Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz do Amplitunera Onkyo - BD, DVD, CD, SACD

ts147

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę o poradę odnośnie zakupu odtwarzacza BD, DVD, CD, SACD do Ampli Onkyo 5007.

Aktualnie posiadam DVD Panasonica EH 67 (chyba najwyższy model Panasonica sprzed 2 lat), który służy mi dzielnie od 2 lat (ładnie skaluje do 1080, co aktualnie przestało mieć znaczenie, ma duży HDD do nagywania, odtwarza większość płyt, etc). Z racji zakupu 5007ki myślę jednak o czymś, co będzie dobrze go uzupełniało szczególnie w stereo. Zależy mi na zakupie jednego klocka umozliwiającego odsłuch/oglądanie w zasadzie wszystkiego (80% muzyka, 20% kino).

Przeglądając to co jest na rynku i opinie użytowników waham się w zasadzie tylko pomiędzy CA AZUR 650BD i Onkyo BD-808 (ogólnie pułap do 2-2,5tys). Coraz bardziej skłaniam się jednak do 808ki - klocek tej samej firmy.

I teraz pytanie co radzicie - czy to dobry kierunek? Czy różnica w odsłuchu stereo pomiędzy aktualnym DVD a 808ką będzie bardzo duża, duża, niewielka? Będzie mi brakowało nagrywarki (dekoder Cyfry + ma niestety pewne ograniczenia), ale jeśli różnica będzie duża nie będę się w ogóle zastanawiał.

Pzdr,

TS

CA Azur 650BD mogę z czystym sumieniem rekomendować, gdyż sam go od bardzo niedawna mam. Znakomita zabawka, zarówno obraz jak i dźwięk po wszystkich wyjściach.

Nie bardzo rozumiem jak (uwzględniając Twoje oczekiwania sformułowane we wpisie początkowym) te modele można wogóle uważać za porównywalne. Onkyo BD-SP808 nie jest żadną alternatywą dla CA, albowiem NIE CZYTA formatu SACD (DVD-A nie czyta również). Nie ma także wielokanałowego wyjścia audio.

Pozdrawiam.

==> ts147

Nie słuchaj podszeptów ortodoksów stereo. Dla nich liczy się tylko Hi-End za cenę conajmniej sześciocyfrową. Nic poniżej nie jest (ich zdaniem) godne uwagi.

Nie ma sensu nic kupować - na amplitunerze i tak nie będzie słychać różnicy, pieniądze wyrzucone w błoto ...

Sprawdzałeś? A wiesz że są amplitunery i amplitunery?

Onkyo 5007 należy do tych najlepszych, samo trafo waży w nim więcej niż niejeden wzmacniacz stereo, a do tego ma jeszcze osobny zasilacz do przedwzmacniacza.

Różnica będzie i to bardzo wyraźna. Nie chce mi się po raz n-ty pisać, ale OK - w bezpośrednim porównaniu u mnie w systemie Onkyo 905 (czyli praktycznie to samo) zagrał na tym samym poziomie jakościowym co wzmak denon 1500ae.

Ja bym pomyślał nad takimi kompletami:

- Onkyo 7555 (cd) + 808 (BR)

- Marantz 7003 (CD) + 5005 (BR wypuszczający SACD po HDMI)

czy miał ktoś do czynienia z odtwarzaczem CD onkyo C-S5VL

jest zrobiony na DAC Wolfson WM8742, obsługuje SACD .. słuchał tego ktoś - rozważam zakup, w Media M jest po 1299

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Onkyo 5007 należy do tych najlepszych, samo trafo waży w nim więcej niż niejeden wzmacniacz stereo, a do tego ma jeszcze osobny zasilacz do przedwzmacniacza.

Różnica będzie i to bardzo wyraźna. Nie chce mi się po raz n-ty pisać, ale OK - w bezpośrednim porównaniu u mnie w systemie Onkyo 905 (czyli praktycznie to samo) zagrał na tym samym poziomie jakościowym co wzmak denon 1500ae.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Trochę mam teraz mętlik w głowie, bo chęć zmiany podyktowana była pewnością, że otrzymam w zamian dużą poprawę jakości w stereo - a tu zdania wśród Was są podzielone.

Niestety opcja rozdzielenia CD i BR odpada - warunek żonki, że musi być jeden klocek :(. Stąd też moje pytanie o 808kę (BR) lub CA 650BD. Wiem, że 808ka nie czyta SACD, ale jest z tej samej serii do 5007 i jak znam zycia zazwyczaj dwie części jednej firmy będą rozumieć się lepiej - coś za coś.

Co do 5007ki, to tak jak mczaj napisał na tle innych ampli gra całkiem sympatycznie ;) i głównie dlatego jest u mnie 5007ka a nie 808ka czy Denon 2311.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No coś Ty a Rotel waży niewiele i gra, podobnie Musical Fidelity. Wbrew farmazonom które od dawna wypisuje Bobcat nie kosztuje wiele.

Proponuję więc inną, następującą definicję jakości:

Sprzęt wysokiej jakości, dobrze grający - to taki którego Discomaniac71 w łaskawości swojej raczy uznać za dobry i który się Jemu spodoba. Jest to kryterium ostateczne, od którego nie przysługuje ŻADNE odwołanie. Wszelkie próby innej opinii będą tępione z całą surowością.

Przyjęcie powyższej definicji do wiadomomości (i stosowania) pozwoli na uniknięcie wielu przyszłych dyskusji i nieporozumień.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Proponuję więc inną, następującą definicję jakości:

Sprzęt wysokiej jakości, dobrze grający - to taki którego Discomaniac71 w łaskawości swojej raczy uznać za dobry i który się Jemu spodoba. Jest to kryterium ostateczne, od którego nie przysługuje ŻADNE odwołanie. Wszelkie próby innej opinii będą tępione z całą surowością.

Przyjęcie powyższej definicji do wiadomomości (i stosowania) pozwoli na uniknięcie wielu przyszłych dyskusji i nieporozumień.

Wyluzuj Bobcat. Powyżej napisałeś że między innymi wg mnie gra tylko taki sprzęt co kosztuje sześciocyfrową kwotę - bzdura. Teraz przyczepiasz się do czegoś innego. Nie mam monopolu na wiedzę tak samo jak Ty więc proszę sfolguj z pisaniem idiotyzmów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie bój się. I tak Ci nie dorównam. Nawet nie próbuję.

Jak na razie nie robisz nic poza atakowaniem mnie. Jeśli rzeczywiście jesteś facetem po 50-tce to nic tylko współczuć.

farmazony, które wypisuje Bobcat

sfolguj z pisaniem idiotyzmów.

Nie ja zacząłem używać tego typu słownictwa. Więc kto tu kogo atakuje?

Nie wiem ponadto co ma wiek do rzeczy. Czy sądzisz, że będziesz wiecznie młody?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie ja zacząłem używać tego typu słownictwa. Więc kto tu kogo atakuje?

Nie wiem ponadto co ma wiek do rzeczy. Czy sądzisz, że będziesz wiecznie młody?

Młody to ja już nie jestem. Końcem przyszłego roku kończę 40 lat. Tak jak mówiłem: nie życzę sobie bezpodstawnych ataków. Tak po prostu dla hecy. Faktem jest iż neguję to co piszesz ale tylko ze względu na swoje doświadczenia i na fakt iż młodzi adepci audio muszą mieć alternatywę.

No coś Ty a Rotel waży niewiele i gra, podobnie Musical Fidelity. Wbrew farmazonom które od dawna wypisuje Bobcat nie kosztuje wiele.

A czy ja piszę że nie gra? Piszę że najlepsze amplitunery/wzmacniacze wielokanałowe też mogą zagrać. Są amplitunery 10 kilowe, z rachitycznym zasilaniem, badziewnymi końcówkami. Są też takie, gdzie zasilacze są bardzo wydajne, końcówki mocne a waga sięga 25 kg. Wiem, wiem, sama waga nie gra - ale o wielu rzeczach mówi, a tak się też jakoś sklada, że najlepsze wzmacniacze też swoje ważą.

I taki ampli jest w stanie zagrać na poziomie wzmacniaczy z przedziału 2-4 tys. Więc siłą rzeczy będzie potrafił oddać sprawiedliwość CD-ekowi.

Do autora wątku - jak jeden klocek, to chyba faktycznie kambodża 650 - czytałem już kilka relacji/recenzji - wszystkie bardzo pozytywne.

Młody to ja już nie jestem. Końcem przyszłego roku kończę 40 lat. Tak jak mówiłem: nie życzę sobie bezpodstawnych ataków. Tak po prostu dla hecy. Faktem jest iż neguję to co piszesz ale tylko ze względu na swoje doświadczenia i na fakt iż młodzi adepci audio muszą mieć alternatywę.

Tak długo do kiedy piszesz, że nie mam racji i że Twoje zdanie jest diametralnie odmienne, gdyż ... - jest to elegancja rozmowa i przedstawienie Twojego punktu widzenia, z którym się może nie zawsze zgadzam, ale który zawsze szanuję. Przedstawianie różnych punktów widzenia na tę samą sprawę jest ze wszech miar cenne i godne poparcia. Wszelako w momencie gdy zaczynasz używać zwrotów typu "farmazony" i "idiotyzmy" - dyskusja schodzi na inny, znacznie niższy poziom.

Do autora wątku - jak jeden klocek, to chyba faktycznie kambodża 650 - czytałem już kilka relacji/recenzji - wszystkie bardzo pozytywne.

Nie pretenduję do wyrażania jakichś osądów ostatecznych, ale jako użytkownik tegoż mogę (na podstawie swoich własnych, osobistych spostrzeżeń) wspomniane relacje i recenzje w pełni poprzeć. Fantastyczny klocek.

Ja zdecydowałem sie na marantza UD7006. Trudny do dostania, bo to nowość. Mam nadzieję wyrwać go za mniej niz 3500zł. B. dobra sekcja video. Bebechy jak w denonie 4010 (7000zł).

Ukryta Zawartość

post-15061-077516800 1292923292_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie pretenduję do wyrażania jakichś osądów ostatecznych, ale jako użytkownik tegoż mogę (na podstawie swoich własnych, osobistych spostrzeżeń) wspomniane relacje i recenzje w pełni poprzeć. Fantastyczny klocek.

Ja także nie pretenduję. Sądy ostateczne będą w chwili zejścia z tego świata.

Ja zdecydowałem sie na marantza UD7006. Trudny do dostania, bo to nowość. Mam nadzieję wyrwać go za mniej niz 3500zł. B. dobra sekcja video. Bebechy jak w denonie 4010 (7000zł).

Odpowiednikiem Denona 4010 to jest Marantz 8004 czyli piętro wyżej niż seria 700..

Ta seria była spokrewniona z Denonami 20…

Jak byś miał jakąś fotkę wnętrza 7006 to można by to zweryfikować. Chyba że dysponujesz jakimiś innymi informacjami co do tego powinowactwa?

mczaj

Biorąc pod uwagę cenę, to masz rację.

Ale jak popatrzysz na specyfiksację techniczną, to UD7006 stanowi nawet rozwinięcie w stosunku do 8004 (np. sieć LAN, 3D).

Poza tym identyczne dekodery wizji, audio w zasadzie też. Natomiast sekcja zasilania zapewne o klasę lepsza w 8004.

mczaj

Biorąc pod uwagę cenę, to masz rację.

Ale jak popatrzysz na specyfiksację techniczną, to UD7006 stanowi nawet rozwinięcie w stosunku do 8004 (np. sieć LAN, 3D).

Poza tym identyczne dekodery wizji, audio w zasadzie też. Natomiast sekcja zasilania zapewne o klasę lepsza w 8004.

Sekcja zasilania to lepsza będzie w 8004. Trzeba jednak sięgnąć do zdjęć - niestety 7006 jest za świeży i nic o nim nie ma w sieci.

Natomiast łatwo ustalić, że:

Marantz 7004 = Denon 2010 = Onkyo 807

Ukryta Zawartość

post-17029-007896000 1293058342_thumb.jpg

post-17029-029069300 1293058352_thumb.jpg

oraz że Denon 4010 = Marantz 8004 przy czym Marantz ma jednak w tym przypadku lepsze zasilanie i sekcję audio:

post-17029-015625200 1293058441_thumb.jpg

post-17029-029621800 1293058544_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.