Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  86 członków

Copland Klub
IGNORED

Klub COPLAND

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, predator 1967 napisał:

Jak wymieniałem lampę, to podstawka novol była luźna? Ja zmieniłem lampę na gold pin i po wyjęciu starej electro harmonix podstawka , jej górna część,była luźna?  Czy tak ma być? Mam wątpliwości. Może u mnie ten novol podstawka lampy, jest uszkodzony?  Stara lampa w 150 wyszła z dużym oporem. Jak było u Ciebie?

Oryginalna lampa w moim CSA150 też stawiała duży opór podczas wyjmowania. Z kolejnymi już nie miałem żadnych problemów. Nie sprawdzałem luzu podstawki.

No właśnie u mnie był luz tej górnej części. Lampa docisnęła ten element i zlikwidowała ruchomość. Są dwie opcje: tak ma być, albo , ktoś za mocno wyciągał lampę wcześniej i uszkodzil podstawkę. Poszukam jeszcze na google. Dziękuję 

3 godziny temu, Manic69 napisał:

Oryginalna lampa w moim CSA150 też stawiała duży opór podczas wyjmowania.

Cześć , wrzucę filmik jak nie powinno wyjmować się lamp , od 5:40 początkowa faza - bez ruchów okrężnych !!!

Wybaczcie jeżeli wiecie jak to robić , ale może komuś się przyda .

Wygląda na to, że magnat ma takie same podstawki pod lampy sterujące jak w CSA 150. Wydaje się, że podczas demontażu na filmie, ten górny pierścień się poruszył. Na grafikach, które przeglądałem ta podstawka składa się z dwóch pierścieni. Ten dolny jest lutowany do płytki, a górny z otworami na piny, jest mocowany z dolnym tuleją. Czyli przy tej konstrukcji podstawki możliwa jest ruchomość tego górnego pierścienia.

Ja inaczej demontowałem lampę. Przytrzymalem dolną część podstawki i delikatnie rozruszalem lampę .Wydaje mi się , że tak jest bezpieczniej. 

Edytowane przez predator 1967
Poprawienie treści
Godzinę temu, predator 1967 napisał:

Wydaje się, że podczas demontażu na filmie, ten górny pierścień się poruszył. Na grafikach, które przeglądałem ta podstawka składa się z dwóch pierścieni. Ten dolny jest lutowany do płytki

No właśnie ,  zwróćcie uwagę co dzieje się z płytką do której zamocowana jest podstawka lampy  , jeszcze trochę a sama płytka mogła ulec pęknięciu .

Godzinę temu, predator 1967 napisał:

Ja inaczej demontowałem lampę. Przytrzymalem dolną część podstawki i delikatnie rozruszalem lampę .Wydaje mi się , że tak jest bezpieczniej. 

Słusznie .

Pozdrówko ! 

Z przyjemnością zapisałem się do klubu z moim skromnym CSA 14 . Po kilku tygodniach pracy i odsłuchach , mogę śmiało doradzić tym co będą wymieniać leciwe kondensatory ( polecam zainwestować w Mundorf i dać 50% większą pojemność w zasilaczu) 

image.thumb.png.d09ef9ee8df77eb04d0b6844207c0094.png

Dużą poprawę daje wymiana wzmacniaczy operacyjnych (u mnie najlepiej zagrały MUSES03)oraz wymiana kondensatorów 2u2 w torze audio na :

https://www.poweraudio.pl/mundorf-supreme-2-20-uf-p-53.html

image.thumb.png.4ec9951e135f990085f0c415ec69bcd5.png

7 minut temu, szeekin napisał:

Kiedyś gdzieś czytałem że  ECC88 można zastąpić lampą E88CC ,ale nie odwrotnie.

No właśnie , a Copland wychodził z E88CC .

Może  chestercompany coś nam objaśni w tej kwestii .

Tak ,lampy zakupiłem dokładnie te :

https://allegro.pl/oferta/2-x-ge-usa-ecc88-6dj8-gain108-111-smoked-glass-13065773994?snapshot=MjAyMi0xMi0yNlQxNToxOTo0OC43MzZaO2J1eWVyOzhmOWY4NDMzMTExOGNiOTExMDZhNTEzODAzMzE5ZmE3NTAwYmYxYWU2ZWZkZDVmZjBmMWUxZDhiMjU1MTgxZTE%3D

A tutaj pozwolę sobie zamieścić link ( jakie są różnice pomiędzy, ECC88 a E88CC )

Zalety lampy E88CC, użytej w stopniach napięciowych wzmacniaczy audio... - www.forum-trioda.pl

A tutaj Copland CSA 29 ,przed i po wymianie leciwych lamp i kondensatorów. 

image.thumb.png.549e7e9e6222bcc0a3fcbb4280ae344b.png

image.thumb.png.7cd8790ede7764bb3332c0b2293634bb.png

Copland CSA 29, dostarczył mi kolega ,bym się nim zaopiekował i zrobił coś by zagrał tak mój CSA14. 

Po uformowaniu i ułożeniu , pobił mojego ! ( teraz sam szukam takiego :

20 minut temu, chestercompany napisał:

A tutaj Copland CSA 29 ,przed i po wymianie leciwych lamp i kondensatorów. 

image.thumb.png.549e7e9e6222bcc0a3fcbb4280ae344b.png

image.thumb.png.7cd8790ede7764bb3332c0b2293634bb.png

Bardzo mnie ciekawi jako posiadacz wyżej wymienionej 28 i 29-ki,te czarne dwa poprzeczne z czerwonymi napisami,i co wniosły w odbiorze ?

To jest naprawdę bardzo czuły punkt i wnosi do dźwięku to coś , co ja osobiście w muzyce nazywam powietrzem ( barwa instrumentów jest bardzo realna i namacalna ) 

Podoba sytuacja jest w niektórych CD Copland ( grają jak przykryte kurtyną ) , a wystarczy pominąć tą płytkę , na RCA :

image.thumb.png.e266706b121ffff15c9632e18fb12874.png

Też miałem okazję się nim zaopiekować , tak wyglądał przed i po :

image.thumb.png.88d21caa35318dd8e966e46437c573eb.png

image.thumb.png.a9e09f603a1f726ffc79b361c8ca2fb8.png

W zasilaczu , trochę poszalałem , tak było przed i po:

image.thumb.png.9df2ecb2df67a9cafb323cb3dbf6b31a.png

image.thumb.png.b00161d44d51c05233a973ba59d4cafc.png

Tak to finalnie wygląda .

image.thumb.png.a3f4bfeae886123cf4bd3133b694846c.png

Przed wymianą ładnie się prezentował ten CD , ale wolałem słuchać na innym .Po wymianie i uformowaniu  jest magia i ciężko się oderwać 🙂

• 7 miesięcy później...

Dzień dobry, może to nie miejsce na ofertę, ale myślę że lepiej tutaj.  Czy jest ktoś zainteresowany CSA 28?. Bardzo ładny egzemplarz w czarnym kolorze. Więcej informacji podam telefonicznie.

Wojciech 

• 5 tygodni później...
1 minutę temu, Mikolaj1212 napisał:

Witam was serdecznie, czy ktoś miał okazję posłuchać coplanda cta 407? Albo porównać go do 408 lub 405 ? Jest teraz w bardzo fajnej cenie w topie i tak się bardzo zastanawiam 

Witaj 🙂
Barwa przede wszystkim. Jak masz ochotę przetestować w domu, to zapraszam na priv. Wyślemy 😉

Jakie masz kolumny?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Mikolaj1212 napisał:

Witam was serdecznie, czy ktoś miał okazję posłuchać coplanda cta 407? Albo porównać go do 408 lub 405 ? Jest teraz w bardzo fajnej cenie w topie i tak się bardzo zastanawiam 

Słuchałem 405 i 407, ale w salonie i w dużym odstępie czasowym więc nie porównam. Koniecznie wypożycz i posłuchaj u siebie. To jedyny, miarodajny sposób oceny. Zanim zdecydowałem się na csa150 miałem wypożyczone 3 wzmacniacze innych marek. 

34 minuty temu, Manic69 napisał:

Słuchałem 405 i 407, ale w salonie i w dużym odstępie czasowym więc nie porównam. Koniecznie wypożycz i posłuchaj u siebie. To jedyny, miarodajny sposób oceny. Zanim zdecydowałem się na csa150 miałem wypożyczone 3 wzmacniacze innych marek. 

150 super wzmacniacz miałem okazję parę razy u znajomego posłuchać, jak twoje wrażenia z odsłuchem 405 i 407? Głownie jako użytkownika 150 😅

36 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

150 super wzmacniacz miałem okazję parę razy u znajomego posłuchać, jak twoje wrażenia z odsłuchem 405 i 407? Głownie jako użytkownika 150 😅

405 bardzo mnie kusił, ale zdecydowałem się na 150 z dwóch ważnych powodów. Miałem wtedy Dynaudio Focus 160, a one grają tym lepiej im mocniejszy jest wzmacniacz. Mają też ciepłą średnicę i nie chciałem tego jeszcze bardziej pogłębić. 150 ma też wysoko oceniony DAC i często z niego korzystam, grając z plików. Bardzo jestem z tego wzmacniacza zadowolony 😁. 407 słuchałem już znacznie później i pamiętam, że trochę był problem z kontrolą basu, ale to podobno kłopot kwadratowego pomieszczenia odsłuchowego w salonie. Nie wiem czy na pewno, bo kilka odsłuchów tam miałem i wcześniej tego nie zauważyłem.

W dniu 9.09.2024 o 15:59, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj 🙂
Barwa przede wszystkim. Jak masz ochotę przetestować w domu, to zapraszam na priv. Wyślemy 😉

Jakie masz kolumny?

Który z nich cechował się największym ciepłem przy graniu ? Bo z tego co czytam chyba największy wygra na dynamice i Basie ma 408 ?

27 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Który z nich cechował się największym ciepłem przy graniu ? Bo z tego co czytam chyba największy wygra na dynamice i Basie ma 408 ?

408 nie słyszałem, a co do pozostałych to 405 słuchałem z podłogowymi b&w serii 700, a kilka miesięcy później słuchałem 407 ż monitorami Elac Vela 404. Zbyt dużo czasu minęło między odsłuchami, nie mówiąc o różnych kolumnach, żeby porównać. Mam jednak wrażenie, że bardziej podobało mi się zestawienie 405 z b&w bo 407 z elacami chyba słabiej kontrolowała bas.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.