam niestety pojęcia o tym jak się te lampy sprawdza, następnie stroi we wzmacniaczu, potrzebowałbym też kilka wskazówek, jakieś źródło gdzie można się podciągnąć w tym temacie, piszesz o mierniku ew. możliwości sklecenia układu, gdzie to mogę znaleźć?

• Redaktorzy

Kiedy nie pamietam dokladnie - jeden z ostatnich numerów HiFi i Muzyki. Ma ktoś może pod ręką? Ja jestem w pracy, i nie mam jak sprawdzić.

=> Piterski.

Tak jak pisałem tani nie są, ale przynajmniej ja niemiałem nigdy problemu z lampami tego pochodzenia.

Tak na marginesi w stanach za Valvo widziałem ponad 1000 zł. Należy też pamiętać, że 6922 z reguły są długowieczne, starczą na pare lat więc "jakoś tam " się z amortyzują.....

Tak przynajmniej ja uważam.

AN, a właściwie ich dystrybutor za RCA red base chciał 750 zł i to jest dopiero przegięcie bo mullardy są dużo lepsze ..... i jak widać tańsze.

Aha, jeszcze jedno. moim zdaniem kupowanie "najtańszej z drogich" lamp mija się z celem uważam ż e powinno się iść na całość ( oczywiście z rozsądkiem ). Dotyczy to nietylko 6922, ale i pozostałych lamp. Różnice są większe jak na kablach, a dołożenie raz na trzy lata 400 do dobrego systemu to jeszcze nie katastrofa.

Do Skrzypka. Zapoznaj się z teorią na stronach: www.fonar.com.pl ( artykuły ) i www.cidernet.pl/~ecc/. Są tam też fora lampowe. Nie ma wyjścia. Żeby coś zdziałać z lampami trzeba coś poczytać. W początkowym ( zerowym )

poziomie wiedzy odradzam kombinacje z lampami ze względu na wysokie napięcia. Może zabić !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeśli chodzi o pomiary lamp to na razie pozostaje Ci kontakt z hobbystą, który posiada konieczny sprzęt i chęci. Tacy też piszą na forach. Można budować proste układy pomiarowe w domu, no ale bez mierników i wiedzy się nie da.

Tyle ode mnie. Zacznij od Fonaru.

Lisor.

dziękuję za rady, znalazłem źródło z lampami Sovteka, Svetlany i Electro Harmonixa w Katowicach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gdzie jeszcze można je kupić, a może wypróbować, najchętniej we Wrocławiu

4 szt. EL 34 Svetlana (ten model Electro Harmonixa z oznaczeniem EHPL, co on oznacza?)

i 3 szt. 6H8C odpowiednik 6SN7 (dzięki robtango za wskazówkę, a te też są EH i EHG, więc też nie bardzo wiem czy mogę je brać pod uwagę)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.