Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor - WIELKIE ROZCZAROWANIE....

colgate

Rekomendowane odpowiedzi

Colgate: A weź proszę zmniejsz wielkość wyświetlanego obrazu o polowe tak żeby podstawa obrazu nie miała 3 metrów a półtora metra (będzie 4 razy jaśniej) i zrób zdjęcie porównawcze. Może po prostu masz "za ciemny" (później można się zastanowić dlaczego) ten projektor? :-(

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Colgate

z tego co poczytalem i porownalem z poprzednimi panasonicami z tej serii to jest to jasny projektor z optymalizacja do gier i ogladania tv w nie do konca zaciemnionym pomieszczeniu, ma on jeszcze jakis harmonizer zarzadzania jasnoscia podobny do multimedialnych projektorow, zeby osiagnac dobre wyniki w kinie domowym potrzeba wybrac ktorys cinema mode, ale nie vivid cinema i ekran rekomendowany to high contrast grey surface, jak znasz angielski to wszystkie informacje znajdziesz, ja nie mam za bardzo czasu szukac juz....moim zdaniem szary ekran bedzie dobrym rozwiazaniem jesli rzeczywiscie tryb econo i zmiana innych ustawien nie pomoze, a najlepiej go skalibrowac , jak mozesz taka usluge u siebie miec...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Colgate,sygnał SD chyba na każdym projektorze będzie wyglądał bardzo nieciekawie, zwłaszcza jeżeli obraz ma być tak duży jak u Ciebie i nie licz na to że upskaler cokolwiek pomoże. Jeżeli chcesz zobaczyć różnicę w obrazie na plus, to musiałbyś wyświetlać sobie materiał HD, zresztą ktoś wyżej już o tym wspominał.

Panowie z tego co czytam to Colgate chodzi o jasność obrazu a nie jego jakość. No chyba że czytam inaczej niż wy....

Za duży ekran, za duża odległość, kalibracja, tryby działania projektora, wypalona lampa itp. To według mnie dobre kierunki poszukiwań. Zmiana źródła nic nie da.

Co ma dvd czy BR do czerni bieli i nasycenia kolorów? Jakaś większa paleta jest czy sygnał mocniejszy? :-)

Reasumując, chcąc uzyskać lepszy kontrast należy:

1. NAJWAŻNIEJSZE : zaciemnić pokój. Ściany, sufit pomalować na ciemny kolor. Im ciemniej, tym lepiej. Każda jasna powierzchnia, przedmiot powoduje dodatkowe odbicie światła, a tym samym rozjaśnienie pomieszczenia.

2. NIE MNIEJ WAŻNE: Zmienić ekran na szary, o przekątnej w przybliżeniu 90 cali

3. Zmiana ekranu być może pociągnie za sobą konieczność zmniejszenia odległości projektora od obrazu, co również wpłynie pozytywnie na kontrast.

Te zabiegi powinny znacząco wpłynąć na jakość obrazu. Innej rady niestety nie ma.... mowa oczywiście o sprzęcie, który posiadasz.

Co do jakości obrazu:

1. WAŻNE: Zmiana źródła na BR ze skalowaniem do 1080p (wiem, ze proj ma 720p)

2. Zastosowanie kabla HDMI (nie wiem czy tutaj będzie istotna zmiana, ale warto spróbować)

a nastepnym razem wypowiadaj sie w jakims temacie na ktorym sie znasz, to duzo ulatwi ....

I nawzajem.

Reasumując, chcąc uzyskać lepszy kontrast należy:

1. NAJWAŻNIEJSZE : zaciemnić pokój.(...)

2. NIE MNIEJ WAŻNE: Zmienić ekran na szary, o przekątnej w przybliżeniu 90 cali

Z pierwszym się zgadzam w 100%. ... natomiast punkt drugi to brednia.

Dziękuje Wam wszystkim za rady i sugestie - są dla mnie bardzo cenne. Po tygodniu użytkowania projektora powolutku zaczynam się do niego przyzwyczajać. Wiem już, że obraz z projektora ma zupełnie inne cechy niż obraz TV i nie można ich bezpośrednio ze sobą porównywać. Wiem też, że czeka mnie wymiana ekranu na mniejszy. Puki co wyświetlam obraz mający w podstawie 2,4 i to jest chyba w moim przypadku optimum. Jeżeli chodzi o kolor powierzchni jadą do mnie próbki różnych powierzchni ekranów. Będe miał okazję je testowac, a o moich spostrzeżeniach przeczytacie w tym wątku. Sporo też zmieniłem w ustawieniach obrazu zarówno w samym DVD (mam spore możliwości w tym zakresie) i projektorze (tu jest jeszcze lepiej). Okryłem, ze wybierając ustawienie projektora "w niskim powieszczeniu" spadają obroty wentylatora - co czyni go praktycznie bezszelestnym. Wymiana DVD na razie nie jest możliwa, ale będzie to mój kolejny upgrade. Zastanawiam sie jeszcze na przysunięciu projektora bliżej ekranu. Jak sądzicie czy zakładając tę samą przekątną wyświetlania, umiejscowienie projektora bliżej ekranu przyniesie poprawę obrazu? Pomalowanie pokoju na czarno puki co nie wchodzi w grę. Moja żona jest bardzo tolerancyjna, ale nie moge tego od niej wymagać. Na koniec podzielę sie jeszcze spostrzeżeniem off topic: emocje generuje dźwięk, obraz to tylko dodatek. Trudno w to uwierzyć, ale ja jestem tego pewien!

@Kyle

Dlaczego?

Kupowanie szarych ekranów to marnotrawienie energii w postaci ciepła (+przy okazji większy hałas) i przyspieszone zużywanie lamp. Zamiast kupować/malować badziewie w postaci "szarego ekranu", lepiej obniżyć jasność projektora.

@colgate

Co do emocji i dźwięku, potwierdzam, ale w moim przypadku dotyczyło to HBO oglądanego na 14-o calowym monofonicznym TV... :D

Co do meritum.

Tak sobie pomyślałem że masz coś nie tak w ustawieniach, współczesne projektory mogą hałasować chyba tylko w kinie niemym... ;)

Przysunięcie projektora bliżej (przy zachowaniu tej samej wielkości obrazu, regulowanej zoomem) zwiększy jasność, ale jednocześnie pogorszy poziom czerni.

Według testu na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zmierzone jasność PanaSłoika przy najlepszych ustawieniach dla kina i zoomie na minimum wynosi 275 lumenów, co daje zaledwie 5fL jasności obrazu. Zalecane minimum jest dwa i pół raza większe! Masz za duży obraz wyświetlany ze zbyt dużej odległości.

@kyle

W jaki sposób można obniżyć jasność projektora?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Kyle, Trochę mnie wnerwiłeś głupkowatym podejściem. Można wyrażać swoje opinie, ale nie w ten sposób.

Teorie na temat czarnych dziur i marnotrawienia energii fotonów zachowaj dla siebie.

Szary ekran wydobywa więcej szczegółów, podnosi kontrast w stosunku do ekranu białego.

W pomieszczeniu gdzie warunki odbiegają od ideału, sprawdzi się o wiele lepiej aniżeli biały.

Ten temat był już zresztą omawiany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak dokładnie, to szary ekran podnosi tzw kontrast postrzegany oraz zmniejsza (destrukcyjny) wpływ odbić od jasnych powierzchni na kontrast rzeczywisty.

A co to jest kontrast postrzegany, doskonale objaśnia słynny już rysunek z Cine4Home:

-

image006.gif

-

Kwadraciki A i B wydają się być różnej jasności, a tak naprawdę mają ją identyczną. Do sprawdzenia "pipetką" w MS Paint... ;)

wiatrak - możesz mi wytłumaczyć to co napisałeś? czy za pomocą projection calulator można wyliczyć optymalną dla moich warunków szerokość ekranu? Jak sie posługiwac tym programem?

Autorzy pokazali to w jeszcze dosadniejszy sposób:

-

image007.gif

-

Swoją drogą bardzo ciekawy artykuł na temat kontrastu, zawsze warto go podlinkować:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwolilem sobie odrobinke wyedytowac

Reasumując:

1. zaciemnić pokój. Ściany, sufit pomalować na ciemny kolor. Im ciemniej, tym lepiej. Każda jasna powierzchnia, przedmiot powoduje dodatkowe odbicie światła, a tym samym rozjaśnienie pomieszczenia.

2. zmniejszyć ekran i/lub przyblizyc projektor do ekranu w zaleznosci od tego na co pozwala pomieszczenie, zona etc ;). Kalkulator na projectorcentral powinien "byc na zielonym". Zwroc uwage na parametr gain (wzmocnienie) ekranu, w przypadku ekranow szarych jest on czesto ponizej 1.

3. Zmiana źródła co najmniej 720p

4. Zastosowanie kabla HDMI

Skalowanie SD do 1080p w przypadku projektora 720p to nie jest najlepsze rozwiazanie. Projektor ponownie przeskaluje "w dol" uwypuklajac artefakty z poprzedniego skalowania. Ale to tak tylko teoretycznie bo pojecia nie mam czy sa zrodla oferujace skalowanie do 720p. Ale chetnie sie dowiem.

Zastosowanie kabla oferujacego przesyl danych cyfrowo w porownaniu do obecnej sytuacji zmieni naprawde sporo - roznica bedzie podobna do tej widocznej przy podlaczaniu monitora komputerowego za pomoca dsub i dvi.

server unreachable;--

Z kablami to nie do końca. W przypadku komponentu bardzo łatwo zrealizować nawet wysoką jakość transmisji, osobne przewody koncentryczne pozwalają na zachowanie szerokiego pasma przenoszenia i dopasowania impedancji falowej; w przypadku wielożyłowych przewodów RGB (VGA) jest to nieco trudniejsze.

@kyle

W jaki sposób można obniżyć jasność projektora?

Regulacja jasności lampy (poprzez menu projektora).

Kyle, Trochę mnie wnerwiłeś głupkowatym podejściem. Można wyrażać swoje opinie, ale nie w ten sposób.

Teorie na temat czarnych dziur i marnotrawienia energii fotonów zachowaj dla siebie.

Szary ekran wydobywa więcej szczegółów, podnosi kontrast w stosunku do ekranu białego.

Brednie, brednie brednie. Jakim cudem szary ekran (który pochłania więcej światła) ma niby "zwiększyć ilość szczegółów"? A podniesienie kontrastu to już niezła jazda ... mam rozumieć że szary ekran jest "inteligentny" i pochłania bardziej światło w ciemnych miejscach a w jasnych zachowuje się jak biały? ... jak widzisz sam masz głupkowate (po prostu beznadziejnie głupie) podejście.

Tak dokładnie, to szary ekran podnosi tzw kontrast postrzegany oraz zmniejsza (destrukcyjny) wpływ odbić od jasnych powierzchni na kontrast rzeczywisty.

Nie podnosi się kontrast postrzegany bo niby jak? A co do destrukcyjnych odbić - cały obraz generowany przez rzutnik powstaje na zasadzie odbicia światła od ekranu ... teraz widzę że są to "destrukcyjne odbicia" x-P

A co to jest kontrast postrzegany, doskonale objaśnia słynny już rysunek z Cine4Home:

Kwadraciki A i B wydają się być różnej jasności, a tak naprawdę mają ją identyczną. Do sprawdzenia "pipetką" w MS Paint... ;)

Widziałem ten obrazek kilka lat temu ... i nie wiem co ma piernik do wiatraka.

Swoją drogą bardzo ciekawy artykuł na temat kontrastu, zawsze warto go podlinkować:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedy wyświetlasz na szarym ekranie to zmniejszasz jasność na jasnych i ciemnych elementach ... kontrast wzgl. białego ekranu pozostanie w najlepszym przypadku taki sam. To samo z detalami w cieniach ... jeśli ich "ilość" nie ulegnie pogorszeniu to już będzie coś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz podać typ projektora, w którym można regulować jasność lampy? Bo znane mi konstrukcje (z lampą) pozwalają na przełączanie jej mocy, tzw tryby high/low bądź standard/low.

Przy okazji, tak z ciekawości, wiesz o ile zmienia się strumień świetlny lampy przy takim przełączaniu? ;)

--------

Co do odbić, to przeczytaj jeszcze raz; być może użyłem skrótu myślowego, oczywistego dla osoby obeznanej z tematyką przedniej projekcji. Odbicia od jasnych powierzchni (na przykład białego sufitu, białych ścian, dużej powierzchni górnej ścianki głośnika centralnego) mają destrukcyjny wpływ, co potwierdza teoria jak i praktyka. Gdybyś przeczytał (i zrozumiał) linkowany artykuł, to wiedziałbyś że kontrast on/off (który błędnie utożsamiasz z kontrastem w ogóle) ma znacznie mniejsze znaczenie od kontrastu ANSI oraz tak zwanego postrzeganego wewnątrz obrazowego.

Jeszcze raz. Zamieszczony obrazek wyraźnie dla oka pokazuje, że pomiędzy kwadracikami A i B występuje kontrast, mają całkiem różną jasność. Lecz tak naprawdę, oba te elementy obrazu mają jednakową jasność, czyli kontrast pomiędzy nimi wynosi dokładnie 0. A różnica, którą widzimy, jest właśnie postrzeganym kontrastem.

Oko nie różnicuje jaskrawości sąsiednich elementów obrazu (kontrastu) na podstawie bezwzględnej wartości jasności tych elementów, ponieważ na postrzegany kontrast przeważający wpływ ma poziom jasności elementów sąsiadujących.

Odbicia od jasnych powierzchni znacznie zmniejszają kontrast ANSI jak i postrzegany, czyli dynamikę obrazu; jedyną rzeczą, która ma się odbijać od ekranu jest światło emitowane przez projektor, a nie odbicia od ścian czy sufitu. Jedyną rzeczą, która ma świecić jest ekran, a nie powierzchnia sufitu.

Jak myślisz, dlaczego zaleca się używanie projektora w całkowicie zaciemnionych pomieszczeniach? Gdyby odbicia od ścian i sufitu miały nie przeszkadzać, to co stałoby na przeszkodzie włączyć sobie jakąś małą lampkę albo i nawet odsłonić rolety? Jaka jest (minimalna, pomieszczenie bez adaptacji) różnica możesz sobie zobaczyć tutaj:

Ukryta Zawartość

--------

I to dochodzimy do szarego ekranu, którego nota bene być może nie jestem zwolennikiem, nie próbowałem u siebie wiec ciężko stwierdzić.

Szary ekran sam z siebie (magicznie) nie poprawia kontrastu on/off, ten jest oczywiście stały. Ale poprzez mniejszy gain obniża jasność obrazu, co polepsza poziom czerni oraz zmniejsza niepożądane odbicia od jasnych płaszczyzn pomieszczenia. A to ostatnie, co zostało dowiedzione teoretycznie i ma umocowane w praktyce eksploatacji projektorów, ma wpływ na kontrast postrzegany.

Tylko na miły Bóg nie pisz że można se obniżyć jasność regulując moc lampy (przy okazji oszczędzając jakże cenną energię). Lampa już jest ustawiona w tryb LOW, i niżej z jasnością już nie zejdziemy, zresztą w większości przypadków nawet byśmy nie chcieli bo obraz byłby zbyt ciemny.

--------

I jeszcze jedna dykteryjka z praktycznej eksploatacji jasnego projektora (Mitsubishi HC-1500), w niedużym jasnym pomieszczeniu z niewielkim białym ekranem.

Przy wyświetleniu czarnej planszy, widz mógłby stwierdzić "o k!@#$a m!@#ć, co za g^%^&y obraz". Ta "czerń" wyraźnie świeci, obraz nie jest nawet ciemno szary, można by się zastanawiać czy coś przypadkiem nie jest zepsute, może jakaś ukryta lampa doświetla ekran?

Lecz wystarczy nawet niewielki jasny element w obrazie, by postrzegany poziom czerni poprawił się o kilka rzędów. Oko dostaje kopa od tego niewielkiego jasnego fragmentu, źrenica się zmniejsza i nagle (magicznie można by rzec) czarne fragmenty obrazu robią się niemal naprawdę czarne. Po dłuższym czasie, gdy oko już się zakomoduje, dostrzeżemy oszustwo, postrzegany poziom czerni nie będzie już tak niski jak w momencie "oślepienia", ale nadal znacznie lepszy niż przy czarnej planszy.

Jest tylko jeden kruczek: aby to oszustwo dostrzec musielibyśmy oglądać cały czas jedną planszę, nawet pokaz slajdów zamaskuje "efekt oszustwa", że o ruchomych obrazach czyli o kinie nie wspomnę.

Szary ekran poprawiłby mi poziom czerni, ale jednocześnie nieco zmniejszył owego "kopa", stąd moje wahanie co do wyboru powierzchni projekcyjnej. Z drugiej strony wiem, że mam duży zapas jasności i może ta strata nie byłaby tak wielka? A owego "kopa" polubiłem i przyzwyczaiłem się do niego.

--------

Co ma piernik do wiatraka?

Wbrew potocznym sądom, bardzo dużo. Wiatrak miele ziarno na mąkę, z której to między innymi robione są pierniki.

Ukryta Zawartość

->wiatrak

Zwróciłeś moją uwagę na jedno zjawisko. "Pasożytnicze" światło (inne źródło światła poza projektorem) będzie miało mniejszy udział procentowy , w tym co widzimy na ekranie, przy kombinacji {szary ekran+mocno rozświetlony projektor} niż przy kombinacji {biały ekran+słabiej rozświetlony projektor}

Szary ekran+(by skompensować straty na bardziej pochłaniającym ekranie) mocniej rozświetlony projektor, nic nie da tylko przy założeniu że absolutnie nie ma innych świateł w pomieszczeniu ... ale jak wiadomo faktycznie np. w dzień nawet rolety w 100% nie zatrzymają słonecznego światła (które przy wyświetlaniu filmu jest dla nas światłem "pasożytniczym", i praktycznie pogarsza kontrast).

Kupowanie szarych ekranów to marnotrawienie energii w postaci ciepła (+przy okazji większy hałas) i przyspieszone zużywanie lamp. Zamiast kupować/malować badziewie w postaci "szarego ekranu", lepiej obniżyć jasność projektora.

Kyle, wybacz, ale czasem to nie wiem, jak traktować Twoje wypowiedzi - robisz sobie jaja, czy piszesz tak na poważnie...

Jeśli to drugie, to odchodzi ochota do jakiejkolwiek dyskusji z Tobą po tych jakże kategorycznych stwierdzeniach/prawdach objawionych.

Sorry za te słowa, ale już nie zdzierżyłem.

Kyle, wybacz, ale czasem to nie wiem, jak traktować Twoje wypowiedzi - robisz sobie jaja, czy piszesz tak na poważnie...

Jeśli to drugie, to odchodzi ochota do jakiejkolwiek dyskusji z Tobą po tych jakże kategorycznych stwierdzeniach/prawdach objawionych.

Sorry za te słowa, ale już nie zdzierżyłem.

Przeczytaj to co napisałem później (szary ekran ma sens jeśli do pomieszczenia dostaje się jakiekolwiek światło z zewnątrz, ew. jeśli cokolwiek poza projektorem świeci wewnątrz).

ps. w kinie zauważ że szarych ekranów nie ma ... bo tam jest praktycznie 100% zaciemnienia ... ale w domu mamy "niestety" okna i oglądamy nie tylko w nocy

Kyle. Próbowałeś różnych ekranów, czy tylko „masz gruntowne wykształcenie” i teoretyzujesz? Bo ja, Drogi Kyle, przećwiczyłem 6 (słownie sześć) różnych ekranów o różnych odcieniach od bieli do widocznej szarości. Wybralem kompromis cena-jakość (jak się domyślasz, szary). Otóż, jeśli nie bezpośredniego porównania, to wszyscy odwiedzający biorą moją szarą projectę za białą. Więc te teksty o stracie fotonów... Dobrze byłoby, gdybyś najpierw pooglądał. Mam akurat oba typy w domu, możemy zerknąć, jeśli bedziesz w okolicy. Owszem, traci się odrobinę w światłach, ale zyskuje sporo w cieniach. Jeśli projektor jasny o nienajlepszym kontraście, to jest dobrze. Powtarzam: ten szary to nie jest taki szary jak pochmurne niebo, tylko raczej jak biały nieprany „w Vizirze, tylko innym wiodącym proszku” ;). Ale nadal biały.

Bawiłem się tylko 2-ma projektorami, a poza tym to kilkoma innymi "rzutnikami" (do statycznych obrazów - ale po tym też można pewne wnioski wyciągnąć). ... akurat zawsze wolałem zupełnie biały ekran (maksymalnie odbijający).

Ogólnie jakość obrazu z projektora po tym co widziałem na prawdę dobra jest w absolutnej ciemności ... +biały, minimalnie pochłaniający ekran. Tyle z moich spostrzeżeń "bez teoretyzowania, 100% praktyka".

Ps. różnych powierzchni na których "lądował" obraz było więcej .... oczywiście z typowo do tego celu przeznaczonymi ekranami włącznie (nie tylko ściany)

Polecam bezpośrednie porównanie obu typów ekranow o zbliżonej jakości. Mając TW2000 o kontraście dynamicznym 50000:1 nadal wygrywa szary. I to w calkowitym zaciemnieniu. Zgadzam się, że czasem biały jest lepszy: u Mojej Dziewczyny chodzi JVC D-ILA. I tam kontrast natywny jest taki jak u mnie dynamiczny. Za to lampa słabsza. O, wtedy nie warto szarego. Tylko ta bestia kosztowała 3 lata temu 24 tys. zł. Ale to już zupełnie inna bajka. Poza tym są gusta i guściki. Każdy powinien sam sobie porównać, co mu pasuje.

A propos sporu o białą czy szarą powierzchnię projekcyjną, jest jeszcze hardcore projekcji dziennej, czyli ekran....czarny! ;) Oczywiście wymaga on sporo więcej lumenów z projektora niż zwykle...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiatrak: Korzystając z okazji... Mógłbyś mi wytłumaczyć co znaczy jednostka ANSI Lumen? To jest jakoś liczone jako luxy z 1 m2 projekcji czy jakaś magia nieokreślona w tym siedzi? Chciałbym skorelować te wartości jakoś do powierzchni ekranu i ewentualnie zalecanych ansi lumenów dla określonych typów a konkretnie kolorów ekranów.

PS. No jakby rozumiem że zmieniam przekątną na 2 razy większa i mam 4 razy ciemniej tylko tego ANSI Lumen nie rozumiem :-/

"Przyjmuje się, że do oglądania obrazu w dobrze zaciemnionym pomieszczeniu potrzeba jasności około 600 ANSI Lumenów. Częściowo zaciemnione pomieszczenie będzie wymagało jasności na poziomie 1000 ANSI lumenów. Dobrze oświetlone pomieszczenie wymaga jasności na poziomie około 1500 ANSI lumenów, a jeśli do pomieszczenia dostaje się bezpośrednie światło słoneczne potrzeba 2500 ANSI lumenów lub więcej."

"Pomiar jasności w ANSI lumenach jest bardziej wiarygodny od pomiaru w „zwykłych“ lumenach, ponieważ jest dokonywany w 9 specjalnie wyznaczonych punktach ekranu. Zmierzone wartości są sumowane, a następnie wyciągana jest z nich średnia, która to jest ostateczną wartością podaną w specyfikacji technicznej urządzenia."

Ale z jakiej powierzchni i z jakiej odległości? :-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.