Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa Sovtek 12AX7 LPS

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem zielony w tych sprawach:) Mam swoj pierwszy zestaw ''na lampach''koncowka copland csa 515(hybryda) i przedwzmacniacz cva 306. W pre siedza lampy sovtek 12AX7 LPS ale one praktycznie wcale nie swieca. Czy to normalne? Ledwo zauwazalnie żarzy sie jeden '' precik'' w górnej czesci lampy i tyle...:) W sumie mam 6 lamp. Pre jest 6 kanałowe. Poprzedni własciciel powiedzial mi jezeli bede sluchal tylko stereo zeby wyciagnac pozostałe lampy(sub, tyl prawy i lewy i central). Czy to dobra rada?

Jak sprawdzic sprawnosc lampy?

z gory dzieki za wszelkie info.

pozdr Artur

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/75601-lampa-sovtek-12ax7-lps/

Cze

Lampy daj do pomiaru , to będziesz wiedział o nich wszystko. Że nie świecą to niezłe --- kupowałeś coś do grania czy światełka na choinkę??????

Jedne świecą drugie nie i takie uroki.A co do wyciągania lamp z preampa to się poddaję , po prostu nie wiem.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Witam

Powertowałem troszke i ktos pisal ze akurat te lampy wcale nie swieca:)

Przekładałem wszystkie i zauwazylem ze jedna gra zdecydowanie ciszej. Co do reszty nie zauwazylem roznicy. Poprzedni własciciel nie wymienial tych lamp, takze maja juz pare latek. Za jego rada zostawiłem tylko 2 na stereo(nie wiem czy dobrze). Mysle nad kupnem 2 nowych i wtedy bede wiedział czy te juz sie kończa:). Zawsze myślalem ze lampy musza swiecic dlatego pytałem:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

muda44

wszystko fajnie tylko nie mam pojecia jak to sprawdzic:) Miernik mam, posługiwac tez potrafie ale jak to sprawdzic? W sumie pre gra juz ok 4 godzin na tych 2 lampach i jest ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszukaj opisu wyprowadzeń lamp i zmierz .

Będzie grał i więcej ale przyspieszysz zużycie lamp wielokrotnie.

A z drugiej strony wstaw najlepsze tam gdzie słuchasz a reszta niech się żarzy.

witam

dzieki za info. Jutro sprawdze jeszcze jedna rzecz. Moge wlaczyc opcje '' 6 chanel'' wiec pewnie wtedy wszytskie lampy dzialaja ale podczas przełączania na cd, tuner, aux1 kontrolki gasna i zostaje tylko kanal lewey,prawy i dodatkowo sub wiec chyba reszta lamp i tak jest wyłaczona w tym czasie wiec nie powinno nic przeszkadzac. Musze to sprawdzic i włozyc wszystkie lampy...

Witam

Jestem zielony w tych sprawach:) Mam swoj pierwszy zestaw ''na lampach''koncowka copland csa 515(hybryda) i przedwzmacniacz cva 306. W pre siedza lampy sovtek 12AX7 LPS ale one praktycznie wcale nie swieca. Czy to normalne? Ledwo zauwazalnie żarzy sie jeden '' precik'' w górnej czesci lampy i tyle...:) W sumie mam 6 lamp. Pre jest 6 kanałowe. Poprzedni własciciel powiedzial mi jezeli bede sluchal tylko stereo zeby wyciagnac pozostałe lampy(sub, tyl prawy i lewy i central). Czy to dobra rada?

Jak sprawdzic sprawnosc lampy?

z gory dzieki za wszelkie info.

pozdr Artur

To, że nie świecą tym się nie przejmuj. Mam Sovtek 12AX7LPS w moim Art Audio Vinyl One i też bardzo słabo świecą.

W końcu to lampy sekcji przedwzmocnienia a poza tym Sovtek tak ma.

Witam

Mam jeszcze jedno pytanko:)

Otoz na stronie copland'a wg opisu w tym pre wystepuja lampy 6922 6 sztuk. W sciagnietej instrukcji widnieja 6x 12ax7. Ja mam u siebie 6x 12ax7.

Czy 6922 i 12ax7 to całkiem inne lampy? Czy ktos mogl sobie zamiast 6x 6922 włożyc do pre 6x 12ax7?

Ale dziwne jest to ze w instrukcji jest napisane ze sa 12ax7 a na glownej stronie copland 6922...

pozdr i WESOŁYCH:)

Szukam info w necie i jedni uzytkownicy pisza ze mieli 6922 a inni 12ax7 ...

Witam

Widocznie musiał wkrasc sie bład na stronie copland'a choc dziwne to troche bo stronke maja dosyc ubogą...:)

Wracajac do mojego pytanka odnosnie lamp. Wsadziłem wszystkie 6 lamp do pre i wszystkie działaja- zarza sie nawet podczas trybu stereo... Pre mocniej sie grzeje. Teraz nie wiem czy je zostawic czy wyjać poniewaz szkoda zeby sie wypalały skoro i tak uzywam tylko trybu stereo...

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.