Skocz do zawartości
IGNORED

Krell S-300i, PMC OB1i - kable glosnikowe

Gość Wireless

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Witam serdecznie,

Jestem na etapie poszukiwania glosnikowca, do polaczenia jak w tytule, zrodlem jest MAJIK DS (szczegoly w "o mnie").

Obecny kabel (QED Silver Spiral) to :

- po pierwsze troche inna polka w stosunku do kolumn i wzmacniacza,

- po drugie ma dosc "usmiechnieta" charakterystyke (podbija skraje pasma, szczegolnie soprany), co przydawalo sie przy moich starych kolumnach (Castle Harlech). PMC sa

zdecydowanie jasniejsze, co powoduje, ze calosc zaczyna byc za jasna.

Innymi slowy prosze o porade w znalezieniu glosnikowca o wyrownanej charakterystyce, single wire, w cenie do ok. 500-600 pln/mb (moze byc S/H, rzecz jasna, wtedy moznaby wyskoczyc troche wyzej).

https://www.audiostereo.pl/topic/75362-krell-s-300i-pmc-ob1i-kable-glosnikowe/
Gość Wireless

(Konto usunięte)

Witam,

Dzieki za podpowiedz. Poszukalem forumowych wpisow na temat tego kabla - i faktycznie mogloby byc OK.

(na pewno, sadzac po wpisach pewny kandydat na przesluchanie)

Mam jeszcze pytanie :

wygooglalem dwa rodzaje tego kabla

- stream

- stream duo (ten ostatni, wbrew nazwie, wydaje sie byc single wire, a poza tym jest sporo drozszy od 1szego)

(http://lubin.fusic.pl/p,pl,972,1.html)

Wiesz moze, jaka jest roznica pomiedzy nimi ?

Sprawdź Red Dawna, użytkowałem go z S300i przez ostatnie kilka miesięcy i dobrze się sprawdzał. Fadel gra miękkim basem oraz głównie średnicą, a ograniczone ma nieco wysokie tony. Nie nadaje się do S300i, naprawdę.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

P.L. > Red Dawn nie bedzie imho zbyt dobry. PMC to nie sa (wbrew wygladowi) cieple kluski :). Po wygrzaniu oferuja zwarty, b. dobrze kontrolowany dzwiek ze swietnym timingiem. Do tego (na chwile obecna) QED podbija skraje (albo raczej - osusza srednice).

Jakkolwiek mam obawy ze Fadel troche zabije ten timing, to jestem w zasadzie pewien, ze Red Dawn w polaczeniu z tymi komponentami nie zagra. Efekt - na pewno warto posluchac i potestowac Fadela. Aczkolwiek za inne propozycje tez bede dozgonnie wdzieczny.

Aby nie byc goloslownym, to posluze sie nastepujacym porownaniem : W tej chwili moj zestaw gra jak Sennheisery HD800, ale z lepsza kontrola basu i z podbitymi sopranami (SSSSSSSybilanty ughrghr - generowane przez QEDy) - tak mniej, wiecej, moze troche przejaskrawione porownanie, ale oddajace z grubsza istote rzeczy i idee tego co chce zmienic. Jasne, ze nie chcialbym wpasc w druga skrajnosc i zrobic z systemu

"ulepka" - stad obawy o fadela i prosba o dalsze rekomendacje. Na razie wiem, ze chcialbym owego fadela posluchac

Mam u siebie teraz pożyczony vdH The Revelation, i moim zdaniem jest warty spróbowania. Bardzo równo grający kabel, delikatnie po łagodniejszej stronie neutralności, ale bez mulenia.

Wystawiłem go nawet na Allegro znajomemu, ale posłuchałem i nie wiem czy sobie nie zostawię.

Polecam także vdH The Second do połączenia CD -> amp. W sumie to możesz nawet od niego zacząć (łatwiej pożyczyć). Bardzo dobry na syczące sybilanty. U mnie w zestawieniu S300i + Reimyio jest już nawet za dużo szczęścia (w tym zestawieniu wolę jaśniejszego Firsta), ale np. w zestawieniu z detalicznym Puccinim jest idealny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Elberoth => dzieki. To juz drugi do testowania :).

Interkonnektow na razie nie zmieniam - zbyt duzo zmiennych za jednym zamachem grozi kompletnym chaosem :).

Za sybilanty ewidentnie odpowiedzialny jest QED. Potwierdzone :).

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Maly update :

Zaczalem eksperymentowac z gniazdami w kolumnach - jako, ze PMC maja potrojne wejscia (triwiring lub triamping).

Do tej pory czerwony podlaczony byl bezposrednio do sopranow, niebieski do basow. Przepialem czerwony do srednich.

Przybylo jakby ciala na srednicy, sopranow odrobine ubylo - innymi slowy jakby lepiej :).

Wlasnie podobny efekt chcialbym uzyskac nowymi kabelkami, wspinajac sie na wyzszy poziom jednoczesnie.

Kolega Mikson wspomnial Atlas Hyper 3.0. Mialem ten kabel pomiedzy wzmakiem a Castle Harlech. Swietny Bas. Zamienilem na Transparenta Plus. Pod katem reprodukcji poszczegolnych zakresow niemalze brak roznic. Zadecydowala kultura brzmienia i uporzadkowanie sceny. W tych kategoriach Atlas sporo odstaje od Transparenta.

Pozdr,

F

Z Krellem dobrze zagra kabel z serii XLO Signature. Wyrównana, nienarzucająca się charakterystyka brzmieniowa. W podanych widełkach powinieneś się zmieścić z s/h.

Niestety kolumn PMC nie znam.

Pozdrawiam,

P.L : czytaj uwaznie ;) :

Zmęczenie... wybacz. Red Dawn naprawdę dobrze pasuje do Krella, sprawdzone z różnymi kolumnami. Nie mam zamiaru przekonywać Ciebie na siłę, lecz sprawdzenie nic nie kosztuje.

P.L. > Red Dawn nie bedzie imho zbyt dobry. PMC to nie sa (wbrew wygladowi) cieple kluski :)

hehe, Red Dawn nie będzie zbyt dobry - raczej odwrotnie, to raczej ten Krell nie jest zbyt dobry dla Nordosta...

hehe, Red Dawn nie będzie zbyt dobry - raczej odwrotnie, to raczej ten Krell nie jest zbyt dobry dla Nordosta...

Może się tu kolega nam twórczo rozwinąć ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Krell Revolution dzielony.

ATC 100

CD Helios 3 oraz dzielony transport / dac Sonic F.

Pierwsza uwaga , przedwzmacniacze Krell są do bani psują dźwięk końcówek. Moja ocena , subiektywna rzecz jasna.

Końcówka przyzwoita , ale przy niskich poziomach dźwięku nie jest czytelna i ma problem z basem.

Co kabli , bez voodoo ale Nordost jest dobry. Po xlr w sumie i tak najfajniejszy był Belden za kilkanaście pln/mtr.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Spitfire28 => watek poswiecony jest kablom glosnikowym. IC sa dyskutowane w blizniaczym watku, ale do troche innej konfifuracji (Akurate zamiast Majika i Xaviany zamiast PMC)

Artiq=>Nie wiem jak Ty, ale ja kupuje kabel pod wzmacniacz i kolumny, a nie wzmacniacz i kolumny do kabla.

PMC OB1i sa szybkie i raczej neutralne (troche osuszaja srednice, MSZ). Rzeczony Krell, nie wiem dlaczego, jest postrzegany jak zamulacz (takie mam wrazenie, czytajac watki jemu poswiecone) na kiepskich lampach. Tymczasem moja opinia jest inna - to jest szybki wzmacniacz, ale nie jest neutralny - podbija wyzsza srednice. Aby zaspokoic wlasny gust potrzebuje delikatnego ocieplenia,

odrobiny (przepraszam za audiofilski belkot) romantycznej muzykalnosci. Nordost mi tego nie zaoferuje. Moze by sie sprawdzil w innych konfiguracjach (np. Kolega P.L. chwali go bardzo w swojej).

W chwili obecnej gram na QEDzie, ktory tez jest raczej techniczny (pomijam roznice w klasach pom. Nordostem a QEDem - bo to oczywiste), a na dodatek podbija skraje pasma (przede wszystkim soprany). Stad - oczywiste jest to, ze nie chce przeskoczyc na takiego "znacznie lepszego" QEDa.

Do listy dodaje od siebie Audience au24 e. Nowy jest znacznie pow. mojego budzetu, ale na SH juz bym sie skusil.

W recenzjach porownywany jest z Valhalla (czesto okreslany jest jako troche cieplejszy od niego). I to moze byc to wlasnie.

Jak chcesz to ci mogę pożyczyć mojego Harmonica, ale dopiero jak mi arek67 odda. To kabel z miedzi OCC - podobnie jak Neotech (pewnie nawet z tej samej fabryki). Coś pomiędzy Valhallą i Everestem, a vdH The Revelation.

Maly update :

Zaczalem eksperymentowac z gniazdami w kolumnach - jako, ze PMC maja potrojne wejscia (triwiring lub triamping).

Do tej pory czerwony podlaczony byl bezposrednio do sopranow, niebieski do basow. Przepialem czerwony do srednich.

Przybylo jakby ciala na srednicy, sopranow odrobine ubylo - innymi slowy jakby lepiej :).

Wlasnie podobny efekt chcialbym uzyskac nowymi kabelkami, wspinajac sie na wyzszy poziom jednoczesnie.

A z czego masz zworki?

może taki ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Jak chcesz to ci mogę pożyczyć mojego Harmonica, ale dopiero jak mi arek67 odda. To kabel z miedzi OCC - podobnie jak Neotech (pewnie nawet z tej samej fabryki). Coś pomiędzy Valhallą i Everestem, a vdH The Revelation.

Elberoth - chetnie pozycze ... do porownania. Nie wytrzymalem i kupilem S/H Audience'a :-). Moge sie odwzajemnic pozyczka tegoz jak dojdzie i sie nim naciesze.

Ciekawe, czy dojdzie przed Swietami.

Elberoth nie wiem który masz głośnikowy Harmonixa ale jeśli brzmi podobnie do interkonektu SUS to przynajmniej mi barwa uzyskana z Krellem nie podobała się. Ale spróbować zawsze można. :)

Wireless sprawdź jeszcze Fadela Aphrodite, super kabelek. Bardzo muzykalny.

"Końcówka przyzwoita , ale przy niskich poziomach dźwięku nie jest czytelna i ma problem z basem." - zgadzam się, S300i zaczyna grać dopiero mniej więcej od 1/3 mocy. To już głośno.

Wireless-wszystkie Nordosty z nowej serii sa porownywane z Valhalla ale moim zdaniem Tyr i Valkyrja(ta nie taka nowa) byly blisko. Malo tego w czasach gdy Valhalla byla na wielu zagranicznych forach uwazana za najlepszy kabel to prawie zawsze w recenzjach kable byly do niej porownywane;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Elberoth - chetnie pozycze ... do porownania. Nie wytrzymalem i kupilem S/H Audience'a :-). Moge sie odwzajemnic pozyczka tegoz jak dojdzie i sie nim naciesze.

Ciekawe, czy dojdzie przed Swietami.

Bardzo chętnie ... o ile ma widełki !

P.L. - mam od jakiegoś czasu Harmonic Technology (nie mylić z Harmonixem) model Reference.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.