Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor - WIELKIE ROZCZAROWANIE....

colgate

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Ostatnio postanowiłem rozbudować mój system kinowy o projektor. Wybór padł na Panasonic PT-AX200E. Jestem totalnie rozczarowany. Postanowiłem podzielić się z Wami swoimi odczuciami. Po pierwsze nie ma mowy o korzystaniu z projektora w dzień, nawet przy zaciemnieniu pokoju. W totalnych ciemnościach jest znacznie lepiej, ale nawet wtedy jakości obrazu jaką oferuje np. plazma - nie może być mowy. Obraz jest ciemny, bez szczegółów, zwłaszcza w ciemnych obszarach. No i ten szum który towarzyszy projekcji - dla mnie kompletna porażka. Gneralnie potwierdza się zasada, że za emocje odpowiada dźwięk a nie obraz. Wiem co teraz napiszecie, że sprzęt kiepski, ze jakbym kupił o belkę droższy to byłaby rewolucyjna zmiana i w jakimś stopniu macie rację. Jednak ja uważam, że charakter przekazu posotanie ten sam - a ten jest kiepściutki. Może macie ochote podzielić się w tym miejscu swoimi oczuciami w temacie. Plasma RULEZ....

https://www.audiostereo.pl/topic/75619-projektor-wielkie-rozczarowanie/

Zapodaj proszę zdjęcie pokoju w jakim oglądasz filmy.

A dodatkowo:

Jaki masz ekran - ile cali, producent, model, rodzaj powierzchni projekcyjnej (kolor)(?).

Jaka jest odległość projektora od ekranu?

Jakie jest źródło obrazu - DVD, komputer, Blu Ray (?).

Jakimi przewodami masz podłączony projektor (jaki rodzaj złącza, jakiej jakości jest sam kabel)?

Jaka jest odległość projektora od źródła obrazu (a tym samym jaki jest długi kabel)?

To oczywiście jeżeli chcesz jakiejkolwiek pomocy.

Jeżeli chciałeś się tylko pochwalić jak kiepsko zainwestowałeś pieniądze - nic oczywiście nie dodawaj do swojego wpisu ;)

zmiana kabla HDMI, jak masz kilka metrów to WIELKĄ różnicę robi rodzaj i cena za jaką kupisz Kabel.. Albo rezygnacja

z 200 cali i Zakup Plazmy ponad 50 cali... Coś za Coś... Dom To Nie KINO a Kino Domowe:)

Pozdrawiam

Podpisuję się pod tym, co napisał jaamar1

To dziwne. tego projka nie znam. Ja już jadę na 3 projektorze. Wszyscy, którzy do mnie przyjdą, są zachwyceni (nawet starym Epkiem TW600). Nawet posiadacze plazm :) Więc myślę, że coś jet niehallo z Twoim projkiem.

Ze specyfikacji wynika, ze to dośc jasny projektor. Rzeczywiście, jeśli myślałeś, że projektor bedzie sobie „chodził” podczas obiadu jak telewizor, to chyba czegoś nie przemyślałeś. Powinien chodzić w zaciemnionym pomieszczeniu. A o zaciemnienie dziś nietrudno. Gumowane rolety z prowdnicami i masz ciemno jak w piwnicy. Projektor nie ma zastąpić telewizora tylko stworzyć namiastkę kina. A chciałbyś oglądać filmy w kinie w pełnym oświetleniu? Natomiast z dobrym ekranem, dobrym źródłem i w nawet nie do końca zaadoptowanym pomieszczeniu wymiata.

Do listy pytań dodałbym jeszcze:

-ile godzin ma Twoja lampa?

-w jakim trybie oglądasz?

-czy grzebałeś (albo poprzedni właściciel) w kalibracji?

Ja nie mam telewizora, tylko projektor. Okazjonalnie oglądam telewizję na nim. Podoba mi się, że nic nie brzęczy mi przez cały dzień. A jak chcę coś obejrzeć, to siadam z namaszczeniem jak do obiadu. Oglądać mogę kiedy chcę, bo mam rolety :)

Witam wszystkich,

Ostatnio postanowiłem rozbudować mój system kinowy o projektor. Wybór padł na Panasonic PT-AX200E. Jestem totalnie rozczarowany. Postanowiłem podzielić się z Wami swoimi odczuciami. Po pierwsze nie ma mowy o korzystaniu z projektora w dzień, nawet przy zaciemnieniu pokoju. W totalnych ciemnościach jest znacznie lepiej, ale nawet wtedy jakości obrazu jaką oferuje np. plazma - nie może być mowy. Obraz jest ciemny, bez szczegółów, zwłaszcza w ciemnych obszarach. No i ten szum który towarzyszy projekcji - dla mnie kompletna porażka. Gneralnie potwierdza się zasada, że za emocje odpowiada dźwięk a nie obraz. Wiem co teraz napiszecie, że sprzęt kiepski, ze jakbym kupił o belkę droższy to byłaby rewolucyjna zmiana i w jakimś stopniu macie rację. Jednak ja uważam, że charakter przekazu posotanie ten sam - a ten jest kiepściutki. Może macie ochote podzielić się w tym miejscu swoimi oczuciami w temacie. Plasma RULEZ....

po co takie bzdury piszesz? za duzo wolnego czasu?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Projektor to piekna sprawa ale niestety kosztowna.

Dobry ekran + cichy projektor + odpowiednie przygotowanie pomieszczenia = koszty.

Same rolety nieprzepuszczajace swiatla nie zalatwiaja calkowicie sprawy (zawsze troche swiatla po bokach sie przedostanie)

Jakby jeszcze pomarudzic to w czasie upalnych seansow przydalaby sie klimatyzacja:)

Patrzac z innej strony moj kolega oglada obraz z Sanyo PLV Z1 rzucony na biala sciane. Filmy najczesciej divx. Jest zadowolony.

mam stareńkiego panasa ptae 700 - a także plazmę do tv - i nie bardzo rozumiem autora tematu. Jeżeli chciał oglądać filmy w dzień, to niech zapomni (jak ktoś wyżej napisał, w kinie nie ma okien)... Bo w warunkach właściwych dla domowego kina (ciemno!!!) to nawet mój proj powoduje opad szczęki właścicieli led-tv czy giga-plazm 50 cali:))

Plazma rulez? Tak, to oglądania wiadomości czy jakiegoś serialu. Do filmów - projektor rulez!

Koszty wcale nie są takie wielkie. Rolety + zaklejona szysba w drzwiach powinna wystarczyć. U mnie bardzo dużo dało też pomalowanie ściany za ekranem na szaro. Oczywiście, lepiej żeby ściany nie były białe, ale bez przesady. Dobry polski ekran kosztuje ok 1000 zł. Projektor 720p ok 3000 zł. Rolety (zwłaszcza gdy zakłada się samemu) jakieś 300-500 zł. Proszę mi pokazać 100-calową plazmę w cenie 5000 zł :) Poza tym nie obraz z plazmy i lcd jest mniej naturalny odbiorze. Świeci. Po oglądaniu LCD lub CRT powyżej 2-3 godzin czuję zmęczenie (ból głowy i oczu). Za to wielokrotnie zdarzylo mi się robić sobie maratony z seriali lub np. serii filmów po 8-10 h i znoszę to nieźle :)

Kilka szczegółów o które prosicie: projektor nówka Panasonic PT-AX200, DVD Panasonic S-75 połączony po kablu Component Vivanco ProWire 1m (DVD stoi obok projektora), ekran: Matt White 135" pokój ma wymiary 5x5, kanapa jest w odeległości 4,5m od ekranu. Dorzucam jeszcze zdjęcie poglądowe.

załączam zdjęcia mojego ekranu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31880-007610400 1292862602_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na projektorze potrafie 4 filmy za koleja z przyjemnoscia obejrzec, na tv jednego nie moge bo mnie meczy obraz....

Panas colgejta ma dużo za dużo mozliwości ustawień i kalibracji może w tym jest problem

Projektor super sprawa ale jeśli posiadacie plazmę kuro to trzeba będzie bardzo duzo wydać na projektor by obraz nie odbiegał jakoscią a wiadomo człowik szybko do dobrego się przyzwyczaja i do gorszeg już nie wróci.

witam wszystkich,

podaje dane o które prosicie: projektor PT-AX200E nówka, ekran: Matt White HD, elektryczny, szerokość podstawy 3m (wiem, że troche za dużo); źródło: DVD Panasonic S75, połączenie component Vivanco PROWIRE 1m, pokój 5x5, sofa 4,5m od ekranu

witam wszystkich,

podaje dane o które prosicie: projektor PT-AX200E nówka, ekran: Matt White HD, elektryczny, szerokość podstawy 3m (wiem, że troche za dużo); źródło: DVD Panasonic S75, połączenie component Vivanco PROWIRE 1m, pokój 5x5, sofa 4,5m od ekranu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

maracz - masz rację. źródełko nie jest najnowsze, chociaż solidne. Próbowałem wykorzystać jako źródło kompa (z wyjściem HDMI) - bez rewelacji. Jak wam się wydaje, czy zmiana źródła przyniesie znaczną poprawę? Mocno liczę w tym przypadku na upscaling sygnału DVD realizowane przez większośc współczesnych BR. Próbowałem znaleźć oprogramowanie tak by zasymulowac ten proces na kompie - bezskutecznie. Na koniec małe spostrzeżenie: zmiana wyświetlanego obrazu z 2,5 (zalecana dla mojego ustawienia podstawa ekranu) na 3m nie przynosi w mojej ocenie pogorszenia jakości wyświetlanego obrazu. A zatem uwaga o za dużym ekranie nie jest zasadna.

Ustawienia lampy? High / low? Pytanie a propos szumu projektora...

Inna sprawa, jeśli purystycznie podchodzimy do jakości obrazu, to projektor MUSI być zainstalowany w zaciemnionym pomieszczeniu. I nie chodzi tylko o zasłony / rolety w oknach, ściany i sufit muszą być ciemne.

Kolejna sprawa, co kto lubi i czego się spodziewa.

Ja osobiście mam dość mocno świecący projektor, jasne pomieszczenie, mały ekran - obraz jest za jasny, "czerń" jest szara, ale tylko do momentu gdy nie pojawi się jakiś jasny element w obrazie, postrzegany kontrast skacze wtedy do góry i obraz ma sporego kopa. Mimo iż obiektywnie "czerń" jest słabiutka, nie zamieniłbym (nawet tego który mam) projektora na żadne TV... :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

telewizor sluzy do ogladania telewizji a do filmow tylko i wylacznie projektor :) Po kilku minutach filmu wlasnie na ax200 wiedzialem ze telewizor to jedna z ostatnich rzeczy jaka jest mi potrzebna w mieszkaniu. ze wszystkimi swoimi wadami projektor i tak daje "przyjemniejszy" obraz

ja mam starego panasonica PT-AE500 720p i po zadbaniu o odpowiednie zaciemnienie, w tym kolory ścian można z niego wycisnać bardzo dużo. Odpowienia kalibracja, chociarz podstawowa dotycząca poziomów bieli,kontrastu itd.

źródło BR vs DVD to przepaść.

ja dodatkowo ciemniejszym kolorem wydzieliłem obszar mojego "kina" w pokoju, zdecydowana poprawa. Podczas ogladania przy zgaszonym świetle ekran, jego czarne pasy, zlewają się z ciemnym brązem ściany w jedną całkowicie czarną powierzchnię

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-6930-041333200 1292880092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam na myśli płytę BR odpaloną na odtwarzaczu BR.

Ja osobiście nie zauważam różnicy między płytą DVD oglądaną na moim poprzednim Denonie DVD2800MKII a tanim BR LG390. Upscaling przez Reona w Onkyo 905 niewiele wnosi. Krawędzie są może bardziej wygładzone, bardziej plastyczne, miękkie, artefakty się nie pojawiają. Nawet puściłem kiedyś kasetę video przez onkyo-dało się oglądać ale z pustego i Salomon nie naleje.

Miom zdaniem znaczącą poprawę uzyskasz dopiero oglądając płytę BR. Różnica głównie przez zwiększoną rozdzielczość, co nie znaczy że nagle uzyskasz smolistą czerń. Projektor wyświetli to co może a tu ważniejsze jest w jakich warunkach oświetleniowych pracuje.

Nad tym popracuj zanim zmienisz klocki.

pozdrawiam

trzeba skalibrowac, nie wiem jak to jest ustawione , ze tak jebie żarem, ekran szary do takiego projektora bo chwala , ze jest 'najjasniejszy' w swojej klasie wiec pierwsza rzecz ekran wymienic, nie wiem kto bialy doradzil? jakis kretyn chyba, frontowa sciane i sufit na ciemny kolor pomalowac i powinno grac dobrze, źródlo tutaj nie ma nic do rzeczy....u mnie ze zwyklego dvd na scianie pomalowanej na bialo jest duzo lepszy obraz....

trzeba skalibrowac, nie wiem jak to jest ustawione , ze tak jebie żarem, ekran szary do takiego projektora bo chwala , ze jest 'najjasniejszy' w swojej klasie wiec pierwsza rzecz ekran wymienic, nie wiem kto bialy doradzil? jakis kretyn chyba, frontowa sciane i sufit na ciemny kolor pomalowac i powinno grac dobrze, źródlo tutaj nie ma nic do rzeczy....u mnie ze zwyklego dvd na scianie pomalowanej na bialo jest duzo lepszy obraz....

Kupowanie szarych ekranów to marnotrawienie energii w postaci ciepła (+przy okazji większy hałas) i przyspieszone zużywanie lamp. Zamiast kupować/malować badziewie w postaci "szarego ekranu", lepiej obniżyć jasność projektora.

W sieci sa dostepne darmowe probki strumieni HD, chociazby na trailers.apple.com. I podlacz sie do projektora po hdmi, bo aktualnie korzystasz z przetwornika SD i jaki by dobry on nie byl to i tak jest to tylko SD.

Nastepna sprawa - nie odpowiedziales na pytanie jaamar1'a o odleglosc projektora od ekranu, a to jeden z wazniejszych parametrow. Masz baaardzo duzy ekran i jezeli ustawiles projektor na drugim koncu pomieszczenia to jasnosc moze byc faktycznie za mala. Szczegolnie przy niedostatecznie zaciemnionym pomieszczeniu.

Fakt jest taki, ze projektor wymaga troche wiecej od uzytkownika zanim zacznie w miare prawidlowo pracowac. Postaw-i-zapomnij dziala tylko w przypadku plazmy/LCD.

PS Na koniec male pytanko - co popchnelo cie do wybrania takiej kombinacji projektora (nie-HD) i wielkosci ekranu w przypadku gdy na rynku dostepne sa niewiele drozsze projektory HD?

server unreachable;--

Kupowanie szarych ekranów to marnotrawienie energii w postaci ciepła (+przy okazji większy hałas) i przyspieszone zużywanie lamp. Zamiast kupować/malować badziewie w postaci "szarego ekranu", lepiej obniżyć jasność projektora.

a nastepnym razem wypowiadaj sie w jakims temacie na ktorym sie znasz, to duzo ulatwi ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.