Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawkowce do 5000zł

lux666

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

zastanawiam się nad dość uniwersalnymi podstawkowcami w granicy 5k +-10%, oczywiście mogą być tańsze alternatywy jeśli jest tam jakaś perełka. Zależy mi na nowym zestawie, ale używki również mile widziane, jeśli są w dobrym stanie. Pomieszczenie 10m2 (2,75 x 3,75), różne gatunki muzyki, od tych łatwiejszych, czyli muzyka wokalna, jazz, po trudniejsze (rock, metal, również taki konkretniejszy). Zależy mi na tym, żeby grały dość ciepło i potrafiły zejść w miarę nisko nie grając mega głośno. Z racji metrażu dobrze jakby można było siedzieć na granicy max 2m od nich. Co do sprzętu towarzyszącego to na razie NAD C352 i Arcam rDAC. Kabelki Chord Carnival Silverscreen. IC jeszcze wyjdą w praniu.BR z przodu mile widziane. Wstępnie zauważyłem:

MA RX2 / GS10 (warto dopłacać)

Focal 807V

Chario Constellation Delphinus

MAGNAT QUANTUM 1003 (ktoś miał okazję się zetknąć? Mają niezwykłe pasmo przenoszenia :P)

Paradigm Studio 20 V.5

DYNAUDIO FOCUS 110

Dali Mentor 2

Po zawężeniu listy postaram się udać na odsłuch, prosze jedynie o ukierunkowanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/75594-podstawkowce-do-5000z%C5%82/

Witam, mam doświadczenie z modelem 703 i szczerze mogę polecić te monitorki do każdego rodzaju muzyki. Są to niezwykle uniwersalne monitorki, bas schodzi naprawdę nisko, średnie są przyjemne a wysokie nie gryzą w uszy. Byłem naprawdę zaskoczony co potrafią te monitorki, model 1003 to już wyższa klasa więc przypuszczam że może być tylko lepiej. Grały one ze wzmakiem NAD 356.

Harbeth albo Vienna i długo będziesz mógł iść coraz wyżej z elektroniką do nich.

No właśnie taki mam plan - nadrobić kolumnami a potem nadganiać elektroniką za jakiś czas.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

No właśnie taki mam plan - nadrobić kolumnami a potem nadganiać elektroniką za jakiś czas.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Tak się nie da - gówniany wzmacniacz nie wysteruje ambitnych kolumn!!!! Natomiast dobry wzmak może coś wydobyć nawet z nie najlepszych kolumn.

Akkus ma nowe monitory X1 ale nie wiem jak grają , może ktoś z forumowiczów słuchał.Kosztują 3,5kzł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chario Constellation Delphinus

ciepło grające z plastycznym basem nisko schodzącym

Ukryta Zawartość

i można je kupić w promocji za 3tys na alle

Ukryta Zawartość

aukcja zakończona ale wystarczy tel aby wiedzieć czy aktualna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

warto powalczyć

Ukryta Zawartość

eh nie ta cena;pp

Ukryta Zawartość

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

warto powalczyć

Ukryta Zawartość

eh nie ta cena;pp

B&W 805 nieeee szorstkie , suche chcialem kupic , po odsluchu oddalem :(

Ukryta Zawartość

Cześć Lux666,

Zainteresuj się monitorami KEF XQ10. Myślę, że jak byś ich posłuchał to siadł byś z wrażenia...

Można kupić je w sklepach oficjanie za ponad 5000zł ale na allegro są do "trafienia" za połowę ceny.

B&W 805 nieeee szorstkie , suche chcialem kupic , po odsluchu oddalem :(

Uprzejmie Cię informuję,że nie są szorstkie ani suche,zresztą jak wszystkie monitory które mają swoje korzenie gdzieś w studiu.Tania,ostra elektronika oczywiście odpada,jednak z takim monitorem warto się pomęczyć-poprawić trochę akustykę pomieszczenia,starannie dobrać wzmacniacz i źródło-oddadzą starania z naprawdę dużą nawiązką.

Nie są to na pewno kolumny do "pięciominutowego" odsłuchu w przypadkowym pomieszczeniu z przypadkowymi urządzeniami.

Niemniej jednak do NAD-a którym dysponuje założyciel wątku nie polecam-katastrofa gwarantowana;-)

l'enfant sauvage

Cześć Lux666,

Zainteresuj się monitorami KEF XQ10. Myślę, że jak byś ich posłuchał to siadł byś z wrażenia...

Można kupić je w sklepach oficjanie za ponad 5000zł ale na allegro są do "trafienia" za połowę ceny.

twoje?? :)

Focal + Naim

No dobrze, rozumiem, że chciałem za wiele, jako, że elektroniki nie planuję wymieniać za prędko, z racji, że kupiłem ją na przełomie listopada/grudnia to jaki zestaw byłby optimum do mojej konfiguracji? Z czym ten nadzik sobie poradzi?

Uprzejmie Cię informuję,że nie są szorstkie ani suche,zresztą jak wszystkie monitory które mają swoje korzenie gdzieś w studiu.Tania,ostra elektronika oczywiście odpada,jednak z takim monitorem warto się pomęczyć-poprawić trochę akustykę pomieszczenia,starannie dobrać wzmacniacz i źródło-oddadzą starania z naprawdę dużą nawiązką.

Nie są to na pewno kolumny do "pięciominutowego" odsłuchu w przypadkowym pomieszczeniu z przypadkowymi urządzeniami.

Niemniej jednak do NAD-a którym dysponuje założyciel wątku nie polecam-katastrofa gwarantowana;-)

ogolnie taki charakter maja b&w.ja nie bede chwalil to co mam bo po co ?? ale zaproponowac moge zreszta poszperaj tu troche to poczytasz jakie b&w u mnie graly.A 805 mialem wypozyczone za kaucje i byly tragiczne a Akkus V1 je zdeklasowaly, oczywiscie V2 i V4 byly u mnie na odsluchu zostaly V4 a czy jestem z nich zadowolony ??? zawsze mozna posluchac moze przypadna nie tylko do gustu ale muzycznie takze.

No dobrze, rozumiem, że chciałem za wiele, jako, że elektroniki nie planuję wymieniać za prędko, z racji, że kupiłem ją na przełomie listopada/grudnia to jaki zestaw byłby optimum do mojej konfiguracji? Z czym ten nadzik sobie poradzi?

Jak do Nada to Elac ale ktore ?? to sam musisz posluchac i zdecydowac.

slaw->nie mogę zaprzeczyć że akkusy pogoniły 805-tki,pewnie byłoby tak i w kilkunastu kolejnych układach kolumny/elektronika/pomieszczenie,pewnie byłoby i odwrotnie w wielu następnych zestawieniach gdzie bowersy okazałyby się lepsze od akkusów-taki to już urok tego "sportu".Cieszę się że tak utrafiłeś z akkusami,jednak wciąż nie zgodzę się że 805 to szorstki i suchy dźwięk.

Ja bym tu postawił raczej tezę że nie potrafią uwieść na pewno dopaloną barwą na średnicy i dążą raczej do wiernego przekazu materiału dźwiękowego-co całkiem zrozumiałe-nie każdemu przypadnie do gustu.

l'enfant sauvage

slaw->nie mogę zaprzeczyć że akkusy pogoniły 805-tki,pewnie byłoby tak i w kilkunastu kolejnych układach kolumny/elektronika/pomieszczenie,pewnie byłoby i odwrotnie w wielu następnych zestawieniach gdzie bowersy okazałyby się lepsze od akkusów-taki to już urok tego "sportu".Cieszę się że tak utrafiłeś z akkusami,jednak wciąż nie zgodzę się że 805 to szorstki i suchy dźwięk.

Ja bym tu postawił raczej tezę że nie potrafią uwieść na pewno dopaloną barwą na średnicy i dążą raczej do wiernego przekazu materiału dźwiękowego-co całkiem zrozumiałe-nie każdemu przypadnie do gustu.

Raczej winny tu jest glosnik kewlarowy,ja sie sprzeczac nie bede ale Ty masz starsza wersje glosnika , wiec moze byc inaczej , te nowsze to juz inne brzmienie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.