Skocz do zawartości
IGNORED

SONY STR-DB780 czy YAMAHA RXV530?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić amplituner. Właściwie przez cały czas myślałem o SONY (reszte sprzętu mam właśnie tej firmy)ale od kiedy się zainteresowałem na poważnie, gdzie sięnie obrócę to słyszę YAMAHA.

Czy to prawda, że jest tak dobra? Czy nie warto wydawać pieniędzy na Sony? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/753-sony-str-db780-czy-yamaha-rxv530/

Niewydawaj przypadkiem pieniędzy na sony wyrzucisz pieniądze w błoto o ile mi wiadomo model o którym mówisz kosztuje ok 2500 zł jest przepełniony bajerami które nikomu nie są potrzebne po co komu 32 dsp, założe się że nikt tego nieużywa no może pare z nich a do tego sony każe sobie płacić za znaczek i wiecznie coś się psuje.

Moim zdaniem powinieneść skupić się na modelach onkyo,yamahy,denona zapewniam cię że dżwięk jest nieporównywalnie lepszy niż w sony

No a ja z soniaka jestem zadowolony. koledze wyzej cos sie pomylilo, bo to yamaha ma te wszystkie 32 programy dsp (chociaz dla mnie nie ma to znaczenia czy ma czy nie, na cene tez nie powinno miec zbytnio wplywu bo takie procesory nie sa drogie i sposob realizacji ech, poglosow itp jest b. prosty). inna sprawa, ze za niego dalem 340 euro (ca. 1400PLN), wiec nie wiem czy bym byl gotow za niego zaplacic 2500. zaleta jest to ze pilot obsluguje tez inne urzadzenia sony (np. dvd).

pozdrawiam,

Pawel

i co z tego że ma pilot którym można sterować dvd skoro yamaha i onkyo mają uczące się piloty sam mam onkyo tx sr 600 i zapewniam cię że sony takiego pilota nie ma jest poprostu wspaniały wszystkie inne piloty jakie miałem w domu schowałem do szuflady!!!

jeden pilot obsługuje ampl. dvd jvc i telewizor panasonica!!!

mam pytanie do pawła porównywałeś sony z innymi amplit.

no dobra to jezeli za jedna cene mam i YAMAHE i SONY to co mam wybrac (majac reszte sprzetu Sony)?

Dzieki za odpowiedzi dla wszystkich. Korzystając z okazji mozecie polecic mi jakies subwoofery. WIelkie dzieki jeszcze raz.

Gość jędrek

(Konto usunięte)

to wybierz onkyo tx sr600 dopłać te 200zł a będziesz miał wszystkie dostępne formaty poza dts 9624 jeżeli kupisz yamahe 530 czy to twoje sony, to wydaje mi się że za rok dwa będziesz żałował niemając tylnego kanału (to naprawde dużo daje)

Najlepiej przeczytaj sobie mój temat o trzech amplit. powinno to rozwiać twoje wątpliwości

I jeszcze raz przestrzegam cię przed amplit. sony zapewniam cię że zarówno yamaha jak i onkyo biją tą firme na głowe w dziedzinie kina domowego są to firmy które przedewszystkim kładą nacisk na kino.

a to że reszte masz sony to nic nieznaczy piloty tych marek i tak będą obsługiwać twój cały sprzęt poczynając od dvd na televizorze kończywszy.

wejdz sobie na strone onkyo.net albo na maxaudio.pl masz tam dokładnie opisane te modele łącznie z recenzjami.

pozdrawiam

Gość Pawel do ZIZIO'a :)

(Konto usunięte)

no porownywalem cenowo :) poza tym przeczytalem pare recenzji na necie (seria QS sony zebrala pozytywne oceny zarowno u Angoli jak i u Niemcow). no i w koncu doszedlem do wniosku, ze amplituner w moim przypadku nie jest najgorszym ogniwem w systemie w tym momencie (slabe wytlumienie pokoju i kolumny tez nie takie jak trza), wiec nie ma co wydawac dodatkowej kaski, a diana krall i tak jest sexy :) no i filmy tez sie fajnie oglada. co do pilota, byc moze onkyo jest lepszy, jak tak to niech kupuje onkyo :))

pozdrawiam,

Paw

ja bym tylniego kanalu nie przecenial, ale jak musi byc to zobacz sobie yamahe zdaje sie 630.

onkyo tez sa bardzo dobre. jak nie masz mozliwosci posluchac to porownaj sobie ceny i co oni za to daja no i czego ty potrzebujesz. ze stron z ocenami to polecam np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) www.testberichte.de, www.audio.de,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

generalnie za duzo kasy na to nie warto wydawac, co innego kolumny (w szczegolnosci frontowe).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a słuchałeś sprzętu z tylnim kanałem??? zapewniam cie że jest różnica i to ogromna nareszcie te tylne kolumny słychać a za dwa lata to i tak będzie standart więc po co kupować sprzęt który za pare lat będzie po prostu przestarzały.

a yamaha w 630 w porównaniu z onkyo 600 moim zdaniem też wypada blado yamahe nie "uzbrojono" we wszystkie dekodery, a w to że jakość dżwięku yamahy jest nieporównywalna z innymi też niewieże, osobiście sprawdzałem obydwa modele i powiedziałbym że onkyo gra po prostu lepiej cieplej bardziej wyrafinowanie. Yamaha jest jakby za bardzo cyfrowa ma za mocny bas.

choć oczywiście yamaha to też bardzo dobry wybór a niektórzy powiedzą że jest najlepsza w swojej klasie

więc radze posłuchać i to bardzo dokładnie a dopiero wtedy wybierać.

pytanie do zizio jakie masz kolumny???

Rzeczywiscie, z tego co czytalem, w testach w tej klasie cenowej zdecydowanie najlepiej wypada Sony, potem Marantz, potem Onkyo, Yamaha i Denon.

Wiec jesli koniecznie ma to byc amplituner... :)))

Gość zyzio do rafi

(Konto usunięte)

W pełni się zgadzam z tą klasyfikacją, ale Yamahę 630 umieściłbym ex aequo z Marantzem na miejscu drugim, mnie ten Yamahowski basik b.odpowiada, b. podobała mi się też góra pasma z Jbl-ami XTi, które z Onkyo wręcz zionęły wysokimi...

Mam pytanie odnośnie tylnego kanału centralnego. Jeżeli sprzęt jest w raczej niezbyt dużym pokoju, a moje głośniki też szczytem osiągnięć nie są, to czy rzeczywiście ten kanał jest tak ważny?

(Jeszcze raz dziękuję za tyle odpowiedzi).

onkyo ma właśnie funkcje obcinania góry a przynajmniej jej minimalizowania w przypadku złego nagrania ja słuchałem tych amplitunerów na głośnikach quadrala seri aurum i miałem zupełnie inne odczucia. Choć oczywiście wiem ze zwolenikiem yamahy nie przekonam!!!

Gość Szpaku

(Konto usunięte)

Włączę się do dyskusji. Od wielu, wielu lat gram na 2 kanałach na bardzo przyzwoitym sprzęcie. Pół roku temu wpadłem na pomysł zakupienia kina domowego. Starym zwyczajem najpierw sprawdziłem prasę "audiofilską", wybrałem z opisu co może mi odpowiadać i poszedłem słuchać. Słuchałem różnych klocków (konkretnie amplitunerów) do pułapu cenowego około 5000zł (więcej nie miałem zamiaru wydawać). Dźwięk był daleki od tego na czym grałem do tej pory, ale ostatecznie zdecydowałem się na 630 Yamahy głównie ze względu na funkcje, które mnie interesowały (aczkolwiek dźwięk też da się lubić, dosyć szybkie twarde brzmienie w kinie domowym moim zdaniem lepiej się sprawdza niż głęboki słabo kontrolowany bas, a i średnica jest dosyć przyzwoita). Różnica dźwiękowa pomiędzy 630 a piecykami o 2000 zł droższymi była zauważalna, ale wydaje mi się że nie warta aż takiej dopłaty. Tak czy inaczej 630-tką steruję "starą" dwukanałową końcówkę mocy (ale nawet jako przedwzmacniacz 630 znacznie obniża jakość sygnału), używam Yamahy tylko do kina domowego, a na dwa uszy słucham na tym co miałem do tej pory. Co do 6-go kanału - jest poprawa w DD 5.1 (jako kanał "wirtualny), ale dopiero DTS pokazuje po co potrzebny jest centralny tylny (naprawdę warto - i chyba w tym kierunku idą realizację). Myślę, że wszystkie wymieniane tu piecyki są porównywałne, a efekt końcowy w dużej części zależy od głośników.

Chłopaki, po prostu słuchajcie sami, najlepiej na głośnikach których używacie. Trochę przydługo, ale miałem chwilkę czasu. Pozdrawiam wszystkich.