Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy z ciepłem

JacekPlacek

Rekomendowane odpowiedzi

A jak wygląda w porównaniu z tą Nano Therm lub Actic Cermique (podobno one nie przewodzą prądu i sie nie rozpływają na skutek ogrzania)? Pytam oczywiscie nie w związku z tematem chłodzenia tranzystorów, bo tam takie zabiegi nie mają sensu - te pasty kosztują po 20-30zł. za 3g! (nie bardzo mam gdzie spytać - bo raczej nie u komputerowców, którzy porównują temperatury podawane z biosu i filozofuja potem ile to powinni dodać stopni do wyniku żeby był wiarygodny).

pozdr.

No właśnie Nanotherm XTC była tą lepszą od zwykłego silikonu.

Arctic ceramique była porównywalna do zwykłego silikonu.

Pomiar - a jak wiecie już z innych testów ;-) robię je dosyć rzetelnie był dość precyzyjny - termometrem cyfrowym o czasie ustalania 5 sek, bezpośrednio na radiatorze na styku z procesorem - przy tych samych warunkach pracy procesora - tzn. był zadany ten sam algorytm.

O ShinEstu G749 nie słyszałem (a o Nanotherm XTC tylko czytałem).

Sądziłem, że lepsza powinna być pasta, która ma wiekszą przewodniość cieplną.

Np. biała - Fanner 420 (www.fanner.com) ma >7,5W/m-k.

Natomiast srebrna - Stars 700 (Balance Stars - 10% silver included) jest znacznie lepsza - bo ma >7,5W/m-k :)))

Mam jeszcze srebrną - Titan TTG-S104 - niewiadomoile ;)

Jeśli dobrze pamiętam pasta H ma 6,8W/m-k a słynne Arctic Silver itp. mają od 8,5W/m-k - więc chyba teoretycznie powinny być lepsze (o ile to prawda).

pozdr.

Witam.

Postanowiłem i ja dorzucić swoje pięć groszy do dyskusji. Jeśli chodzi o pasty to mają one za zadanie wypełnienie mikronierówności pomiedzy dwoma powierzchnimi. Wieksze znaczenie ma tutaj rezystancja termiczna podkładki, radiatora i wiele więcej czynników a najmniej sama pasta. Ww. kładzie się minimalną, równą ilość na całą powierzchnie i porządnie wszystko skręca. Firma w której pracuje produkuje miedzy innymi falowniki o mocach i 250kW, straty na przełączaniu są dość znaczne większe na pewno niż w każdym zbudowanym wzmacniaczu kalsy A. Stosujemy jednak zwykłą białą paste. Kolejne wymyślne coraz to doskonalsze nowe pasty to dla mnie tylko zagrywki producentów, a dają się na nie nabrać kolesie którzy stosują przezroczyste obudowy, podświetlanie niebieskimi diodami i tym podobne pierdoły. Warto więc chyba skupić się na tysiącu innych, ważniejszych aspektach budowanego wzmacnicza niż tracić czas na jałowe dyskusje o paście. Pozdrawiam.

macie dziwna sklaonnosc do szufladkowania wszystkich w pewnych sztywnych granicach. no nic, nie bede sie wiecej wychylal, bo masz _igod_ racje, napisz wsrod informatykow, ze nie maja racji, a zaraz wyplynie ich caly szowinizm na wierzch... to sie chyba tyczy nietylko informatykow...

w kazdym razie technik informatyk to chyba nie jest zbyt wiele. aktualnie studiuje informatyke, wiec wiem czego ucza i bynajmniej nie jest to "skutecznosc odprowadzania ciepla przez rozne pasty termo..."... poza tym, po raz kolejny napisze, ze arctic silver 5 NIE PRZEWODZI PRĄDU:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (przedostatni akapit dla niewtajemniczonych, jest tylko troszke pojemnosciowa - jak kazdy dielektryk...)

no nic, nie bede sie spieral, bo grochem o sciane to nie ma jednak sensu ;-)

konczac powiem tylko, ze niekazdy kladzie 0.5mm pasty pod radiatorem,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>Szarak

Nie załamuj się, Ty tez nie wkładaj wszystkich do tego samego worka. Większość z nas uważa, że pasty sa różne i że maja rózne właściwości. Tutaj akurat nie jest to najsłabsze ogniwo w odprowadzaniu ciepła i przy zupełnie standardowej budowie wzmacniacza pastą nie trzeba sie zbytnio przejmować. Oczywiście, jesli nie przewodzi prądu.

pozdr

No jesli dla dyplomowanego informatyka overclocking CPU to podniesienie FSB i pare dziesiatek V to faktycznie dla tego samego czlowieka pasta jest po prostu formalnascia, ale jesli sie buduje chlodzenie z 2x peltier plus chlodzenie tegoz stosu agregatem (freonem) to takie podejscie do sprawy niestety bierze w łeb. Jesli mamy wolnochlodzacy wiatraczek posmarowany zwykla pasta to ten sam wiatrak posmarowany "super duper jakastam pasta kosmiczna" bedzie niewiele lepszy, mozna by stwierdzic roznica bedzie w granicach bledu. Ale przy takim kombajnie chlodzacym kazdy niewielki opor cieplny jest zauwazalny, nie dziwie sie ze wielu "dyplomowanych" twierdzi inaczej skoro takiego chlodzenia nie stosowali w zyciu.

pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

no dobra, juz, starczy. nie bedziemy wiecej mieszac informatyki z elektroakustyka. my (informatycy) mamy swoje sposoby, swoje prawa, Wy (elektro-akustycy) macie swoje. Wy nie czaicie naszych, podwazacie co sie da, a My moze i nie rozumiemy Waszych, ale przyjmujemy je za pewniaki (bo wiemy, ze nie wiemy wszystkiego). informatycy sa widac jakos bardziej tolerancyjni. przynajmniej tutaj...

dodam tylko pewna opowiastke.

na poczatku, jako mierny elektronik nie mialem zielonego pojecia dlaczego wsadzacie takie kondensatory a nie inne, 10x drozsze od tych, ktore mozna kupic w typowym sklepie elektrycznym. ale w temat sie zaglebilem, chocby tutaj i teraz wiem czemu tak robicie. i nie kwestionuje waszych wyborow, bo wiem, ze sa sluszne. ale zeby sie o tym przekonac, jak pisalem wczesniej, musialem troche poszperac, poczytac, posluchac, slowem - popraktykowac. sadze, ze taka postawa ma jakis sens. Twoja natomiast ( _igod_ ) jest raczej bezsensowna, opierasz ja na OC, ktory przeoprowadzales IMHO 5 lat temu, negujesz sens uzywania srebrnych past (bo ich wyniki znajduja sie w granicy bledu... jasne. na tym samym sprzecie i kiepskiej pascie mam 44C a ze srebrna 36C. oczywiste jest wiec, ze w drugim przypadku tolerancja temperatury drastycznie wzrosla...)

nie wyglupiaj sie _igod_. jestes swietnym elektronikiem, nie watpie. ale ten elektroniczny autorytet + dyplom technika z informatyki nie daja Ci prawa do wyglaszania opinii w temacie, o ktory sie raptem musnales 5 lat temu. a jak wsyzscy dobrze wiemy - 5 lat dla informatyki to cala wiecznosc...

"Elektronik jest dobrym informatykiem (jeśli chodzi hardware). Nigdy na odwrót."

elektronik jest dobrym informatykiem (czy kazdym innym zawodnikiem) jesli jest z wiedza na czasie. a to wymaga raczej pewnej otwartosci na wiedze.

>>Qubric

A może tak dalibyśmy modszym kolegom przykład jak się powinno prowadzic dyskusję, nawet, gdy ma się zupełnie odmienne zdania, poglądy i wiedzę. Zauważ, że kolega powtarza już tylko 'standardy' jakie od jakiegoś czasu zagościły na tym forum.

Qubric, do czego mam niby dryg? :>

nom, czekam na zmiany. niech pierwsze beda zlote prawa:

sprawdz autentycznosc informacji, ktra chcesz podac do wiadomosci publicznej.

negowac moze kazdy, pod warunkiem, ze ma w rekawie niepodwazalne argumenty. strzelac w powietrze mozna tylko w sylwestra (w miejscach niepublicznych).

krytyka ? owszem, byle byla konstruktywna. i bez obrazania innych forumowiczow.

Szarak - więcej luzu:))) - o to mi chodziło. Napisałem że nie warto wygłaszać umoralniających manifestów.

Przyznasz, że informacje Fadeovera na temat past były bardzo sprawdzone? Mnie wystarczyły. W kilku zdanaich dostałem wiecej informacji niż po kilku godzinach szukania recenzji na Tweak.pl.

pozdr.

Qubric

No bez przesady - moich informacji proszę nie traktować jako wzorcowych.

Zadałem tylko sobie pytanie :czy srebrne pasty coś dają - może i dawały ( około 2 stopnie niżej).

Ale przy 60 procesorach trzeba było wymyśleć cos tańszego. Również i ta opcja w końcu upadła.A to z powodu tego ,że w części komputerow zastosowaliśmy proc. AMD Athlon a firma - żeby gwarancja na procesory nie została anulowana, żąda od użytkowników stosowania tylko i wyłącznie pasty Shin Estu.

aaaaaa :)))

Ale i tak chyba tylko w jednej recenzji, które dotąd przeczytałem (past lub coolerów) autor napisał że mierzył temp. termometrem cyfrowym. Z tym, że nie napisał jak mierzył i gdzie go przykładał ;) A te 2 stopnie różnicy to moze być juz coś warte w komputerach.

pozdr.

jar1> No właśnie chodziło mi o kogoś kto tych podkładek z trójtlenku aluminim używał. Wiem, że temperatura całości po wielu minutach się wyrówna i będzie naprade gorąco ale chodziło mi o eliminację efektu początkowego o którym wspominałem.

Jeżeli tranzystor mocuję do radiatora tylko przez pastę to po włączeniu zasilania jego obudowa jest letnia i w zasadzie grzeje się w takim samym stopniu jak nagrzewa sie radiator a więc wolno prze wiele minut. Użycie podkładek mikowych czy tez silikonowych zmienia bardzo tą sytuację gdyż tranzystor staje się nie do "dotknięcia" już po kilkunastu sekundach( mam go nawet dociśniętego z góry małym ceownikiem alumniowym). Owszem nie "pali" się to ale coś tutaj jest nie tak jeżeli wierzyć ,że rezystancja termiczna podkładki silikonowej to 0.4K/W.

To może jest prawda ale czy na pewno dla takiej podkładki do TO220 czy też TO247 ? Jeżeli "pompuję" 40W mocy to jakim cudem to przewodnictwo cieplne jest takie kulawe ?

Zastanawiam sie jak to mogłoby wypaść dla podkładek ceramicznych z tlenku aluminium. Porównywałeś z podkładką silikonową ?

Pozdr.

Jacek

>>jacekplacek

Ja używam, między innym, tych z tlenku aluminium i jak zmierzyłem to współczynnik był ok. 0,4. A mierzyłem to po ustaleniu sie temperatury mierząc temperaturę na tranzystorze i radiatorze. To było z pastą. Powiem szczerze, że nie zauważyłem różnicy w temperaturach między silikonowymi a ceramicznymi, ale nie powtarzałem dokładnie pomiaru. Z tego, co napisałeś, będziesz tracił dość sporą moc na tranzystorze (ok.40W), pewno dlatego masz takie dramatyczne spostrzezenia. Z drugiej strony, przecież tranzystory mają taka konstrukcję i parametry, aby takie moce mogłybyć z nich oddawane bez jakiś 'wymyślnych' i super systemów chłodzących. Ja tracę trochę mniej na tranzystor (ok.25W) i zbytnio sie tym nie przejmowałem. Jeśli zapewniony jest dobry kontakt i dokładne przyleganie podkładek i tranzystora do radiatora, to raczej nie powinno być problemów.

Najlepiej zweryfikować mierząc temperaturę tranzystora.

pozdr

Chodziło mi o to, że dokładnie i krótko wyjaśniłeś w czym rzecz.

Jeszcze tak sobie myślę, że zanim ustalą sie warunki, to ze względu na dużą pojemność cieplną radiatora i spory gradient temperatury wewnątrz tegoż radiatora możliwe jest zaobserwowanie, że tranzystor jest już gorący a radiator z wierzchu całkiem chłodny.

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.