Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kondiory do pre ?

Szarak

Rekomendowane odpowiedzi

jakiego typu kondensatory najlepiej stosowac do zasilania preampow i w torze sygnalu ?

z tego co sie orientuje w zasilaniu stosuje sie rownolegle elektrolity i jeszcze jakies (jakie?) natomiast w torze wystrzegac sie elektrolitow (zatem jakie?).

z gory dzieki!

https://www.audiostereo.pl/topic/7512-jakie-kondiory-do-pre/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:P

Ukryta Zawartość

Jak by każdy wiedział o co chodzi to by się nie pytał :-)

WIMA robi i MKP i MKS i MKT.

Myślę, że chodziło o WIMA MKP10, prawda?

Do odsprzęgania zasilania są OK. A co do sygnałówki, to są różne opinie i wszystko zależy od stopnia 'audiofilskości' czyli wymagań pozostałej części zestawu audio.

>Szarak

Zagladnolem w pod.link.Nie wiem kto i po co to robil.Kazdy typ kondziora ma swoje przeznaczenie,stad indywidualne podawane parametry dla danego typu.Ale test soniczny w prawdopodobnie jednych stalych warunkach pracy to bzdura.Lepiej podgladaj gotowe dopracowane uklady i to co w nich siedzi.

Chcac niechcac bedziesz musial liznac troche teorji w temacie "o kondensatorach".

Darkul : Test to nie żadna bzdura. Sam taki przeprowadzałem. Testowałem Kondensatory zasilające, Kable, wywaliłem, kondensatory sygnałowe( czystszy i bardziej detaliczny dźwięk ) Każdy elektrolit "brzmi" inaczej, nie wspominając już o kablach sygnałowych i wysokoprądowych. Możliwość modyfikacji brzmienia jest dość szeroka. POZDRAWIAM:)

przedwzmak na opa2134 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - complete...) ale mocz poplynie pewnie z dwoch lm3886. jak na moje zdolnosci solderskie to i tak sporo (transformatorowka 100W, ale w planach jest juz stacja elwika).

za lm3886 (z mocowaniem do radiatora) dalem 15zeta a za opa2134pa 10zeta, to dobre ceny ?

wnioskuje, ze najlepsze w torze SCR`y a w zasilaniu elny (te czerwone :P) albo aerovoxy, tak ?

Ukryta Zawartość

>RAf

Masz racje z tym ze kazdy typ ma swoje parametry i to one maja wplyw na jakosc i rodzaj przebiegow.

Co za tym idzie jest przewidywalne jak w czym i z czym zabrzmia.

Wiadomo tez np.ze kondzior 1uF/350VDc zagra zle w porownaniu z 1uF/16 V Dc,bo ma takie a nie inne parametry.Ale w np.lampce bedziesz musial dac 1 uF na wyzsze napiecie z wiadomych wzgledow.I takich przykladow mozna mnozyc bez liku.

Ogolnie wiadomo ze w ukladach liniowych badz o duzym wzmocnieniu nalezy stosowac jak najmniejsze gabarytowo elementy to podstawa.

no tak sie sklada, ze bedzie to moja pierwsza konstrukcja, wiec biore pod uwage fakt, ze z tych lm3886 moze poplynac wlasnie mocz... ;]

wytrawione plytki mam zamiar oczywiscie pocynowac. ale czy cynowanie z domieszka srebra moze wplynac jakos pozytywnie na dzwiek ? czy moze nikt nie probowal i w tej kwestii bede pionierem ? :)))

Gość

(Konto usunięte)

Popieram Fadeovera. Kondzie PiO są oki, najlepiej te cylindryczne K40U-9. Ale imho absolutnie najlepsze są teflonowe: K72P-6 albo FT-2 FT-3. Z informacji jakie znalazłem na zachodnich forach DIY lepsze nawet niez PiO jensena/audio note.

[obrazekLUKASZ-107453_1.jpg] [obrazekLUKASZ-107453_2.jpg]

Coś mi tu renesansem podchodzi.

Tych kondensatorów ze zdjęcia nie miałem, ale miałem wojskowe (z radiostacji), rosyjskie, obudowa z metalu, podobno też są super audiofilskie, a "grają" jak elektrolity.

>fadeover

A jakie epcosy ćwiczyłeś, może Metallized Polyester Film Capacitors (MKT) Uncoated (Silver Caps)?

U mnie po zmianie z wimy na te epcosy jest troszke lepiej (Końcówka Gainclone DIY), w dźwięku pojawiło się wiecej luzu i powietrza, trochę lepsze wysokie tony, reszta na granicy percepcji. Użyłem je także do BLS, ale jeszcze go nie uruchomiłem tak że ciężko powiedziedzieć jak bedą sie sprawować w preampie. Zdjęcia jak wyglądają poniżej.

[obrazekLUKASZ-107790_1.jpg] [obrazekLUKASZ-107790_2.jpg]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.