Skocz do zawartości
IGNORED

Blu-Ray z wyjściem analogowym i SACD

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z szanownym forumowiczów mógłby mi polecić odtwarzacz blu-ray, który czytałby płyty SACD i miał wielokanałowe, analogowe wyjście audio?

A jeszcze mam takie pytanie, może głupie nie wiem...

Większość odtwarzaczy blu-ray posiada tylko wyjście HDMI.

Czy dostępne są jakieś przetworniki C/A dzięki którym otrzymam analogowe wyjścia np. 5.1?

Nie posiadam kina domowego, a tylko dwa wzmacniacze stereo (Audiolab 8000S) i nie mam zamiaru się ich pozbywać, tylko właśnie wykorzystać do kina domowego.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Czy ktoś z szanownym forumowiczów mógłby mi polecić odtwarzacz blu-ray, który czytałby płyty SACD i miał wielokanałowe, analogowe wyjście audio?

Od bardzo niedawna mam Cambridge Audio Azur 650BD. Cudowna zabawka, rewelacyjny obraz i dźwięk po wszystkich wyjściach. Ma oczywiście wielokanałowe wyjście audio analog (7.1, w menu możesz ustawić że chcesz 5.1) i czyta SACD oraz DVD-Audio. Z własnego doświadczenia bardzo polecam. Oppo BDP 83 wielokrotnie dyskutowany tu na Forum również spełnia stawiane przez Ciebie warunki. Jest też nowa BD-S1065 również spełnia te warunki. To jest wszystko sprzęt, którego cena nie przebija pułapów absurdu (ok. 3000 zł, najbardziej wypasione wersje Oppo są trochę droższe).

Nie wspominam o Denonie (ma takie klocki po 8000 zł i 20000 zł) oraz Marantzu (22000 zł)

Jeśli chodzi o Yamahę, to nowy jest model BD-S1067... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a lepiej 95 (lada moment}

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję że autor tematu się nie obrazi na mnie za to, ze się trochę podepnę ze swoim pytaniem.

Otóż,niedawno temu podłączyłem mój odtwarzacz BD poprzez wyjście 5.1 analogowe do mojego amplitunera i zauważyłem że dźwięk z obrazem nie jest dokładnie zsynchronizowany, jak to wyeliminować?

Oczywiście wcześniej wszystko poustawiałem w menu odtwarzacza, to znaczy wielkości, odległość głośników itd.

@Bobcat czy w Cambridge Audio Azur 650BD jest możliwość ustawienia tylko czterech głośników?

Czyli takie kwadro. Wiem, że odtwarzacze DVD tak miały, a blu-ray już niekoniecznie.

Tak jak wspominałem, nie jestem fanem kina domowego, ale że mam dwa wzmacniacze i dwa zestawy głośników to postanowiłem to wykorzystać.

To samo pytanie tyczy się też do posiadaczy BD-S1067 bo i kupno tego sprzętu biorę pod uwagę.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

@Bobcat czy w Cambridge Audio Azur 650BD jest możliwość ustawienia tylko czterech głośników?

Czyli takie kwadro. Wiem, że odtwarzacze DVD tak miały, a blu-ray już niekoniecznie.

Tak jak wspominałem, nie jestem fanem kina domowego, ale że mam dwa wzmacniacze i dwa zestawy głośników to postanowiłem to wykorzystać.

To samo pytanie tyczy się też do posiadaczy BD-S1067 bo i kupno tego sprzętu biorę pod uwagę.

Oczywiście, że jest. Coprawda nie automatycznie z poziomu menu, trzeba to ustawić ręcznie:

*** Menu -> Audio Processing Setup --> Speaker Configuration ---> Down Mix Mode

Masz do wyboru: LT/RT, Stereo, 5.1Ch, 7.1Ch

Wybierasz 5.1.

Następnie przechodzisz do:

---> Speaker Setting ----> Size

Masz do wyboru: Large, Small, Off

Na głośniki L/R/LS/RS ustawiasz Large (bas się musi gdzieś podziać).

Na C i SW ustawiasz Off

I otrzymujesz to, co chciałeś: 4.0 (czyli kwadro).

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Zadam dodatkowe pytanie. Czy polecany tutaj Cambridge Audio Azur 650BD zagra lepiej w przypadku płyt SACD niż odtwarzacz SACD Sony SCD-XE597?

Bo mam pewien dylemat...

Bo jeśli miałby zagrać gorzej to kupno CA 650BD nie miało by sensu. Wtedy zadowolę się jakimś niższym modelem blu, bez sacd.

Czy polecany tutaj Cambridge Audio Azur 650BD zagra lepiej w przypadku płyt SACD niż odtwarzacz SACD Sony SCD-XE597?

Nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć, jako że nie miałem nigdy okazji posłuchać Sony SCD-XE597.

Mam płyty SACD i CA 650BD odtwarza je rewelacyjnie. Wszystkie znane mi recenzje i testy tego odtwarzacza, tak w prasie polskiej, jak i zagranicznej - jednozacznie podkreślają znakomitą jakość dźwięku na poziomie bardzo dobrych dedykowanych dla danego formatu odtwarzaczy.

A może miałeś okazje słuchać sacd na Cambridge Audio AZUR DVD89?

Bo z recenzji wynika, że właściwie nie wiele się różni, nawet wizualnie (wnętrze) od Pioneera DV-696AV, a tego miałem już okazję słuchać. Niestety wg mojej oceny testy nie wypadły pomyślnie...

A może miałeś okazje słuchać sacd na Cambridge Audio AZUR DVD89?

Bo z recenzji wynika, że właściwie nie wiele się różni, nawet wizualnie (wnętrze) od Pioneera DV-696AV, a tego miałem już okazję słuchać. Niestety wg mojej oceny testy nie wypadły pomyślnie...

Nie słuchałem CA Azur DVD89. Jeżeli już bawimy się w porównywanie fotografii "wnętrzności" to 650BD przypomina Oppo. Aczkolwiek ludzie z zarządu CA twierdzą, że z Oppo nic ich nie łączy.

Nie jestem zwolennikiem wyciągania zbyt daleko idących wniosków na podstawie wyglądu wnętrz poszczególnego sprzętu. Wiem: są tu na Forum zwolennicy tezy, że na tej podstawie można stwierdzić, iż B jest klonem A. Moim zdaniem są to wnioski pochopne. Producentów podzespołów, w tym szczególnie tak istotnych dla podobieństwa zewnętrznego płyt głównych jest w skali świata niewielu. Wystarczy że sprzęt B jest na tej samej płycie głównej co A i już z wyglądu będą niemal takie same. Co bowiem można stwierdzić na podstawie zewnętrznego oglądu, dodatkowo nie bezpośredniego, a na zdjęciu? Wyłącznie, że poszczególne podzespoły są w podobny sposób rozmieszczone. Natomiast JAKIE to są konkretnie podzespoły, pochodzące od którego wymienionego z nazwy producenta - stwierdzić nie sposób, bo i jak. Dany scalak, procesor toru video, bądź audio, konwerter D/A może być z firmy X uchodzącej za topową w skali świata, bądź z firmy Y, mającej reputację przeciętnie dobrej, ale bez jakichś wzlotów.

Banałem jest stwierdzenie, że to jakość podzespołów, a nie ich rozlokowanie przesądza o końcowej jakości danego klocka.

Jałowy wywód w świetle przeprowadzanych bezpośrednich porównań - klony, to klony i kropka.

Lexicon za 10 krotnie wyższą cenę to także OPPO. To b.dobra konstrukcja, więc nie ma co się wstydzić.

Też nie rozumiem tego negowania rzeczywistości.

Tak, przypadkiem CA ma takie same płyty, identycznie wyglądające i rozplanowane elementy, identyczny napęd, nawet przewody wewnętrz obudowy są identycznie ułożone, ale Bobcat uparcie twierdzi, że to nie klony tylko - no właśnie, nie wiem co. ble, ble, ble genaralnie.

Bo ludzie z zarządu CA mówią że to nie klon... ojejku:)) A że zdjęcia mówią co innego - tym gorzej dla zdjęć.

wesoło na tym forum jednak jest ......

Bobcat - jeszcze raz: jak A wygląda identycznie jak B to są to tzw klony, rzeczywistości nie zagadasz.

To jest klon, ale pewne ulepszenia mogli zastosować w CA, nieco lepsze zasilanie, jakieś elementy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj 4/5 na gwiazdek, a w ostatnim numerze Oppo 83 SE NuForce dostał best buy-a i mlaskaniom nie było końca :D - tak więc recenzje są różnorakie, bo w Hifi Choice sytuacja była odwrotna :-)

Ukryta Zawartość

To jest klon, ale pewne ulepszenia mogli zastosować w CA, nieco lepsze zasilanie, jakieś elementy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj 4/5 na gwiazdek, a w ostatnim numerze Oppo 83 SE NuForce dostał best buy-a i mlaskaniom nie było końca :D - tak więc recenzje są różnorakie, bo w Hifi Choice sytuacja była odwrotna :-)

Jasna sprawa, może kilka elementów się różni. Czyli taki "oppo-80-CA-edition".

W innych wersjach (NuForce, Lexicon), gdzie nikt z zarządu nie rżnie głupa, przynajmniej widać różnice - solidniejsze zasilanie, dodatkowa płytka audio.

Tutaj tego nie ma a pan z CA liczy że wszyscy będą łykać jego opowieści...

Dla przypomnienia fotki tych "różnych" konstrukcji. Tylnie ścianki też są identyczne oczywiście, podobnie jak menu.

CA to ten niżej. Fakt, laminat ma inny kolor...

post-17029-045826600 1294493208_thumb.jpg

post-17029-030606100 1294493230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedna rzecz jest na pewno inna - CA ma mini jack'a i płytkę do zdalnego sterowania po kabelku. ;) :D

Poza tym, gdzieś w necie obiło mi się o uszy (tzn oczy), że przetworniki CA są nieco inne (także od Cirrusa), zapewne te z Oppo jak i z CA mają taki sam rozkład wyprowadzeń, i można je wstawić na identyczne płytki. Czy daje to różnicę w odsłuchu? ;)

Jałowy wywód w świetle przeprowadzanych bezpośrednich porównań

To znaczy, zapomniałeś dodać: w świetle bezpośrednich porównań przeprowadzonych na podstawie nieostrych zdjęć które wyszperałeś gdzieś w Internecie. Bardzo autorytatywne źródło wiedzy, nie powiem.

klony, to klony i kropka.

Niby dlaczego? Bo Ty tak powiedziałeś? Za pozwoleniem: mam większe autorytety.

To b.dobra konstrukcja, więc nie ma co się wstydzić

A kto mówi o jakimś wstydzie?

uparcie twierdzi, że to nie klony tylko - no właśnie, nie wiem co. ble, ble, ble genaralnie.

Nie będę na to odpowiadał, albowiem w innych szkołach pobierałem nauki elegancji, dobrych manier i kultury dyskusji.

Jasna sprawa, może kilka elementów się różni. Czyli taki "oppo-80-CA-edition".

nikt z zarządu nie rżnie głupa, przynajmniej widać różnice - solidniejsze zasilanie, dodatkowa płytka audio.

Tutaj tego nie ma a pan z CA liczy że wszyscy będą łykać jego opowieści...

Rozumiem, że znasz osobiście zarząd CA i wiesz kiedy mówią prawdę, a kiedy bynajmniej. Zapewne Cię nawet informują a priori, że "teraz będą rżnąć głupa".

Proszę Państwa: ja nie przesądzam czy CA jest klonem Oppo czy nie. Może jest, może nie jest. Moja wiedza w przedmiotowej sprawie jest niewystarczająca. Jeżeli jest: żaden wstyd, wprost przeciwnie, gdyż Oppo to bardzo zacna firma, robiąca znakomity sprzęt. Ja tylko chcę powiedzieć, że wyciąganie zbyt daleko idących wniosków na podstawie kilku (tandetnej jakości) zdjęć znalezionych w Internecie jest pochopne i nie upoważnia do wygłaszania werdyktów ostatecznych, w dodatku autorytatywnym tonem.

Wiatrak zauważył powyżej, że różne procesory mogą mieć identyczny układ wyprowadzeń, ergo mogą na tej samej płycie głównej być stosowane zamiennie. Ale tego nawet sokole oko naszych Forumowych tropicieli klonów nie jest w stanie wypatrzeć.

Bobcat, zachowujesz się trochę jak dziecko, któremu powiedziano właśnie, że święty Mikołaj nie istnieje.

Kupiłeś kambodżę, bardzo fajną zresztą, a tu nagle jak grom z jasnego nieba spada info, że to klon starego oppo. I od razu reakcje obronne: że zdjęcia nieostre (tia...), że pan z CA to zupełnie co innego mówi, że jak coś wygląda identycznie, to znaczy właśnie, że jest zupełnie inne itp itd.

Zamiast podejść do sprawy bez tych zbędnych fochów i histerii: że to jest klon oppo 80 ale z małymi modyfikacjami wprowadzonymi przez CA (jak chcesz to wierzyć - to wierz). I że te niewidoczne zmiany transformują oppo o dwie klasy wyżej (wiara czyni cuda).

Bobcat, zachowujesz się trochę jak dziecko, któremu powiedziano właśnie, że święty Mikołaj nie istnieje.

Kupiłeś kambodżę, bardzo fajną zresztą, a tu nagle jak grom z jasnego nieba spada info, że to klon starego oppo. I od razu reakcje obronne: że zdjęcia nieostre (tia...), że pan z CA to zupełnie co innego mówi, że jak coś wygląda identycznie, to znaczy właśnie, że jest zupełnie inne itp itd.

Zamiast podejść do sprawy bez tych zbędnych fochów i histerii: że to jest klon oppo 80 ale z małymi modyfikacjami wprowadzonymi przez CA (jak chcesz to wierzyć - to wierz). I że te niewidoczne zmiany transformują oppo o dwie klasy wyżej (wiara czyni cuda).

Mczaj nie stroję żadnych fochów, napisałem że fakt iż to jest klon Oppo to w moich oczach zaleta a nie wada. Więc nie imputuj mi proszę słów, których nie wypowiedziałem, nie napisałem, ani nawet nie pomyślałem.

Święty Mikołaj istnieje. Możesz napisać do niego na adres Santa Claus, Rovaniemi, Finland. Napewno dostaniesz odpowiedź. Zajrzyj na www.santaclauslive.com, albo www.santaclaus.fi :)

przyznaję, że już się pogubiłem...

to w końcu klon czy nie klon?

Naprawdę nie rozumiesz czy tylko tak udajesz dla celów polemicznych?

Bardzo możliwe, że klon. I bardzo dobrze. Ale zdjęcia są (moim zdaniem) niewystarczającym dowodem, aby ferować osądy.

Czy jeżeli sprzęt B jest na tej samej płycie głównej co sprzęt A, ale ma inne podzespoły, inne scalaki, inne procesory, inne konwertery D/A - nazwiemy go klonem, czy też na to miano się już nie kwalifikuje? Pytanie teoretyczne, być może CA ma wszystko takie same jak Oppo. Na podstawie ZDJĘĆ tego nie stwierdzimy.

klon nie klon, ja poczekam az bedzie taki super ! odtwarzacz, niewazna nazwa ca, oppo, opos za 1200 pln...to mnie dobrze nastroi do kupna...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

klon nie klon, ja poczekam az bedzie taki super ! odtwarzacz, niewazna nazwa ca, oppo, opos za 1200 pln...to mnie dobrze nastroi do kupna...

Ceny elektroniki generalnie maleją. Klocki czytające BD/DVD/CD/SACD/DVD-A startowały z poziomu 22000 zł, potem było 8900, 5000, 3500 aż do obecnego 2500-3000. Czy ceny dalej będą spadać? Być może. Faktem jest, że to wszystko do tej pory trzyma bardzo dobry poziom jakościowy. Czy jest jeszcze przestrzeń dla dalszych obniżek ceny bez poświęcania jakości? Czy też ktoś się pokusi na zrobienie jakiejś super-budżetówki kosztem jakości? Nie potrafię odpowiedzieć na te pytania.

O, tu kolejne klony, przepraszam - "przypadkowo-takie-same-ale-tak-naprawdę-zupełnie-inne-odtwarzacze":

Ukryta Zawartość

post-17029-080307500 1294518960_thumb.jpg

i jak ktoś ma ochotę poczytać to poniżej link do recki. Bobcat, Tobie polecam w szczególności. Wake up!!! bo piszesz jakbyś w jakimś matrixie żył...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny elektroniki generalnie maleją. Klocki czytające BD/DVD/CD/SACD/DVD-A startowały z poziomu 22000 zł, potem było 8900, 5000, 3500 aż do obecnego 2500-3000. Czy ceny dalej będą spadać? Być może. Faktem jest, że to wszystko do tej pory trzyma bardzo dobry poziom jakościowy. Czy jest jeszcze przestrzeń dla dalszych obniżek ceny bez poświęcania jakości? Czy też ktoś się pokusi na zrobienie jakiejś super-budżetówki kosztem jakości? Nie potrafię odpowiedzieć na te pytania.

Witam kolege tak przeczytalem te wszytskie posty i powiem Tobie tak - po co polemizowac w sparwie czy cos jest klonem czy nie jest klonem, prawda jest taka ze jesli jestes zadowolony to niech ten bluray bedzie i klonem powiedzmy denona :-) chyba wazniejsze jest zeby to potencjalny klient byl zadowolony. Nastepna sprawa patrzac obiektywnie to nie przesadzaj ze to sa jakies bardzo kiepskie zdjecia bo nie sa az takie zle i widac jest wyraznie ze praktycznie jest to samo. A propo mowienia przez roznych panow w firmach to naprawde trzeba brac poprawke bo jeszcze nie tak dawno temu panowie z marantza i denona jakbys zadzwonil to mowili ze ich bluray to zupelnie co innego jak wlasnie konkurencji. A tak naprawde sa to te same odwarzacze tylko inne logo jest.( tearz juz i oni sie do tego przyznaja :-) Poprosto klamia i tyle i swiata nie zmienisz bo proscioej komus jest zaczerpnac z innej firmy i dac cene nizsza jak konkurencja. A propo juz samego odwarzacza co do ilosci formatow to kazdy tez ma swoje zdanie i ja np uwazam ze odtwarzacz cd powiedzmy za 4 tys napewno zagra lepiej w stereo jak jakis bluray z mozliwoscia odtwarzania sacd czy chocby zwyklego cd. Porownywalem kilka bluray z odwarzaczami i zawsze cd odwarzacz dla mnie gral lepiej jak bluray. Ale to moje zdanie , najwazniejsze jest to ze tobie sie podoba. I oby nie byl tak awaryjny jak odtwarzacze cd czy wzmacniacze CA bo te podobno psuja sie bardzo czesto przynajmneij tak w sklepach w warszawie mowia nawet gdzie ten sprzet jest sprzedawany wiec raczej nie klamia ....

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

@ Lolek126

Oczywiscie, że jestem zadowolony, nawet bardzo. I jest mi dokładnie obojętne czy jest to klon Oppo, czy też nie. Ja tylko nie uważam fotografii za kryterium ostateczne. Sprawuje się (odpukać) bardzo dobrze i z niejakim zdziwieniem przeczytałem, to co napisałeś o odtwarzaczach CD oraz wzmacniaczach CA. Z tego, co miałem okazję przeczytać (w materiałach naszych, jak i zagranicznych) - to firma Cambridge Audio jest znana i ceniona także za jakość i niezawodność swoich produktów. Tym bardziej zdumiewające jest, że (jak piszsesz) takie opinie zasłyszałeś od osób ten sprzęt sprzedających. Może bardziej im zależy na sprzedaży konkrencji, gdyż ta oferuje im większe prowizje? Zagadakowa sprawa.

Masz rację, że Hi-Endowy odtwarzacz CD być może zagra CD lepiej niż wieloformatowy. Ale 650BD odtwarza CD znakomicie i na moje (chyba nie jestem odosobniony) potrzeby z nawiązką wystarczy.

@ Mczaj

Dyskutujemy sobie (tu i w innych wątkach) o klonach odtwarzaczy BD. Zastanawia mnie jedna sprawa: jak to się ma do ochrony praw autorskich? Jeżeli przepiszę czyjąś książkę albo pracę naukową, zmienię tam kilka wierszy, albo też "zerżnę żywcem" jakiś utwór muzyczny (i nawet zmienię kilka nutek), a następnie opublikuję to-to jako własne - popełniam plagiat. Na to są odpowiednie paragrafy, można tęgo "beknąć". A odtwarzacz BD można sobie ot tak, bezkarnie skopiować, zapakować w nieco inne pudełko z moim logo i sprzedawać jako własny? To nie jest chronione prawami licencyjnymi i patentowymi? Producent oryginału nic na to? Chyba, że gentlemani się cichaczem przy whisky dogadali. I dlaczego mówimy ciągle o klonach odtwarzaczy, natomiast jakoś nic nie słychać o klonach telewizorów, wzmaczniaczy, kolumn głośnikowych i całej reszty sprzętu? Rozumiesz tę sprawę?

Nie odpowiedziałeś na moje poprzednie pytanie: do kiedy Twoim zdaniem jest klon, a kiedy zaczyna się autorska konstrukcja? Czy coś wygląda tak samo, ale tam są zupełnie inne podzespoły - to jeszcze klon, czy już nie?

@Bobcat

To nie jest plagiat, to jest OEM... ;)

Oppo Digital to tylko malutka amerykańska ekspozytura dużej chińskiej firmy Oppo, produkującej pewnie także skarpetki i samoloty odrzutowe... :D

A tak BTW. Europejska wersja nowego Oppo, BDP-93EU ma kosztować w Cinematic 2800 pln, ale nie jest śrebrny... ;)

Jeśli konstrukcja jest udana, to właściciel praw z dużym sukcesem sprzedaje podzespoły bazowe - tak to się kręci. Blaupunkt kiedyś kopiował Panasonica (kamery) - toczka w toczkę, jedynie plastik czarny i inne logo.

Tak jest w wielu segmentach - RTV,laptopy,AGD i co tam jeszcze ...

Szczytem ZŁODZIEJSTWA był GOLDMUND, który opakował PIONEERA za 300$ w swoją obudowę i krzyczał za niego

35 000 $ - temat można odgrzebać na forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.